Αναφορά στον Συνήγορο του Πολίτη για τις συνθήκες φύλαξης και συντήρησης κειμηλίων του Λαογραφικού Μουσείου Αμαρουσίου- Η επίσημη απάντηση του Δήμου από τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού και Αθλητισμού Γ. Νικολαράκο 

0

Σε αναφορά προς τον «Συνήγορο του Πολίτη» έχει προχωρήσει η γνωστή Μαρουσιώτισσα, πρ. μέλος στο Δ.Σ. του Λαογραφικού Μουσείου και εκπρόσωπος των μελών ΚΑΠΗ κα Έφη Μανιάτη. Στην αναφορά της, η οποία ήταν σε γνώση της Εφημερίδας «ΑΘΜΟΝΙΟΝ ΒΗΜΑ» από την πρώτη στιγμή, η κα Μανιάτη διαμαρτύρεται πως παρέπεσαν και χάθηκαν σημαντικά εκθέματα που είχε η ίδια δωρίσει στο Λαογραφικό Μουσείο του Δήμου Αμαρουσίου.  Όπως αναφέρει η φύλαξη είναι ελλιπής ενώ κάνει λόγο και για καταστροφές έργων τέχνης που επίσης έχει δωρίσει. Τέλος στην αναφορά της σημειώνει πως έχει κάνει πολλές προσπάθειες να επικοινωνήσει με αρμόδιους χωρίς αποτέλεσμα ενώ και πως δεν της έχει επιτραπεί η πρόσβαση στην αποθήκη προκειμένου να ψάξει μήπως βρεθούν εκεί όσα έχουν χαθεί.

Η Εφημερίδα «ΑΘΜΟΝΙΟΝ ΒΗΜΑ», επικοινώνησε άμεσα με τον Δήμο, και ενημερώθηκε πως το θέμα εξεταζόταν και πως όταν θα υπήρχαν αποτελέσματα θα έβγαινε μια δημόσια απάντηση. Για λόγους δεοντολογίας, η οποία χαρακτηρίζει διαχρονικά αυτό το μέσο ενημέρωσης, ισονομίας και αντικειμενικότητας κρίναμε πως θα πρέπει να έχουμε και τις δυο απόψεις προκειμένου να δημοσιοποιήσουμε το θέμα, ιδιαίτερα τη στιγμή που αφορά μια καταγγελία. Άλλωστε, σεβόμαστε το δικαίωμα του κάθε αναγνώστη για μια έγκυρη ενημέρωση που να περιλαμβάνει όλα τα δεδομένα, και όχι αποσπασματικά, ώστε να είναι σε θέση να σχηματίσει άποψη.

Σε συνέχεια της αναφοράς ο «Συνήγορος του Πολίτη» ζητούσε από τον Δήμο απαντήσεις και ειδικότερα αναφέρει πως  «η κα Μανιάτη έχει δωρίσει στο Μουσείο είκοσι επτά αντικείμενα ιστορικού και λαογραφικού ενδιαφέροντος. Όπως προκύπτει από τον κατάλογο του Μουσείου, δεκατέσσερα εξ αυτών βρίσκονται στην αποθήκη, ενώ ένα άλλο, περιγραφόμενο ως βαφτιστικός σταυρός επίχρυσος με σκαλιστά άνθη και φυλλαράκια, διαστάσεων 6×3,5 με κωδικό 307 Γ3, φέρεται να έχει χαθεί, παρά το γεγονός ότι στην πρόσοψη του Μουσείου υπάρχει αναρτημένη φωτογραφία του ως εκθέματος χαρακτηριστικού των περιλαμβανόμενων στην υπάρχουσα συλλογή.

Η ενδιαφερόμενη, η οποία διετέλεσε και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου επί οκτώ έτη, καταγγέλλει ότι η απώλεια του ανωτέρου εκθέματος οφείλεται σε πλημμελή φύλαξή του, καθώς σταμάτησε να εκτίθεται μέσα σε κλειδωμένη βιτρίνα, όπως στο παρελθόν και κατά τον χρόνο πριν την απώλειά του εκτίθετο σε κομοδίνο, με δυνατότητα άμεσης προσέγγισης και πρόσβασης στο κοινό.

Η κα Μανιάτη επίσης ισχυρίζεται ότι σε επίσκεψή της στο Μουσείο διαπίστωσε μεγάλες φθορές σε ζωγραφικά έργα που έχει δωρίσει και συγκεκριμένα σε τρεις ελαιογραφίες, συνολικής αξίας 4.500 ευρώ, τις οποίες αποδίδει σε πλημμελή συντήρηση. Μετά από πολύμηνη (πλέον του ενός έτους) αναμονή, ικανοποιήθηκε τελικά το αίτημά της να παραλάβει τους πίνακες, τους οποίους επιδιόρθωσε με δικά της έξοδα και επέστρεψε άμεσα στο Μουσείο.

Σύμφωνα πάντα με το περιεχόμενο της αναφοράς, η ενδιαφερόμενη έχει επίσης ζητήσει εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο να της επιτραπεί η επίσκεψη στην αποθήκη του Μουσείου, προκειμένου να διαπιστώσει σε ποια κατάσταση βρίσκονται τα εκεί φυλασσόμενα κειμήλια καθώς και τις συνθήκες φύλαξης και συντήρησής τους. Στο αίτημά της αυτό δεν υπήρξε ανταπόκριση. Επίσης, δεν της έχει επιστραφεί τσάντα με πρωτότυπο προσωπικό της αρχείο που περιείχε φωτογραφίες και αποκόμματα εφημερίδων από τη δράση του Μουσείου κατά τη διάρκεια της οκταετίας που διετέλεσε μέλος του Διοικητικού του Συμβουλίου, την οποία παρέδωσε σε εργαζόμενο στον Δήμο (τον οδηγό του Δημάρχου) μαζί με δύο πίνακες, οι οποίοι είναι τοποθετημένοι στο γραφείο Δημάρχου.

Τέλος, η κα Μανιάτη καταγγέλλει έλλειψη συστήματος συναγερμού και πλημμελή φύλαξη των εκθεμάτων, καθώς και γενικότερη κακή λειτουργία του Μουσείου, αναφέροντας χαρακτηριστικά την ανάθεση της ξενάγησης σε άτομα χωρίς την κατάλληλη εξειδίκευση».

Απαντώντας στο έγγραφο του Συνηγόρου του Πολίτη ο Δήμος Αμαρουσίου, στη δημόσια και επίσημη τοποθέτησή του την οποία υπογράφει ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού και Πολιτισμού κος Γ. Νικολαράκος, ως αρμόδιος για τα μουσεία του Δήμου αναφέρει πως

«Σχετικά με την υπ’ αριθ. πρωτ. 288848/1725/13-01-2021 επιστολή σας, που αφορά στην τύχη δωρεών της κυρίας Έφης Μανιάτη, σας γνωστοποιούμε τα εξής:

Το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο του Δήμου Αμαρουσίου λειτουργούσε αρχικά ως ανεξάρτητο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, κατά την περίοδο που η κυρία Μανιάτη διατελούσε μέλος του Διοικητικού του Συμβουλίου και στη συνέχεια συγχωνεύτηκε με τα άλλα δύο Μουσεία του Δήμου, (Σπαθάρειο Μουσείο Θεάτρου Σκιών και Μουσείο Φυσικής Ιστορίας), σε ενιαίο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου , με τον ίδιο κανονισμό λειτουργίας.

Με τη σύσταση του νέου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου, ύστερα από την κατάργηση των Ν.Π.Δ.Δ. (ν.3852/2010), όπου καταργήθηκε και το προαναφερόμενο, δημιουργήθηκε το Τμήμα Μουσείων και Πινακοθήκης, στο οποίο υπάγονται πλέον και τα τρία Μουσεία του Δήμου μας, ως Υπηρεσία του Δήμου (ΦΕΚ 2519/Β΄/08-10-2013) και το πλαίσιο λειτουργίας τους προσαρμόστηκε στους κανονισμούς που προβλέπει η νομοθεσία  για τους Δήμους.

Το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο του Δήμου μας στεγάζεται σε ένα καλοδιατηρημένο τριώροφο μισθωμένο οίκημα, στο κέντρο της πόλης, όπου εκτίθεται μεγάλο μέρος της συλλογής των δωρητών. Λόγω του τεράστιου όγκου των εκθεμάτων, πολλές δωρεές φυλάσσονται σε κατάλληλο αποθηκευτικό χώρο του κτιρίου με την προοπτική να αξιοποιηθούν σύντομα στο νέο ιδιόκτητο κτίριο του Δήμου.

Όπως αντιλαμβάνεστε, η παράδοση κάποιου εκθέματος σε δωρητή, γεγονός που πρώτη φορά συνέβαινε, απαιτούσε διαδικασία και επέμβαση της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου. Με την ολοκλήρωση της τυπικής διαδικασίας ικανοποιήθηκαν τα αιτήματα της κυρίας Μανιάτη, τόσο η παραλαβή των πινάκων της για συντήρηση, όσο και η πρόσβαση στη δωρεά των αντικειμένων της, η οποία πραγματοποιήθηκε παρουσία δύο Συμβούλων του Δημάρχου, της Προϊσταμένης του Τμήματος Μουσείων και Πινακοθήκης και των υπαλλήλων του Λαογραφικού Μουσείου.

Ειδικότερα και ύστερα από τα παραπάνω σας επισημαίνουμε ότι:

Κατόπιν της αίτησης της κας Μανιάτη (αριθ. πρωτ. 20274/03-06-2020) και όλων των απαραίτητων νομικών διαδικασιών, οι οποίες λόγω φόρτου εργασίας και θερινών διακοπών ολοκληρώθηκαν τον Οκτώβριο, δόθηκαν στην ενδιαφερόμενη, στις 07/10/2020, σύμφωνα με το πρωτόκολλο παράδοσης και παραλαβής,  από το χώρο του Λαογραφικού Μουσείου,  τρεις πίνακές της για συντήρηση. Οι πίνακες, επιστράφηκαν επιδιορθωμένοι από τη δωρήτρια, βάσει νέου πρωτοκόλλου, στο Μουσείο, στις 21/10/2020.

Σχετικά με τον  περιγραφόμενο βαφτιστικό σταυρό, σας γνωρίζουμε ότι, από τότε που το Λαογραφικό Μουσείο υπάγεται ως Υπηρεσία στο Τμήμα Μουσείων και Πινακοθήκης της Διεύθυνσης Αθλητισμού και Πολιτισμού, δεν υπήρχε εκτεθειμένο στο χώρο τέτοιο αντικείμενο.

Τέλος, όσον αφορά τσάντα με πρωτότυπο προσωπικό αρχείο της κας Μανιάτη καθώς και των δύο πινάκων ζωγραφικής, σας ενημερώνουμε ότι, σύμφωνα με την υπ΄αριθ. 31/ 14-01-2020 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου, περί αποδοχής ή μη δωρεάς πινάκων ζωγραφικής, έγινε η αποδοχή της δωρεάς των  δύο πινάκων διαστάσεων 1,20 Χ 0,80 και 0,50 Χ 0,70 , λάδι σε μουσαμά, με θέμα παλαιά οικία του Αμαρουσίου και το ψιλικατζίδικο του Αλευρογιάννη αντίστοιχα, ενώ δεν υπάρχει καμία απόφαση αποδοχής δωρεάς τσάντας με το περιγραφόμενο από την ίδια προσωπικό της αρχείο.

Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση».

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας