Η εορτή της Ζωοδόχου Πηγής και ο Ιερός Ναός του Αμαρουσίου

0

 

Σήμερα, 7 Μαϊου η Εκκλησία μας τιμά την Ζωοδόχο Πηγή, αν και λόγω των περιοριστικών μέτρων ο εορτασμός στους Ιερούς Ναούς γίνεται με κανόνες και αυστηρά μέτρα ασφαλείας.

Η περιοχή του Ψαλιδίου εντάχθηκε στο σχέδιο πόλης γύρω στο 1977 και χαρακτηρίστηκαν έξι στρέμματα ως κοινόχρηστος χώρος από τα οποία το ένα στρέμμα προορίζονταν για ανέγερση Ιερού Ναού. Έως τότε η περιοχή ήταν γνωστή ως Τσούμπα εξαιτίας του λόφου που υπήρχε εκεί καθώς και μιας παλαιάς βρύσης με τρεχούμενο νερό για να ξεδιψούν οι περαστικοί.

Λέγεται πως εκεί κάπου βρέθηκε μια Εικόνα της Ζωοδόχου Πηγής και έτσι το 1960 ιδρύθηκε ο Σύλλογος Ανεγέρσεως Ιερού Ναού. Ωστόσο γύρω στο 1990 υπήρξε μια κινητοποίηση από το κράτος να δοθεί ο χώρος για μουσουλμανικό τέμενος υποσχόμενοι μάλιστα κάποια αντισταθμιστικά οφέλη, έργα υποδομής για την γύρω περιοχή η οποία ήταν τότε ακόμη με χωματόδρομους. Άμεση υπήρξε τότε η κινητοποίση των κατοίκων της περιοχής οι οποίοι απευθύνθηκαν στον τότε Δήμαρχο Αμαρουσίου και με τη δική του συνδρομή μέσα σε μια νύχτα έστησαν ένα μικρό λυόμενο ναΐσκο αποτρέποντας έτσι τα σχέδια του κράτους. Το 1992 με την έγκριση του τότε Μητροπολίτη Αττικής πραγματοποιήθηκε η πρώτη Θεία Λειτουργία την οποία τέλεσε ένας συνταξιούχος ιερέας σε κλίμα συγκίνησης και ευλάβειας των πιστών και περιοίκων. Από τότε ξεκίνησαν και οι  προσπάθειες επέκτασης του μικρού λυόμενου το οποίο λειτουργούσε μέχρι και το 2002 αλλά και οι αγώνες για την ανέγερση ενός μεγαλύτερου Ναού, με τους περισσότερους κατοίκους της γύρω περιοχής να βοηθούν είτε με προσωπική εργασία είτε με οικονομική ενίσχυση.

Με τη συνεργασία και τη συνδρομή της Διαχειριστικής Επιτροπής ορισμένης από τον σεβασμιώτατο Μητροπολίτη, ο Σύλλογος πέτυχε τον Απρίλιο του 2002 να εκδόσει την οικοδομική άδεια για την ανέγερση. Και πάλι ο Δήμος Αμαρουσίου στάθηκε αρωγός βοήθησε στην κατεδάφιση του παλαιού λυόμενου και στην αγορά νέου ενω υποσχέθηκε και πραγματοποίησε την θεμελίωση και τα μπετά του υπογείου. Πράγματι τον Απρίλιο του 2006 έγιναν τα Θυρανοίξια του υπογείου. Έκτοτε τα εκκλησίασμα πολλαπλασιάστηκε ενω ο Σύλλογος γνώρισε μεγαλύτερη αναγνώριση και τον εμπιστεύτηκαν άνθρωποι με πρισσότερα χρήματα για να χρηματοδοτήσουν το θεάρεστο έργο της ανεγέρσεως. Μέσα σε 15 χρόνια συνεχόμενης και κοπιαστικής προσπάθειας, με υπευθυνότητα, αγάπη και ευλάβεια Σύλλογος και πιστοί, μικροί και μεγαλύτεροι χορηγοί κατόρθωσαν το 2014 να υλοποιήσουν το όραμα που είχε ξεκινήσει το 1960 και να τελέσουν τα Θυρανοίξια, ενω τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν το 2017.

Πλέον ο Ιερός Ναός Ζωοδόχου Πηγής Ψαλιδίου που λειτουργεί ως Μητροπολιτικό παρεκκλήσι, αποτελεί ένα κόσμημα για την γύρω περιοχή ενω σημειώνουμε πως ιδιαίτερης ομορφιάς είναι τα ξυλόπλυπτα που διαθέτει, δηλαδή τέμπλο, επισκοπικός θρόνος, ψαλτήρια και παγκάρια όλα χειροποίητα, κόντρα στην τάση της εποχής που τα θέλει όλα τυποποιημένα και πρόχειρα.

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας