Λ. Μαγιάκης “Ρόλος του δήμου η «δημόσια ωφέλεια» και όχι η εξυπηρέτηση των μεγαλοϊδιοκτητών και των εργολάβων”

0
SONY DSC

Μετά την απάντηση του Αντιδημάρχου κου Κ. Ρώτα, ο κος Λ.Μαγιάκης τονίζει σε ανακοίνωσή του πως

“Μας εντυπωσιάζει ιδιαίτερα η σπουδή του κ. Ρώτα να απαντήσει για λογαριασμό της δημοτικής αρχής και του πολιτικού του προϊσταμένου. Γιατί το ζήτημα δεν είναι ούτε διαδικαστικό ούτε νομοτεχνικό. Είναι καθαρά πολιτικό και οφείλει να πάρει θέση ο κ. Δήμαρχος.

Ο κ. Ρώτας στην απάντηση του αναλίσκεται σε μεγάλα λόγια περί διαφάνειας, νομιμότητας, δημοκρατικότητας, μικροπολιτικής, λαϊκισμού, σαν προπέτασμα καπνού, για να συσκοτίσει την αλήθεια.

Ας δούμε λοιπόν τα γεγονότα.

Στις 9-4-2021 εκδίδεται από την Πολεοδομία Αμαρουσίου η Προέγκριση Οικοδομικής Άδειας για την κατασκευή του κτιρίου των 7000 τμ. στο οικόπεδο «Κούρου».

Επομένως στο Δημοτικό Συμβούλιο της 8-4-2021η Δημοτική Αρχή γνωρίζει πολύ καλά ότι έχει κατατεθεί αίτηση για οικοδόμηση του χώρου.

Αν είχε  την πολιτική βούληση να προλάβει τα γεγονότα, προκειμένου να υπερασπίσει την ποιότητα ζωής στην πόλη και ιδιαίτερα την αποφυγή της περαιτέρω υποβάθμισης των περιοχών του Ψαλιδίου του Αγ. Θωμά και των Εργατικών, θα μπορούσε  να φέρει το θέμα προς συζήτηση.

Να ζητήσει την αναστολή της έκδοσης των οικοδομικών αδειών στο συγκεκριμένο οικοδομικό τετράγωνο για 6 μήνες, όπως έχει επανειλημμένα πράξει στο παρελθόν σε άλλες περιπτώσεις.

Παράλληλα θα μπορούσε να ξεκινήσει τις νόμιμες διαδικασίες αναγκαστικής απαλλοτρίωσης και αποζημίωσης των ιδιοκτητών σε βάθος χρόνου ή και να συζητήσει μαζί τους τη δυνατότητα ανταλλαγής οικοπέδων από την τράπεζα γης του Δήμου.

Και όλα αυτά ως το ελάχιστο αντιστάθμισμα στα σημεία και τέρατα που δημιουργήθηκαν πέριξ του σταθμού ΝΕΡΑΤΖΙΩΤΙΣΣΑ, αλλά  και την απώλεια του ΧΕΥ ΝΕΡΑΤΖΙΩΤΙΣΣΑΣ που είχε σχεδιαστεί να γίνει χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων για την εξυπηρέτηση του σταθμού.

Τίποτε από όλα αυτά δεν έγιναν. Αντίθετα η Πολεοδομία Αμαρουσίου εξέδωσε την οριστική οικοδομική άδεια με επείγουσες διαδικασίες στις 16-4-2021, σε χρόνο ρεκόρ, ακριβώς μία εβδομάδα μετά την προέγκριση, γεγονός ασυνήθιστο και μάλιστα σε συνθήκες πανδημίας.

Την επομένη τα μηχανήματα είχαν πιάσει δουλειά.

Η μεθόδευση είναι προφανής. Ήθελαν να προλάβουν τις αντιδράσεις και να φέρουν την πόλη προ τετελεσμένου.

Ας αφήσει λοιπόν ο κ. Ρώτας τα ψεύδη και τις ανακρίβειες ότι «Καμία παρέμβαση από την πλευρά του Δήμου σε ιδιοκτησίες…. δεν μπορεί να γίνει». Ο Κώδικας (Ν. 3463/2006) στο άρθρο 211 δίνει στην αυτοδιοίκηση αυτή τη δυνατότητα «για λόγους δημόσιας ωφέλειας».

Αλλού είναι το πρόβλημα. Ο κ. Δήμαρχος και ο κ. Ρώτας θεωρούν ότι «δημόσια ωφέλεια» είναι τα συμφέροντα του ιδιοκτήτη και του εργολάβου και όχι των κατοίκων της περιοχής και της πόλης ευρύτερα.

Έχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι ο Δήμαρχος δεν είναι ένα όργανο υποχρεωμένο να εφαρμόζει πειθήνια και αδιαμαρτύρητα τις αποφάσεις ή υποδείξεις της κεντρικής Διοίκησης, πολύ δε περισσότερο να εξυπηρετεί τα συμφέροντα μεγαλοϊδιοκτητών γης και κερδοσκόπων.

Ο Δήμαρχος εκλέγεται για να προασπίσει και να διαφυλάξει, ανάμεσα στα άλλα, το περιβάλλον,  την ποιότητα ζωής και την αξία της περιουσίας των κατοίκων . Έχει ως εκ τούτου υποχρέωση και καθήκον να χρησιμοποιεί όλα τα θεσμικά εργαλεία, αλλά και κάθε άλλο νόμιμο μέσο, για να διασφαλίσει όλα τα παραπάνω.

Γίνεται πλέον φανερό ότι η δημοτική Αρχή Αμπατζόγλου θα καταταγεί δίπλα σε αυτές του Τζανίκου και του Πατούλη που σε συνεργασία με τις κεντρικές κυβερνήσεις τσιμεντοποίησαν άναρχα το Μαρούσι και υποβάθμισαν τη ζωή και τις περιουσίες χιλιάδων συμπολιτών μας προς όφελος μεγάλων οικονομικών συμφερόντων”.

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας