Εκτός Των Τειχών: “Ίσες αποστάσεις: Πλάτες στους φασίστες κι ακροδεξιά ρητορική”

0

Η παρακάτω ανακοίνωση εκδόθηκε από την παράταξη Εκτός Των Τειχών μετά το πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο:

Σε ρεσιτάλ της θεωρίας των δύο άκρων και «ξεπλύματος» των φασιστών, εξελίχθηκε η συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο της Τρίτης 18/10 για τις φασιστικές επιθέσεις στο Ν. Ηράκλειο. Μετά την ανακοίνωση του δημάρχου, η οποία μιλάει γενικώς και αορίστως για «χρήση βίας για οποιονδήποτε λόγο και αιτία», ανάμεσα στα πολλά που ακούστηκαν στο δημοτικό συμβούλιο ήταν ότι «όταν γίνονται τέτοια, οι δυο ομάδες έχουν πάει εκεί γι’ αυτόν τον σκοπό», δια στόματος του αντιδημάρχου κ. Στέφανου Τσιπουράκη! Πρόκειται για μια ξεδιάντροπη προσπάθεια ενοχοποίησης των θυμάτων και εξίσωσής τους με τους θύτες.

Η δημοτική αρχή ακολουθεί πιστά την πολιτική της κυβέρνησης που στρώνει ξανά τον δρόμο στους φασίστες. Τις μέρες αυτές αποφυλακίστηκε ο πυρηνάρχης Χρυσής Αυγής Νίκαιας, Γιώργος Πατέλης, γνωστός για την φράση του «ό,τι κινείται σφάζεται» και επικεφαλής της δολοφονικής επίθεσης στον Παύλο Φύσσα. Με αυτούς εξισώνει η δημοτική αρχή του Μαρουσιού τα θύματα της επίθεσης στο Ηράκλειο, που ανάμεσά τους είναι η Αφροδίτη Φράγκου, δημοσιογράφος που κάλυψε τη δίκη της Χρυσής Αυγής για 5 χρόνια, και μέλη της ΚΕΕΡΦΑ που έχουν δώσει όλες τους τις δυνάμεις ώστε η μάχη για την απομόνωση και την καταδίκη των φασιστών να γίνει υπόθεση όλων.

Η καταδίκη της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής ήταν έργο των εκατοντάδων χιλιάδων αντιφασιστών και αντιφασιστριών που κινητοποιήθηκαν απ’ άκρη σε άκρη στην Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια. Το εργατικό και νεολαιίστικο κίνημα απομόνωσαν τη Χρυσή Αυγή σε κάθε γειτονιά, απάντησαν στις φασιστικές δολοφονικές επιθέσεις με μαζικές κινητοποιήσεις, αγκάλιασαν τους πρόσφυγες και τις οικογένειές τους σε κόντρα με τα ρατσιστικά κυβερνητικά αφηγήματα.

Ο Μαρουσιώτικος λαός έδωσε κι αυτός τη μάχη αυτή στη γειτονιά μας, κατορθώνοντας να κλείσει δυο φορές τα γραφεία του Βορείου Τομέα της Χρυσής Αυγής. Η τότε δημοτική αρχή του Μαρουσιού είχε την ίδια στάση με την σημερινή. Άλλωστε αποτελεί πολιτική συνέχειά της. Αντί να καταδικάσει τις φασιστικές επιθέσεις στην κατάληψη Κούβελου, ενοχοποίησε τα θύματα. Αντί να καταδικάσει τις φασιστικές δράσεις στην περιοχή και να απαιτήσει να κλείσουν τα γραφεία-ορμητήρια της ΧΑ, έλεγε ότι η γειτονιά δεν έχει υποφέρει από την ύπαρξη των γραφείων της ΧΑ. Τώρα πια έχει σφραγιστεί και με την απόφαση του δικαστηρίου ότι το κίνημα είχε δίκιο: τα «γραφεία» της ΧΑ είναι ορμητήρια εγκληματικής οργάνωσης. Κι αντί να ευχαριστεί το αντιφασιστικό κίνημα της γειτονιάς μας που τα έκλεισε εγκαίρως, η δημοτική αρχή Μαρουσιού συνεχίζει στο ίδιο μήκος κύματος.

Ούτε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μπορεί να περηφανεύεται ότι έκλεισε τη ΧΑ στη φυλακή, ούτε η δημοτική αρχή Μαρουσιού ότι προασπίζεται τη δημοκρατία και τη συντεταγμένη πολιτεία. Οι πολιτικές αυτές με τη ρητορική που τις συνοδεύει βρίσκεται στον αντίποδα της μεγάλης πλειονότητας της κοινωνίας. Βρίσκεται απέναντι στους αγώνες που δίνει η εργατική τάξη και η νεολαία. Ξανανοίγει τον δρόμο στους φασίστες.

Δεν είναι τυχαίο ότι η φασιστική δράση εμφανίζεται ξανά αυτή την περίοδο. Περίοδος όπου ο κόσμος έχει δείξει μαζικά την αντίθεσή του στις κυβερνητικές επιλογές: απεργώντας και διαδηλώνοντας μαζικά ενάντια στην αξιολόγηση-κατηγοριοποίηση των σχολείων, ενάντια στις διαθεσιμότητες των εργαζόμενων της Υγείας και τις ιδιωτικοποιήσεις των νοσοκομείων, ενάντια στον νέο αντεργατικό και στον νέο αντιασφαλιστικό νόμο, ενάντια στις εργοδοτικές αυθαιρεσίες, ενάντια στον ρατσισμό και την κλιμάκωση του πολέμου σε βάρος των προσφύγων. Σε όλα αυτά το αντιφασιστικό κίνημα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι. Γι’ αυτό και το μόνο που καταφέρνει η δημοτική αρχή με το να το εξισώνει με τους φασίστες χωρίς να παίρνει ξεκάθαρη θέση απέναντι στα τάγματα εφόδου είναι να εξοργίζει και να απομονώνεται.

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας