Δήλωση της Δημοτικής Κίνησης “Εκτός των Τειχών” για τον εμβολιασμό

0

Στην κάτωθι δήλωση σχετικά με τον εμβολιασμό προχώρησε η Δημοτική Κίνηση Εκτός Των Τειχών μετά το πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο:

Τα συνεχώς αυξανόμενα κρούσματα κορονοϊού και η εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα δείχνουν ένα πράγμα: την πλήρη αποτυχία αυτού του συστήματος να αντιμετωπίσει την πανδημία, παρά το γεγονός ότι η επιστήμη έχει μεγάλες δυνάμεις.

Το εμβόλιο είναι ένα αναγκαίο εργαλείο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, σίγουρα όμως όχι το μόνο. Η ενίσχυση της δημόσιας Υγείας, η λήψη μέτρων ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους, η ενίσχυση των δικτύων συγκοινωνιών, η δημιουργία μικρότερων τάξεων στα σχολεία και η καθημερινή διενέργεια δωρεάν μοριακών τεστ κορονοϊού σε όλους τους πολίτες, είναι μερικά άμεσα μέτρα που θα μπορούσαν να περιορίσουν τη διάδοση του ιού αλλά και τους θανάτους. Αυτά τα μέτρα δεν πάρθηκαν, παρότι η πλειονότητα των πολιτών αυτά διεκδικεί και για αυτά παλεύει απεργιακά τους τελευταίους αυτούς 16 μήνες της πανδημίας.

Το ότι το εμβόλιο είναι ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης του κορονοϊού είναι ένα συνειδητό ψέμα προορισμένο να καλύψει τις κυβερνητικές ευθύνες για την έξαρση του 4ου κύματος. Αλλά και τις ευθύνες αυτού του συστήματος για την ίδια την εμφάνιση της COVID και βέβαια τη μετατροπή της σε πανδημία. Η βιομηχανία τροφίμων και η καταστροφή του περιβάλλοντος εγγυώνται ότι, ακόμα και αν αντιμετωπιστεί κάποτε η πανδημία που ζούμε, θα εμφανιστεί κάποια άλλη. Επιπλέον, η υγεία είναι μια συλλογική και πολυδιάστατη υπόθεση που δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζεται αποσπασματικά, ένα πρόβλημα τη φορά. Επηρεάζεται από τη συλλογική κατάσταση της υγείας, αλλά και από την ποιότητα ζωής. Όπως και στην περίπτωση της περιβαλλοντικής καταστροφής, η μη αντιμετώπιση των αιτιών επειδή υπάρχουν “πάντα” οι εκ των υστέρων λύσεις, είναι μια επικίνδυνη τακτική.

Είναι προκλητικό απ΄την πλευρά της κυβέρνησης να παρουσιάζει τον εμβολιασμό ως την μόνη αντιμετώπιση της πανδημίας, όταν συνειδητά δεν ενίσχυσε το δημόσιο σύστημα υγείας με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και με τον αναγκαίο εξοπλισμό.

Ωστόσο το εμβολιαστικό πρόγραμμα χρειάζεται, πράγματι, να εφαρμοστεί και να μπορέσει να πετύχει ένα υψηλό ποσοστό εμβολιασμένων. Και πάλι, είναι προκλητικό να αποδίδονται οι καθυστερήσεις στον απλό κόσμο που δεν έχει εμβολιαστεί. Ο διχασμός σε εμβολιασμένους και μη με όλα τα μέσα της κυβερνητικής προπαγάνδας μόνο να οξύνει το πρόβλημα μπορεί. Σε αυτό έρχεται να προστεθεί η νέα τροπολογία για υποχρεωτικό εμβολιασμό σε συγκεκριμένες κατηγορίες εμβολιασμένων, ενώ είχε προηγηθεί και το γελοίο μέτρο της δωροεπιταγής σε νέους που επέλεγαν να εμβολιαστούν.

Τα πάνω από 1000 εμβολιαστικά κέντρα που υποσχόταν η κυβέρνηση δεν έγιναν, αντίθετα μετατράπηκαν σε εμβολιαστικά κέντρα κατά κύριο λόγο οι δομές υγείας (νοσοκομεία, ΚΥ) που ήδη αγκομαχούσαν για να εξυπηρετήσουν τις αυξανόμενες ανάγκες της δημόσιας υγείας. Ο “Προμηθέας” ανήκει στις λίγες εξαιρέσεις, αλλά είναι ενδεικτικό παράδειγμα του πώς αντιμετωπίζεται τόσο το ζήτημα των εμβολιασμών, όσο και το ίδιο το Μαρούσι: καθαρά επικοινωνιακά σε βάρος της ουσίας, με έντονες φανφάρες και αδιαφορία για την καθημερινότητα των πολιτών που ζουν το κυκλοφοριακό πρόβλημα που προκαλούν οι μεγάλοι πόλοι έλξης της περιοχής. Οι αρχικοί ρυθμοί εμβολιασμών ήταν δραματικά αργοί και ο χρόνος που χανόταν οδηγούσε σε έξαρση της πανδημίας. Τους περισσότερους νεκρούς τους θρηνήσαμε μέσα στην περίοδο που θεωρητικά το εμβόλιο ήταν διαθέσιμο.

Οι δισταγμοί πολλών από τους συνανθρώπους μας απέναντι στον εμβολιασμό στηρίζονται στις παλινωδίες της κυβερνητικής πολιτικής. Η αδυναμία της παραγωγής να αντιμετωπίσει τις κοινωνικές ανάγκες που εμφανίστηκαν (για παράδειγμα σε μάσκες) συνοδεύτηκε με αντιφατικές οδηγίες και ανακοινώσεις που πάντα ντύνονταν με τον μανδύα της επιστήμης. Η ευθύνη για το φούντωμα των αμφιβολιών και του ανορθολογισμού ανήκει αποκλειστικά στην κυβέρνηση. Οι παλινωδίες, η απουσία ουσιαστικών μέτρων έναν χρόνο τώρα, η κατασυκοφάντηση των υγειονομικών που αγωνίζονται, αλλά και σε διεθνές επίπεδο ο πόλεμος μεταξύ των πλούσιων χωρών για σφαίρες επιρροής πάνω στα εμβόλια και η εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μεγάλων φαρμακοβιομηχανιών, τα ίδια τα σκάνδαλα των φαρμακοβιομηχανιών, έχουν υπονομεύσει και την πορεία των εμβολιαστικών προγραμμάτων αλλά και την εμπιστοσύνη του κόσμου στις κυβερνήσεις και στο ίδιο το εμβόλιο. Εν τέλει, ακόμη και αν ο δυτικός κόσμος φτάσει σε ένα υψηλό ποσοστό εμβολιασμών, ο αποκλεισμός τεράστιων πληθυσμών του αναπτυσσόμενου κόσμου με τις πατέντες και τη φτώχεια, εγγυάται ότι ο κορονοϊός θα επιστρέφει.

Όλο αυτό το διάστημα η δημοτική αρχή του Μαρουσιού αποτελεί μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης. Στηρίζει τις κυβερνητικές πολιτικές και δεν αντιτάχθηκε ούτε σε ένα από τα μέτρα που πήρε η ΝΔ την περίοδο της πανδημίας και με τα οποία εξουθένωσε το ΕΣΥ, χειροτέρευσε συνολικά τη δημόσια υγεία κλείνοντας τακτικά ιατρεία και χειρουργεία και επιδότησε αδρά τους ιδιώτες. Ένας δήμος θα μπορούσε να συνεργαστεί με τους πολίτες του για την αντιμετώπιση της υγειονομικής απειλής μέσω ενός δικτύου δημοτικών ιατρείων που θα παρείχαν ενημέρωση και καθημερινά μοριακά τεστ. Θα μπορούσε να βάλει συνεργεία διενέργειας μοριακών τεστ σε κάθε σχολική μονάδα. Θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει ηλικιωμένους και ανάπηρους πολίτες να ενημερωθούν και να εμβολιαστούν συστηματικά, μέσω των σχετικών προγραμμάτων κοινωνικής πρόνοιας. Αντ’ αυτού, ετοιμάζονται απολύσεις και σε αυτές τις υπηρεσίες καθώς συμπεριλαμβάνονται στην τροπολογία του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Αν κάποιος μπορεί να βοηθήσει την κοινωνία να ξεπεράσει τους φόβους για το εμβόλιο και ακόμη και να σπάσει τον ανορθολογισμό, αυτοί είναι οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες στην υγεία. Έχουν παλέψει για την υγεία μας, ήδη μήνες πριν έρθει το εμβόλιο και, με τα πενιχρά μέσα που διέθεταν, περιόρισαν πολύ τη διάδοση της πανδημίας και έσωσαν ζωές. Αυτοί και αυτές έχουν το κύρος να αντιμετωπίσουν οποιονδήποτε προβληματισμό του κόσμου σχετικά με τα εμβόλια και γενικά οτιδήποτε έχει να κάνει με την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Και οι υγειονομικοί έχουν τοποθετηθεί καθαρά μέσα από τους αγώνες τους: για να σώσουμε ζωές χρειάζονται μόνιμες μαζικές προσλήψεις, μονιμοποιήσεις των 20.000 συμβασιούχων που έδωσαν τη μάχη του κορονοϊού και οδηγούνται στην απόλυση από το φθινόπωρο, ενίσχυση σε εξοπλισμό και χρηματοδότηση των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας. Ένα πρώτο βήμα που θα μπορούσε να κάνει το δημοτικό συμβούλιο Αμαρουσίου για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της πανδημίας είναι να πάρει απόφαση ενάντια στη διχαστική τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και να σταθεί στο πλευρό όλων ανεξαιρέτως των εργαζόμενων στην Υγεία και Πρόνοια. Η τροπολογία αυτή δεν είναι παρά ένα προπέτασμα για να καλυφθούν οι απολύσεις που θέλει να κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη για να στρώσει το δρόμο για το, ρυθμισμένο στα συμφέροντα του ιδιωτικού τομέα, “νέο ΕΣΥ”. Διχάζει τους εργαζόμενους, στρώνει ακόμα περισσότερο τον δρόμο για εργοδοτικές αυθαιρεσίες και συντηρεί την εντελώς λανθασμένη φιλοσοφία ατομικής ευθύνης, τη στιγμή που το αγαθό της υγείας είναι συλλογικό και μόνο ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται.

Η Αριστερή Ριζοσπαστική Δημοτική Κίνηση “Εκτός των Τειχών” Αμαρουσίου, μαζί με άλλες κινήσεις πολιτών και δημοτικές κινήσεις των γύρω περιοχών έχουμε στηρίξει τις μάχες που έχουν δώσει σε αυτή την κατεύθυνση οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες στην Υγεία: στο ΚΑΤ, στο Αμαλία Φλέμινγκ, στο Σισμανόγλειο, στο Παίδων Πεντέλης και αλλού. Έχει παλέψει ενάντια στον κοινωνικό αποκλεισμό των 4000 προσφύγων της Μαλακάσας. Οι πρόσφυγες στη χώρα μας παραμένουν μέχρι και σήμερα κατά 97% χωρίς πρόσβαση στα εμβόλια λόγω της κατάργησης του ΑΜΚΑ, της έλλειψης ενημέρωσης και της απομόνωσής τους σε στρατόπεδα μακριά από τον ιστό της πόλης. Έχει στηρίξει τους αγώνες των μαθητών, μαθητριών, εκπαιδευτικών και γονέων για λιγότερα παιδιά ανά τμήμα στα σχολεία ώστε να περιοριστεί η διάδοση της νόσου.

Η Κίνηση “Εκτός των Τειχών” στηρίζει τον μαζικό εμβολιασμό με επίγνωση ότι αυτός είναι δυνατός με ένα στιβαρό και καλά στελεχωμένο κι εξοπλισμένο ΕΣΥ. Θα συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη για δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλες και όλους, γιατί αυτή είναι η μόνη απάντηση στην πανδημία.

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας