Νέα Αναπτυξιακό Οργανισμό ΟΤΑ ιδρύει το Μαρούσι

0

 

Τη σύσταση Αναπτυξιακής εταιρείας αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο του Αμαρουσίου κατά τη συνεδρίασή του το βράδυ της Πέμπτης. Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης εξέφρασαν έντονους ενδοιασμούς και δεν υπερψήφισαν το θέμα το οποίο τελικά εγκρίθηκε με τις ψήφους της πλειοψηφίας. Ανάμεσα σε όσα ακούστηκαν ήταν οι προβληματισμοί για την κακή πορεία των αναπτυξιακών εταιριών στο παρελθόν τόσο στο δήμο Αμαρουσίου όσο και σε άλλους δήμους της χώρας, όπου κατέληγαν υπερχρεωμένες να φορτώνουν τα οικονομικά βάρη τους στους Δήμους. Παράλληλα φόβοι εκφράστηκαν και για τις απευθείας αναθέσεις που θα επιτρέπονται από το καταστατικό της όπως και για την πρόσληψη προσωπικού η οποία θα μπορεί να γίνεται και εκτός ΑΣΕΠ, ενώ αρκετοί έκαναν λόγο και για εκχώρηση αρμοδιοτήτων από τον Δήμο προς την Αναπτυξιακή.

Απαντώντας ο Δήμαρχος κος Θ. Αμπατζόγλου ξεκαθάρισε πως πλέον σύμφωνα με τον νόμο απαγορεύεται ο Δήμος να επιχορηγεί τις Αναπτυξιακές οι οποίες δεν μπορεί να παρουσιάζουν ελλείμματα ούτε να μεταφέρουν βάρη στους Δήμους. Έκανε λόγο για ένα σύγχρονο εργαλείο που θα εξασφαλίζει ταχύτητα, αποτελεσματικότητα, διαφάνεια και θα έχει την δυνατότητα να αντλεί επιχορηγήσεις από χρηματοδοτικά προγράμματα. Τόνισε πως δεν θα είναι αυτόνομη αλλά θα λογοδοτεί στο Δημοτικό Συμβούλιο ενώ υπογράμμισε πως «πρόκειται για ένα σύγχρονο εργαλείο για το συμφέρον του πολίτη και της πόλης». Όπως εξήγησε ο κος Δήμαρχος το αντικείμενό της θα είναι η επιστημονική, τεχνική υποστήριξη σε έργα, η ωρίμανση μελετών και σε καμία περίπτωση η εκχώρηση αρμοδιοτήτων από το Δήμο. Τέλος σημείωσε πως η γραφειοκρατία και οι χρονοβόρες διαδικασίες δυσκολεύουν την εκπόνηση μελετών και την προώθηση πολλών κάτι το οποίο μπορεί να επιλυθεί μέσω μιας τέτοιας εταιρείας η οποία θα είναι πολύ πιο ευέλικτη.

Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε την οικονομοτεχνική μελέτη βιωσιμότητας, τη σύσταση του Αναπτυξιακού Οργανισμού, το σχέδιο του καταστατικού, την εισφορά του μετοχικού κεφαλαίου 500.000 ευρώ σε δυο δόσεις, όπως και την εξουσιοδότηση στον κο Δήμαρχο να προωθήσει τις διαδικαστικές ενέργειες. Παράλληλα εγκρίθηκε και η σύσταση του Διοικητικού της Συμβουλίου, το οποίο θα έχει Πρόεδρο τον κο Δήμαρχο ενώ τα υπόλοιπα από τα επτά άτομα που θα το απαρτίζουν δεν είναι αιρετοί. Η αντιπολίτευση αρνήθηκε να προτείνει άτομα για τις δυο θέσεις που της αντιστοιχούσαν, ο κος Γαρδέλης πρότεινε τον Πρόεδρο του Συλλόγου Πολυδρόσου κο Π.Πάντο ο οποίος έγινε αποδεκτός και όλες οι υπόλοιπες θέσεις καλύφθηκαν από την Διοίκηση.

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας