24 Ιουνίου-Ένα κερί στη μνήμη του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου

0

Στην περιοχή του ΚΑΤ βρίσκονται τα ερείπια του Αγ. Ιωάννη του Προδρόμου, που η Εκκλησία τιμά την μνήμη του στις 24 Ιουνίου. Είχε οικοδομηθεί πάνω σε αρχαίο κτίσμα και σήμερα σώζονται μόνο λίγα απομεινάρια από πέτρες. Εκτιμάται πως ανήκε σε γαιοκτήμονα ή μέλη της οικογένειάς του και πως πιθανότατα καταστράφηκε από τις λεηλασίες των Τούρκων κατακτητών.

«Ένα κερί στο προσκυνητάρι του Αγίου Ιωάννου Προδρόμου» γράφει ο Ν. Ι. Κωστάρας σε φύλλο του Αθμόνιου Βήματος «Η Ελληνική  παράδοση είναι η πρώτη, βαθύτερη και ισχυρότερη ρίζα του Εθνικού μας δένδρου. Οι μαρουσιώτες ακόμη κρατούν τις παραδόσεις τους, τις ρίζες των προγόνων τους. Σέβονται τα μνημεία τους, όπως τα ερείπια ενός αρχαίου νεκροταφείου και μιας κατεστραμμένης εκκλησίας του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, που βρίσκονται ανατολικά του Ηλεκτρικού Σταθμού του ΚΑΤ στη συμβολή των οδών Θράκης και Σουλίου και μαρτυρεί ένα προσκυνητάρι του Αγίου Ιωάννου Προδρόμου σε μια όαση πράσινης ομορφιάς. Ο Σύλλογος «Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος» σε συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή μετέτρεψαν το χώρο αυτό σε χώρο ανταποκρινόμενο στην ιερότητά του.

Σ’ αυτό το χώρο, εκτάσεως δέκα στρεμμάτων, υπάρχει Τύμβος, κάτωθεν του οποίου υπάρχουν τα ερείπια παλαιού Ναού του Αγίου Ιωάννου, καταστρέφοντος υπό των Τούρκων αλλά και νεκροταφείο ενώ στον τοπογραφικό χάρτη αναφέρεται ως «μνηματάκια». Επίσης, οι συμβολαιογραφικές πράξεις επιβεβαιώνουν τη μαρτυρία του ιερού χώρου.

Οι κάτοικοι της περιοχής γνωρίζουν την ιερότητα του χώρου και από πολλά χρόνια περιέφραξαν και τοποθέτησαν Προσκυνητάρι με απώτερο σκοπό την ανέγερση εκκλησίας. Άλλωστε γι’ αυτό πρόσφατα συνεστήθη «Ερανική Επιτροπή Ανεγέρσεως Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννου Προδρόμου – ευχαριστίες στις αξιότιμες κυρίες για την πετυχημένη οργάνωση. Το ευχάριστο είναι ότι η Δημοτική Αρχή συμπαρίσταται στην προσπάθειά τους μαζί με τους κατοίκους της περιοχής, που επιδιώκουν με την ανέγερση του Ναού να αποκτήσουν δική τους ενορία. Ο χώρος υπάγεται σήμερα στην ενορία της «Παναγίας».

Και όπως γράφει ο Μαρουσιώτης αρχαιοδίφης Γεώργιος Πάλλης: «Ο Άγιος Ιωάννης χτίστηκε σε χώρο όπου προϋπήρχαν αρχαιότητες, πιθανότατα αρχαίο νεκροταφείο. Αυτό αποδεικνύουν τα εξής: α. Οι διάσπαρτοι αρχαίοι λίθοι που βρίσκονται στα κατάλοιπα του ναού. β. η παλαιά ονομασία της περιοχής «μνηματάκια», η οποία διατηρεί την ανάμνηση ύπαρξης νεκροταφείου σε τούτο το σημείο. γ. η ανακάλυψη ερείπιου τάφου στο οικοδομικό τετράγωνο, όπου βρίσκονται τα ερείπια». Και προσθέτει ότι αυτή την άποψη επιβεβαιώνουν δύο ακόμη στοιχεία: η επιγραφή από τον τάφο της Ρηγίλλης, συζύγου του Ηρώδη Αττικού (101 – 177 μ.Χ.). Πρόσφατα έγιναν ανακαλύψεις Ανακτόρου του Ηρώδου Αττικού στην Λουκού Αρκαδίας από τον καθηγητή της αρχαιολογίας Θεόδωρο Σπυρόπουλο.

Επίσης από το ναό του Αγίου Ιωάννου προέρχεται και το επιτύμβιο μνημείο του Κάρπου, γιου του Απολλώνιου, από τη Μίλητο. Πρόκειται για στήλη με ανάγλυφο, σπασμένη στο ύψος των ώμων του εικονιζόμενου. Πάνω από το κεφάλι φέρει την επιγραφή: ΚΑΡΠΟΣ ΑΠΟΛΛ[Ι]ΟΝ ΜΕΙΛΗΣΙΟΣ (10 – 20 μ.Χ.).

«Από όλα αυτά τα στοιχεία επιβεβαιώνεται η άποψη ότι η περιοχή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου (του οποίου οι περίοικοι σήμερα εορτάζουν με μια υπαίθρια θρησκευτική εκδήλωση ως Πρόδρομο) υπήρξε κατά την αρχαιότητα – κυρίως στα χρόνια της Ρωμαιοκρατίας – νεκροταφείο».

Η παρουσία του Δημάρχου Αμαρουσίου κ. Γ. Πατούλη και η αποδοχή για την έγερση ναΐσκου καταχειροκροτήθηκε από τους πιστούς. Μια προσφορά πολιτισμού, διατηρώντας τις ελληνορθόδοξες παραδόσεις μας. Του Αγιανιού του Ριγανά, του Κλήδονα με το «αμίλητο νερό», με τις φωτιές τ’ Αγιάννη, με το κάψιμο της «Ειρεσιώνης»… ένα κέντρισμα, στέκι – εργαστήρι της πολιτιστικής παράδοσης που πρέπει να διατηρηθεί. Το προσκυνητάρι είναι το χρυσάφι του χθες, που χρειάζεται να αξιοποιήσουμε όπως το διατήρησαν οι πρόγονοί μας.. Μην ξεχνάμε πάντοτε ένα κερί στις 23 Ιουνίου στην «Εσπερινή Παράκληση» για τη μνήμη του Αγίου. Επίσης μια ηθική αλλά και δικονομική συμπαράσταση στην πολιτιστική και θρησκευτική υπαίθρια εκδήλωση».

Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος στο Πολύδροσο

Ένας ακόμα ναός αφιερωμένος στον ίδιο Άγιο. Πρόκειται για ναίσκο μονόκλιτο καμαροσκέπαστο με ημικυκλική αψίδα ιερού που βρίσκεται στην περιοχή του Πολυδρόσου, στη Λεωφ. Κηφισίας νότια του Αγίου Γεωργίου των Χωματιανών. Το εκκλησάκι αναφέρεται σε κείμενα  του 1876 και σε χάρτες του Kaupert όμως μαρτυρίες του 1933 αναφέρουν τον ναό κατεστραμμένο. Σήμερα δεν σώζεται πλέον τίποτα, δεν υπάρχουν ούτε καν κάποια ερείπια του, ούτε και ξέρουμε σε ποιο ακριβώς σημείο βρισκόταν τοποθετημένο.

 

Πηγή το βιβλίο του Δήμου Αμαρουσίου και της Εφημερίδας ΑΘΜΟΝΙΟΝ ΒΗΜΑ «΄Ένα κερί στις εκκλησιές του Μαρουσιού»

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας