Γιορτάζει σήμερα η Παναγία η Νερατζιώτισσα- ένα από τα ιστορικότερα Ιερά Παρεκκλήσια της πόλης του Αμαρουσίου

0

Το μικρό Ιερό Παρεκκλήσι της Παναγίας της Νερατζιώτισσα με τη μακραίωνη ιστορία, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πορεία της πόλης του Αμαρουσίου, σημείο αναφοράς για τους Μαρουσιώτες κάθε εποχής, γιορτάζει σήμερα 8 Σεπτεμβρίου, ημέρα που η Εκκλησία μας τιμά το Γενέθλιον της Θεοτόκου.

Πρόκειται για ένα από τα πλέον ιστορικά παρεκκλήσια της Αττικής, με ιστορία που χάνεται στους παλαιοχριστιανικούς χρόνους, και σύμφωνα με πληροφορίες της Μητροπόλεως Κηφισίας το ιερό Μητροπολιτικό παρεκκλήσιο της Παναγίας Νερατζιώτισσας βρίσκεται στη βάση του λόφου του Πέλικα στο Μαρούσι, πλησίον των παρεκκλησίων του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Ιωάννου του Πέλικα και του ομώνυμου σταθμού του Ηλεκτρικού και Προαστιακού σιδηροδρόμου στο σημείο όπου σήμερα η οδός Αγ. Κωνσταντίνου συναντά την οδό Νερατζιωτίσσης. Σημειώνεται δε, πως πιθανώς ονομάστηκε Νερατζιώτισσα λόγω της καλλιέργειας νεραντζιών στη γύρω περιοχή.

Ο μεταγενέστερος νάρθηκας φέρει την παράσταση της Θεοτόκου ΟΔΗΓΗΤΡΙΑΣ” στη μικρή κόγχη του υπέρθυρου. Η επιγραφή αυτή καθώς και αυτή του τέμπλου “Η ΕΛΠΙΣ

ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ” προσέδωσαν τις επωνυμίες στην Παναγία Νερατζιώτισσα “Οδηγήτρια” και “Ελπίς των Χριστιανών”. Επίσης σώζονται και μαρμάρινα μέλη προερχόμενα από παλαιοχριστιανικό Ναό. Έξω από το ναό είναι ζωγραφισμένη η Παναγία η Οδηγήτρια ανάμεσα σε δυο Ταξιάρχες. Ο Ι. Ναός δείχνει να έχει καταλάβει τη θέση παλαιότερου οικοδομήματος ενώ τμήμα προϋπάρχοντος θεμελίου είναι και σήμερα ορατό στο έδαφος, πολύ κοντά στη βόρεια πλευρά της εκκλησίας.

Την εποχή εκείνη, όταν εορταζόταν η μνήμη της Θεοτόκου, η Ιερή Εικόνα της Παναγίας της Νερατζιώτισσας περιφέρονταν στην τότε κωμόπολη με τους πιστούς να ακολουθούν κρατώντας λαμπάδες σε ατμόσφαιρα μεγάλης κατάνυξης καθώς θεωρούνταν και ακόμα θεωρείται ως θαυματουργή.

Σταθμό για την ιστορία του Ιερού Παρεκκλησίου, αλλά και του Αμαρουσίου γενικότερα αποτελεί η ευλογημένη παρουσία ως εφημερίου του Ιερομονάχου Αθανασίου Χαμακιώτη. Ο μακαριστός Γέρων π. Αθανάσιος τοποθετήθηκε εφημέριος στη Νερατζιώτισσα το 1936 μέχρι το 1963 ενώ σημαντικό και σπουδαίο ήταν το φιλανθρωπικό του έργο. Στο βιβλίο του Αρχιμ. Νεκταρίου Αντωνόπουλου με τίτλο Ιερομόναχος Αθανάσιος Χαμακιώτης αναφέρονται περιστατικά από τη ζωή και το έργο αυτού του φωτισμένου Πατέρα καθώς και τη ζωή των κατοίκων γύρω από τη Νερατζιώτισσα «Με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιόρταζε το πανηγύρι της Νερατζιώτισσας στις 8 Σεπτεμβρίου. Από μέρες πριν προετοιμάζοταν. Με τη βοήθεια των πνευματικών του παιδιών ευτρέπιζαν το ναό, και το γύρω χώρο. Πάντοτε καλούσε τον Μητροπολίτη, ο οποίος ερχόταν ανελλιπώς, γιατί εκτιμούσε βαθύτατα τον π. Αθανάσιο. Το μεσημέρι παρέθετε πλούσια τράπεζα. Χαιρόταν, ζούσε πραγματικά τη μεγάλη γιορτή της Παναγιάςμας». Και σε άλλο σημείο του βιβλίου γράφει για τις Κυριακάτικες Λειτουργίες που γίνονταν αφορμή συνάντησης και πνευματικής αναζήτησης για τους Μαρουσιώτες της εποχής «Το κήρυγμα είχε και συνέχεια. Έπειτα από τη Θεία Λειτουργία προσφερόταν κέρασμα, καφές, γλυκό κ.λ.π. όπως στα μοναστήρια και ακολουθούσε ομιλία, ή συζήτηση πάνω σε πνευματικά θέματα. Η συνάντηση γινόταν το καλοκαίρι έξω στα πεύκα και το χειμώνα μέσα στην εκκλησία. Ο γέροντας, αφού τελείωνε την κατάλυση, συμμετείχε στη συνάντηση, με έκδηλη ικανοποίηση και χαρά κυρίως που έβλεπε τόσους άνδρες να παραμένουν. Μέσα απ’ αυτές τις συναντήσεις οικοδομήθηκαν άρρηκτες φιλίες, βοηθήθηκαν άνθρωποι υλικά και πνευματικά και η ταπεινή Νερατζιώτισσα, παρότι δεν ήταν τυπικά ενορία ή μοναστήρι, λειτούργησε ουσιαστικά σαν ενορία-πρότυπο, σαν οικογένεια και σαν μοναστήρι μέσα στον κόσμο, όπως θα δούμε στη συνέχεια. Μερικοί ιερείς προβληματίζονταν από την προσέλευση του κόσμου στη Νερατζιώτισσα. Έλεγαν μάλιστα : Λειτουργεί το παρεκκλήσι και αδειάζουν οι ενορίες

Σήμερα στο Ιερό Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο της Παναγίας Νερατζιώτισσας, κατόπιν επιθυμίας του Σεβ. Μητροπολίτου Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κυρίλλου, τελούνται καθημερινώς οι Ιερές Ακολουθίες και η Θεία Λειτουργία. Το ιερό παρεκκλήσιο πανηγυρίζει την 8η Σεπτεμβρίου, εορτή του Γενεθλίου της Θεοτόκου.

 

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας