Καταγγελίες Μ. Διακολιού για το Δάσος Συγγρού – Ξεκάθαρη η απάντηση από τον Αντιπρόεδρο του ΙΓΕ Α. Κόκκαλη

0

Δεξαμενή χωρητικότητας 200.000 lt ενισχύει την πυροπροστασία του Δάσους Συγγρού

Με ανακοίνωσή της η επικεφαλής της Παράταξης «Μαρούσι-Αδέσμευτη Φωνή» κα Μ. Διακολιού κάνει λόγο για αρνητικές επιπτώσεις και σχέδια επιχειρηματικής “αξιοποίησης” του Δάσους Συγγρού μετά την κατασκευή μιας δεξαμενής για άντληση ύδατος ενώ καταλογίζει ευθύνες στη Διοίκηση του Δημάρχου Θ. Αμπατζόγλου. Ωστόσο μετά από επικοινωνία που είχε η  Εφημερίδα ΑΘΜΟΝΙΟΝ ΒΗΜΑ με το Γραφείο του κου Δημάρχου  έγινε απόλυτα σαφές πως ο Δήμος δεν έχει αρμοδιότητα για καμία εκτέλεση έργου ή παρέμβαση στο Δάσος Συγγρού. Μετέχει με εκπρόσωπό του στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΓΕ, και υπάρχει ξεκάθαρα η βούληση για την προστασία και τη διαφύλαξη του χώρου, ωστόσο την ευθύνη και την δικαιοδοσία των έργων έχει αποκλειστικά η Διοίκηση του ΙΓΕ.

Σε ερώτηση που απευθύναμε στον Αντιπρόεδρο του ΙΓΕ κο Αλ. Κόκκαλη μας ξεκαθάρισε πως πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο πυρασφάλειας με όλες τις εγκρίσεις από τους αρμόδιους φορείς. Παράλληλα το σύστημα πυροπροστασίας που τοποθετήθηκε στο χώρο περιλαμβάνει ακόμα ένα ολοκληρωμένο σύστημα με ανιχνευτές φωτιάς καθώς και άλλα σημεία παροχής νερού.

Η ανακοίνωση της κας Μ. Διακολιού αναφέρει πως:
«Η δημοτική αρχή Αμπατζόγλου δυστυχώς έχει σοβαρές αρνητικές ευθύνες για την υπόθεση της αλλοίωσης του χαρακτήρα του Δάσους Συγγρού. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της πόλης, όπου δημοτική αρχή της αποδέχεται τετελεσμένα εντός του δάσους που του δίνουν χαρακτήρα “πάρκου” από δάσος που είναι. Ακόμη και αν δεν ήταν – θα οφείλαμε όλοι μαζί να διεκδικούμε να είναι για σειρά από λόγους που έχουν σχέση με την προστασία του.

Θα ήμασταν ευχαριστημένοι το πρόβλημα να σταματούσε στην αδράνεια, σε μία έλλειψη δυνατότητας παρέμβασης από νωθρότητα ή ανικανότητα. Το πρόβλημα είναι ότι από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων του και παρά τις περί του αντιθέτου πανηγυρικές διακηρύξεις του, ο κ. Θ. Αμπατζόγλου, δια εκπροσώπων του, δια έμπιστων στελεχών του, έχει προχωρήσει σε πράξεις και δηλώσεις που αποδεικνύουν ότι αυτή η πρωτοφανής αρνητική αλλαγή στάσης του Δήμου Αμαρουσίου, είναι σχεδιασμένη πολιτική και όχι αφέλεια.

Η τελευταία πρωτόγνωρη στάση της δημοτικής αρχής Αμπατζόγλου, είναι ότι ανέχτηκε η διοίκηση του Ι.Γ.Ε, να εκμεταλλευτεί το κλείσιμο του πάρκου με αφορμή τα μέτρα για τον Κορωνοϊό, ώστε:

– να εκριζωθεί μεγάλο τμήμα βλάστησης στο νοτιοανατολικό τμήμα του δάσους, και μάλιστα, σε περιοχή που με ευθύνη του ΙΓΕ δεν έχει αποκατασταθεί με αναδάσωση από τις φωτιές του 1981. Δηλαδή, προχώρησαν σε επιβάρυνση της κατάστασης του εν λόγω τμήματος,
– έκαναν εκσκαφές και έριξαν μεγάλη ποσότητα μπετόν για βάση τεχνητής εγκατάστασης,
– τοποθέτησαν μεγάλη σιδερένια δεξαμενή νερού πάνω από την επιφάνεια του εδάφους.
Τονίζουμε την εξαιρετική και κρίσιμη σημασία που έχουν τα παρακάτω δεδομένα:
– είναι η πρώτη φορά που εκριζώνεται βλάστηση στην συγκεκριμένη πλευρά του δάσους,
– είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του χώρου που ρίχνεται μπετό σε αυτήν την πλευρά του δάσους,
– είναι η πρώτη φορά που τοποθετείται σιδηροκατασκευή σ’ αυτήν την πλευρά του δάσους,

Η προηγούμενη ανθρώπινη παρέμβαση στην συγκεκριμένη πλευρά του δάσους ήταν: α) η πυρκαγιά που το είχε πλήξει από την “εκστρατεία” εμπρησμών στην νότια πλευρά της ευρύτερης περιοχής της Πεντέλης των αρχών της δεκαετίας του 80′, καθώς και β) η απαράδεκτη τοποθέτηση αμπελιού (!) στην θέση δένδρων από αναδάσωση, που είχε κατά απαράδεκτο τρόπο αποφασίσει μετά την φωτιά, η τότε διοίκηση του Ι.Γ.Ε που είχε προκαλέσει την σφοδρή διαμαρτυρία της τότε διοίκησης του Δήμου Αμαρουσίου, των φορέων και των πολιτών.

Με λίγα λόγια, είναι η πρώτη φορά που δημοτική αρχή του Αμαρουσίου συμφωνεί με τους εκπροσώπους που διαθέτει στο Δ.Σ. του Ι.Γ.Ε (μεταξύ αυτών, ο στενός συνεργάτης του δημάρχου, ο αντιδήμαρχος κ. Τσιπουράκης, ο οποίος – όχι τυχαία – δίνει εξ αρχής μάχη για να ονομάζεται το Δάσος Συγγρού, πάρκο, και συμμετέχει σε ενέργειες για  να λειτουργήσουν τεχνητές κατασκευές, με βαρέος τύπου υλικά, στο ανατολικό τμήμα του Δάσους. Όχι στο βόρειοδυτικό που πάντα περιείχε ελεύθερους χώρους και εγκαταστάσεις, αλλά στην πλευρά που με τους πολύχρονους αγώνες των Μαρουσιωτισών και των Μαρουσιωτών, αλλά και των κατοίκων των γύρω δήμων και των φορέων τους κρατήθηκε πράσινο.

Η δημοτική αρχή με ευθύνη του δημάρχου, κ. Θ. Αμπατζόγλου, και το τέως στέλεχος της διοίκησης Πατούλη που σήμερα έχει διορισθεί πρόεδρος του Ι.Γ.Ε, ο κ. Θυμάκης, ξεκίνησαν μία πολύ επικίνδυνη πρακτική στο Δάσος Συγγρού.

Ο μανδύας της δήθεν πυροπροστασίας με την οποία έχουν περιβάλλει το πρωτοφανές αρνητικό και καταστροφικό προηγούμενο που δημιούργησαν με την εν λόγω κατασκευή, πείθει μόνον ανθρώπους που δεν γνωρίζουν την ιστορία του Δάσους Συγγρού και έμμεσους ή άμεσους συνεργούς των σχεδίων συγκεκριμένων κύκλων της “επιχειρηματικότητας” που κατά καιρούς έχουν βάλει στο μάτι την επιχειρηματική “αξιοποίηση” του Δάσους Συγγρού.

Η παράταξή μας είχε από την πρώτη ημέρα επισημάνει τις “περίεργες” διατυπώσεις και ενέργειες τόσο σημαντικών μελών της διοίκησης Αμπατζόγλου, όσο και της νέας διοίκησης που διόρισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Μ. Βορίδης.

Ήδη από την εποχή της καραντίνας, η παράταξή μας είχε στείλει επιστολή στον δήμαρχο Αμαρουσίου, κ. Θ. Αμπατζόγλου με αφορμή την επιμονή του για το κλείσιμο του, χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση. Θεωρούμε, εκ του αποτελέσματος, ότι η εγκατάσταση αυτής της δεξαμενής δεν είναι άσχετη με την επιμονή αυτή.

Έκτοτε, έχουμε προχωρήσει σε όλες τις ενέργειες που περνούν από τα χέρια μας για την συμβολή στην προστασία του δάσους μας, που αποτελεί μεγάλο μέρος της παράδοσης της πόλης μας. Καλούμε τους κατοίκους της πόλης και των γύρω δήμων να βρίσκονται σε εγρήγορση για την προστασία του δάσους, τους καλούμε σε συνεργασία και σε συγχρονισμό των ενεργειών μας προς την κατεύθυνση αυτή».

 

ο Αντιπρόεδρος του ΙΓΕ Αλέκο Κόκκαλη σχετικά με καταγγελίες της Μαίρης Διακολιού για Δεξαμενή σε Κτήμα Συγγρού

Σε απάντησή του την οποία δημοσίευσε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης,  ο Αντιπρόεδρος του ΙΓΕ κος Αλ. Κόκκαλης αναφέρει  πως

«H εγκατάσταση και πλήρωση με νερό της γιγαντοδεξαμενής πυρόσβεσης,  χωρητικότητας 200.000 lt στο κτήμα Συγγρού, η οποία τοποθετήθηκε σε χέρσο σημείο του, σε συνεννόηση με το Δασαρχείο Πεντέλης, με τον 9ο Πυροσβεστικό Σταθμό και με τη διοίκηση των εναέριων μέσων της Πυροσβεστικής, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο υλοποίησης ευρύτερου σχεδίου πυροπροστασίας και φύλαξης του Κτήματος, με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο.

Η συγκεκριμένη δεξαμενή είναι η μεγαλύτερη στην Βόρεια Αττική και είναι κατάλληλη για την προμήθεια νερού σε ελικόπτερα (μέχρι 7 πληρώσεις) αλλά και για πυροσβεστικά οχήματα. Καλύπτει δε ένα ιδιαίτερα σημαντικό  κενό που υπήρχε στην πυρασφάλεια στο Κτήμα Συγγρού».

 

16 Σύλλογοι του Αμαρουσίου καταθέτουν τα αιτήματά τους για το Δάσος Συγγρού

Παράλληλα 16 Σύλλογοι του Αμαρουσίου συνυπογράφουν κείμενο με προτάσεις και παρεμβάσεις για την ασφάλεια και την ανάδειξη του δάσους. Η πρωτοβουλία ανήκει  στον Περιβαλλοντικό Σύλλογο «Κασταλία» σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου. Στη συνέχεια το κείμενο συνδιαμορφώθηκε από όλους τους Συλλόγους και εγκρίθηκε από τα Διοικητικά τους Συμβούλια. Καθώς μεσολάβησαν τα περιοριστικά μέτρα λόγω του κορωνοϊού  διαδικασία αυτή δεν είχε μπορέσει να ολοκληρωθεί και τώρα πλέον με τις υπογραφές των 16 σωματείων η ανακοίνωση έχει ως εξής «Το κληροδότημα της Ιφιγένειας Συγγρού (1921)  είναι, ως γνωστόν, σήμερα, το μεγαλύτερο περιαστικό φυσικό  δάσος  που διαθέτει το Λεκανοπέδιο Αττικής, «τοπίο ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους», όπως κηρύχθηκε, στο σύνολό του, το 1991, με την υπουργική απόφαση έγκρισης του ΓΠΣ Αμαρουσίου, και κυρίως μια «ανάσα ζωής», ένας πολύτιμος πνεύμονας πρασίνου για όλη την Αττική (ο μοναδικός εξάλλου που έχει απομείνει για την ευρύτερη περιοχή του Κέντρου του Αμαρουσίου).

Στο παρελθόν και επί διαφορετικών κυβερνήσεων, έχει επιχειρηθεί, δυστυχώς, επανειλημμένα, η καταστρατήγηση των όρων του κληροδοτήματος και η αλλοίωση του φυσικού του χαρακτήρα, με σκοπό την οικονομική του εκμετάλλευση. Γι αυτό, πληροφορίες που έχουμε, τελευταία, για σχέδια «αξιοποίησης» του Δάσους που εξυφαίνονται, μας έχουν εμβάλει σε ιδιαίτερη ανησυχία. Ιδίως μας έχουν ανησυχήσει δηλώσεις υπευθύνων που μιλούν για «κόσμημα» (και όχι για πνεύμονα πρασίνου) που θέλουν «να εξελίξουν», για μετάλλαξη του Δάσους σε «αγρόκτημα πόλης», για «αξιοποίησή» του  με τη λογική της «Διαχείρισης πάρκων» και  για συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα.

Δηλώνουμε λοιπόν οι κατωτέρω αναφερόμενοι  σύλλογοι πως οποιαδήποτε απόπειρα «τσιμεντοποίησης» και μετάλλαξης του φυσικού χαρακτήρα του κληροδοτήματος, οποιαδήποτε απόπειρα «αξιοποίησής» του, που θα αποσκοπεί στο οποιοδήποτε οικονομικό κέρδος, θα μας βρει κατηγορηματικά και μαχητικά αντίθετους.

Και ζητούμε:

1.Να ενισχυθεί η δασική του  βλάστηση και να διατηρηθεί, παράλληλα, στην  έκταση που προορίζεται «για τη μόρφωση καλών γεωργών και κηπουρών», η ήπια γεωργική χρήση.

2.Να ενισχυθεί, με τις απαραίτητες παρεμβάσεις, η πυροπροστασία του Δάσους

 1. Να φυλάσσεται το Δάσος και να καθαρίζεται σε όλη τη διάρκεια του έτους.

Συγκεκριμένα υποβάλλουμε τις ακόλουθες προτάσεις:

1.Να γίνει καθαρισμός του Δάσους από τον επικίνδυνο αείλανθο (βρωμοκαρυδιά) που τον έχει κατακλύσει.  Να βοηθήσει σ’αυτό  ο Δήμος Αμαρουσίου (σε συνεργασία  ενδεχομένως και με άλλους Δήμους),  με μηχανήματα και προσωπικό.

 1. Να φυτευτούν, σε αντικατάσταση, δένδρα κατάλληλα για τα περιαστικά δάση.
 2. Να αντικατασταθούν οι ξεραμένες αμυγδαλιές με καινούριες και να εξασφαλισθεί η συνεχής φροντίδα και το πότισμά τους.
 3. Να γίνεται συντήρηση συστηματική των δρόμων του Δάσους, χωρίς να αλλάξει ο δασικός χαρακτήρας τους.

5.Να καθαρίζεται ο χώρος στάθμευσης και να αντικατασταθεί   το πυροφυλάκιο στη βορειοανατολική γωνία, που σήμερα έχει καταντήσει σκουπιδότοπος.

 1. Να απαιτήσουν το ΙΓΕ και ο Δήμος Αμαρουσίου από τους διευθυντές των σχολείων την καθαριότητα του χώρου τους.
 2. Να αναρτηθούν πινακίδες στις εισόδους του Δάσους και σε άλλα εμφανή σημεία, ώστε:

– Να παύσουν να ανοίγονται μονοπάτια, από ποδηλάτες και πεζούς, που ακυρώνουν τη βλάστηση και καταστρέφουν το Δάσος , μετατρέποντάς το σε χώμα και πέτρες. (Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες,  από  οκτώ που ήταν το 1989, σήμερα έχουν αυξηθεί σε τρακόσια πενήντα!)

– Να τηρείται από τους ποδηλάτες (που  ήδη «έχουν στείλει» ανθρώπους σε νοσοκομεία)  ο Κανονισμός που έχει αναρτηθεί από το ΙΓΕ και που επιβάλλει να κινούνται μόνο  στους χωματόδρομους  και με χαμηλές ταχύτητες.

 1. Να αποκατασταθούν οι καταστροφές που, κατά καιρούς, έχουν γίνει. Συγκεκριμένα:

– Να επισκευαστούν τα ξύλινα παγκάκια και να γίνουν περισσότερα, ώστε να είναι προσιτό το Δάσος, ως χώρος περιπάτου, σε ανθρώπους όλων των ηλικιών.

– Να επισκευαστούν (ή να απομακρυνθούν) τα ερειπωμένα – κατεστραμμένα κτίσματα.

– Να επισκευαστούν και να αυξηθούν οι βρύσες του Δάσους.

 1. Να υπάρξει μέριμνα, για να σταματήσει η εκροή υδάτων και το χαμήλωμα του υδροφόρου ορίζοντα (Νότιο Τμήμα)
 2. Να επανέλθει « η βάρδια» των δύο φυλάκων – υπαλλήλων του Δήμου Αμαρουσίου στην πύλη του ΙΓΕ.

1.Περιβαλλοντικός  Σύλλογος  Κέντρου  Αμαρουσίου  « Η ΚΑΣΤΑΛΙΑ»

 1. ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΣΥΓΓΡΟΥ
 2. Ένωση Κρητών Αμαρουσίου «Ο ΚΡΗΤΑΓΕΝΗΣ ΖΕΥΣ»

4..Φυσιολατρικός-Περιβαλλοντικός-Πολιτιστικός-Κοινωνικός Όμιλος Αμαρουσίου

«Η ΠΝΟΗ»

5.Περιβαλλοντικός-Εξωραϊστικός-Πολιτιστικός Σύλλογος Αγ. Νικολάου- ΚΑΤ Αμαρουσίου

 1. Εξωραϊστικός – Πολιτιστικός Σύλλογος «Ο ΑΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ»
 2. Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Ψαλιδίου
 3. Επιμορφωτικός – Εκπολιτιστικός Σύλλογος Παραδείσου
 4. Εξωραϊστικός Σύλλογος Αγίας Φιλοθέης
 5. Εξωραϊστικός – Πολιτιστικός Σύλλογος «ΤΑ ΑΝΑΒΡΥΤΑ»
 6. ΣΟΦΨΥ Β. Ανατ. Αττικής
 7. Σύλλογος Κατοίκων Πολυδρόσου Αμαρουσίου
 8. Εξωραϊστικός Σύλλογος Νέου Τέρματος Αμαρουσίου «Ο ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ »
 9. Εξωραϊστικός Σύλλογος Ηπειρωτών «Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ»
 10. Πολιτιστικός Σύλλογος Μυτιληνιών «Ο ΝΟΣΤΟΣ»
 11. Φιλανθρωπικός Σύλλογος Κυριών Αμαρουσίου «Η ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ»

Ο κος Α. Κόκκαλης απαντά και σε αυτά τα αιτήματα ως εξής

«Με την ιδιότητα του Αντιπρόεδρου του Ι.Γ.Ε. συνυπογράφω τα όσα ζητούν και τις προτάσεις των 16 Μαρουσιώτικων σωματείων για το κτήμα Συγγρού, με την διαφορά ότι ήδη προσπαθούμε να τα κάνουμε πράξη υπό καθεστώς οικονομικής ένδειας ,οι επιθυμίες των συλλόγων για το δάσος είναι όραμα μας, αφ ενός κ αφετέρου, θα κάνουμε  ένα βήμα παραπάνω, υποβάλλοντας μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για την αμέλεια που έφερε το δάσος σε δεινή κατάσταση, τέλος θα καταγγείλουμε πολιτικά αυτούς που ως δούρειοι ίπποι -5η φάλαγγα, θέλουν το δάσος κ όλο το κτήμα απαξιωμένο, απροστάτευτο ,εκτεθειμένο σε φωτιά, καταστροφές και εν τέλει σε τυχόν συμφέροντα ..το δάσος είναι η ζωή μας…»

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας