Μ. Γώγου «Συνεχίζουμε να τηρούμε τα μέτρα. Είναι ένα στοίχημα για όλους μας, το μοναδικό όπλο αυτή τη στιγμή στη φαρέτρα μας, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τη συγκεκριμένη πανδημία. Μέχρι, λοιπόν, να εμβολιαστεί ο κόσμος, κρατάμε τα μέτρα προφύλαξης. Μένουμε ασφαλείς»
Την περίοδο αυτή της υγειονομικής κρίσης και ιδιαίτερα την κρίσιμη αυτή στιγμή που ξεκινούν οι εμβολιασμοί η Δημοτική Σύμβουλος, ιατρός καρδιολόγος κα Μ. Γώγου βρίσκεται επικεφαλής του Κέντρου Υγείας Αμαρουσίου σε μια θέση ιδιαίτερα απαιτητική και καίρια. Παρά την μεγάλη προετοιμασία όλο αυτό το διάστημα πρόσφατα δέχτηκε τα πυρά της αντιπολίτευσης ενώ στο Κέντρο Υγείας παράλληλα λειτουργούν πολλές ακόμα σημαντικές για τους πολίτες Υπηρεσίες. Με μεγάλη προϋπηρεσία τόσο στον τομέα της αυτοδιοίκησης όσο και στον χώρο της υγείας, η κα Μ. Γώγου, φιλοξενείται αυτήν την εβδομάδα στις σελίδες της εφημερίδας ΑΘΜΟΝΙΟΝ ΒΗΜΑ, για να μας μιλήσει για όλα αυτά, και την ευχαριστούμε ιδιαίτερα για την άμεση ανταπόκριση και την παραχώρηση αυτής της τόσο ενδιαφέρουσας συνέντευξης.
Ερωτήσεις
- Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου παρακολουθήσαμε την κριτική της αντιπολίτευσης και ακούσαμε και τις δικές σας απαντήσεις. Θα θέλαμε όμως, καθώς ο κόσμος ενδιαφέρεται, να μας κάνετε μια συνολική ενημέρωση για το ποιες ενέργειες προετοιμασίας έχουν γίνει και ποια ακριβώς θα είναι η διαδικασία των εμβολιασμών.
Έχει γίνει μια πολύ μεγάλη
προετοιμασία τον τελευταίο μήνα
Όπως αντιληφθήκατε και στο προ-προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, γιατί έχει μεσολαβήσει κι άλλο ένα, η αντιπολίτευση πήρε τις απαντήσεις της γιατί όλα αυτά που ειπώθηκαν δεν έστεκαν. Δεν υπάρχει ένα εμβολιαστικό κέντρο. Σαν εμβολιαστικό κέντρο γενικά ονομάζουμε ένα κέντρο το οποίο θα απασχολήσει διάφορες θέσεις εμβολιαστικές. Παρόλ’αυτά, έχουμε χρησιμοποιήσει την ίδια ορολογία κι ίσως αυτό να μπερδεύει λίγο τον κόσμο. Το συγκεκριμένο εμβολιαστικό κέντρο διαθέτει 5 θέσεις, 5 δηλαδή εμβολιαστικά κέντρα, αλλά δεν είναι και το μοναδικό στην περιοχή μας. Εμβολιαστικά κέντρα έχουν το ΚΑΤ, το Σισμανόγλειο, το Αγία Όλγα κι οι Άγιοι Ανάργυροι, απλά είμαστε το μοναδικό Κέντρο Υγείας, γιατί Κέντρο Υγείας είμαστε έτσι κ αλλιώς στην πρωτοβάθμια. Έχει γίνει μια πολύ μεγάλη προετοιμασία τον τελευταίο μήνα, η οποία ξεκινάει τόσο σε υλικοτεχνική υποδομή, δηλαδή διαμορφώσαμε χώρους στο ισόγειο για να είναι προσβάσιμοι και στα άτομα με αναπηρία, κατάλληλους ώστε να υποδεχθούν τα άτομα που μπορεί να έρθουν -όπως κι ήρθαν την πρώτη μέρα που ξεκινήσαμε τους εμβολιασμούς (σ.σ.: 20/1/21)- με καροτσάκια, ακόμα και με ασθενοφόρα. Πήραμε υγειονομικό και φαρμακευτικό υλικό, έγινε παραλαβή των εμβολίων με μια ιδιαίτερη διαδικασία που έχει συγκεκριμένο [πρωτόκολλο], ενισχυθήκαμε από προσωπικό (ιατρικό, νοσηλευτικό κι επισκέπτριες υγείας) που ήρθε να συνδράμει στο έργο του εμβολιαστικού κέντρου και έχουμε και την ευχέρεια, με τη στήριξη όλων των υπαλλήλων, να μην ακυρώσουμε ούτε ένα ραντεβού προκειμένου να ενισχύσουμε το εμβολιαστικό κέντρο, πράγμα πολύ σημαντικό, γιατί δεν ακυρώνουμε την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Διοχετεύουμε μεταξύ μας τα ραντεβού προκειμένου και να εξυπηρετείται ο πολίτης για τα τρέχοντα ζητήματά του, αλλά και να εξασφαλίσουμε μια καλή ροή στο εμβολιαστικό κέντρο.
Το νοσηλευτικό μας προσωπικό είναι έμπειρο και παραλαμβάνει με μεγάλη προσοχή και με ασφάλεια τους ηλικιωμένους που έρχονται και εμβολιάζονται, περιμένουν για κάποιο χρονικό διάστημα που απαιτείται προκειμένου να είμαστε σίγουροι, κι έπειτα καλούμε [τους συγγενείς], τους παίρνουν και φεύγουν. Μέχρι τώρα δεν είχαμε ούτε ένα πρόβλημα.
2. Σύμφωνα με την εμπειρία σας τι θεωρείται ότι χρειάζεται ακόμα να γίνει;
Ο κόσμος πρέπει να καταλάβεΙ
ότι πρέπει να έρθει να εμβολιαστεί.
Αυτό που πρέπει να γίνει βασικά είναι ο κόσμος να καταλάβει ότι πρέπει να έρθει να εμβολιαστεί. Αυτό που πρέπει να γίνει, αν κι εφόσον μπορεί να το κάνει η πολιτεία, είναι να δημιουργηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα για να μπορέσουμε να φτάσουμε γρήγορα στο επιθυμητό ποσοστό, τουλάχιστον 70%, ώστε να αποκτήσουμε την “ανοσία της αγέλης”. Αυτό που μας ενδιαφέρει, λοιπόν, είναι να μπορέσουμε να εμβολιάσουμε τον κόσμο όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Ξέρω ότι είναι δύσκολο, χρειάζονται ειδικοί χώροι που πρέπει να ανήκουν σε υγειονομικούς χώρους και να υπάρχει προσωπικό. Σαφώς είναι δύσκολο αλλά βήμα-βήμα μπορούμε να δούμε αν υπάρχουν αυτές οι δυνατότητες.
3. Aπευθυνόμενη προς τον κόσμο τι μήνυμα θα θέλατε να περάσετε τόσο με την έναρξη των εμβολιασμών όσο και γενικότερα, μέχρι να ξεπεραστεί αυτή η δύσκολη περίοδος της πανδημίας;
Μέχρι, λοιπόν, να εμβολιαστεί ο κόσμος
όπως πρέπει,
κρατάμε ακόμα τα μέτρα προφύλαξης,
μένουμε ασφαλείς.
Το πρώτο που θα πρέπει να καταλάβει ο κόσμος, γιατί έχουμε ξεκινήσει σιγά-σιγά και τη διαδικασία του ανοίγματος, είναι ότι μένουμε ακόμα ασφαλείς. Εξακολουθούμε να έχουμε στο νου μας ότι βγαίνουμε από το σπίτι για συγκεκριμένο λόγο με τα συγκεκριμένα μέτρα ασφαλείας: τη μάσκα, τηρώντας τις αποστάσεις ασφαλείας και την προσωπική υγιεινή (πλύσιμο χεριών, να μην ακουμπάμε σε επιφάνειες σε χώρους όπου ξέρουμε ότι υπάρχει συνωστισμός ή σε υγειονομικούς χώρους), να προσπαθούμε δηλαδή όσο το δυνατόν περισσότερο να εφαρμόζουμε αυτά τα οποία έχουμε μάθει μέχρι τώρα και μπαίνουμε στη διαδικασία του εμβολιασμού. Είναι ένα στοίχημα για όλους μας, το μοναδικό όπλο αυτή τη στιγμή στη φαρέτρα μας, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τη συγκεκριμένη πανδημία. Μέχρι, λοιπόν, να εμβολιαστεί ο κόσμο όπως πρέπει, κρατάμε ακόμα τα μέτρα προφύλαξης, μένουμε ασφαλείς.
4. Πρόσφατα έχετε αναλάβει αυτήν την τόσο απαιτητική θέση της Υπεύθυνης του Κέντρου Υγείας. Θα θέλαμε να μας πείτε ποια είναι τα σχέδιά σας για το επόμενο διάστημα, έχετε προγραμματίσει κάποια καινούργια δραστηριότητα ή υπηρεσία στο Κέντρο Υγείας Αμαρουσίου;
Θέλουμε να αρχίσουμε να δίνουμε βάρος
σε θέματα προληπτικής ιατρικής
Να πούμε πρώτα ότι το ΚΥ Αμαρουσίου έχει αρκετούς ρόλους. Είναι ένα Κέντρο Υγείας που έχει διάφορα τμήματα (παθολογικό, χειρουργικό, καρδιολογικό, δερματολογικό), τα οποία εξυπηρετούν θέματα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, είναι δηλαδή ένα ανάχωμα στα νοσοκομεία, εξυπηρετώντας και τη συνταγογράφηση και περιστατικά που μπορούν να ταυτοποιηθούν πλήρως στην πρωτοβάθμια φροντίδα. Από την άλλη μεριά, υπάρχει σταθμός μάνας και παιδιού, πράγμα που αρκετός κόσμος ίσως δεν γνωρίζει, ή τουλάχιστον έχουν ακούσει αλλά δεν ξέρουν τι είναι. Το ΚΥ προσφέρει στήριξη στις έγκυες γυναίκες και στα βρέφη ή τα μικρά παιδιά,είναι πολύ καλά στελεχωμένο και διαθέτει διάφορα εργαστήρια (οδοντιατρικό, οδοντοτεχνικό, αιματολογικό). Γίνονται πολλές εξετάσεις κι ό,τι δε γίνεται εδώ, στέλνεται στο κεντρικό, έχουμε δηλαδή κι αυτή την άμεση ανταπόκριση με τα κεντρικά και, τέλος, έχουμε κέντρο Covid, που εξυπηρετεί άτομα που μπορεί να έχουν κάποιο σύμπτωμα και να θέλουν να εξεταστούν: γίνονται τεστ (είτε rapid είτε με PCR) εκεί που πρέπει, κι έχουμε και το εμβολιαστικό κέντρο. Εξειδικεύεται λοιπόν σε πολλούς τομείς.
Εμείς αυτό που θέλουμε είναι να αρχίσουμε να δίνουμε βάρος σε θέματα προληπτικής ιατρικής, που είναι μέρος της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, να αρχίσουμε να βλέπουμε κάποια πράγματα λίγο πιο συστηματικά.
Ένα από τα θέματα που έχουμε συζητήσει με συναδέλφους είναι να κάνουμε ένα κλασικό αντι-υπερτασικό ιατρείο, ένα ιατρείο διακοπής καπνίσματος, ένα ιατρειο, σε συνεργασία με διαβητολόγους και χειρουργούς που έχουμε, για το διαβητικό πόδι… Είναι πράγματα που συζητάμε με τους συναδέλφους για να τα οργανώσουμε στην μετά-covid εποχή, κι είναι ένα αρκετά φιλόδοξο σχέδιο το οποίο πιστεύουμε ότι θα καταφέρουμε να πραγματοποιήσουμε.
5. Στο κομμάτι της διεκδίκησης από την κυβέρνηση παροχών και κονδυλίων προς την Υγεία ποιες θα ήταν οι προτάσεις σας;
Η Υγεία χρειάζεται χρήματα, το ξέρουμε και το έχουμε βιώσει και τον τελευταίο καιρό. Έχουμε δει πως, αν δεν δοθούν χρήματα στην Υγεία, δεν πρόκειται να πετύχουν παροχές προς τους ασφαλισμένους και τους πολίτες ώστε να κρατηθεί ένα καλό επίπεδο υγείας του πληθυσμού. Το θέμα είναι η κατανομή των χρημάτων. Εμείς εδώ είμαστε μια αστική και πολυπληθής περιοχή, ένα ΚΥ σε κεντρικό Δήμο που εξυπηρετεί και γειτονικούς Δήμους άρα χρειάζεται μια μεγαλύτερη στελέχωση, και με άλλες ειδικότητες, με περισσότερους γενικούς ιατρούς ή παθολόγους για να μπορέσουν να καλύψουν περισσότερα περιστατικά. Η πρόσληψη απαιτεί χρήματα. Κάτι ακόμα που θέλουμε να ξεκινήσουμε είναι η αντικατάσταση κάποιων παλιών μηχανημάτων. Ήδη κάνουμε κάποιες συνεννοήσεις με την Υγειονομική Περιφέρεια και νομίζουμε ότι σύντομα θα προχωρήσει κι αυτό. Ο εκσυγχρονισμός των μηχανημάτων είναι κι αυτός ένα θέμα που πρέπει να ακουστεί και να το δει κι η Κυβέρνηση ώστε να πάει προς αυτή τη μεριά. Είναι μεγάλη υπόθεση να στελεχωθεί και να οργανωθεί καλά η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, κι είναι πολύ βασικό και για τη δευτεροβάθμια. Αποσυμφορούμε τα νοσοκομεία κι έχουν να ασχοληθούν με τον αποκλειστικά σοβαρό ρόλο της νοσηλείας.
6. Μέσα από την εμπειρία σας στην τοπική αυτοδιοίκηση, τόσο από τον Δήμο της Πεύκης όσο και ως Δημοτική Σύμβουλος Αμαρουσίου, ο νέος εκλογικός νόμος έχει αλλάξει τα δεδομένα κάνοντας απαραίτητες τις συνεργασίες ή και «συμμαχίες» προσώπων και Συνδυασμών. Πως αξιολογείτε αυτήν την νέα πραγματικότητα και πως πιστεύετε ότι θα είναι το μέλλον στους Δήμους, αν δεν αλλάξει αυτός ο νόμος;
θεωρώ ότι είναι αναγκαίο
να αλλάξει πάλι ο εκλογικός νόμος
Θεωρώ ότι είναι ένας νόμος που δεν ταιριάζει στην ελληνική νοοτροπία και στην ελληνική πραγματικότητα. Δύσκολα έχουμε βρει ως τώρα συνεργασία σε Δήμους. Εδώ, στο Μαρούσι, είχαμε την ευτυχία η Δημοτική αρχή με την οποία εκλέχθηκα (σσ: Μαρούσι Νέα Εποχή) να έχει ευήκοα ώτα σε κάποιους άλλους συνδυασμούς με αποτέλεσμα να μπορέσει να συνεργαστεί. Δεν είναι παντού και πάντοτε το ίδιο και δεν είναι πάντοτε εύκολες αυτές οι συνεργασίες. Θεωρώ ότι είναι καλό να συνεργάζεσαι και να ακούγονται και διαφορετικές απόψεις γιατί, μέσα από μια διαφωνία κι από μία διαφορετική οπτική αντίληψη των πραγμάτων, μπορούν να βγουν πράγματα θετικά. Δυστυχώς όμως στην Ελλάδα υπάρχει το εξής, το έχω δει και στον προηγούμενο Δήμο, το έχω δει κι εδώ: υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μας αγκυλώνουν, μας τοποθετούν σε ένα συγκεκριμένο χώρο, σαν να μην έχεις δυνατότητα να σκεφτείς κάτι διαφορετικό. Αυτό ακόμα δεν έχει δουλευτεί στην ελληνική νοοτροπία. Παρόλ’αυτά, επειδή ο Δήμος πρέπει να προχωράει μπροστά και να μην έχει πισωγυρίσματα, για εμένα, ο νόμος πρέπει να αλλάξει, να έρθουμε πάλι σε ένα νόμο όπου ο Δήμος θα μπορεί να έχει πλειοψηφία για να μπορεί να κάνει δουλειά. Η αντιπολίτευση έχει, άλλωστε, τη δυνατότητα να κάνει την οποιαδήποτε κριτική άρα, από την ώρα που έχει τη δυνατότητα να εκδώσει ένα δελτίο τύπου ή οτιδήποτε, όλα αυτά μετά ο κόσμος τα κρίνει. Αν δεν έχεις τη δυνατότητα να οργανώσεις και να διοικήσεις όπως εσύ θέλεις, αφού πήρες το χρίσμα, μετά θα κάνεις μισές δουλειές; Γι’αυτό λοιπόν εγώ θεωρώ ότι είναι αναγκαίο να αλλάξει πάλι ο εκλογικός νόμος.