Η εορτή των Αγίων Θεοδώρων το πρώτο Σάββατο της Τεσσαρακοστής και το Ιερό παρεκκλήσι του Αμαρουσίου

0

Ο Άγιος Θεόδωρος ο Τήρων είναι ένας από τους δύο αγίους με το όνομα Θεόδωρος, οι οποίοι στην Ορθόδοξη Εκκλησία τιμώνται ως στρατιώτες άγιοι και μεγαλομάρτυρες. Ο άλλος άγιος με το ίδιο όνομα είναι ο Άγιος Θεόδωρος ο Στρατηλάτης, γνωστός επίσης και ως Θεόδωρος της Ηράκλειας.

Ο Άγιος Θεόδωρος ο Τήρων έδρασε στα χρόνια των αυτοκρατόρων Μαξιμιανού (286 – 305) και Γαλέριου (305 – 311). Επονομάστηκε Τήρων, λόγω του ότι είχε καταταγεί στο σώμα των Τηρώνων, των νεοσυλλέκτων της ρωμαϊκής λεγεώνας. Επίσης θεωρείται και μάρτυρας από την Ορθόδοξη εκκλησία λόγω του μαρτυρικού θανάτου που βρήκε.

To Ιερό παρεκκλήσι των Αγίων Θεοδώρων στο Μαρούσι ανήκει στην ενορία του Αγίου Ελευθερίου. Ο ενοριακός Ι. Ναός Αγ. Ελευθερίου είναι οικοδομημένος τα νεότερα χρόνια, ενω το μικρό παρεκκλήσι που βρίσκεται ακριβώς πίσω του αφιερωμένο στους Αγ. Θεοδώρους χρονολογείται στα χρόνια της Τουρκοκρατίας.

Κάπου γύρω στον 17ο ή 18ο αιώνα ανεγέρθη το μικρό παρεκκλήσι των Αγ. Θεοδώρων, το οποίο για πρώτη φορά αναφέρεται σε έγγραφα του 1826. Όπως πολλοί ναοί την εποχή της Τουρκοκρατίας έτσι κι αυτό το μικρό εκκλησάκι καταστράφηκε, εγκαταλήφθηκε και παρέμεινε ερειπωμένο μέχρι το 1898. Οι πληροφορίες της εποχής αναφέρουν πως ο Παντελής Δαμασκηνός Ραυτόπουλος αγιογράφησε τις Εικόνες του Τέμπλου οι οποίες διατηρούνται μέχρι σήμερα.

Η περιοχή άρχισε ν’ αλλάζει γύρω στο 1930 όταν όλο και περισσότεροι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν γύρω από την εκκλησία και κυρίως μετά τον πόλεμο η αύξηση του πληθυσμού ήταν πολύ μεγαλύτερη, οπότε και δημιουργήθηκε η ανάγκη για έναν ενοριακό ναό μεγαλύτερο. Έτσι το 1963 μια ομάδα κατοίκων της περιοχής (ο Γεώργιος Ζαμαρίας, ο Ζαννής Καλογήρου ή Στάμενας και η γυναίκα του Χαρίκλεια-Φλώρα Ζαμαρία, ο Αθανάσιος Ρήγας, ο παπα-Κώστας Λάσκαρης, ο Παπαδημητρίου και ο βασιλικός επίτροπος Θεοδόσιος Σπεράντζας) κατάφεραν την ίδρυση ενορίας Αγίου Ελευθερίου. Μάλιστα τον επόμενο χρόνο αγοράστηκε από την ενορία το κτήμα ιδιοκτησίας Ζαχαρία Καπριλιάν, πρώην Σταύρου Καλοζύμη που βρισκόταν μπροστά από το εκκλησάκι των Αγίων Θεοδώρων. Έτσι το 1979 θεμελιώθηκε ο μεγάλος πλέον ενοριακός ναός ο οποίους λειτούργησε πρώτη φορά την Κυριακή των Βαΐων του 1980. Το 1986 έγιναν τα Θυρανοίξια και επίσημα εγκαινιάστηκε το 1995.

Σημειώνεται πως οι Άγιοι Θεόδωροι είναι καμαροσκέπαστος ναΐσκος διαστάσεων 5,80 χ8,50 με αέτωμα επιτύμβιου μνημείου το οποίο επάνω του είχε χαραγμένη την αρχαία επιγραφή «ΠΙΣΤΟΚΛΗΣ ΠΙΣΘΕΤΑΙΡΟΥ ΑΘΜΟΝΕΥΣ» ενώ γενικότερα κατά την κατασκευή του ναού έχουν χρησιμοποιηθεί αρχαία υλικά.   

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας