Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Σ. Τσιπουράκης «Τα κλαδέματα για πρώτη φορά πραγματοποιούνται με επιστημονικό και υπεύθυνο τρόπο, με σχεδιασμό και επίβλεψη γεωπόνων και αρχιτεκτόνων τοπίου»

0

Κλαδέματα και αποκατάσταση του πρασίνου στο κέντρο του Αμαρουσίου

Την ανησυχία των πολιτών προκάλεσε το κλάδεμα των δέντρων επί της οδού Χατζηαντωνίου και σύμφωνα με επιστολή που έφτασε στην εφημερίδα, από κάτοικο της περιοχής, θέτει ερωτήματα για το κατά πόσο έγιναν με τον σωστό τρόπο οι εργασίες στα δέντρα της περιοχής. Την επιστολή αυτή όπως μας ενημέρωσε ο υπογράφων κος Γ. Ζάρδας την έστειλε και στον ίδιο τον Δήμαρχο. Η Εφημερίδα ΑΘΜΟΝΙΟΝ ΒΗΜΑ επικοινώνησε με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας κο Σ. Τσιπουράκη, ο οποίος μας διαβεβαίωσε πως όλα τα κλαδέματα έγιναν με απόλυτα επιστημονικό και ασφαλή τρόπο.

Ωστόσο στην ανακοίνωσή του ο κος Ζάρδας αναφέρει πως «Όταν κατέφθασε συνεργείο του Δήμου από ομάδα, επιφορτισμένη με το κλάδεμα των δένδρων. Οι οποίοι, χωρίς καμία καλαισθησία και ευαισθησία για τα δένδρα, στην πραγματικότητα έδρασαν σαν μακελλάρηδες με απίστευτη μανία για εξαφάνιση κάθε ίχνους πράσινου. Στην διασταύρωση της Χατζηαντωνίου με τη Ράλλη υπήρχαν τέσσερα ωραιότατα δένδρα (πιθανόν χαρουπιές) που ήταν πραγματικό στολίδι και πηγή οξυγόνου για την περιοχή. Έμειναν, σχεδόν, μόνον οι κορμοί. Περίοικοι, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν, αντιμετωπίσθηκαν από το συνεργείο με απόλυτη αδιαφορία. Στην προσπάθεια επικοινωνίας με την υπηρεσία πρασίνου του Δήμου το τηλέφωνο δεν απαντούσε ή δήλωναν άγνοια για το θέμα. Ο υποφαινόμενος, επικοινώνησα τηλεφωνικά δύο φορές με το γραφείο του Δημάρχου, που βρισκόταν σε σύσκεψη, και μου είπαν ότι θα επιληφθούν. Πλην όμως, οι δενδροχασάπηδες πρόλαβαν και επιτέλεσαν το καταστροφικό τους έργο.

Τα ερωτήματα που ανακύπτουν είναι τα εξής. Πρώτον, ο Δήμος, εν μέσω αποκλεισμού λόγω της πανδημίας και εν όψει των επερχομένων εορτών που όλοι θέλουν να υπάρχει κάτι όμορφο στο περιβάλλον τους (και τι πιο όμορφο από ένα καταπράσινο δένδρο), δεν είχε κάτι σημαντικότερο να επιληφθεί από την κατακρεούργηση των δένδρων; Δεύτερον, δεν έπρεπε να υπάρχει ένας επιβλέπων, αρμόδιος και επαΐων. ώστε να κατευθύνει το συνεργείο, όσον αφορά την κλίμακα του «κλαδέματος»; Τρίτον, αν ουδείς αρμόδιος και επαΐων ήταν διαθέσιμος, έπρεπε να γίνει οπωσδήποτε το «κλάδεμα» και χωρίς σαφέστατες οδηγίες στους δενδροχασάπηδες; Εκτός και εάν υπάρχουν άλλα σχέδια για μεγαλύτερη υποβάθμιση της οδού Χατζηαντωνίου ώστε να γίνει εντελώς ακατάλληλη για ανθρώπινη επιβίωση. Δρ Γεώργιος Ζάρδας, Συντ/χος Αναπληρωτής Καθηγητής Φυσικής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Στην επικοινωνία που είχαμε με τον κο Σ. Τσιπουράκη, μας διευκρίνισε πως ο Δήμος δεν έλαβε γνώση πριν τη δημοσίευση της συγκεκριμένης επιστολής, προκειμένου να του δοθεί η ευκαιρία να ενημερώσει τον κόσμο. Όπως μας ενημέρωσε τα κλαδέματα που έγιναν ήταν προγραμματισμένα και πραγματοποιήθηκαν στην κατάλληλη εποχή με τον κατάλληλο τρόπο και τόνισε πως «Τα κλαδέματα για πρώτη φορά πραγματοποιούνται με επιστημονικό και υπεύθυνο τρόπο, με σχεδιασμό και επίβλεψη γεωπόνων και αρχιτεκτόνων τοπίου. Μάλιστα είμαστε υπερήφανοι καθώς έχουμε αποκαταστήσει τις βασικές οδικές αρτηρίες, σε όλο το μήκος της Βας. Σοφίας, στους κεντρικούς παραδρόμους, και σε πολλά ακόμη σημεία της πόλης. Ωστόσο, για όποιον έχει μια διαφορετική άποψη και επιθυμεί να συνεργαστεί μαζί μας, όχι απλά για μια επικοινωνιακή κίνηση, είμαστε στη διάθεσή του,  τον καλούμε να καταθέσει τις προτάσεις του και να συνεργαστεί μαζί μας. Οι πόρτες μας είναι πάντα ανοιχτές».

Ωστόσο, το πρωί της Κυριακής 6 Δεκεμβρίου μετά από διαμαρτυρίες πολιτών οι οποίοι διερχόμενοι από την οδό Δήμητρος στο Κέντρο του Αμαρουσίου, διαπίστωσαν κομμένα δέντρα η Εφημερίδα ΑΘΜΟΝΙΟΝ ΒΗΜΑ επικοινώνησε και πάλι με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας κο Στέφανο Τσιπουράκη, ο οποίος μας ξεκαθάρισε πως δεν επρόκειτο για κοπή δέντρων αλλά για αντικατάστασή τους λόγω μεγάλης επικινδυνότητας.

Πιο συγκεκριμένα, μας εξήγησε πως το πρωί της Κυριακής 6 Δεκεμβρίου κατά τη διάρκεια προγραμματισμένων εργασιών κλαδέματος και καλλωπισμού των δέντρων του κέντρου, σε όλη τη διάρκεια της οποίας και ο ίδιος ήταν παρών, διαπιστώθηκε σε κάποια δέντρα τόσο στους κορμούς όσο και στη βάση τους σοβαρές ζημιές που τα καθιστούσαν άκρως επικίνδυνα. Για τα συγκεκριμένα είχαν υπάρξει και παράπονα πολιτών για επικινδυνότητα και είχαν εκφραστεί φόβοι για πρόκληση ατυχημάτων. Επρόκειτο, όπως μας πληροφόρησε ο κος Αντιδήμαρχος για παλαιά δέντρα που από τους κορμούς τους είχαν αποσπαστεί κλαδιά με κίνδυνο της ζωής των περαστικών. Όπως μας τόνισε ο κος Σ. Τσιπουράκης «πρώτο μέλημά μας είναι πάντα η προστασία της ανθρώπινης ζωής και το ζητούμενο σε αυτήν την περίπτωση ήταν να μην κινδυνεύσουν ζωές» και με αυτό το σκεπτικό έδωσε εντολή να κοπούν και άμεσα, μέσα στην ίδια ημέρα έγινε και η αντικατάστασή τους, στην ίδια θέση, από νέα, υγιή δέντρα.

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας