Μαζική συμμετοχή Συλλόγων και φορέων στη διαβούλευση για το Στρατηγικό Σχέδιο του Δήμου Αμαρουσίου

0

Θ. Αμπατζόγλου: «Όραμά μας είναι μια πόλη με καλύτερη καθημερινότητα και ποιότητα  ζωής για τους κατοίκους και τους επισκέπτες. Μια πόλη που θα αξίζεις να ζεις, με τον πολίτη πρωταγωνιστή»

Για άλλη μια φορά η συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου Αμαρουσίου πραγματοποιήθηκε με ευρύτατη συμμετοχή Συλλόγων και φορέων, το απόγευμα της Πέμπτης 4 Φεβρουαρίου. Κατά τη συζήτηση που διεξήχθη ομαλά, σε ήπιους τόνους υπό τον άψογο συντονισμό του Προέδρου κου Δ. Σμυρνή και παρουσία του Δημάρχου κου Θ. Αμπατζόγλου παρουσιάστηκε το Στρατηγικό Σχέδιο του Δήμου Αμαρουσίου της περιόδου 2020-2023. Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε όπως με τηλεδιάσκεψη, και μεταδόθηκε ζωντανά.

Το Στρατηγικό Σχέδιο κατά το προηγούμενο διάστημα είχε ψηφιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αμαρουσίου, στη συνέχεια τέθηκε σε Δημόσια Διαβούλευση, προκειμένου οι εκπρόσωποι των συλλόγων και φορέων της πόλης να συνεισφέρουν με τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις τους, προκειμένου να ενσωματωθούν και να καταρτιστεί από τις Υπηρεσίες ένα τελικό κείμενο το οποίο θα προταθεί προς ψήφιση από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Ανοίγοντας τη συνεδρίαση ο Πρόεδρος κος Δ. Σμυρνής ευχαρίστησε θερμά όλους τους εκπροσώπους των Συλλόγων και των Σωματείων που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη. Όπως τόνισε, εξ αρχής ο στόχος ήταν «η Επιτροπή Διαβούλευσης να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα διαμόρφωσης απόψεων», και επεσήμανε πως η βούληση της Διοίκησης ήταν να είχαν πραγματοποιηθεί και άλλες θεματικές συνεδριάσεις, όμως οι παρούσες συνθήκες των περιοριστικών μέτρων και της πανδημίας δεν το επέτρεψαν. Σημειώνεται πως ήταν η τρίτη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε κατά την τρέχουσα θητεία.

Στην εισήγησή του ο Δήμαρχος κος Θ. Αμπατζόγλου ανέπτυξε εν συντομία το όραμα, τις προτεραιότητες, τους άξονες και τους στόχους του Στρατηγικού Σχεδίου για την πόλη του Αμαρουσίου και τόνισε πως «Όραμά μας είναι μια πόλη με καλύτερη καθημερινότητα και ποιότητα  ζωής για τους κατοίκους και τους επισκέπτες, μια πόλη που θα αξίζεις να ζεις. Μια βιώσιμη πόλη με σύγχρονο και λειτουργικό σχεδιασμό του χώρου και των δραστηριοτήτων, πόλος ανάπτυξης και εξωστρέφειας. Οραματιζόμαστε ένα πραγματικά σύγχρονο Δήμο με χρηστή και διαφανή διακυβέρνηση, με έμφαση στην παραγωγή μετρήσιμων αποτελεσμάτων και με αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών. Μια πόλη, στην οποία ο πολίτης θα είναι πρωταγωνιστής».

Όπως εξήγησε ο κ. Θ. Αμπατζόγλου στις κατευθυντήριες επιλογές-προτεραιότητες του Στρατηγικού Σχεδίου είναι πως «Το Μαρούσι θα πρέπει να είναι μια πόλη που θα αποτελεί επίκεντρο της αναπτυξιακής δραστηριότητας και πόλο έλξης για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, προκειμένου να εγκατασταθούν, να επενδύσουν και να δραστηριοποιηθούν σε αυτήν. Και παράλληλα, να είναι μια πόλη που θα διατηρεί τον ανθρώπινο χαρακτήρα της, θα προστατεύει το φυσικό περιβάλλον και την ξεχωριστή αισθητική της ως προαστίου.»        

Πιο συγκεκριμένα οι άξονες στους οποίους έχει διαμορφωθεί το σχέδιο είναι
-Να γίνει το Μαρούσι «πρωταθλητής» στην καθαριότητα και την ανακύκλωση.

-Να είναι ένα προάστιο που θα ενισχύει και θα αναδεικνύει τον πράσινο χαρακτήρα του, μια πόλη οργανωμένη, λειτουργική, φωτεινή και ασφαλής.
-Με προτεραιότητα στη βελτίωση των κυκλοφοριακών συνθηκών και στη προσβασιμότητα σε κάθε γειτονιά.

– Να αναδειχθεί το Ιστορικό Εμπορικό Κέντρο της πόλης, παράλληλα με την αναβάθμιση των 17 γειτονιών.
-Να γίνει ο αθλητισμός και ο πολιτισμός στοιχείο της τοπικής ταυτότητας.

– Να είναι μια πόλη της ανθρωπιάς, της αλληλεγγύης και του εθελοντισμού, μια πόλη της νέας γενιάς, προάστιο της γνώσης και της καινοτομίας.

-Να προσελκύει νέες επενδύσεις με πολιτικές φιλικές στην επιχειρηματικότητα, με σεβασμό στην οικιστική φυσιογνωμία του προαστίου.

-Να αξιοποιεί τις γνώσεις και τις δυνατότητες για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και καλύτερων εισοδημάτων για τους συμπολίτες.

-Να υλοποιηθεί έργα και παρεμβάσεις που θα αυξήσουν την αξία της πόλης και θα κάνουν καλύτερη την καθημερινότητα των πολιτών.

-Να γίνει το Μαρούσι ένας Ψηφιακός Δήμος για την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη.

Στη συνέχεια το λόγο πήραν πολίτες και εκπρόσωποι Συλλόγων, εξέφρασαν τις απόψεις και τις προτάσεις τους. Παράλληλα είχαν τη δυνατότητα, όσοι είχαν προετοιμάσει και εγγράφως τις παρεμβάσεις τους να τις υποβάλλουν ηλεκτρονικά προς το Προεδρείο προκειμένου να αξιολογηθούν και να συμπεριληφθούν. Ανάμεσα σε όσα ακούστηκαν, αρκετές παρεμβάσεις αφορούσαν το εργασιακό κομμάτι είτε με πρόβλεψη για την ανεργία σε τοπικό επίπεδο είτε για προσλήψεις στον ίδιο τον Δήμο ώστε να εξυπηρετούνται καλύτερα οι ανάγκες. Ακούστηκαν ακόμα απόψεις για προτεραιότητα  στα αντιπλημμυρικά έργα και τη διευθέτηση των ρεμάτωνενίσχυση του πρασίνου, έργα στα σχολεία, κατασκευή νέων γηπέδων και χώρων άθλησης, δημιουργία του δημοτικού θεάτρου, έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές και το φυσικό αέριο, όπως και σε έργα καθημερινότητας του πολίτη και εξυπηρέτησής του. Σε γενικές γραμμές οι συμμετέχοντες ήταν αρκετά ικανοποιημένοι από τη δουλεία που είχε γίνει κατά τη σύνταξη του Στρατηγικού Σχεδίου, αν και υπήρξαν και ορισμένες αντίθετες απόψεις, όπως του εκπροσώπου της Ένωσης Συλλόγων Γονέων κου Χατζηαρσενίου ο οποίος μίλησε για ένα γενικόλογο σχέδιο, χωρίς στοχευμένο όραμα, με επαναλήψεις από τα στρατηγικά σχέδια των προηγούμενων ετών.

Στη συνεδρίαση μετείχαν ακόμα ο Αντιδήμαρχος κος Κ. Ρώτας, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΑ κος Ν. Πέππας, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Κ. Αντωνόπουλος, Ν. Γαρδέλης, Λ. Μαγιάκης και Μ. Διακολιού. Κατά την  εξέλιξη της συζήτησης παρενέβαινε ο κος Δήμαρχος για να δώσει απαντήσεις και να αποσαφινίσει τις ενέργειες που έχουν γίνει σε κάθε τομέα. Τελικά το Στρατηγικό Σχέδιο έλαβε τη θετική γνωμοδότηση της πλειοψηφίας των συμμετεχόντων και αφού ενσωματωθούν οι παρατηρήσεις και οι προτάσεις τους αναμένεται να εισαχθεί προς ψήφιση και από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας