Δρομολογούνται μεγάλα έργα στο Μαρούσι με άμεση χρηματοδότηση – Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με τηλεδιάσκεψη  και live streaming

0

 

  • Σε λιγότερο από μήνα δημοπρατείται η διάνοιξη της Λ. Κύμης
  • Ο Δήμος Αμαρουσίου αποκτά το παλιό «Σπαθάρειο» στην Πλατεία Κασταλίας

Θ. Αμπατζόγλου: «Στόχος μας οι επόμενες γενιές των Μαρουσιωτών, να απολαμβάνουν μια πόλη πρότυπο που θα αξίζει να ζουν.»

Σε ήπιο κλίμα διεξήχθη η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου, την Τρίτη 20 Οκτωβρίου. Η συζήτηση έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης ενώ παράλληλα μεταδιδόταν ζωντανά. Ικανοποιώντας ένα αίτημα φορέων, πολιτών και παρατάξεων, με το live streaming δόθηκε πλέον η δυνατότητα σε όλους να μπορούν να παρακολουθήσουν τις συνεδριάσεις, να ακούν τις απόψεις που διατυπώνονται, να ενημερώνονται με τρόπο άμεσο και να βγάζουν τα συμπεράσματά τους.

Στο ξεκίνημα της συνεδρίασης και προ ημερησίας διατάξεως, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κος Γ. Καραμέρος σχολίασε τη νομοθετική ρύθμιση που κατατέθηκε στη Βουλή από το Υπουργείο Εσωτερικών και ορίζει αρμοδιότητες για τα Δημοτικά Συμβούλια και τις Οικονομικές Επιτροπές. Χαρακτηριστικά ο κος Καραμέρος έκανε λόγο για «πλήγμα στη Δημοκρατία» και μίλησε για διατάξεις που καταργούν βασικά θεσμικά δημοκρατικά όργανα, αποδυναμώνουν τα Δημοτικά Συμβούλια και μεταφέρουν βασικές αρμοδιότητες στις Οικονομικές Επιτροπές.

Απαντώντας ο Δήμαρχος κος Θ. Αμπατζόγλου σημείωσε πως η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με τον εκλογικό νόμο που ψήφισε επιχείρησε να διαλύσει τις ισορροπίες διακινδυνεύοντας την κυβερνησιμότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης.  Όπως υπογράμμισε ο κος Δήμαρχος έπρεπε να βρεθεί μια χρυσή τομή για να εξασφαλιστεί πως οι Δήμοι και οι Περιφέρειες θα μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν. Μάλιστα ανέφερε πως δεν είναι λίγα τα παραδείγματα Δήμων που η Διοίκηση δεν έχει την πλειοψηφία και αναγκάζεται σε συγκυριακή συμπόρευση με άλλες δυνάμεις και εξαιτίας αυτής της εύθραυστης ισορροπίας αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ακόμα και στον Προϋπολογισμό τους. Η λύση που έδωσε η κυβέρνηση είναι αυτή η νομοθετική παρέμβαση αν και σύμφωνα με τον κο Θ. Αμπατζόγλου τα ζήτημα θα λυθεί οριστικά μόνο όταν ψηφιστεί ένας νέος εκλογικός νόμος. Τέλος όπως τόνισε το ζητούμενο είναι οι Δήμοι και οι Περιφέρειες να μπορούν να παράγουν έργο και υπογράμμισε πως «δεν μπορεί η αντιπροσώπευση να λειτουργεί σε βάρος του αποτελέσματος».

Στο πλαίσιο των ανακοινώσεων ο κος Δήμαρχος αναφέρθηκε στα έργα τα οποία εντάχτηκαν προς χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εσωτερικών και για τα οποία εκτενώς αναφερθήκαμε στο προηγούμενο φύλλο της Εφημερίδας ΑΘΜΟΝΙΟΝ ΒΗΜΑ. Συγκεκριμένα μίλησε για 660.000 ευρώ για εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση του στόλου της Υπηρεσίας Καθαριότητας και ενημέρωσε πως πολύ σύντομα θα είναι έτοιμη η μελέτη για να προχωρήσει ο Δήμος σε ένα μεγάλο ανοιχτό διαγωνισμό για απορριμματοφόρα, σάρωθρα και ότι η υπηρεσίες κρίνουν ότι χρειάζεται για να είναι πιο αποτελεσματικό το έργο της καθαριότητας. Επιπλέον ξεκινάει άμεσα ένα έργο αγωγών ομβρίων υδάτων και αντιπλημμυρικής προστασίας ύψους 1.700.000 ευρώ στην περιοχή από την οδό Θεμιστοκλέους μέχρι τη Στρατηγ. Λέκκα. Προχωράει το έργο της αίθουσας των πολλαπλών χρήσεων στο 1ο Δημοτικό Σχολείο καθώς και ανακατασκευή του Δημοτικού Κολυμβητηρίου.

Επιπρόσθετα στην ενημέρωσή του ο κος θ. Αμπατζόγλου δήλωσε περήφανος γιατί η έντονη προσπάθεια και η άσκηση πίεσης στα αρμόδια Υπουργεία από τους Δημάρχους των όμορων Δήμων και η συνεργασία όλων τελικά αποδίδει αποτελέσματα και πολύ σημαντικά έργα υπερτοπικού χαρακτήρα δρομολογούνται. Ανάμεσα σε αυτά, ένα χρόνιο αίτημα των περιοχών Αμαρουσίου, Ηρακλείου και Λυκόβρυσης-Πεύκης η διάνοιξη της Λ. Κύμης για την οποία ο κος Αμπατζόγλου αποκάλυψε ότι σε λιγότερο από ένα μήνα θα γίνει η δημοπράτηση του έργου.

 Σε επιφυλάξεις που διατυπώθηκαν από τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κο Γ. Καραμέρο ειδικότερα προς το χρονοδιάγραμμα και τη δυσκολία εκτέλεσης ενός τέτοιου έργου ο κος Δήμαρχος απάντησε με σαφήνεια πως «κάποια έργα θα γίνουν. Η Κύμης δημοπρατείται και αυτό δεν είναι στη σφαίρα της φαντασίας. Δεν μιλάω στο αέρα αλλά με στοιχεία. Όσο για κάποια έργα μεγάλα που ασφαλώς δεν μπορούν να γίνουν μέσα στη θητεία μας, εμείς τα προσπαθούμε μέσα στη θητεία μας με στόχο το καλύτερο αποτέλεσμα και σίγουρα είμαστε εδώ για να εξυπηρετήσουμε τις επόμενες γενιές, όχι μόνο τη θητεία μας».

Επιπλέον ο κος Δήμαρχος μίλησε και για την επέκταση της γραμμής 4 του Μετρό μέχρι το Μαρούσι όπως και για τη υπογειοποίηση της Λ. Κηφισίας στο ύψος του Αμαρουσίου έργα τα οποία επίσης με τις προσπάθειες πέντε Δημάρχων όπως τόνισε δρομολογούνται προς υλοποίηση.

Τέλος η Διοίκηση εισηγήθηκε την απόκτηση του οικήματος που παλαιότερα στεγαζόταν το Σπαθάρειο Μουσείο στην Πλατεία Κασταλίας προκειμένου να γίνει Μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων-Γλυπτικής Κεραμικής. Στην τοποθέτησή του ο κος Θ. Αμπατζόγλου τόνισε πως πρόκειται για ένα εμβληματικό κτήριο , φορτισμένο με μνήμες από την ιστορία της πόλης, ένα κτήριο από τα λίγα ππου έχουν απομείνει με το χαρακτήρα και την αισθητική που είχε το παλιό Μαρούσι. Όπως εξήγησε υπάρχουν πάρα πολλά εκθέματα, γλυπτά από όλο τον κόσμο που οι καλλιτέχνες τα έχουν δωρίσει στο Μαρούσι ή ο Δήμος τα είχε αγοράσει τα οποία για κάποιο διάστημα επί Δημαρχίας Π. Τζανίκου είχαν εκτεθεί σε πλατείες και κοινόχρηστους χώρους όμως εγκαταλήφθηκαν και βανδαλίστηκαν και επί Δημαρχίας Γ. Πατοὐλη συγκεντρώθηκαν και φυλάχθηκαν για να διασωθούν. Αυτά θα μπορούσαν να αποτελέσουν τα εκθέματα αυτού του Μουσείου ενώ ο κήπος που διαθέτει το ακίνητο μπορεί να φιλοξενεί εκδηλώσεις και πολιτιστικές δράσεις.

Ο κος Επ. Γαρδέλης διατύπωσε την άποψη πως για αυτό το ακίνητο έχει δαπανήσει πάρα πολλά ο Δήμος σε κόστος ανακαίνισης και μισθωμάτων και πρότεινε το χώρο της Κεραμικής όταν αποκτηθεί από τον Δήμο να στεγάσει αυτά τα γλυπτά.

Από την πλευρά της Λαϊκής Συσπείρωσης η κα Σίμου συμφώνησε με την απαλλοτρίωση του οικήματος όχι όμως και με τον σκοπό χρήσης του.

Η απόφαση πάρθηκε τελικά με αυξημένη πλειοψηφία.

Στο πλαίσιο των ανακοινώσεων προ ημερησίας διατάξεως αξίζει ακόμα να αναφερθεί η ενημέρωση που έκανε ο κος Π. Σαγρής για την πορεία υλοποίησης της δίχρονης προσχολικής αγωγής. Όπως εξήγησε ήδη έχουν τοποθετηθεί 2 προκατασκευασμένες αίθουσες και μια ακόμη στο 2ο Νηπιαγωγείο ενώ αναμένεται τέλος του μήνα να τοποθετηθεί στο 18ο νηπιαγωγείο και αρχές Νοεμβρίου σε άλλα δυο νηπιαγωγεία. Ευχαρίστησε δε, τον κο Π. Κόνιαρη για τη στήριξή του με τη διάθεση των αιθουσών των Παιδικών Σταθμών προσωρινά και τους γονείς για την κατανόηση και την υπομονή τους.

Μεγάλα έργα στο Μαρούσι με άμεση χρηματοδότηση                                           

Στα σημαντικά μεγάλα έργα που πρόκειται το επόμενο διάστημα να υλοποιηθούν στο Μαρούσι με εξασφαλισμένη ήδη τη χρηματοδότησή τους, καθώς και σε εκείνα τα εμβληματικά έργα για την πόλη του Αμαρουσίου, αλλά και για όλα τα Βόρεια Προάστια, που για δεκαετίες έμεναν στο παρασκήνιο και τώρα πλέον μπαίνουν σε μία νέα τροχιά για την υλοποίησής τους, αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου κατά την τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2020.

Ειδικότερα, ο Δήμαρχος Αμαρουσίου υπογράμμισε ότι 2 μεγάλα έργα στην πόλη μας εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών. Πρόκειται για τα έργα:
1. Κατασκευή δικτύου απορροής ομβρίων υδάτων στο Νέο Τέρμα Αμαρουσίου, με χρηματοδότηση ύψους 1,7 εκατ. ευρώ.
2.
Επέκταση και κατασκευή αίθουσας πολλαπλών χρήσεων και λοιπών υποστηρικτικών χώρων στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Αμαρουσίου, με χρηματοδότηση ύψους 1,5 εκατ. ευρώ.

Επίσης, όπως τόνισε ο κ. Αμπατζόγλου χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ» για την υλοποίησή τους τα έργα:
1. Η ανακατασκευή του Δημοτικού Κολυμβητηρίου Αμαρουσίου, με χρηματοδότηση ύψους 720 χιλ. ευρώ.                                                                                                                  2. Η αγορά νέων απορριμματόφορων οχημάτων, με χρηματοδότηση ύψους 660 χιλ. ευρώ.


Μεγάλα εμβληματικά έργα για το Μαρούσι και τα Βόρεια Προάστια

Ειδική αναφορά έκανε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου στα εμβληματικά έργα που έχει ανάγκη το Μαρούσι, αλλά και όλα τα Βόρεια Προάστια, τα οποία έμεναν παγωμένα για πολλά χρόνια και κατόπιν σειράς επαφών και διεκδικήσεων του ιδίου προσωπικά έρχονται στο προσκήνιο και μπαίνουν σε μια νέα τροχιά για την υλοποίησή τους. Πρόκειται για τα έργα:
1. Τη διάνοιξη της Λεωφόρου Κύμης και τη σύνδεσή της με την Εθνική οδό.
2. Την επέκταση της νέας γραμμής 4 του ΜΕΤΡΟ στη Λεωφόρο Κηφισίας.                  3. Τη βύθιση της Λεωφόρου Κηφισίας, στο ύψος της οδού Πεντέλης μέχρι την οδό Παπαφλέσσα.


Νέα έργα για ένα Μαρούσι ασφαλές και φιλικό προς τον πολίτη

Παράλληλα, ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου, αναφέρθηκε στα έργα που ξεκινούν άμεσα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Life Grin” και  αφορούν στην ανάπλαση έκτασης 15 στρεμμάτων με τη δημιουργία πρότυπου χώρου πρασίνου στο τμήμα του καλυμμένου ρέματος στην περιοχή του Αγίου Θωμά – οδός Πρωταγόρα.

Επίσης, σε εξέλιξη βρίσκεται το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), για τις μεταφορές και την κινητικότητα, με συμμέτοχους στο σχεδιασμό τους κατοίκους των γειτονιών της πόλης.

Έργα για την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη

 Προχωρά με γοργούς ρυθμούς η αναβάθμιση της Υπηρεσίας «Η Γραμμή του Δημότη» με την δημιουργία της ανάλογης υποδομής και την εκπαίδευση του αντίστοιχου προσωπικού, ενώ ήδη η ιστοσελίδα του Δήμου Αμαρουσίου https://maroussi.gr/ άλλαξε όψη και αναβαθμίστηκε, ώστε να είναι περισσότερο χρηστική για τους πολίτες.

Επίσης αξίζει να αναφερθεί ότι στις 29 Οκτωβρίου 2020 τίθεται σε δημόσια διαβούλευση το Τεχνικό Πρόγραμμα 2021 του Δήμου Αμαρουσίου.

Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου σε σχετική δήλωσή του για το πολύπλευρο πρόγραμμα έργων που σχεδιάζεται στο Μαρούσι υπογράμμισε:

«Με σχέδιο και οργάνωση κατευθύνουμε την προσπάθειά μας σε έργα που θα κάνουν την πόλη μας περισσότερο φιλική και ανθρώπινη, επενδύοντας στην οικονομική ανάπτυξη, την  περιβαλλοντική βιωσιμότητα και την κοινωνική συνοχή, καθιστώντας το Μαρούσι Μητροπολιτικό Κέντρο των Βορείων Προαστίων.
Στόχος μας οι επόμενες γενιές Μαρουσιωτών, να απολαμβάνουν μια πόλη πρότυπο που θα αξίζει να ζουν.»

 

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας