Ανησυχία του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε Αμαρουσίου για το άνοιγμα των σχολείων: « Ανεπάρκεια προσωπικού καθαριότητας στα δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία του δήμου Αμαρουσίου»

0

Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε Αμαρουσίου εκφράζει φόβους για ανεπάρκεια στο κομμάτι της καθαριότητας των σχολείων εν όψει της νεας σχολικής περιόδου και ειδικότερα με το φόβο της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Πιο συγκεκριμένα αναφέρεται στην ανακοίνωση πως «Η τόσο απαραίτητη και ενδελεχής καθαριότητα των σχολικών κτηρίων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της αποτροπής μετάδοσης του  ιού COVID 19 εναπόκειται στην πρόσληψη συμβασιούχων καθαριστριών πλήρους και μερικής απασχόλησης οι οποίες δεν επαρκούν καν για την εξυπηρέτηση των αναγκών καθαριότητας των σχολικών μονάδων του Αμαρουσίου.

Οι καταστροφικές και επικίνδυνες πολιτικές  για την υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών της κυβέρνησης, του ΥΠΕΣ, του ΥΠΑΙΘ και του Δήμου Αμαρουσίου μεταφράζονται στην καθημερινή πράξη με την τοποθέτηση ανεπαρκούς αριθμού καθαριστριών στα δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία του Αμαρουσίου.

Καλούμε τη διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου και τα αρμόδια υπουργεία να προχωρήσουν άμεσα στην τοποθέτηση του απαιτούμενου αριθμού καθαριστριών που να καλύπτουν την πλήρη λειτουργία των σχολείων (πρωινού και ολοήμερου σχολείου) σύμφωνα με τα έγγραφα αιτήματα των σχολικών μονάδων της πόλης προς τον Δήμο Αμαρουσίου.

Επισημαίνουμε τον κίνδυνο της μη έναρξης λειτουργίας των ολοήμερων τμημάτων των σχολείων εξ αιτίας της έλλειψης προσωπικού καθαριότητας .

Το Δ.Σ. του ΣΕΠΕ Αμαρούσιου εκφράζοντας την έντονη αγανάκτηση και διαμαρτυρία των μελών του συλλόγου μας απαιτεί την άμεση κάλυψη των αναγκών των Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων του Αμαρουσίου με το αναγκαίο προσωπικό καθαριότητας.

Παρέχουμε πλήρη συνδικαλιστική κάλυψη στους συλλόγους διδασκόντων που θα αποφασίσουν την αναστολή λειτουργίας των ολοήμερων τμημάτων των σχολείων τους στην περίπτωση που  διαπιστώνουν ότι το προσωπικό καθαριότητας επαρκεί μόνο για την πρωινή λειτουργεία του σχολείου σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ.

Καλούμε το Δ.Σ. της ΔΟΕ να επιληφθεί άμεσα του θέματος».

 

            Παράλληλα σε άλλη ανακοίνωσή του ο  Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε Αμαρουσίου λίγο πριν το άνοιγμα των σχολείων, δεν έχουν ληφθεί ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του κοροναϊού και ειδικότερα σημειώνει πως

«Ταυτόχρονα, «ειδικοί» σε διατεταγμένη υπηρεσία επιχειρούν να μας πείσουν ότι είμαστε περισσότερο ασφαλείς σε τάξη με 25 μαθητές παρά με 15!!! Ζητάνε από τους μαθητές να κρατούν αποστάσεις μέσα σε αίθουσες κλουβιά των 30τ.μ, στις οποίες συνωστίζονται έως και 25 μαθητές σε Δημοτικά και Νηπιαγωγεία, την ίδια στιγμή που σε ένα κατάστημα ίδιου μεγέθους επιτρέπεται να εισέρχονται ένα ή δύο άτομα. 

Μας λένε ως δικαιολογία πως «η τάξη είναι σταθερή ομάδα». Προφανώς οι άνθρωποι που τα λένε αυτά δεν έχουν περάσει ούτε έξω από ένα δημόσιο σχολείο και γι’ αυτό δεν γνωρίζουν ότι υπάρχει ολοήμερο, τουαλέτες, διαλείμματα, εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων που πηγαίνουν σε 4 διαφορετικά σχολεία και 24 διαφορετικά τμήματα. Δεν γνωρίζουν ότι στο ολοήμερο τρώνε κάθε μεσημέρι (χωρίς μάσκα βέβαια) μαθητές από τουλάχιστον 2 ή 3 διαφορετικά τμήματα, με εκπαιδευτικούς που λίγο πριν βρίσκονταν σε άλλο τμήμα και σε θρανία που λίγο πριν κάθονταν άλλοι μαθητές. Δεν γνωρίζουν ή μάλλον δεν τους ενδιαφέρει πως λειτουργεί ένα νηπιαγωγείο.

Επιπρόσθετα, τα σχολεία δεν έχουν ακόμη καθαριστεί καθόλου, διότι καθυστερεί η όλη διαδικασία με την πρόσληψη των υπαλλήλων στην καθαριότητα. Δεν έχουν εξασφαλίσει ακόμη και σήμερα ούτε μόνιμο και επαρκές προσωπικό καθαριότητας για όλα τα σχολεία, ώστε να υπάρχει συχνός και καλός ημερήσιος καθαρισμός, με βάση τις οδηγίες και τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Oι τάχα νέες προσλήψεις καθαριστριών/-ων είναι λιγότερες από όσους χρειάζεται για την συνεχή και αυξημένη παρουσία προσωπικού καθαριότητας σε 8ωρη βάση σε όλα τα σχολεία της χώρας. Πώς άραγε να τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, η στοιχειώδης υγιεινή και ολοήμερη καθαριότητα των σχολείων, όταν για παράδειγμα στα σχολεία του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης διατίθενται καθαρίστριες/-στες τρίωρης απασχόλησης; Πώς άραγε θα καθαρίζονται διαρκώς οι τουαλέτες; Πώς άραγε μετά από κάθε ωριαία χρήση θα αερίζονται, θα καθαρίζονται και θα απολυμαίνονται χώροι, αντικείμενα, κουπαστές, πόμολα; Από μόνα τους;

Αρνούνται να θέσουν στην υπηρεσία της εκπαιδευτικής κοινότητας ένα πρόγραμμα επαναλαμβανόμενων μοριακών τεστ για την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση κάθε κρούσματος. Είναι έτοιμοι «να μας στείλουν αδιάβαστους», όπως αποδείχθηκε με το επιβεβαιωμένο κρούσμα εκπαιδευτικού στην Καλλιθέα. Χρειάστηκαν πέντε ημέρες και συνεχείς καταγγελίες του τοπικού Συλλόγου Εκπαιδευτικών για να γίνουν επιτέλους διαγνωστικά τεστ στους συναδέλφους του σχολείου.

Κανένα χώρο δε φρόντισαν να δημιουργήσουν στα σχολεία για την αναμονή κάθε παιδιού που παρουσιάζει σύμπτωμα αδιαθεσίας και ούτε κανένα σχολικό νοσηλευτή δεν προσέλαβαν, τόσο απαραίτητου σε κάθε μονάδα.

Μας λένε: «Έχουν δοθεί χρήματα για την αντιμετώπιση της πανδημίας στα σχολεία». Τουναντίον,  η  κυβέρνηση και το ΥΠΑΙΘ εδώ και έξι μήνες δεν έχουν δώσει δεκάρα τσακιστή στη δημόσια εκπαίδευση για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Αντίθετα μοιράζουν απλόχερα ευχαριστίες σε ιδιώτες και εταιρείες που πετάνε χάντρες (και παγουρίνο) στους ιθαγενείς προς χάριν των φοροαπαλλαγών τους. Όσα εξαγγέλλονται είναι πολύ λιγότερα από τη διαφημιστική δαπάνη που έχουν πάρει τα φιλικά ΜΜΕ, είναι ψίχουλα μπροστά στις πραγματικές ανάγκες που υπάρχουν. Οι αναπληρωτές, τόσο απαραίτητοι για την κάλυψη όλων των κενών στις εκπαιδευτικές δομές αλλά και την αποσυμφόρηση των πληθωρικών τάξεων είναι πολύ λιγότεροι σε αριθμό από την προηγούμενη χρονιά (!) ενώ ετοιμάζονται να νομοθετήσουν τρίμηνες πλέον συμβάσεις εκπαιδευτικών!

Το Υπουργείο Παιδείας και οι διοικητικοί του μηχανισμοί είναι εντελώς ανέτοιμοι και κυρίως αδιάφοροι για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, όπως τη διανομή υγειονομικού υλικού, καθορισμό και επικαιροποίηση των πρωτοκόλλων αντιμετώπισης κρουσμάτων, απάντηση ερωτημάτων (όπως τι θα γίνεται με τα παιδιά του Δημοτικού και του Νηπιαγωγείου αν ασθενήσει εκτάκτως ένας εκπαιδευτικός;)

Γι’ αυτό οι όροι ανοίγματος των σχολείων που επιχειρεί να επιβάλει η κυβέρνηση αποτελούν μια εκπαιδευτική εκδοχή της πολιτικής της «ανοσίας της αγέλης». Η κυβέρνηση φέρει βαρύτατες ευθύνες για τις συνέπειες των επιλογών της θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των εκπαιδευτικών των μαθητών και των οικογενειών τους.

Είναι όμως απολύτως καθαρό ότι τις ευθύνες για τις συνέπειες από τις επιλογές αυτές θα επιχειρήσουν να τις φορτώσουν στους εκπαιδευτικούς. Είναι αναγκαίο όλοι οι σύλλογοι διδασκόντων να αναδείξουν με αποφάσεις τους την απόσταση που χωρίζει τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την αντιμετώπιση του κοροναϊού από την πραγματικότητα σε κάθε σχολείο, δηλαδή τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη, την καθαριότητα και την υγιεινή, τις υποδομές και την αντικειμενική αδυναμία εφαρμογής των μέτρων αποστασιοποίησης που προβλέπουν οι οδηγίες, το υγειονομικό υλικό, την έλλειψη νοσηλευτή και ειδικού χώρου για την παραμονή όσων αδιαθετούν. Να μην αναλάβουν τον ορισμό υπευθύνου covid που δεν τους αντιστοιχεί, αλλά να επιμείνουν στην ανάγκη πρόσληψης νοσηλευτών. Να απαιτήσουν επιπλέον εκπαιδευτικούς σε κάθε σχολείο για την κάλυψη των απουσιών που θα προκύψουν που είναι η μόνη απάντηση για να λειτουργήσει μια τάξη όταν απουσιάσει ο εκπαιδευτικός.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση, το ΥΠΑΙΘ και οι διοικητικοί του μηχανισμοί φέρουν ακέραια την ευθύνη για κάθε πρόβλημα μη ασφαλούς παραμονής μαθητών και εκπαιδευτικών στις σχολικές μονάδες, καθώς και για κάθε μορφής δυσλειτουργίας τους και ελλείψεων που θα παρουσιαστούν.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, απαντάμε στην πραγματικότητα που ήδη ζούμε με το άνοιγμα των σχολείων, διεκδικώντας εδώ και τώρα την  ασφαλή παραμονή στο σχολείο κάθε μαθητή και εκπαιδευτικού. Οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί και οι οικογένειές τους δεν είμαστε αναλώσιμοι! Τα σχολεία δεν μπορούν να ανοίξουν, αν δεν πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις ασφαλούς λειτουργίας τους. Απαιτούμε:

 

 • Μείωση – τώρα του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα – κανένα τμήμα με πάνω από 15 μαθητές.
 • Εξασφάλιση όλων των απαραίτητων/απαιτούμενων χώρων, για να διασφαλίζονται οι απαραίτητες/αναγκαίες αποστάσεις.
 • Χρήση όλων των απαραίτητων δημόσιων και ιδιωτικών χώρων για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών που δημιουργούνται.
 • Πραγματοποίηση δωρεάν διαγνωστικών τεστ για τον ιό σε όλους τους εκπαιδευτικούς, μαθητές και εργαζόμενους στο σχολείο, τόσο κατά το άνοιγμα των σχολείων όσο και κατά τακτά χρονικά διαστήματα.
 • Τοποθέτηση επιπλέον εκπαιδευτικών σε κάθε σχολείο για την κάλυψη κενών που προκύπτουν από απουσίες συναδέλφων.
 • Αύξηση του προσωπικού των εργαζομένων στην καθαριότητα, με μόνιμες σχέσεις εργασίας και πλήρες ωράριο από τις 08:00 έως τις 16:00, καθώς επίσης απολύμανση κάθε σχολικής μονάδας.
 • Πρόσληψη τραπεζοκόμων για το ολοήμερο, ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών για την αναγκαία επικοινωνία με το οικογενειακό περιβάλλον.
 • Πρόσληψη νοσηλευτών ανά σχολείο για έγκαιρη υγειονομική παρέμβαση και καθημερινή θερμομέτρηση κάθε εισερχόμενου στον σχολικό χώρο. Εξασφάλιση αναγκαίου χώρου για την αναμονή των μαθητών που αδιαθετούν και την παραλαβή από τους γονείς τους.
 • Χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών για την κάλυψη όλων των αναγκών των σχολείων με αντισηπτικά, μάσκες, γάντια και είδη καθαρισμού και όλου του απαραίτητου υγειονομικού εξοπλισμού.
 • Δημιουργία όλων των απαραίτητων δομών ενισχυτικής διδασκαλίας (παράλληλη, κατ’ οίκον, πρόσθετη) για τους μαθητές που δεν μπορούν λόγω πανδημίας να παρακολουθήσουν τη δια ζώσης διαδικασία και παραμένουν περιορισμένοι στο σπίτι.
 • Χορήγηση αδειών σε όλους τους εκπαιδευτικούς που τη χρειάζονται, με ίσα δικαιώματα για μόνιμους και αναπληρωτές. Ο αυξημένος ηλιακός μέσος όρος των εκπαιδευτικών αποτελεί παράγοντα  κινδύνου για την υγεία ενός μεγάλου μέρους των συναδέλφων! 
 • Μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών. Άμεση πραγματοποίηση της β΄ φάσης προσλήψεων των αναπληρωτών για όλο το σχολικό έτος ώστε να καλυφθούν οι τεράστιες ανάγκες σε όλες τις εκπαιδευτικές δομές και τα κενά που θα προκύψουν λόγω πανδημίας. Ένας/μία εκπαιδευτικός παράλληλης στήριξης για ένα παιδί!
 • Μείωση – αναδιάταξη της ύλης.

 

Το δημόσιο σχολείο να ανοίξει και να λειτουργήσει με όλους τους μαθητές μας αλλά με όρους ασφάλειας! Να μη σταματήσουμε ούτε στιγμή να απαιτούμε ό,τι μας ανήκει! Για τη ζωή μας και το δημόσιο σχολείο. Σας ευχόμαστε υγεία και δύναμη !

                    

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας