Με επιτυχία στέφθηκε η εκδήλωση του «Μαρουσιώτικου Κύκλου Διαλόγου» που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου 2023, στο Δημαρχείο Αμαρουσίου

0

Με επιτυχία στέφθηκε η εκδήλωση του «Μαρουσιώτικου Κύκλου Διαλόγου» που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου 2023, στο Δημαρχείο Αμαρουσίου, με ομιλητές τον (πρώην Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιά) κ. Γιάννη Μανιάτη με θέμα: «Ενεργειακός πλούτος της Ελλάδας και ενεργειακή κατάσταση σε Ελλάδα και Ευρώπη» και τον (καθηγητή του Ε.Μ.Π. και μέλος της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών) κ. Κώστα Μαθιουδάκη με θέμα: «Εξοικονόμηση. Θεμελιώδεις πυλώνες του ενεργειακού συστήματος με πολυποίκιλα πρόσθετα οφέλη». Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος και συγγραφέας κ. Μάκης Προβατάς.

Ο συντονιστής του Μαρουσιώτικου Κύκλου Διαλόγου κ. Κωνσταντίνος Κανελλάκης, καλωσορίζοντας τους παρισταμένους, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις αρχές του Μαρουσιώτικου Κύκλου Διαλόγου και στη στόχευση να καθιερωθεί ως μία αξιόπιστη πρωτοβουλία για την προώθηση του διαλόγου σε θέματα που αφορούν στην κοινωνία και τα προβλήματά της. Αναφέρθηκε στο έργο που το δίδυμο Γιάννη Μανιάτη και Κωστή Μαθιουδακη στο υπουργείο Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με την οριοθέτηση  της ελληνικής ΑΟΖ, γεγονός τεράστιας γεωπολιτικής σημασίας για τη χώρα μας  και την Ευρώπη . Ευχαρίστησε  τον  Δήμο Αμαρούσιου για τη δωρεάν παραχώρηση της αίθουσας,  τον  έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο  για την  προβολή των ημερίδων  και τον  φίλο  Μανόλη  Σταυρουλάκη για την  κάλυψη  της αμοιβής του  ηχολήπτη . Χαιρετισμό εκ  μέρους  του Δημάρχου Αμαρουσίου Κυρίου Θόδωρου Αμπατζόγλου, απηύθυνε η Αντιδήμαρχος Δημοσίων σχέσεων   , κ. Ρένα Χαλιώτη .

Το μέλος του Μ.Κ Διαλόγου, κ.Ιωάννα Δέδε αναφέρθηκε συνοπτικά στην ακαδημαϊκή, πολιτική και επαγγελματική βιογραφία των ομιλητών. Ο Γιώργος  Ξεζονακης  και Δημήτρης  Σαράντος μέλη  του Κύκλου  βοήθησαν στην άψογη διαδικασίας της ημερίδας.

Οι καθηγητές κ.κ. Μανιάτης και Μαθιουδάκης ανέλυσαν με άρτια επιστημονική τεκμηρίωση το ενεργειακό και αναπτυξιακό τους  όραμα προς το 2030.

Ο κ. Μανιάτης αναφέρθηκε στο κόστος θερμικής παραγωγής, στα παγκόσμια έσοδα από πετρέλαιο και φυσικό αέριο, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στην αξιολόγηση των ευρωπαϊκών στρατηγικών εξοικονόμησης ενέργειας και ανακαίνισης κτιρίων, στον ενεργειακό–γεωγραφικό χάρτη της Ελλάδος και στα πλεονεκτήματα που θα υπάρξουν για την εθνική οικονομία και το κοινωνικό σύνολο, εάν η χώρα μας επιδεικνύει εξωστρέφεια στον τομέα της ενέργειας και εάν δημιουργηθούν συνεργατικοί επιχειρηματικοί σχηματισμοί (clusters) με τη συμμετοχή κορυφαίων ελληνικών επιχειρήσεων στον κλάδο της ενέργειας. Ενδεικτικά αναφέρθηκαν παραδείγματα επιχειρήσεων στον τομέα της κατασκευής σωλήνων χάλυβα για αγωγούς φυσικού αερίου, στον τομέα της κατασκευής υποβρυχίων καλωδίων και βιομηχανικών μπαταριών.

Ο ομιλητής πρότεινε λύσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας, που εκτός από το δημοσιονομικό όφελος, θα αποβούν προς όφελος των ελληνικών επιχειρήσεων και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Ανέλυσε τα  ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία των κοιτασμάτων στην Ελλάδα, τις εξελίξεις στον Eastmed, γεωπολιτικές ευκαιρίες στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, μίλησε για στρεβλώσεις και για «χαμένο εθνικό  χρόνο» σε σχέση με τις έρευνες υδρογονανθράκων.

.Ο  καθηγητής κ.Κώστας Μαθιουδάκης αναφέρθηκε στην εξοικονόμηση ενέργειας μέσω της τεχνολογικής προόδου, με παραδείγματα ως προς την χρήση των οικιακών συσκευών, τις παρεμβάσεις που οδηγούν σε ορθή ενεργειακή συμπεριφορά και τις κατηγορίες δραστηριοτήτων εξοικονόμησης ενέργειας. Οι αρμόδιοι φορείς, πάροχοι ενέργειας, θα πρέπει, τόνισε ο κ. Μαθιουδάκης, να δημοσιοποιούν τις απαιτούμενες ενέργειες από την πλευρά των πολιτών, προκειμένου να επιτυγχάνεται εξοικονόμηση ενέργειας. Λεπτομερώς αναφέρθηκε  στα πολλαπλά οφέλη που έχουν Δράσεις Εξοικονόμησης Ενέργειας στην διαμόρφωση ευνοϊκών – για την ανθρώπινη διαβίωση – συνθηκών στο εσωτερικό των κτιρίων και κατ΄ επέκταση στην Υγεία και την Ευημερία του κοινωνικού συνόλου.

Μετά το πέρας των εισηγήσεων, οι ομιλητές απάντησαν σε ερωτήματα που τέθηκαν από το κοινό.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι:

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δημήτρης Σμυρνής,

Οι Αντιδήμαρχοι: κ. Στέφανος Τσιπουράκης, κ. Γιάννης Ιωαννίδης

Η Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μαρία Δήμητρα Ρώτα και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Μαρία Γωγου ,Κατερίνα Βουρλάκη, κ.κ. Παναγιώτης Σαγρής, Κωνσταντίνος Βλάχος , οι πρώην Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Θανάσης Βλαχοπιώτης ,Κώστας Ζαπαντιώτης και Κατερίνα Αναστασιάδου Οι υποψήφιοι  βουλευτές  ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Βορείου Τομέα Μανόλης  Αιβαλιώτης  Κατερίνα Μπατζελή  και Ρένια  Ζαρκαδούλα, το μέλος Νομαρχιακής Επιτροπής της ΝΔ κ. Κατερίνα Σκιντζού  ο Πρόεδρος ΟΝΝΕΔ Αμαρουσίου κ. Παναγιώτης Μακροποδάρας, ο καθηγητής – Αντιπρύτανης Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης ΕΜΠ κ. Ιωάννης Χατζηγεωργίου και  οι πρόεδροι Κρητών Αμαρουσίου Κ. Σηφάκης  και Πνοής  Ε. Κουτσουμπής

 

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας