H Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Mall στο επίκεντρο έντονων διαξιφισμών Δημοτικής Αρχής και Μείζονος Αντιπολίτευσης

0

Κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου, τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου, η οποία πραγματοποιήθηκε ως επείγουσα και μέσω τηλεδιάσκεψης εγκρίθηκε η νομιμοποίηση του Mall στο πλαίσιο του προεδρικού διατάγματος. Ωστόσο η εισήγηση της Δημοτικής Αρχής ήταν να ψηφιστούν 24 παρατηρήσεις πάνω στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του ”THE MALL ATHENS” με τις οποίες προσδιορίζονται αλλαγές, δράσεις και έργα στην περιοχή που θα εξασφαλίζουν και θα επιλύουν περιβαλλοντικά και κυκλοφοριακά ζητήματα. Η άποψη της μείζονος αντιπολίτευσης ήταν πως όλες οι παρατηρήσεις δεν αποτελούν παρά ένα «ευχολόγιο» καταλογίζοντας στη Διοίκηση πως έδωσε απλά μια λευκή επιταγή στη νομιμοποίηση του Mall. Για άλλη μια φορά τις τελευταίες ημέρες έντονη είναι η σύγκρουση μεταξύ της Διοίκησης και της μείζονος αντιπολίτευσης, με ανταλλαγή ανακοινώσεων και σκληρών εκφράσεων και από τις δύο πλευρές. Και από την πλευρά της ελάσσονος αντιπολίτευσης αρνητική ήταν και η θέση του κου Λ.Μαγιάκη.

«Ενωμένο Μαρούσι» : «Λευκή επιταγή με ευχολόγια έδωσε στο Mall η διοίκηση Αμπατζόγλου»

Στην ανακοίνωσή της η Παράταξη «Ενωμένο Μαρούσι» με τίτλο «Λευκή επιταγή με ευχολόγια έδωσε στο Mall η διοίκηση Αμπατζόγλου» σημειώνεται πως  «Οι δημότες του Αμαρουσίου πρέπει να γνωρίζουν ότι η ιδιοκτήτρια εταιρεία του The Mall Athens, LAMDA OLYMPIA VILLAGE, υπέβαλε μία Μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) προκειμένου το εμπορικό κέντρο να νομιμοποιηθεί στο πλαίσιο του προεδρικού διατάγματος 24.02.2020 (Δ91).

Η μελέτη αυτή που αριθμεί περί τις 1000 σελίδες δεν είχε καμία ουσιαστική πρόβλεψη για την πραγματική ανακούφιση των αρνητικών επιπτώσεων της συγκεκριμένης υπερτοπικής χρήσης. Δεν προσφέρει και δεν υπόσχεται τίποτα στους δημότες Αμαρουσίου και ιδιαίτερα στους κατοίκους του Ψαλιδιού και του Αγίου Θωμά που ταλαιπωρούνται εδώ και 15 χρόνια από το κυκλοφοριακό, την παράνομη στάθμευση και την περιβαλλοντική επιβάρυνση που επιφέρει η υψηλή επισκεψιμότητα του κέντρου.

Ούτε λόγος βέβαια για την ολοκληρωτική καταστροφή που έχει επέλθει στην εμπορική αγορά του Αμαρουσίου που σε τίποτα δεν θυμίζει την προ Mall εποχή.

Ενδεικτικά και σύμφωνα με τις παρατηρήσεις των υπηρεσιών του Δήμου Αμαρουσίου αναφέρουμε ότι η συγκεκριμένη μελέτη δεν περιείχε καν κυκλοφοριακή μελέτη (!) ή μελέτη στάθμευσης όπως επιβάλλει το άρθρο 4 του προεδρικού διατάγματος. Δεν περιείχε επίσης μελέτη αποχέτευσης ομβρίων. Και αυτές είναι μόνο δύο από τις ελλείψεις που επισημαίνονται από τις υπηρεσίες.  Μόνο εκθέσεις ιδεών για «ενεργειακή λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του εμπορικού κέντρου». Περιορίζεται στα τυπικά και δεν «απαντά» σε κανένα από τα προβλήματα που δημιουργεί το Mall στην πόλη. Ειδικά ενημερώνουμε τους κάτοικους του Ψαλιδίου  ότι υπάρχει ταύτιση απόψεων της ΜΠΕ της LAMDA με τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις της δημοτικής αρχής για τον βόρειο παράδρομο της Αττικής Οδού που τον ονομάζουν συλλεκτήρια οδό και συνεπώς στην πράξη εξασφαλίζουν αντί να αποτρέπουν τη διαμπερή κυκλοφορία μέσα από την γειτονιά. Η δε περιοχή του Αγίου Θωμά αφήνεται στην τύχη της καθώς ούτε ο Δήμαρχος ούτε φυσικά η LAMDA προτίθενται να βελτιώσουν οτιδήποτε. Οριστικά και αμετάκλητα.

Και καθώς και η εξυπηρέτηση των συμφερόντων της συγκεκριμένης εταιρείας αποτελεί ως γνωστόν εμβληματικό στόχο της Κυβέρνησης δεν είχαμε καμία αμφιβολία ότι θα πάρει ό,τι ζητά και μάλιστα το συντομότερο δυνατόν.

Ελπίζαμε όμως ότι η σημερινή δημοτική αρχή θα κρατήσει έστω και την ύστατη ώρα ένα φύλλο συκής, και θα ενστερνιστεί τις παρατηρήσεις των υπηρεσιών του Δήμου μας γνωμοδοτώντας αρνητικά. Έστω για τα μάτια του κόσμου.

Αντί για αυτό, με τη μορφή του κατεπείγοντος και με ένα δημοτικό συμβούλιο που έγινε σε τηλεδιάσκεψη άρον άρον έδωσε θετική επί της ουσίας γνωμοδότηση για την ΜΠΕ του Mall. Ο εισηγητής αντιδήμαρχος Πολεοδομίας κ. Κώστας Ρώτας έγραφε και έσβηνε επί τέσσερις ώρες μία εισήγηση που θα μπορούσε να γράφει στον τίτλο της «Ήξεις αφήξεις»
Ζήσαμε δηλαδή, το θέατρο του παραλόγου με τον Δήμαρχο τους αντιδημάρχους και τους δημοτικούς συμβούλους της διοίκησης να καταδικάζουν στα λόγια το Mall χαρακτηρίζοντάς το «επιχείρηση άγριας κερδοσκοπίας» αλλά να ψηφίζουν υπέρ, γράφοντας μέσα στην τελική τους απόφαση κάποια ευχολόγια  τα οποία αφού η εταιρεία τελειώσει τη δουλειά της και πάρει την άδεια, υποτίθεται ότι θα τα υλοποιήσει αν και όποτε δεήσει.

Εμείς, η παράταξη Ενωμένο Μαρούσι χωρίς κορώνες και λαϊκισμούς, σεβόμενοι την κοινή λογική, καταψηφίσαμε την γνωμοδότηση η οποία πραγματικά ήταν ένα παράλογο κείμενο που από τη μία επισήμαινε τα προβλήματα και τις ελλείψεις της ΜΠΕ και αφού εύχονταν να λυθούν στο μέλλον έδινε στο δια ταύτα λευκή επιταγή.

Καλούμε τους δημότες να ενημερώνονται και να είναι στο πλευρό μας για όσα συμβαίνουν στην πόλη έρημην τους. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα με κάθε τρόπο ώστε οι κάτοικοι αυτής της πόλης να έχουν όσα δικαιούνται και η επιχειρηματικότητα να προχωρά με βιώσιμο και δίκαιο τρόπο για την τοπική κοινωνία».
Θ. Αμπατζόγλου: «Ο Δήμος Αμαρουσίου δεν πρόκειται να σιωπήσει»

Άμεση ήταν η αντίδραση της Διοίκησης με τον Δήμαρχο κο Θ. Αμπατζόγλου να κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του πως για μία ακόμη ανακοίνωση παραπληροφόρησης και διαστρέβλωσης της αλήθειας από τη δημοτική παράταξη “Ενωμένο Μαρούσι” και στη συνέχεια να τονίζει τα ακόλουθα:

  1. Με προχτεσινή ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ Αμαρουσίου αποκάλυψε τη «στενή» του σχέση με τη δημοτική παράταξη «Ενωμένο Μαρούσι» του κ. Καραμέρου αναλαμβάνοντας το ρόλο του πολιτικού προστάτη, προσπαθώντας να δώσει φιλί ζωής σε μία καταδικασμένη από την κοινωνία αντιπολιτευτική τακτική. Έπεσαν λοιπόν οι μάσκες, η κομματική οργάνωση «ΣΥΡΙΖΑ Αμαρουσίου» και η δημοτική παράταξη «Ενωμένο Μαρούσι» είναι ένα και το αυτό. Το «ανεξάρτητο» «Ενωμένο Μαρούσι» είναι απόλυτα εξαρτημένο και είναι παράρτημα του ΣΥΡΙΖΑ Αμαρουσίου και ο κ. Καραμέρος ήταν η κομματική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ όπως στα επίσημα κομματικά ΜΜΕ είχε ανακοινωθεί προεκλογικά παρά τις δικές του διαψεύσεις.
  2. Ως διορισμένος Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Καραμέρος δεν άσκησε καμία “επαναστατική” ρητορική απέναντι στα συμφέροντα της εταιρίας του ”THE MALL ATHENS”, ούτε και τον θυμόμαστε να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των Μαρουσιωτών με κάποια παράσταση διαμαρτυρίας στην κυβέρνησή του, που και αυτή μαζί με άλλες δεν έδειξαν την απαραίτητη πυγμή.
  3. Προχτές ο κ. Καραμέρος κατά την έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την υπόθεση του ”THE MALL ATHENS”, όπως και όταν παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Δημοτικό Συμβούλιο επί της δικής μας θητείας, η επίλυση του όλου ζητήματος που αφορούσε στη διαγραφή 30 εκ. ευρώ χρέους για τον Δήμο μας, στην απόκτηση έκτασης 25 στρεμμάτων που θα γίνει πρότυπο μητροπολιτικό πάρκο και στην τακτοποίηση των ιδιοκτησιών της περιοχής Ήλιδας, ακολούθησε την στρατηγική της άρνησης και ουσιαστικά την εξυπηρέτηση των συμφερόντων όλων όσοι κερδίζουν από την απραξία και τη μονιμοποίηση εκκρεμοτήτων εις βάρος του Δήμου (που κινδύνευε με κατασχέσεις) και εις βάρος των Δημοτών που θα δεν είχαν στη διάθεσή τους κοινόχρηστους χώρους και πόρους για την ανάπτυξη του τόπου τους.

Έχοντας λοιπόν ως δεδομένα τα ανωτέρω τίθενται τα εξής ερωτήματα:

  1. Ποιες πολιτικές σκοπιμότητες και ποια συγκεκριμένα συμφέροντα εξυπηρετεί ο κ. Καραμέρος και το “Ενωμένο Μαρούσι” που αρνούμενοι την εφαρμογή του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος (Π.Δ. 24.02.2020) και την απαλλαγή του Δήμου από βάρη δεκαετιών, αντί να συμβάλλουν σε δημιουργικές προτάσεις κατά την έκτακτη συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου επί της υποβληθείσας Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, διατυμπανίζοντας στην κοινή γνώμη πως υπάρχει κάποια άλλη συμφερότερη λύση, χωρίς ποτέ να την αναφέρουν;
  2. Γιατί αυτή τη συμφερότερη λύση δεν την υπέδειξαν και δεν την επέβαλλαν επί των κυβερνητικών και αυτοδιοικητικών ημερών τους;
  3. Μήπως τελικά αρνούνται την οποιαδήποτε συνεργασία και συμμετοχή στην οριστική διευθέτηση εκκρεμότητας των τελευταίων δεκαετιών, γιατί νιώθουν πως τα σκήπτρα της επίλυσης θα πάνε σε αυτή τη Δημοτική Αρχή εις βάρος των συμφερόντων του ”THE MALL ATHENS” και προς όφελος των Μαρουσιωτών;

Ας αποφασίσει ο κ. Καραμένος και η παράταξη «Ενωμένο Μαρούσι» από ποια πλευρά της ιστορίας θέλουν σταθούν.

Ως απάντηση λοιπόν στην ανακοίνωση της παράταξης «Ενωμένο Μαρούσι» επισυνάπτουμε τις 24 παρατηρήσεις της Δημοτικής Αρχής στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του ”THE MALL ATHENS”,  τις οποίες η παράταξη του κ. Καραμέρου καταψήφισε απαιτώντας ο Δήμος Αμαρουσίου να σιωπήσει και να συμβούν όλα ερήμην του!».

               

Λ. Μαγιάκης «Με την ψήφιση από την παράταξη Αμπατζόγλου της ΜΠΕ για το Mall

χάθηκε οριστικά η ευκαιρία να αποζημιωθεί το Μαρούσι»

Για το συγκεκριμένο θέμα τοποθέτηση έκανε και ο επικεφαλής της Παράταξης «Ενότητα Ανατροπή και Έργο» κος Λ. Μαγιάκης τονίζοντας πως η εισήγηση της Διοίκησης

αποτελεί φυσική συνέχεια «της επιλογής που έκανε εδώ και ένα χρόνο περίπου να διευκολύνει τη ΛΑΜΔΑ και την κυβέρνηση της ΝΔ να προχωρήσουν το Φεβρουάριο 2020 στην έκδοση του ΠΔ 91 που «νομιμοποίησε» το ΜΩΛ».

Και συνεχίζοντας ο κος Λ. Μαγιάκης τονίζει «Ο ίδιος ο κ. Αμπατζόγλου για να δικαιολογήσει την απαράδεκτη υποχώρηση του, μπροστά στην τελευταία ευκαιρία να επανορθωθεί κάπως η ζημιά που έχει προκαλέσει το ΜΩΛ στο Μαρούσι,  κινδυνολογεί, επισείοντας τον ανύπαρκτο κίνδυνο του κλεισίματος του Δήμου από την Εθνική Τράπεζα. Ας μας πει λοιπόν που και πότε μια Τράπεζα έκλεισε ένα Δήμο επειδή δεν  ρύθμισε μια οφειλή 30 εκ., που τελικά έγινε προς χάριν της ΛΑΜΔΑ  11 εκ. Αυτά είναι αστεία πράγματα και τον εκθέτουν προσωπικά».

Κλείνοντας την τοποθέτησή του δηλώνει πως «Αποτελεί μεγάλη αντίφαση να γνωματεύουν οι Υπηρεσίες του Δήμου σχετικά με τα κυκλοφοριακά ότι  αυτά που κατατέθηκαν « σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν εξειδικευμένη κυκλοφοριακή μελέτη και μελέτη στάθμευσης» και ότι «ανταποκρίνονται εν μέρει στις κατευθύνσεις που ορίζονται από το προαναφερθέν ΠΔ» και το Δημοτικό Συμβούλιο να αποδέχεται, ύστερα από πρόταση της Δημοτικής Αρχής ότι « το έργο μπορεί να λειτουργήσει θετικά για το Δήμο Αμαρουσίου και τους κατοίκους του». Η παράταξη μας αισθάνεται πλήρως δικαιωμένη όταν τρία χρόνια πριν, κατά τη συζήτηση της ΣΜΠΕ, τάχθηκε υπέρ των αντισταθμιστικών οφελών που θα ανήρ         χοντο στο 2% του ετήσιου τζίρου του εμπορικού κέντρου και θα αποδίδονταν για όσο χρονικό διάστημα λειτουργούσε.

Με αυτό τον τρόπο και οι απαραίτητες κοινόχρηστες εκτάσεις θα έρχονταν στο Δήμο αλλά και τα έργα θα γίνονταν με βάση τις προτεραιότητες που θα έβαζε το Δημοτικό Συμβούλιο, χωρίς την επιβάρυνση του Δημοτικού Προϋπολογισμού ούτε με ένα Ευρώ.

Δυστυχώς για το Μαρούσι αυτή η ευκαιρία χάθηκε με ευθύνη των Κυβερνήσεων της ΝΔ και προηγουμένως του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και των δημοτικών αρχών Αμπατζόγλου και Πατούλη που συντάχθηκαν με τα  πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα που τους στήριξαν.

 

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας