«Ενδοοικογενειακή Βία – Παραβατικότητα Ανηλίκων»- Εντυπωσιακή η συμμετοχή κόσμου στην Διαδικτυακή συζήτηση από τη ΔΗΜ.Τ.Ο. Ν.Δ. Αμαρουσίου

0

Χ. Μπελεγράτης «Ήρθε η ώρα να αφήσουμε στην άκρη τις διαπιστώσεις και να περάσουμε στην ενεργοποίηση κάθε υγιούς οργανισμού»

 Εντυπωσιακή ήταν η συμμετοχή του κόσμου και στη δεύτερη διδακτική εκδήλωση-ημερίδα που διοργάνωσε η Δημοτική Τοπική Οργάνωση Νέας Δημοκρατίας Αμαρουσίου, την  Παρασκευή 18 Μαρτίου. Μια ακόμη επίκαιρη και πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση, με διακεκριμένους ομιλητές έθιξε φλέγοντα ζητήματα της επικαιρότητας και της ελληνικής κοινωνίας. Το τραγικό φαινόμενο της αυξανόμενης βίας σε όλους τους τομείς της ζωής μας, απασχόλησε το κοινό της πολύ επιτυχημένης αυτής Ημερίδας που προλόγισε και συντόνισε άψογα, ως άριστος οικοδεσπότης ο δραστήριος Πρόεδρος της ΔΗΜ ΤΟ ΝΔ Αμαρουσίου κος Χρήστος ΜπελεγράτηςΣυγχαρητήρια αξίζουν επίσης και σε όλα τα μέλη του Δ.Σ. της ΔΗΜ . Τ.Ο. όπως επίσης και στον Πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Αμαρουσίου κο Ηλία Ζορμπαλά για τη συμβολή τους στην επιτυχία της εκδήλωσης και τα ευαίσθητα αντανακλαστικά που διαθέτουν να αφουγκράζονται τις ανάγκες της κοινωνίας μας. Η ημερίδα με τίτλο «Ενδοοικογενειακή Βία – Παραβατικότητα Ανηλίκων» μεταδόθηκε ζωντανά μέσα το  site της ΔΗΜ.Τ.Ο. Αμαρουσίου maroussind.gr και στη σελίδα facebook.com/ndamarousiou ενώ το κοινό που παρακολουθούσε είχε την ευκαιρία να θέσει τα ερωτήματά του ηλεκτρονικά. Εκατοντάδες ερωτήσεις συγκεντρώθηκαν αρκετές από τις οποίες απαντήθηκαν από τους ομιλητές.

Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος κος Χ. Μπελεγράτης μίλησε για τις μορφές της βίας και τόνισε πως «Σε μια εποχή που ο κόσμος αλλάζει  και βιώνουμε καταστάσεις που πριν μερικά χρόνια θα μας φαινόταν  αδιανόητες, αυτό που σημαδεύει ανεξίτηλα την κάθε πτυχή της ανθρωπότητας είναι η Βία. Η Βία που ξεκινά από τις διαπροσωπικές σχέσεις περνά στην οικογένεια. Διαχέεται στην κοινωνία, στους εργασιακούς χώρους, στην Εκπαίδευση, στις αθλητικές εκδηλώσεις, στο χώρο του θεάματος, αλλά και στις διακρατικές σχέσεις.

Βία δεν είναι μόνο το μαχαίρι του αφιονισμένου οπαδού που επιδιώκει να χύσει αίμα. Είναι οι δολοφονικές επιθέσεις των ακραίων πολιτικών στοιχείων. Είναι οι μολότωφ των διαδηλωτών. Είναι οι συμμορίες ανηλίκων στις γειτονιές και στις πλατείες. Είναι η λεκτική βία με άμεσες και έμμεσες απειλές. Βία είναι ο τρόπος και οι μέθοδοι διακυβέρνησης του Πούτιν στη Ρωσία, του Ερντογάν στην Τουρκία, του Μαδούρο στη Βενεζουέλα, του Κιμ Γιονγκ Ουν στη Βόρειο Κορέα, του Λουκασένκο στη Λευκορωσία κ.α.  μια βία που φέρει τη σφραγίδα της κρατικής εξουσίας. Βία είναι και αυτή που προέρχεται από το θρησκευτικό φανατισμό.

Τέλος, ένοπλη βία είναι και η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, που κινδυνεύει να αλλάξει τα Ευρωπαϊκά σύνορα και να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου σε βάρος της Ευρώπης και της ανθρωπότητας.

Όταν στους  αρχαϊκούς χρόνους οι προγονοί μας θεοποίησαν τα τέσσερα παιδιά του Πάλλαντα και της Στυγός, το πρώτο απ’ αυτά το ονόμασαν Βία και τα άλλα Κράτος, Ζήλος και Νίκη. Ονόματα διόλου τυχαία, αφού με αυτά σχηματοποίησαν τη συνταγή και το πλαίσιο που πρέπει να διέπει την εξουσία, όπως δεν είναι διόλου τυχαίο πως τα τέσσερα αυτά αδέλφια αποτέλεσαν τους μόνιμους συνοδούς του Πατέρα των θεών και των ανθρώπων, του Δία. Κι επειδή εκ θεών ήρξαντο τα πάντα για να μεταπηδήσουν στη συνέχεια και στο ανθρώπινο γένος, η Βία δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση, με αποτέλεσμα να κυριαρχήσει και να γίνει κάτι σαν κανόνας.

Και αν υπάρχουν κάποιες φωτεινές εξαιρέσεις, που στάθηκαν ή στέκονται ακόμη και σήμερα αναχώματα στη βία, δυστυχώς είναι πολύ λίγοι και ανίσχυροι για να της βάλουν χαλινάρι».

Κλείνοντας την σύντομη ομιλία του ο κος Χ. Μπελεγράτης υπογράμμισε πως «Μοιραίως λοιπόν, το βάρος πέφτει σ’ εμάς τους υπολοίπους που δεν αποδεχόμαστε την άνευ όρων και ορίων κυριαρχία κάποιου ή ομάδων, που για λόγους επιβολής χρησιμοποιούν τη βία.

Ήρθε η ώρα να αφήσουμε στην άκρη τις διαπιστώσεις και να περάσουμε στην ενεργοποίηση κάθε υγιούς οργανισμού είτε αυτός λέγεται Πολιτεία, είτε Συλλογικοί φορείς, είτε πεφωτισμένα άτομα.

Η Κυβέρνηση της Ν.Δ. με Πρωθυπουργό το Κυριάκο Μητσοτάκη, ανέλαβε πρωτοβουλίες να θωρακίσει το θεσμικό πλαίσιο προστασίας κατά της βίας που λαμβάνει χώρα σε οικογένεια, εργασία και γενικότερα στην κοινωνία. Είναι ανάγκη πλέον, να κοιτάξουμε και τη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού και οι σημερινοί ειδικοί επιστήμονές μας είναι βέβαιο ότι μπορούν να το κάνουν».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κος Θεόδωρος Αμπατζόγλου για ένα σύντομο χαιρετισμό. Προλογίζοντας τον Δήμαρχο ο κος Χ. Μπελεγράτης αναφέρθηκε στην απόλυτα επιτυχημένη πορεία του, ως επιστήμονας Φαρμακοποιός, ως  εκπρόσωπος των Φαρμακοποιών της Ελλάδας και ως Διοικητής μεγάλων Δημοσίων Οργανισμών, όπως το ΙΚΑ και ο ΟΑΕΔ και τόνισε πως «Σήμερα αναμετράται με τα προβλήματα του Μητροπολιτικού Δήμου των Β. Προαστίων, του Αμαρουσίου, του μεγαλύτερου επιχειρηματικού Κέντρου της Ελλάδας. Ο Δήμαρχος Θεόδωρος Αμπατζόγλου αυτά τα 2.5 χρόνια στα ηνία του Δήμου έχει αποδείξει την ικανότητά του στην αντιμετώπιση σύνθετων ζητημάτων και έχει βάλει τα θεμέλια νίκης, αλλά και ουσιαστικού έργου για την επόμενη θητεία, έτσι ώστε το Μαρούσι να πάει ακόμη πιο ψηλά».

Ο κος Δήμαρχος αφού συνεχάρη την ΔΗΜ. ΤΟ και τον Πρόεδρο σημείωσε πως οι Δήμοι αποτελούν το πρώτο σημείο αναφοράς του πολίτη ειδικά σε κοινωνικά ζητήματα. Ο Δήμος Αμαρουσίου όπως τόνισε έχει συμβάλει με όλες τις δομἐς του στα ζητήματα αυτά και ενδεικτικό είναι πως μόνο μέσα στο 2021 το Κέντρο Κοινότητας εξυπηρέτησε πάνω από 1300 περιστατικά.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Περιφερειάρχης κος Γιώργος Πατούλης ο οποίος αναφέρθηκε στις δράσεις και τις υπηρεσίες που ίδρυσε η Περιφέρεια ειδικά στη δύσκολη περίοδο της πανδημίας όπου ο πολίτης είχε περισσότερο από ποτέ ανάγκη για στήριξη και βοήθεια.

Με ομιλίες τους συμμετείχαν ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κος  Κωστής Χατζηδάκης με θέμα: «Εργασιακή Βία», ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κος  Άδωνις Γεωργιάδης με θέμα: «Οπαδική Βία», η Υπουργός Παιδείας κα Νίκη Κεραμέως με θέμα: «Ενδοσχολική Βία», η Υφυπουργός Υγείας κα Ζωή Ράπτη με θέμα: «οι πολιτικές της ψυχικής υγείας για την καταπολέμηση της ψυχολογικής Βίας», ο π. Υπουργός, κος Γεώργιος Κουμουτσάκος με θέμα: «Παραβατικότητα Ανηλίκων», ο π. Υπουργός κος  Θεόδωρος Ρουσόπουλος με θέμα: «Η Βία  στα social media», ο Βουλευτής κος  Δημήτριος Καιρίδης με θέμα: «Ένοπλη Βία», η Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων κ. Βικεντία Συροπούλου Μπασιάκου με θέμα: «Ενδοοικογενειακή Βία».

Χαιρετισμό απηύθυναν και: ο Δ/ντής Γραφείου Προέδρου, Αναπλ. Γραμματέας Π.Ε. και Γραμματέας Οργανωτικού, κος Στέλιος Κονταδάκης και ο Τομεάρχης Β1  ΔΕΕΠ Β. Τομέα κος  Ιωάννης Κεχρής. Στη συνέχεια έλαβαν το λόγο οι εκλεκτοί καλεσμένοι, ειδικοί επιστήμονες: κα Σβουρδάκου Δέσποινα, Διδάκτωρ Εγκληματολογίας, Ειδικότητα Ανάλυση Προφίλ Δραστών, η κα  Τσεκούρα Μελίτα, Ψυχολόγος-Οικογενειακή Θεραπεύτρια, και ο Δρ. Νικολακάκης Νικόλαος Ψυχίατρος Μ.D, PH.D (Θεραπεία Ζεύγους, Συμβουλευτική Ψυχοθεραπεία, Συστημική Ψυχοθεραπεία, Υποστηρικτική Ψυχοθεραπεία, Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεία).

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας