Εκδήλωση μνήμης για την Μαριέττα Γιαννάκου από την Παναθηναϊκή παρουσία της πολιτικής ηγεσίας

0

Kαθήλωσε το κοινό η συγκινητική και πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση-αφιέρωμα που πραγματοποίησε η Πανελλαδική Οργάνωση Γυναικών «ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΗ» προς τιμήν της πρώην υπουργού Παιδείας Μαριέττας Γιαννάκου, το απόγευμα της Δευτέρας 6 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής. Εκτός από τους διακεκριμένους ομιλητές που εκθείασαν την προσωπικότητα, την εργατικότητα, το ήθος, την προσφορά της Μαριέττας Γιαννάκου στα πολιτικά δρώμενα της χώρας μας, στάθηκαν και στην μαχητικότητά της, το δυναμισμό και την γενναιότητά της, το παρών έδωσε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, οι πρώην πρωθυπουργοί Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής, ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου Αρχιμανδρίτης κ.κ. Δωρόθεος, η πρ. Πρόεδρος της Βουλής Άννα Ψαρούδα Μπενάκη, μέλη του υπουργικού συμβουλίου, αλλά και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι η αναγνώριση της Παναθηναϊκής, ως πανελλαδική οργάνωση γυναικών με ευρύτερη ανταπόκριση, πέρα και πάνω από Κόμματα και παρατάξεις καθώς στην εκδήλωση παρέστησαν άτομα από κάθε πλευρά και κομματική προέλευση.

Την εκδήλωση προλόγισε ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, μιλώντας για την Μαριέττα Γιαννάκου ως μια πολιτικό των ευρύτερων συναινέσεων και τόνισε πως η βραδιά αυτή αποτελούσε μια «εκδήλωση τιμής στη μνήμη μιας προσωπικότητας που μετέτρεψε τη δουλειά σε προσφορά, την προσφορά σε αναγνώριση και την αναγνώριση σε δικαίωση». Όπως σημείωσε ο κ. Τασούλας αποτελεί υπόδειγμα πολιτικής εξέλιξης, που έτυχε αναγνώρισης από διαδοχικούς προέδρους της ΝΔ, και αποτελεί σήμερα «παράδειγμα εμπλουτισμού της πολιτικής ζωής πιο πολύτιμο από ποτέ» ενώ αξίζει να σημειωθεί πως ενημέρωσε το κοινό πως το αρχείο της Μαριέττας Γιαννάκου βρίσκεται ήδη στη Βουλή και θα είναι σύντομα διαθέσιμο.

Στην εκδήλωση απηύθυνε στη συνέχεια χαιρετισμό η πρόεδρος της πανελλαδικής οργάνωσης γυναικών «Παναθηναϊκή», Μαρία Γιαννίρη, που ανέφερε πως η Μαριέττα Γιαννάκου τιμάται μεταξύ γενναίων γυναικών που άφησαν το δικό τους αποτύπωμα.

Ειδικότερα η κα Μ. Γιαννίρη ανέφερε πως «Η «ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΗ» ως η μεγαλύτερη Γυναικεία Οργάνωση της Ελλάδος με 8000 μέλη, τιμά τις γενναίες γυναίκες, που άφησαν το δικό τους αποτύπωμα στην κοινωνία μας, γιατί πιστεύουμε ότι μόνον όταν τιμάς το παρελθόν έχεις παρόν και μέλλον και εμείς όλες μαζί προσβλέπουμε στο μέλλον δυναμικά και ελπιδοφόρα.

Γι αυτό αφιερώνουμε την σημερινή εκδήλωση στην αείμνηστη πολιτικό, επιστήμονα, φίλη και μέλος της «ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΗΣ» Μαριέττα Γιαννάκου, που τόσο πρόωρα έφυγε από κοντά μας.

Τιμούμε την στοργική μητέρα την αυτοδημιούργητη, δυναμική, γενναία γυναίκα που συμμετείχε καθοριστικά στα κέντρα λήψης αποφάσεων,   την αφοσιωμένη στην επιστήμη της Ψυχίατρο, που αφιέρωσε τις δυνάμεις της στον πόλεμο κατά των ναρκωτικών.

Τιμούμε την ακέραιη, αυτόφωτη, αδέσμευτη πολιτικό, που ταύτισε την κοινοβουλευτική της διαδρομή με την μάχη για την υπεράσπιση  της δημοκρατίας και των θεσμών της. Ως υπουργός παιδείας με διορατικότητα, τόλμη και αποφασιστικότητα προώθησε ρηξικέλευθες μεταρρυθμίσεις για μια Εκπαίδευση σύγχρονη, απαλλαγμένη από δογματικές αγκυλώσεις , αποτελεσματική και ανταγωνιστική.

Τιμούμε την Ευρωπαία Μαριέττα που αγωνίστηκε για την υλοποίηση του οράματος της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, για μια Ευρώπη συνεκτική, οικονομικά ανταγωνιστική, κοινωνικά αλληλέγγυα.  Μια Ευρώπη με  ισχυρή φωνή και δυναμική παρέμβαση στο διεθνές γίγνεσθαι, με κοινή εξωτερική και αμυντική πολιτική, οπως  ακριβώς  την οραματίστηκε ο Εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής!!!

Τελειώνοντας θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη  που μας τιμά με την παρουσία του, τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνο Τασούλα, που έθεσε υπό την Αιγίδα του Ελληνικού Κοινοβουλίου την σημερινή εκδήλωση μας. Τους ομιλητές που θα φωτίσουν την ζωή, το έργο και την πολυεπίπεδη προσφορά της Μαριέττας Γιαννάκου, τον πρώην πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ.Ελμαρ Μπρόκ Και βεβαίως τον Κεντρικό Ομιλητή, πρώην Πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή, τον οποίο έχω την τιμή να καλέσω στο βήμα».

Συγκινητικά ήταν τα λόγια του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, αναφέροντας την εποχή της πρώτης γνωριμίας του με την Μαριέττα Γιαννάκου τονίζοντας πως «Γνώρισα την Μαριέττα πριν από 50 σχεδόν χρόνια, το φθινόπωρο του 1974. Την συνάντησα – πού αλλού; – στις γραμμές της Οργάνωσης Νέων της Νέας Δημοκρατίας, τους πρώτους μήνες της Μεταπολίτευσης. Σ’ εκείνη την εποχή με τις έντονες ιδεολογικές αναζητήσεις, τις ατελείωτες συζητήσεις και τους διαξιφισμούς, όταν ακόμα, πέρα και πάνω από επιμέρους διαφορές, οι νέοι εμπνέονταν από φιλόδοξα οράματα». Όπως τόνισε ο πρ. Πρωθυπουργός «Η Μαριέττα Γιαννάκου είχε άποψη καθαρή και επιχειρηματολογημένη. Την ενέπνεαν τα μεγάλα ιδανικά της εθνικής ανεξαρτησίας, της ομαλής λειτουργίας της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας. Με πνεύμα ανεξάρτητο και αγωνιστικό, ήταν πάντα πρωτοπόρος στις μάχες των ιδεών».

Χαρακτηριστικό της προσωπικότητας αλλά και της ακεραιότητας της πολιτικού ήταν και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισε το θέμα με το βιβλίο της Ιστορίας και την επίμαχη διατύπωση για την καταστροφή της Σμύρνης, και παρά τις έντονες κριτικές που δέχτηκε επέμεινε ότι οι αλλαγές έπρεπε να γίνουν «με συντεταγμένο τρόπο, από τα αρμόδια όργανα και τις θεσμικές διαδικασίες. Ο σεβασμός της θεσμικής τάξης είναι το ύψιστο καθήκον της εκάστοτε κυβέρνησης σε μια δημοκρατική πολιτεία». Ανεξίτηλη ήταν και η συμβολή της Μαριέττας Γιαννάκου στο εκπαιδευτικό κομμάτι, που όπως είπε «αναδεικνύεται με την στάση που τήρησε την περίοδο που, ως υπουργός Παιδείας, παρουσίασε και έθεσε προς διαβούλευση την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και τον νόμο-πλαίσιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η Γιαννάκου επιζητούσε πράγματι έναν Εθνικό Διάλογο για την Παιδεία, δυστυχώς όμως σε ώτα μη ακουόντων. Με διορατικότητα, τόλμη και αποφασιστικότητα, πρότεινε τομές σ’ έναν χώρο που κυριαρχούσαν κάθε λογής συμφέροντα, το βόλεμα και η ήσσων προσπάθεια. Είναι παρήγορο και προσωπική της δικαίωση, ότι αρκετές από τις μεταρρυθμίσεις της επανέρχονται και θεσμοθετούνται σήμερα, έστω και με καθυστέρηση πολλών ετών».

Κλείνοντας την εμπεριστατωμένη και συγκινησιακά φορτισμένη ομιλία του ο  κ. Καραμανλής, υπογράμμισε πως «σε μια εποχή που οι συμπεριφορές ή τα κίνητρα στον δημόσιο βίο αμφισβητούνται σε παγκόσμιο επίπεδο ολοένα και περισσότερο, έχουμε ανάγκη όσο ποτέ από ενάρετα πρότυπα. Η σπουδαιότερη προσφορά της Μαριέττας στα κοινά, πέρα από το σημαντικό έργο της, είναι ο χαρακτήρας, η διαδρομή της, το παράδειγμά της. Καθώς και ότι γι’ αυτόν τον χαρακτήρα της χρησιμεύει πάντα για όλους μας ως φωτεινός φάρος σε ομιχλώδες τοπίο».

Σύντομη ομιλία για τη Μαριέττα Γιαννάκου απηύθυνε επίσης ο Έλμαρ Μπροκ, πρώην πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προβλήθηκε βίντεο με αποσπάσματα από τοποθετήσεις της και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μια ανοιχτή συζήτηση, στην οποία συμμετείχαν η δημοσιογράφος Μαριάννα Πυργιώτη, ο δημοσιογράφος και πρώην υπουργός Παιδείας, Πέτρος Ευθυμίου, ο βουλευτής Α΄ Αθήνας, πρώην υπουργός και πρώην δήμαρχος Αθηναίων, Νικήτας Κακλαμάνης, ο πανεπιστημιακός και πρώην γ.γ. του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ανδρέας Καραμάνος και η πολιτική επιστήμονας και πρώην βουλευτής, Βάσω Κόλλια.

 

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ

Το ΔΣ του Παραρτήματος  Αμαρουσίου – Πεύκης της Παναθηναϊκής ευχαριστεί θερμά τα μέλη και τους φίλους του Παραρτήματος μας (μεταξύ άλλων ) τους:

Mάρθα Σαμαρά, Μάριο Μαραγκάκη, Δημήτρη Γκαβέλα, Σοφία Παπαδημητρίου, Δωρυλένια. Λιαγκουροπούλου, Έλλη Μήτση,Θεόδωρο Καρλαύτη, Λάουρα Αλιπραντή, Άννα Καπαρέλη, Ελένη Λέκκα Καλαντζάκη, Έφη Σαμαρά, Εβελίνα Ίσαρη, Αμαλία Βλάχου, Σμυρνής Δημήτριο, Χριστίνα Θεοδωρίδου, Άκη Αργυρόπουλο, Μάχη Τράκα, Δανάη Γεωργιάδη, Βασίλη Μήκα, Γιώτα Παπαδοπούλου, Μαριάννα Μαζαράκη, Μαριάννα Ζερβάκη, Κλεοπάτρα Γκαραβελα, Ελένη Μουλαγιάννη, Εύα Κλοκόνη, Σταυρούλα Βάγγη, Ματούλα Φασιλή, Ελενη Μερινοπούλου, Δάφνη Νέζη, Ιωαννιδου Δέσποινα, Διονυσιάδου Μάρθα, Διονυσία Πισπιρίγκου, Αντωνοπούλου Αντρια, Αδαμαντία (Μάντυ) Τζινιέρη, Μαρία Φαραστέλη, Κονσταντίνο Αργίτη, Εγκάρχου Κωνσταντίνα, Αντρέα Ζαρταλούδη, Μαργαρίτα Βάρσου που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση μνήμης της κεντρικής Παναθηναϊκής για την πρωτοπόρο Γυναίκα, Επιστήμων, Πολιτικό , ΜΑΡΙΕΤΤΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ,υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων.

Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως τους Νίκο Πέππα Πρόεδρο της ΚΕΔΑ , Βάνα Γκανάτσιου, Σέβη Μαμούρη για την συνδρομή τους στην μεταφορά των μελών και φίλων μας προς και από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, καθώς και τον Γιώργο Ζήκο Πρόεδρο της Δημ. Συγκοινωνίας Αμαρουσίου.

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας