Ενότητα, Ανατροπή κι Έργο για το Μαρούσι: Περιβαλλοντικά φιλική διαχείριση των απορριμμάτων

0
SONY DSC

Η δημοτική παράταξη Ενότητα, Ανατροπή κι Έργο για το Μαρούσι τοποθετήθηκε επί του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων προτάσσοντας την ανάγκη διαλογής στην πηγή, ανακύκλωσης και ταφής των υπολειμμάτων, χωρίς καύση. Συγκεκριμένα αναφέρει:

Η διοίκηση Αμπατζόγλου αξιοποιώντας το νομικό οπλοστάσιο που ψήφισε η Κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και τους περιορισμούς  λόγω της πανδημίας, υποβαθμίζει όλο και περισσότερο τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου, το ρόλο του, το δημοκρατικό διάλογο μέσα στο Σώμα και την  τοπική κοινωνία.

Ο ίδιος ο κ. Δήμαρχος προωθεί στην καθημερινή πρακτική του μια όλο και περισσότερο γραφειοκρατική, τεχνοκρατική και αυταρχική αντίληψη για το ρόλο το δικό του και του Δήμου.

Τελευταίο παράδειγμα η έγκριση από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ (ΤΣΔΑ) με διαδικασίες εξπρές, χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με τους κατοίκους, την Επιτροπή Διαβούλευσης, ούτε καν συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με την αντίληψη που εξέφρασε ο ίδιος αλλά και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος και πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής κ. Κ. Ρώτας η διαδικασία ήταν νόμιμη, η μελέτη τεχνικά επαρκής, και, επομένως, η συζήτηση με τους κατοίκους δεν ήταν αναγκαία.

Έτσι τα περί συμμετοχής των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων για σημαντικά θέματα, που διακηρύσσει κατά καιρούς η δημοτική αρχή, αποδεικνύονται στην πράξη ψευδή και υποκριτικά.

Ο περιβαλλοντοκτόνος νόμος του Κ. Χατζηδάκη (4685/20) τους δίνει αυτό το δικαίωμα. Όμως εξίσου, ίσως και περισσότερο, σημαντικό είναι και  το δικαίωμα των πολιτών να συμμετέχουν στη λήψη των αποφάσεων.

Είναι προφανές ότι, εκτός από την αλαζονική τους στάση, προσπαθούν να προλάβουν αντιδράσεις που σίγουρα θα υπήρχαν αν το θέμα έμπαινε σε ανοιχτή συζήτηση με την κοινωνία.

Θέματα όπως η χωροθέτηση των 10 Γωνιών Ανακύκλωσης σε Κοινόχρηστους χώρους ή η επιλογή  χώρων για την κατασκευή πράσινων σημείων θα δημιουργούσαν ερωτηματικά και ενστάσεις που η δημοτική αρχή δεν είναι διατιθεμένη να τις αντιμετωπίσει ανοιχτά.

Το ίδιο σοβαρό είναι ότι δεν θέλησε να ανοίξει κουβέντα με την κοινωνία για το ποιος θα χρηματοδοτήσει την υλοποίηση και τη διαχείριση του ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ (ΤΣΔΑ), που κατά τα άλλα αποτελεί δίκαιη απαίτηση της κοινωνίας.

Σύμφωνα με τη μελέτη θα απαιτηθούν τουλάχιστον 10 εκ. για την προμήθεια εξοπλισμού όπως απορριμματοφόρα, φορτηγά, γερανοί, κάδοι, βιοδιασπώμενες σακούλες, γωνιές ανακύκλωσης, πράσινα σημεία, δημιουργία σταθμού μεταφόρτωσης-ΣΜΑ. Θα απαιτηθεί ακόμα και εξειδικευμένο προσωπικό στη Δ/ση Καθαριότητας, τεχνικό και επιστημονικό.

Η υλοποίηση του σχεδίου αυτού θα στοιχίσει γύρω στα 10εκ. και η διοίκηση του Δήμου δεν μας είπε ποιος θα τα πληρώσει. Θα αξιοποιηθούν τα 30 εκ. αποθεματικό, λόγω υπερφορολόγησης των πολιτών από την προηγούμενη διοίκηση Πατούλη, ή τους περιμένουν νέα χαράτσια; Θα αξιοποιηθεί το προσωπικό του Δήμου ή το ΤΣΔΑ θα αποτελέσει άλλη μια ευκαιρία ιδιωτικοποίησης και «τόνωσης (των κερδών) της επιχειρηματικότητας»;

Αλλά υπάρχουν και άλλα εξ ίσου σημαντικά.

Η διοίκηση Πατούλη σχεδιάζει να φτιάξει Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων στη Φυλή και το Σχιστό με την μέθοδο των ΣΔΙΤ με άμεση συνέπεια τη διαιώνιση του περιβαλλοντικού εγκλήματος σε βάρος των κατοίκων της Δυτικής Αττικής για τουλάχιστον 30 χρόνια ακόμα.

Παράλληλα η Κυβέρνηση, αντί της ταφής, σχεδιάζει να αναθέσει σε εργολάβους και στις τσιμεντοβιομηχανίες την καύση των υπολειμμάτων της επεξεργασίας των αστικών απορριμμάτων με ακόμα μεγαλύτερη επιβάρυνση του περιβάλλοντος με καρκινογόνες διοξίνες, φουράνες και μικροσωματίδια.

Για την υλοποίηση αυτών των σχεδίων θα έχουμε και εκτόξευση των ανταποδοτικών σε διπλάσιες και τριπλάσιες τιμές από ότι είναι σήμερα.

Η διοίκηση Αμπατζόγλου δεν θέλει να ανοίξει τη συζήτηση. Προσπαθεί μαζί με τη διοίκηση της Περιφέρειας να περάσουν όλες αυτές τις εξελίξεις σε βάρος των πολιτών σιωπηλά, με τη μέθοδο της διολίσθησης, ώστε να προλάβουν αντιδράσεις σε βάρος τους και σε βάρος της Κυβέρνησης.

Εμείς από την πλευρά μας θα προσπαθήσουμε να ενημερώσουμε τους δημότες ώστε η διαχείριση των απορριμμάτων να είναι περιβαλλοντικά φιλική με δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα. Με διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση και ταφή των υπολειμμάτων, χωρίς καύση.

Η διαχείριση των απορριμμάτων δεν πρέπει να γίνει  ευκαιρία για την αύξηση  της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στη διαχείριση των απορριμμάτων σε βάρος των κατοίκων.

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας