Με ουσιαστικό διάλογο και μεγάλη συμμετοχή η Επιτροπή Διαβούλευσης υπερψήφισε το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Αμαρουσίου

0

Το απόγευμα της Τετάρτης 3 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης με θέμα την κατάθεση προτάσεων πάνω στο σχέδιο του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου για το έτος 2022. Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη και μεταδόθηκε ζωντανά ενώ οι προσπάθειες του Προεδρείου απέδωσαν και μεγάλος αριθμός Συλλόγων και φορέων ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα και συμμετείχε. Οι περισσότερες προτάσεις που ακούστηκαν ήταν τεκμηριωμένες και ουσιαστικές και αφορούσαν τις ανάγκες της πόλης, ενώ οι περισσότεροι ομιλητές παραδέχτηκαν πως την τελευταία διετία ο θεσμός της Επιτροπής Διαβούλευσης έχει αναβαθμιστεί ριζικά και έχει πλέον αποκτήσει πραγματικό ρόλο και νόημα στη διακυβέρνηση της πόλης. Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν και οι Προϊστάμενοι των Υπηρεσιών του Δήμου προκειμένου να δώσουν πληροφορίες αν χρειαζόταν ενώ ο Δήμαρχος κος Θ. Αμπατζόγλου ανα διαστήματα  έπαιρνε το λόγο για να αποσαφηνίζει και να απαντά στις τοποθετήσεις των ομιλητών. Τελικά το σχέδιο του Τεχνικού Προγράμματος υπερψηφίστηκε από τους συμμετέχοντες.

Ανοίγοντας τη συνεδρίαση ο Πρόεδρος κος Δ. Σμυρνής αφού καλωσόρισε τους εκπροσώπους των Συλλόγων και των φορέων και τους ευχαρίστησε για την μεγάλη συμμετοχή τους τόνισε πως η σημασία της Επιτροπής Διαβούλευσης είναι κεφαλαιώδης για τη Δημοτική Αρχή και υπογράμμισε πως «η μεγάλη σημερινή συμμετοχή σας,  δείχνει το ενδιαφέρον που δείχνετε όλοι για την πόλη, την ποιότητα ζωής και την κατάδειξη των προβλημάτων προκειμένου να βρούμε λύσεις. Η Δημοτική Αρχή και ο Πρόεδρος όπως γνωρίζετε έχουν σκοπό την ανάδειξη της Επιτροπής και αυτό το έχουμε ήδη αποδείξει καθώς έχουμε πραγματοποιήσει 4 συνεδριάσεις με εξίσου μεγάλη συμμετοχή και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε και στο μέλλον. Θεωρούμε τους Συλλόγους, τις Ενώσεις και τα Σωματεία μας συμβουλευτικό παράγοντα της Διοίκησης και η γνώμη  των πολιτών και των φορέων είναι πολύ σημαντική για εμάς».

Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου κατά την εισηγητική του τοποθέτηση ανέπτυξε μία σειρά σημαντικών έργων που προγραμματίζονται να εκτελεστούν στο Μαρούσι και σημείωσε πως  «Το Τεχνικό Πρόγραμμα για το έτος 2022 συντάχθηκε  με γνώμονα τα αιτήματα των πολιτών και τις διαπιστωθείσες ανάγκες για τεχνικά έργα, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τις χρηματοδοτήσεις και εν γένει τους διαθέσιμους πόρους.
Έργα που αφορούν όλους τους τομείς λειτουργίας της πόλης μας όπως: Διανοίξεις οδών και διαμορφώσεις οδών, συντήρηση του υφιστάμενου οδικού δικτύου, αποχέτευση ομβρίων, αποχέτευση ακαθάρτων, διαμόρφωση ασφαλών οδεύσεων πεζών,  αναπλάσεις κοινοχρήστων χώρων, καθώς και η βελτίωση των κτιριακών υποδομών που χρησιμοποιούνται καθημερινά από τους πολίτες, όπως σχολεία, αθλητικές εγκαταστάσεις, δημοτικά κτήρια έχουν συμπεριληφθεί στο σχέδιο του τεχνικού προγράμματος για το έτος 2022
» σημείωσε ο κ. Αμπατζόγλου.

Παράλληλα, υπογράμμισε τη μεγάλη αξία που αποδίδει στη διαρκή διαβούλευση με τους θεσμικούς φορείς της πόλης, προκειμένου μέσα από το δημιουργικό διάλογο να εμπλουτίζεται και να βελτιώνεται ο στρατηγικός σχεδιασμός για το Μαρούσι της νέας εποχής. Ο στόχος όπως επεσήμανε ο κος Δήμαρχος είναι «όλοι μαζί από κοινού να διαμορφώσουμε το Τεχνικό Πρόγραμμα στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας» ενώ σημείωσε πως μεγάλη ανάγκη είναι και η στελέχωση των υπηρεσιών του Δήμου, ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει γενικότερα η τοπική αυτοδιοίκηση.

Έργα του Τεχνικού Προγράμματος

Στο Τεχνικό Πρόγραμμα τα σημαντικότερα έργα για τα οποία έχουν εγκριθεί χρηματοδοτήσεις και επίκειται η δημοπράτηση αυτών είναι:

  • Αγωγοί ομβρίων περιοχής Κέντρου, με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Αττικής.
  • Ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικών κτιρίων, με συγχρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής.
  • Αποκατάσταση και αξιοποίηση του διατηρητέου στη συμβολή των οδών Αρκαδίου και Π. Κυριακού, με συγχρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο.
  • Ανέγερση προσθήκης κατ΄ επέκταση στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Αμαρουσίου για την δημιουργία αίθουσας πολλαπλών χρήσεων, με συγχρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης.
  • Μελέτες για πυροπροστασίας στις σχολικές μονάδες του Δήμου Αμαρουσίου, με συγχρηματοδότηση από το Πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ.

Επίσης στο τεχνικό πρόγραμμα έχει καταχωρηθεί το έργο για την επισκευή και συντήρηση του κλειστού γυμναστηρίου Σπύρου Λούη του οποίου η δαπάνη προβλέπεται να καλυφθεί από ίδιους πόρους και πόρους ΣΑΤΑ.

Πέραν των ανωτέρω, στο νέο τεχνικό πρόγραμμα έχουν καταχωρηθεί πιστώσεις για την εφαρμογή του σχεδίου πόλης στις νεοενταχθείσες περιοχές της Πολεοδομικής Ενότητα Σωρού και άλλων πολεοδομικών ενοτήτων, καθώς και για τη διαμόρφωση των οδών κατόπιν εκπόνησης των απαιτούμενων μελετών.

Επίσης στο Τεχνικό Πρόγραμμα εντάσσονται και τα έργα που είναι σε εξέλιξη από προηγούμενα έτη ( συνεχιζόμενα), καθώς και έργα που επίκειται η υπογραφή σύμβασης. 

Τέλος στο Τεχνικό Πρόγραμμα κατόπιν συνεργασίας με τις αρμόδιες υπηρεσίες έχουν συμπεριληφθεί εγγραφές  έργων και μελετών που αφορούν στη Δ/νση Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής και Υπηρεσίας Δόμησης.

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας