Διαψεύδουν Δήμος και Σύλλογος «Φίλοι του Δάσους Συγγρού» την ύπαρξη κινδύνου

0

Αντιδράσεις και προβληματισμό έχει προκαλέσει η δημοσιοποίηση της επιστολής του κου Σ. Τσιπουράκη προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης στην οποία κάνει λόγο για κακοδιαχείρηση από τον Πρόεδρο του ΙΓΕ και μιλά για κίνδυνο που διατρέχει το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Κτήματος Συγγρού.  Την επιστολή δημοσιεύσαμε στο προηγούμενο φύλλο της Εφημερίδας ΑΘΜΟΝΙΟΝ ΒΗΜΑ, αφού πρώτα είχαμε επικοινωνήσει με τον Δήμο Αμαρουσίου, ο οποίος δεν γνώριζε για την επιστολή του κου Τσιπουράκη και δήλωνε πως η συνεργασία με την Διοίκηση του ΙΓΕ είναι άριστη. Ωστόσο ακολούθησαν και άλλα δημοσιεύματα που προκάλεσαν την ανησυχία. Στην ανακοίνωση της μείζονος Αντιπολίτευσης του Δήμου, Δημοτική Παράταξη «Ενωμένο Μαρούσι» απάντησε ο Δήμος ξεκαθαρίζοντας πως δεν έχει καμία αρμοδιότητα στη διαχείριση του Κτήματος Συγγρού ενώ και ο Σύλλογος «Φίλοι του Δάσους Συγγρού» πήρε θέση με μια ανακοίνωση που διαψεύδει πολλά από όσα ακούστηκαν. 

Θυμίζουμε τι έγραφε στην επιστολή του ο κος Σ. Τσιπουράκης

«Σας ενημερώνω ότι το κτήμα Συγγρού στο Μαρούσι, του οποίου το Υπουργείο είναι η Εποπτεύουσα Αρχή – συνολικής εκτάσεως περίπου χιλίων στρεμμάτων, μοναδικό στην Ελλάδα και σημαντικός πνεύμονας πρασίνου και παράγοντας ευζωίας στην περιοχή μας – βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο λόγω της κακοδιαχείρισης από πλευράς του Προέδρου του, η συμπεριφορά του οποίου έχει οδηγήσει σε παραίτηση μεγάλο αριθμό μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Ι.Γ.Ε..

Αποτέλεσμα αυτού είναι η προβληματική λειτουργία του, η εγκατάλειψη του χώρου και η μη επαρκής νομική προετοιμασία ενόψει επικείμενου δικαστηρίου, η απόφαση του οποίου ενδέχεται να είναι καταστροφική για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Προτείνω την άμεση αντικατάσταση του Προέδρου του και την ανάληψη της υπεράσπισης του κτήματος από τη νομική υπηρεσία του Υπουργείου σας κατά το προσεχές δικαστήριο προκειμένου να αποφευχθεί η καταστροφή.

Παραμένω στη διάθεσή σας για περαιτέρω διευκρινίσεις εφόσον μου ζητηθεί.

Απάντηση του Δήμου στη Δημοτική Παράταξη «Ενωμένο Μαρούσι» για το Κτήμα Συγγρού

Το «Ενωμένο Μαρούσι», αναζητά πάλι, εκείνα τα ελάχιστα λεπτά δημοσιότητας μέσω ύβρεων, προσβλητικών χαρακτηρισμών και διαστρέβλωσης της πραγματικότητας.

Ξεκαθαρίζουμε για ακόμη μία φορά:

  • Ο Δήμος Αμαρουσίου, δεν επεμβαίνει στην εσωτερική λειτουργία του ΔΣ του ΙΓΕ.
  • Ο Δήμος Αμαρουσίου, όμως είναι αρωγός στην προστασία ενός εκ των σημαντικότερων πνευμόνων πρασίνου της Αττικής τόσο με τις υπηρεσίες του όσο και με δυνάμεις εθελοντών.
  • Ο Δήμος Αμαρουσίου στηρίζει το ΙΓΕ με κάθε ευκαιρία εμπράκτως και συμβάλει διακριτικά και πάντα στο μέτρο των δυνατοτήτων του, στη διατήρηση της ευταξίας του δάσους και των κτισμάτων.

Ως εκ τούτου οι σχετικές  αναφορές της παράταξης «Ενωμένο Μαρούσι», εξυπηρετούν μόνο, τους πολιτικούς στόχους της κομματικής τους γραμμής, που διχάζουν τη Μαρουσιώτικη κοινωνία.

Νωρίτερα η παράταξη της μείζονος Αντιπολίτευσης είχε δημοσιοποιήσει την εξής ανακοίνωση

Ενωμένο Μαρούσι «Μητσοτάκης, Γεωργαντάς, Αμπατζόγλου θα έχουν την ευθύνη για ό,τι συμβεί στο δασόκτημα Συγγρού»

Οι δημότες Αμαρουσίου και όλα τα μέλη της παράταξης μας, #Ενωμένο Μαρούσι, παρακολουθούμε με ανησυχία και οργή την επικίνδυνη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο δασοκτημα Συγγρου.

Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι τόσο για την ασφάλεια ενός εκ των τελευταίων εναπομείναντων πνευμόνων στα βόρεια προάστια, όσο και για τις ορέξεις όσων θέλουν να αμφισβητήσουν τον χαρακτήρα του κληροδοτήματος.

Οι τεράστιες ευθύνες της Κυβέρνησης αποτυπώνονται στην επιστολή ομολογία του αναπληρωτή δημάρχου Αμαρουσίου, αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας και στελέχους της Νέας Δημοκρατίας κ Στέφανου Τσιπουράκη.

Ο κ. Τσιπουράκης προκειμένου να βγάλει εαυτόν αλλά και το Δήμαρχο Θεόδωρο Αμπατζόγλου από το κάδρο των ευθυνών της απραξίας και των παραλείψεων τους σε σχέση με το δασοκτημα Συγγρου, “καρφώνει” την κυβέρνηση και γεννά σοβαρά ερωτηματικά.

Λέει ο κ. Τσιπουράκης στην επιστολή του προαναγγέλλοντας  “καταστροφή”. (αντιγράφουμε αυτολεξεί) :

Ως δημότες Αμαρουσίου καλούμε τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και τον Υπουργό αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γεωργαντά να παρέμβουν πριν να είναι αργά και να διορθώσουν τα λάθη και τις επιλογές τους που απειλούν με φυσική καταστροφή  ή δικαστικη προσβολή τον χαρακτήρα του κληροδοτήματος.

Απαιτούμε ενέργειες προστασίας του δασοκτήματος και λεπτομερή ενημέρωση για το δικαστήριο που απειλεί αυτό τον θησαυρό της πόλης μας.

Η ανικανότητα και η απάθεια της Δημοτικής διοίκησης υπό τον κ. Αμπατζόγλου, τα ιδιωτικά συμφέροντα που έχουν βάλει ξανά στο μάτι το δασοκτημα συγγρου και οι τραγικές επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη ανοίγουν τον ασκό του αιόλου.

Κύριοι Μητσοτάκη, Αμπατζόγλου, Γεωργαντά και Κυριακόπουλε (πρόεδρος ΙΓΕ) θα είστε υπεύθυνοι και υπόλογοι απέναντι στους δημότες του Αμαρουσίου, στους κατοίκους του Βόρειου τομέα αλλά και συνολικά της Αττικής για ό,τι συμβεί στο εξής. Ξυπνήστε και σοβαρευτείτε.

Η απάντηση από το Σωματείο ” Οι Φίλοι του Δάσους Συγγρού”

Αλήθειες και ψέματα…

Παρακολουθώντας με έκπληξη στον τύπο όλα τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, τα οποία από τη μία μεριά περιέχουν πολλές ανακρίβειες και από την άλλη καταφεύγουν σε βαρείς χαρακτηρισμούς για το Ι.Γ.Ε και το κύρος του προέδρου του, ο Σύλλογός μας “Οι φίλοι του δάσους Συγγρού” θεώρησαν ότι θα πρέπει να δοθεί μία  υπεύθυνη ενημέρωση στο κοινό γιατί οτιδήποτε άλλο, μόνο κακό κάνει και δεν εξυπηρετεί την αλήθεια και το καλό του Δάσους μας, που όλοι νοιαζόμαστε, φροντίζουμε και προσέχουμε “ως κόρην οφθαλμού”.

Από δική μας έρευνα λοιπόν

Σύμφωνα με το ΦΕΚ ίδρυσης του Ι.Γ.Ε.:

Πρώτον, όσον αφορά στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ενώ αναφέρεται σε πρόσφατο δημοσίευμα στον τύπο ότι είναι δεκαμελές (10), αυτό που αναγράφεται στο ΦΕΚ ίδρυσης του ΙΓΕ ορίζει ότι ο αριθμός των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου είναι επταμελές (7) ενώ ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. (Πρόεδρος, Αντιπρόεδρος και 5 μέλη με τα αναπληρωματικά μέλη αυτών).

Ως εκ τούτου η λήψη των αποφάσεων του Δ.Σ. του Ι.Γ.Ε. μπορεί να πραγματοποιείται νόμιμα όταν τα  παρόντα μέλη είναι περισσότερα από τα απόντα ( 4 μέλη στα 7)  (παρ. 3, άρθρο 310 του Ν. 4512/2018).

Κενές θέσεις δεν υπάρχουν δεδομένου ότι η παραίτηση των μελών γίνεται δεκτή εφόσον προηγηθεί αποδοχή της από τον Υπουργό, μέσω της δημοσίευσής της σε ΦΕΚ (κάτι το οποίο δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα).

Βάσει του πρωτοκόλλου εισερχομένων/εξερχομένων εγγράφων του Ινστιτούτου, η εικόνα σχετικά με τις παραιτήσεις των μελών είναι η κάτωθι:

Το Δ.Σ. του Ι.Γ.Ε.  ορίσθηκε με την αριθμ. 1955/213941/29-8-2019 (Υ.Ο.Δ.Δ. 673) απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως τροποποιήθηκε με τις αριθμ. 667/81267/12-3-2020 (Υ.Ο.Δ.Δ. 177), 1032/145060/3-6-2020 (Υ.Ο.Δ.Δ. 418) και 1546/238739/31-8-2020 (Υ.Ο.Δ.Δ. 706) αποφάσεις.

Ο Αντιπρόεδρος κ. Α. Κόκκαλης είχε υποβάλλει την παραίτησή του λίγο πριν την λήξη της θητείας του για προσωπικούς λόγους (Αρ. Πρωτ. 368/08-07-2021 παραίτησή του).

Ενώ, κάποια άλλα μέλη είχαν ήδη παραιτηθεί πριν από την αλλαγή του Υπουργού Υ.Π.Α.Α.Τ. κ. Μ. Βορίδη από τον κ. Σ. Λιβανό, πολύ δηλαδή, πριν την τοποθέτηση του κ. Δ. Κυριακόπουλου (ο κ. Μεταξάς υπέβαλε παραίτηση στο γραφείο του κ. Βορίδη ΥΠΑΑΤ).

Τέλος, η κ. Γεωργία Ρεμπούτσικα υπέβαλε την παραίτησή της (11.1.2022) για επαγγελματικούς λόγους.

Από τα πρακτικά των συνεδριάσεων του Δ.Σ. του Ι.Γ.Ε. (τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας) σχετικά με την αγωγή του Ι.Γ.Ε. που αναφέρεται στα δημοσιεύματα προκύπτουν τα εξής:

Η αγωγή αυτή αφορά στη διόρθωση κτηματολογικής εγγραφής (τα δασικά ΚΑΕΚ του Κτήματος Συγγρού έχουν εγγραφεί στο Ε. Κτηματολόγιο ως Ελληνικό Δημόσιο και όχι Ι.Γ.Ε. ύστερα από ενστάσεις του Δασαρχείου) , και είχε ασκηθεί πριν τον διορισμό του κ. Δ. Κυριακόπουλου και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τα όσα όρισε η με αριθμ. 61/2021 Απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών.

Επιπροσθέτως, προκύπτει ότι έχουν γίνει όλες οι νομικές ενέργειες για τη διασφάλιση του Κληροδοτήματος, κατόπιν νομικών εισηγήσεων.

Επίσης, από τα πρακτικά των συνεδριάσεων του Δ.Σ. του Ι.Γ.Ε. προκύπτει ότι το μέλος του Δ.Σ.  κ. Σ. Τσιπουράκης, διορίστηκε ως μέλος με την αριθμ.1958/213941/29-8-2019, (Υ.Ο.Ο.Δ. 673) αρκετά πριν τον διορισμό του σημερινού Προέδρου του Δ.Σ.

Έκτοτε είναι παρόν και συμμετέχει στις συνεδριάσεις και στη λήψη αποφάσεων, για όλους τους νομικούς χειρισμούς για τους οποίους απαιτείται λήψη απόφασης Δ.Σ., χωρίς να έχει εκφράσει ουδέποτε οποιαδήποτε διαφωνία.

Η εν λόγω αγωγή ασκήθηκε από τους προηγούμενους Προέδρους του Ι.Γ.Ε. (10/2019) και ο σημερινός πρόεδρος ως Νόμιμος Εκπρόσωπος του Ι.Γ.Ε. την συνεχίζει μέσα στα πλαίσια του Νόμου και της Νομολογίας, του διατακτικού της απόφασης που εξεδόθη, και όπως αποδεικνύεται με την τήρηση κάθε επιμέλειας και με τις ενδεδειγμένες νόμιμες διαδικασίες.

Τέλος, από το Φ.Ε.Κ. ίδρυσης προκύπτει ότι δεν υπάρχει καταστατική υποχρέωση εκπροσώπησης του Δήμου Αμαρουσίου στο Δ.Σ. του Ινστιτούτου.

Συνεπώς, ο κ. Σ. Τσιπουράκης, ο οποίος τοποθετήθηκε ως μέλος του Δ.Σ. του Ι.Γ.Ε. με την (παρ. ζ αρ.1958/213941/29-8-2019, (Υ.Ο.Ο.Δ. 673) δεν εκπροσωπεί τον Δήμο Αμαρουσίου στο Δ.Σ. του Ι.Γ.Ε.

Με εκτίμηση

Η πρόεδρος                                                                            Η γραμματέας

Χρυσάνθη Θεοδωρακοπούλου                                               Καλλιόπη Μητρογώγου

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας