«Ένα κερί στις εκκλησιές του Μαρουσιού»-Ο Δήμος Αμαρουσίου και η Εφημερίδα ΑΘΜΟΝΙΟΝ ΒΗΜΑ παρουσίασαν το βιβλίο για τους Ι. Ναούς και τα ξωκκλήσια

0

Σε μια πολύ όμορφη ατμόσφαιρα στον καταπράσινο κήπο της Βορέειου Βιβλιοθήκης ο Δήμος Αμαρουσίου και η Εφημερίδα ΑΘΜΟΝΙΟΝ ΒΗΜΑ παρουσίασαν στο κοινό το βράδυ της Κυριακής 13 Ιουνίου ένα βιβλίο που αποτυπώνει με ιστορικά, λαογραφικά στοιχεία, φωτογραφίες, χάρτες και μαρτυρίες τους Ι. Ναούς και τα ξωκκλήσια του Αμαρουσίου, συνδέοντας τα με την παράδοση και την ιστορία της πόλης μας μέσα στους αιώνες. Το βιβλίο που εμπνεύστηκε και δημιούργησε η εκδότης κα Ε. Ζέρβα, βρήκε θερμή ανταπόκριση και απήχηση από τον Δήμαρχο κο Θ. Αμπατζόγλου, οποίος αγκάλιασε και στήριξε αυτήν την προσπάθεια, όπως και η Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσων κα Ρ. Χαλιώτη. Αν και ήταν έτοιμο αρκετούς μήνες πριν, οι αντίξοες συνθήκες εξαιτίας της πανδημίας δεν επέτρεψαν νωρίτερα την παρουσίασή του στο κοινό. Ωστόσο η βραδιά της παρουσίασης πραγματοποιήθηκε τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα πρόληψης.

Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος κος Θ. Αμπατζόγλου αναφερόμενος στην παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο «Ένα κερί στις εκκλησιές του Μαρουσιού», υπογράμμισε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του για όλη αυτήν την ιστορία και τον πλούτο, θρησκευτικό και λαογραφικό που κρύβεται στα δεκάδες εκκλησάκια της πόλης. Τόνισε πως παραμένοντας πιστός στις προεκλογικές δεσμεύσεις του έχει θέσει ως προτεραιότητα την ανάπτυξη και προώθηση του πολιτισμού όπως και την ανάδειξη της πόλης μέσα από τα καλλιτεχνικά και  πολιτιστικά στοιχεία της. Συνεχάρη την κα Ε. Ζέρβα για το αποτέλεσμα και δεσμεύτηκε ο Δήμος μέσα από την δημιουργία  αντίστοιχων εκδόσεων να αναδείξει κι άλλες πτυχές της πόλης.

  Η Aντιδήμαρχος Περιβάλλοντος & Επικοινωνίας κα Ρ. Χαλιώτη υπογράμμισε πως η παρουσίαση αυτή πραγματοποιήθηκε μετά από πολύ κόπο και αναβολές εξαιτίας της πανδημίας και ανέφερε για το βιβλίο πως «Τα αλλοτινά ξωκκλήσια μας συνεχίζουν τη διαδρομή τους μέσα στον χρόνο ενταγμένα πλέον στον αστικό ιστό, αλλά το ίδιο επιβλητικά, γεφυρώνοντας την απόσταση ανάμεσα στο «χθες» και στο «σήμερα» στη φυσιογνωμία της πόλης.

Με την αξιόλογη αυτή έκδοση επιχειρείται η παρουσίαση της εκκλησιαστικής ταυτότητας της πόλης μας, μία ταυτότητα συνδεδεμένη με τους ιερούς ναούς, τα γραφικά ξωκκλήσια και τα ερειπωμένα εκκλησάκια, με το καθένα από αυτά να αποκαλύπτει μία μοναδική ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων, καταμαρτυρώντας το παρελθόν αλλά και τα ιδιαίτερα πολιτιστικά και λαογραφικά χαρακτηριστικά του Αμαρουσίου

Ιστορικά στοιχεία, μαρτυρίες, παραδόσεις, πανηγύρια και γιορτές όλα συνδεμένα με τη λατρευτική παράδοση των μαρουσιώτικων τόπων Ορθόδοξης λατρείας βρίσκονται συγκεντρωμένα σε αυτό το πρωτότυπο λεύκωμα για τα χρονικά της πόλης μας».

Ευχαριστώντας θερμά τον Δήμαρχο κο Θ. Αμπατζὀγλου και την Υπέυθυνη Δημοσίων Σχέσεων κα Ρ. Χαλιώτη η συγγραφέας του βιβλίου κα Ε. Ζέρβα πήρε το λόγο καλωσορίζοντας παράλληλα τους δεκάδες Μαρουσιὠτες που παραβρεθήκαν. Στο χαιρετισμό της η κα Ε. Ζέρβα σημείωσε πως «Οι γονείς που με μεγάλωσαν, που μου έδειξαν το δρόμο σ΄αυτή τη δουλειά, έφυγαν από τη ζωή κληροδοτώντας μου την τοπική εφημερίδα ΑΘΜΟΝΙΟΝ ΒΗΜΑ, και μαζί τις αξίες, το σεβασμό στα Θεία και στον άνθρωπο, την αγάπη για τη γνώση και τη μάθηση, την αγάπη για την πόλη μας, το Μαρούσι μας.

Ζώντας κι εγώ σ’ αυτήν την πόλη, γέννημα θρέμμα, έμαθα να την αγαπώ, με τα μνημεία της, τους ανθρώπους της, την ιστορία της, μέρος της οποίας αποτελούν και αυτά τα ιστορικά μας εκκλησάκια. Θέλοντας να μοιραστώ τις γνώσεις, τις αναφορές, τις μαρτυρίες, όλα όσα έχουν καταγραφεί γι΄αυτήν την πόλη και αφορούν τις Εκκλησίες της, γεννήθηκε και η ιδέα για τη δημιουργία αυτού του Λευκώματος που σήμερα κρατάτε στα χέρια σας. Μέσα από τη σύνθεση των πληροφοριών και τη συγγραφή ανακαλύψαμε τον ανεκτίμητο ιστορικό, θρησκευτικό και λαογραφικό θησαυρό της πόλης μας. Κοπιάσαμε αλλά το ταξίδι ήταν συναρπαστικό και σίγουρα αισθανόμαστε πλουσιότεροι, ψυχικά και πνευματικά.  Ελπίζω η προσπάθεια μας αυτή να σας φανεί κι εσάς ενδιαφέρουσα, να την αγκαλιάσετε, μα περισσότερο απ’ όλα ελπίζω να έχει να προσφέρει κάτι στη νέα γενιά. Ένα λιθαράκι στις γνώσεις τους, ένα κίνητρο για αναζήτηση. Αφιερώνοντας λοιπόν αυτήν τη δουλειά στα παιδιά της πόλης μας, και πρώτα στα δικά μου παιδιά, σας καλώ να ξεφυλλίσετε το Λεύκωμα και να σταθείτε ευλαβικά μπροστά στις «Εκκλησιές του Μαρουσιού».

Το βιβλίο περιλαμβάνει περιγραφές, ιστορικά και λαογραφικά στοιχεία όπως και πλούσιο φωτογραφικό υλικό για 29 ενοριακούς ναούς και παρεκκλήσια. Χωρίζεται σε κεφάλαια ανάλογα με τη γεωγραφική θέση των εκκλησιών, Άνω, Μαρούσι, Κάτω Μαρούσι, Κέντρο και Σύγχρονες εκκλησίες ενώ υπάρχει ένα ακόμα κεφάλαιο για τη λατρευτική ζωή και τα έθιμα γύρω από τους ναούς της πόλης. Αποτυπώνεται στις σελίδες αυτού του βιβλίου το πέρασμα των εκκλησιών του Αμαρουσίου μέσα από τους αιώνες, βάζοντας και μια ακόμα πινελιά, ένα  λιθαράκι σ΄αυτήν την μεγάλη προσπάθεια.

Κάνοντας λοιπόν αυτήν την προσπάθεια καταγραφής όσων στοιχείων συγκεντρώθηκαν το βιβλίο καλεί τον αναγνώστη σε ένα συναρπαστικό ταξίδι στο χρόνο και την ιστορία της πόλης μας για να ανακαλύψει όσα κρύβουν κι όσα έχουν να μας πουν τα εκκλησάκια του Αμαρουσίου. Ίσως αυτή  προσπάθεια σταθεί αφορμή να τα επισκεφθούμε ξανά και να μάθουμε όσα δεν ξέραμε, ίσως απλά να είναι μόνο μια ευκαιρία για ν΄ανάψουμε ένα κερί στη μνήμη τους…

Ακολούθησε η ανάγνωση αποσπασμάτων με τη συνοδεία από διαφάνειες με φωτογραφικό υλικό από τους Ναούς και τα παρεκκλήσια. Στη συνέχεια οι κιθαρίστες του Δημοτικού Ωδείου και οι μαθητές του με τις θεσπέσιες φωνές τους χάρισαν στο κοινό ένα απολαυστικό, μελωδικό βράδυ και καταχειροκροτήθηκαν. Στη Μουσική βραδιά παρευρεθήκαν: ο Πρόεδρος της ΚΕΔΑ Νίκος Πέππας, η σύμβουλος του Δημάρχου επί θεμάτων Πολιτισμού Άννα Βαγιωνά, ο Πρωτοπρεσβύτερος και Προϊστάμενος του ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Αμαρουσίου Χρήστος Μαρούδας, ο Π.  Χρήστος Κατσούλης του Ιερού Ναού της Παναγίας Βλαχερνών καθώς και Πρόεδροι Συλλόγων, τοπικοί φορείς της πόλης και συνεργάτες της εφημερίδας.

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας