Αντιπαράθεση ανακοινώσεων για την ασφάλεια και τις αυτοψίες στα σχολεία

0

Με αφορμή την ανακοίνωση της ολοκλήρωσης των αυτοψιών στα σχολικά συγκροτήματα του Δήμου Αμαρουσίου (σχετικό link παρακάτω με το θέμα) , οι δημοτικές παρατάξεις «ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΕΡΓΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ» και «Λαϊκή Συσπείρωση Αμαρουσίου» θέτουν ερωτήματα που αφορούν την ασφάλεια και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, κος Ε. Κάββαλος, έπειτα απαντά σε αυτά.

Ολοκληρώθηκαν οι αυτοψίες σε όλα τα σχολικά συγκροτήματα μετά από εντολή του Δημάρχου Θ. Αμπατζόγλου

Ερωτήσεις Λ. Μαγιάκη για τα ευρήματα της αυτοψίας στα σχολεία

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της αυτοψίας στα σχολεία της πόλης ο επικεφαλής της Παράταξης «ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΕΡΓΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ» κος Λ. Μαγιάκης απευθύνει σχετικά ερωτήματα προς τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων κο Ε. Κάββαλο. Μάλιστα αναφέρεται και στην εύρεση πλακιδίων αμιάντου στο 5ο Νηπιαγωγείο και ερωτά πώς θα αντιμετωπιστεί το συγκεκριμένο πρόβλημα που αναδείχθηκε κατά τις αυτοψίες που διενεργήθηκαν με εντολή του Δημάρχου κο Θ. Αμπατζόγλου.

Πιο συγκεκριμένα τα ερωτήματα έχουν ως εξής:

  1. Εκτός από τα σχολικά συγκροτήματα (Γυμνάσια Λύκεια Νηπιαγωγεία) επεκτάθηκε ο έλεγχος και στους παιδικούς σταθμούς, παιδικές χαρές, γήπεδα και αθλητικές εγκαταστάσεις?
  2. Οι τυχόν ζημιές που εντοπίσθηκαν πότε προγραμματίζεται να επιδιορθωθούν?
  3. Υπάρχουν ζημιές που λόγω επικινδυνότητας απαιτούν άμεση επισκευή?

Ειδικότερα όμως από την υπεύθυνη του 5ου Νηπιαγωγείου έγινε επισήμανση κατά την αυτοψία της Υπηρεσίας περί ύπαρξης πλακιδίων αμιάντου στο δάπεδο. Το γεγονός είναι σημαντικό δεδομένης της φιλοξενίας μικρών παιδιών σε περιβάλλον με τοξικά υλικά, όπως ο αμίαντος αφού η χρήση προϊόντων με ίνες αμιάντου έχει απαγορευθεί από το 2005.

Κατόπιν αυτών ερωτάται και πάλι ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος

  1. Το συγκεκριμένο ζήτημα αναδεικνύεται για πρώτη φορά και αν όχι σε τι ενέργειες είχε προβεί η προηγούμενη διοίκηση
  2. Ανεξαρτήτως του παρελθόντος τώρα που το πρόβλημα δημοσιοποιήθηκε σε ποιες άμεσες ενέργειες έχει προβεί η διοίκηση προκειμένου να προστατεύσει την υγεία των νηπίων αλλά και των εργαζομένων στο 5ο Νηπιαγωγείο.

Ο ερωτών Δημοτικός Σύμβουλος

Λ. Μαγιάκης

Επικεφαλής παράταξης ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΕΡΓΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ»

Επιτακτική η ανάγκη για προσεισμικό έλεγχο των σχολείων στο Μαρούσι  δηλώνει η Λαϊκή Συσπείρωση Αμαρουσίου

Σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση Αμαρουσίου» σημειώνει πως μεταξύ των θεμάτων που «χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης» πρώτο στη σειρά έχει η αξιολόγηση της αντοχής των σχολικών κτηρίων απέναντι σε μελλοντικό σεισμό («σκελετός», τοιχοποιία, σοβάδες, γύψινα στοιχεία της οροφής κ.ά.) και παραθέτει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία «Τα στοιχεία της αρμόδιας Υπηρεσίας του δήμου για την ηλικία των κτηρίων αυτών είναι τραγικά. Σύμφωνα με στοιχεία του Δεκέμβρη 2018 από τα 55 κτήρια (μέση ηλικία 40,4 χρόνια) τα 35 (64%) χτίστηκαν όταν βρίσκονταν σε ισχύ ο ανεπαρκέστατος, για τα σημερινά δεδομένα, αντισεισμικός κανονισμός (Α.Κ.) του 1959, μερικά μάλιστα πριν απ’ αυτόν. Συγκεκριμένα, από τα 55 κτήρια (23 Γυμνάσια – Λύκεια, 17 Νηπιαγωγεία, 15 Δημοτικά). Τα 9 χτίστηκαν πριν εφαρμοστεί ο Α.Κ. 1959. Πρόκειται για 6 Γυμνάσια – Λύκεια, 1 Νηπιαγωγείο και 2 Δημοτικά.- — Τα 26 χτίστηκαν στη διάρκεια εφαρμογής του Α.Κ. 1959 πριν τεθεί σε εφαρμογή ο Α.Κ. του 1984. Πρόκειται για 6 Γυμνάσια – Λύκεια, 10 Νηπιαγωγεία και 10 Δημοτικά. Τα παραπάνω είναι προφανώς σε γνώση και της Διοίκησης Αμπατζόγλου, η οποία – ακολουθώντας την τακτική και των προκατόχων της – επιχειρεί να κρύψει το πρόβλημα κάτω απ’ το χαλί. Η δική της όμως ευθύνη, την οποία επιχειρεί, χωρίς αιδώ, να φορτώσει στις Σχολικές Επιτροπές (!), είναι τώρα μεγαλύτερη. Δείχνει να μη δίνει σημασία στο γεγονός ότι η σεισμική τρωτότητα των παλαιών κτηρίων επιδεινώνεται όλο και περισσότερο,  χρόνο με το χρόνο, όπως έδειξαν και οι βλάβες, που προκάλεσε στα παλαιά κτήρια το τελευταίο χτύπημα του Εγκέλαδου στην Αττική.

Τονίζοντας πως αποτελεί άμεση προταιρεότητα η διενέργεια του Προσεισμικού Ελέγχου στις σχολικές μονάδες που αναφέρθηκαν πιο πάνω η ανακοίνωση κλείνει τονίζοντας πως «Οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ με τη Λαϊκή Συσπείρωση, αναγνωρίζοντας τη ζωτικής σημασίας σπουδαιότητα του προβλήματος, θα ελέγχουν επίμονα τη δημοτική Αρχή για την επίλυσή του δίνοντας ταυτόχρονα και την αμέριστη συμπαράστασή τους στους μαζικό-λαϊκό κίνημα  του Μαρουσιού, στην πάλη του για  τη στέγαση νηπίων και μαθητών σε ασφαλείς, ανθεκτικές απέναντι στο σεισμό αίθουσες».

Απάντηση του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών Ευάγγελου Κάββαλου στο Δημοτικό Σύμβουλο Ελευθέριο Μαγιάκη αναφορικά με το 5ο Νηπιαγωγείο Αμαρουσίου

Με αφορμή  τη δημόσια παρέμβαση του επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα Ανατροπή και Έργο για το Μαρούσι» κου Ελευθέριου Μαγιάκη, σχετικά με την «ύπαρξη» επικίνδυνων δομικών υλικών στο 5ο Νηπιαγωγείο Αμαρουσίου, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Ευάγγελος Κάββαλος επισημαίνει τα εξής:

Πρώτον: Ορθά, ο κ. Μαγιάκης αναφέρει ότι κατόπιν εντολής του Δημάρχου κου Θεόδωρου Αμπατζόγλου προς τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες,  διενεργήθηκε πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, σειρά αυτοψιών στο σύνολο των σχολικών συγκροτημάτων της πόλης για τον εντοπισμό τυχόν αδυναμιών και ελλείψεων, με στόχο την προστασία και την ασφάλεια των μαθητών και της εκπαιδευτικής κοινότητας, όπως άλλωστε έχει δημοσιευτεί στο από 13/09/2019 σχετικό δελτίο τύπου του Δήμου Αμαρουσίου.

Οι έλεγχοι, όπως έχουμε κατ’ επανάληψη αναφέρει, θα επεκταθούν και στους παιδικούς σταθμούς, στις παιδικές χαρές, στα γήπεδα και τους αθλητικούς χώρους.

Με ευθύνη των Σχολικών Επιτροπών και με τη συνεργασία των Διευθύνσεων Περιβάλλοντος και Τεχνικών Υπηρεσιών δρομολογούνται βάσει προτεραιοτήτων οι ανάλογες ενέργειες συντήρησης, επισκευής και αποκατάστασης.

Δεύτερον: Αναφορικά με το 5ο Νηπιαγωγείο, ο Δήμος Αμαρουσίου απευθύνθηκε ήδη από τον Ιούνιο του 2019  στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», στέλνοντας δείγμα του δομικού υλικού για ανάλυση, προκειμένου να έχει μία έγκυρη και τεκμηριωμένη απάντηση  για τη συγκεκριμένη περίπτωση.

Στην απάντησή του προς το Δήμο Αμαρουσίου ο «Δημόκριτος» είναι καθησυχαστικός και ειδικότερα αναφέρει: «Η επικινδυνότητα ενός υλικού που περιέχει αμίαντο καθορίζεται κυρίως από το πόσο εύκολο είναι να αποδεσμευτούν οι ίνες αμιάντου που περιέχει, ώστε να είναι δυνατή η εισπνοή τους. Στην δική σας περίπτωση (πλακάκια PVC), επειδή είναι πολύ καλά δεσμευμένες, η επικινδυνότητα είναι εξαιρετικά χαμηλή».

Συνεπώς ωφέλιμο, θα ήταν για όποιον επιθυμεί να υπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον, πρώτα να ενημερωθεί επίσημα από τις αρμόδιες Δ/νσεις του Δήμου και ύστερα να προβεί σε δημοσιεύσεις, προκαλώντας πιθανόν ανησυχία  στα παιδιά, τις οικογένειές τους και φυσικά στους εκπαιδευτικούς. Ο Δήμος είναι πάντα ανοικτός για κάθε ενδιαφερόμενο και ειδικά για τα θέματα υγείας και ασφάλειας, προκειμένου να ενημερώσει και να προασπίσει το δημόσιο συμφέρον.

Ύψιστη προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής είναι η ασφάλεια και η προστασία της εκπαιδευτικής κοινότητας και κάθε φορά θα πράττει ό,τι απαιτείται για να τους διασφαλίζει ένα ασφαλές και υγιεινό σχολικό περιβάλλον.

Επαναλαμβάνουμε, πως οι Σχολικές Επιτροπές, έχουν στην κατοχή τους τα αποτελέσματα όλων των ελέγχων στα σχολεία της πόλης μας και την ευθύνη σε συνεργασία με τις αρμόδιες Δ/νσεις του Δήμου, για την προτεραιοποίηση των εργασιών αποκατάστασης, συντήρησης και αναβάθμισης των σχολικών υποδομών.

Ο έλεγχος των σχολείων δεν είναι μία εφάπαξ διαδικασία. Ως εκ τούτου, να είναι σαφές πως όσα θέματα – που πιστοποιούνται τεχνικά βάση περιοδικών επιτηρήσεων ή ειδικών αναφορών –  θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τους μαθητές και το εκπαιδευτικό προσωπικό, αντιμετωπίζονται ταχύτατα και αποτελεσματικά.