Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός και ο ομώνυμος Ι.Ναός του Αμαρουσίου

0

Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός- Ο βίος του Αγίου

Ο Άγιος Κοσμάς υπήρξε απόστολος του Ευαγγελίου, στα μαύρα χρόνια της τουρκικής σκλαβιάς.

Ο Άγιος Κοσμάς γεννήθηκε στο χωριό Ταξιάρχης της επαρχίας Αποκούρου που βρίσκεται κοντά στο χωριό Μεγάλο Δένδρο Ναυπακτίας, το 1714 μ.Χ. Είκοσι χρονών μετέβη στο Άγιο Όρος, για να σπουδάσει στο εκεί νεοσύστατο σχολείο του Βατοπεδίου.

Ο Άγιος γνωρίζοντας ότι το Έθνος κινδύνευε, δεν ησύχαζε και επιθυμούσε να διδάξει στους σκλαβωμένους Έλληνες τα Άγια Γράμματα.
Έτσι, ο Άγιος Κοσμάς, αρχικά κήρυξε στην Κωνσταντινούπολη και στην συνέχεια μετέβη στην Αιτωλοακαρνανία. Με νέα άδεια περιήλθε τα Δωδεκάνησα και το Άγιο Όρος. Ακολούθως περιόδευσε στην Θεσσαλονίκη, Βέροια, σε ολόκληρη την Μακεδονία, έφθασε στην Χειμάρα, επέστρεψε στην Νότιο Ήπειρο και από εκεί κατέληξε στη Λευκάδα και την Κεφαλληνία. Πήγε ακόμη στη Ζάκυνθο, Κέρκυρα και ξανά στην Βόρειο Ήπειρο.
Απ’ οπού περνούσε, έκτιζε σχολεία, εκκλησίες, και πλήθος λαού παρακολουθούσε κάθε φορά τα φωτισμένα κυρήγματά του.

Τελικά, ο φθόνος των Εβραίων, σε συνεργασία με τους Τούρκους, είχε σαν αποτέλεσμα τον απαγχονισμό του Αγίου στο Κολικόντασι, στα χώματα της Βορείου Ηπείρου το 1779 μ.Χ. Το λείψανό του το έριξαν στα νερά του ποταμού Άψου. Παρά την πέτρα που του είχαν δέσει στον λαιμό, το λείψανο επέπλεε. Βρέθηκε από τον ιερέα Μάρκο κι ενταφιάσθηκε στη μονή της Θεοτόκου Αρδονίτσας Β. Ηπείρου, όπου και ανευρέθη.

Η Εκκλησία μας, για να τιμήσει τον αγώνα και την προσφορά του, τον ονόμασε Ισαπόστολο.

Ο Ι. Ναός στην μνήμη του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στο Μαρούσι

Πρόκειται για σύγχρονο μονόκλιτο ναό, έχει ένα ενσωματωμένο παρεκκλήσιο (δισυπόστατος Ναός) στο όνομα των Αγίων Νεομαρτύρων, ο οποίος ανεγέρθηκε μαζί με τον κυρίως Ναό. (αρχή ανοικοδόμησης 1996)

Τα  θυρανοίξια πραγματοποίησε ο πρ. Μητροπολίτης Αττικής κ. Παντελεήμονας το 1997. Μέσα στο οικόπεδο του ναού υπάρχει ακόμη ένα παρεκκλήσιο στο όνομα του Αγ. Χριστοφόρου ο οποίος χτίστηκε το  1992.

Σε αυτό πραγματοποίησε τα θυρανοίξια ο τοποτηρητής, Μητροπολίτης Μεσογαίας καί Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος το 2008.

 

Πηγή το βιβλίο του Δήμου Αμαρουσίου και της Εφημερίδας ΑΘΜΟΝΙΟΝ ΒΗΜΑ “Ένα κερί στις Εκκλησιές του Μαρουσιού” και το site  www.saint.gr

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας