Ο Άγιος Γεώργιος Μεγαλομάρτυς Τροπαιοφόρος και τα ξωκκλήσια του Αμαρουσίου

0

Στις 23 Απριλίου η Εκκλησία μας τιμά την μνήμη του Μεγαλομάρτυρος Αγίου Γεωργίου που θανατώθηκε με αποκεφαλισμό μένοντας ακλόνητη η πίστη του, ακόμα και μετά τα ανείπωτα βασανιστήρια που τον υπέβαλλαν. Καθώς η 23η Απριλίου συμπίπτει με την σαρακοστή ή την Μ. Εβδομάδα, η μνήμη του Αγίου εορτάζεται την δεύτερη ημέρα του Πάσχα.

Ο Άγιος Γεώργιος (280 – 23 Απριλίου 303) ήταν Ρωμαίος στρατιωτικός. Καταγόταν από την Καππαδοκία και υπηρετούσε ως αξιωματικός του στρατού επί αυτοκράτορα Διοκλητιανού. Καταδικάστηκε σε θάνατο, επειδή δεν αποκήρυξε τη χριστιανική του πίστη. Αργότερα, αγιοκατατάχθηκε ως Χριστιανός μάρτυρας.

Αποκαλούμενος από την Ορθόδοξη Εκκλησία Μεγαλομάρτυς και Τροπαιοφόρος, είναι από τους δημοφιλέστερους αγίους σε ολόκληρο τον χριστιανικό κόσμο. Η μνήμη του τιμάται στις 23 Απριλίου για τις Εκκλησίες που πηγαίνουν σύμφωνα με το Ιουλιανό ημερολόγιο, όπου εάν η ημέρα αυτή συμπέσει πριν την Ανάσταση, μετατίθεται τη Δευτέρα της Διακαινησίμου. Ο Άγιος Γεώργιος θεωρείται Άγιος της Ορθόδοξης, της Καθολικής, της Αγγλικανικής, της Λουθηρανικής και της Αρμενικής Εκκλησίας.

Ο Άγιος Γεώργιος, όπως και στο Βυζάντιο, έγινε ο προστάτης και Τροπαιοφόρος άγιος του Ελληνικού Στρατού, έπειτα από την απελευθέρωση του ελληνικού Γένους. Έτσι, στην εικόνα του δράκου είδαν τον Τούρκο κατακτητή, που σκοτώνεται από τον Άγιο. Η απεικόνισή του αυτή εμφανίζεται στην αγιογραφία από τον 12ο αιώνα και μετά.

Στο Μαρούσι τρείς εκκλησίες φέρουν τον όνομα του Αγίου Γεωργίου, το παρεκκλήσι του νεκροταφείου, ο Άγιος Γεώργιος δυτικά του Πέλικα και ο Άγιος Γεώργιος των Χωματιανών.

 

Άγιος Γεώργιος του Νεκροταφείου.

Πρόκειται για ένα παρεκκλήσι που χρονολογείται την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Είναι ναός σταυρεπίστεγος με τρίπλευρο ιερό, μια αρχιτεκτονική δομή σπάνια, ενώ υπάρχουν ενδείξεις για χρήση παλαιότερων υλικών στην κατασκευή του. Ωστόσο στο εσωτερικό του σήμερα δεν διακρίνεται κανένα στοιχείο από αρχαιότερη τοιχογραφία.

Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι ο ναός αρχικά να λειτούργησε ως μοναστήρι ενώ και λόγω της απομακρυσμένης και υπερυψωμένης θέσης του εικάζεται πως χρησίμευσε και ως καταφύγιο στα δύσκολα χρόνια της βαρβαρότητας της τουρκοκρατίας. Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι οικογένειες των χωρικών της εποχής κρύβονταν εκεί για να γλιτώσουν από τις συμμορίες των Οθωμανών Τούρκων που λεηλατούσαν και έσφαζαν. Στα τέλη του 19ου αιώνα, ο Άγιος Γεώργιος πέρασε στα χέρια του Αθανασίου Γ. Πάλλη, και στην συνέχεια από εκείνον στην εκκλησία της Κοιμήσεως Θεοτόκου, με σκοπό να μεταφερθεί εκεί το κοιμητήριο. Η μεταφορά πραγματοποιήθηκε το 1920 και ο ναός από τότε έγινε κοιμητηριακός, ενώ το 1953 κατεδαφίστηκε η αρχική του πρόσοψη για να γίνουν επεκτάσεις.

 

Άγιος Γεώργιος

Στα όρια με το Δήμο της Πεύκης και δυτικά του Πέλικα, στο κτήμα Κατσίμπαλη βρίσκεται το παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου. Πρόκειται για έναν μικρό ναό σε αρχιτεκτονικό ρυθμό καμαροσκέπαστου με ημικυκλική αψίδα ιερού. Οι διαστάσεις του ναού είναι 4.20 χ 7.20 ενω οι τοιχογραφίες του σώζονται σε κακή κατάσταση σήμερα.

Κατά τις πληροφορίες το εκκλησάκι χρονολογείται επί Τουρκοκρατίας. Μάλιστα το κτήμα ήταν ιδιοκτησίας της Κοιμήσεως Θεοτόκου και εκποιήθηκε για την ανέγερση του Ιερού Ναού Κοιμήσεως γύρω στο 1871. Σήμερα το γραφικό αυτό εκκλησάκι ανήκει σε ορφανοτροφείο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Άγιος Γεώργιος των Χωματιανών

Μέσα σε καταπράσινο μικρό άλσος από αιωνόβια κυπαρίσσια και πεύκα βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου του Χωματιανού. Πρόκειται για μονόχωρο δρομικό ναό, άλλοτε ξυλόστεγο με ημικυκλική αψίδα ιερού που έχει διαστάσεις 5.40 χ 7.80.

Καθώς  βρισκόταν στην ιδιοκτησία της οικογένειας Λογοθέτη –Χωματιανού και σε μικρή απόσταση από τον Άγιο Νικόλαο, πιστεύεται πως ο άγιος Γεώργιος χρησίμευε ως νεκροταφείο των μελών της οικογένειας Χωματιανού πιθανώς και γενικότερα του μικρού συνοικισμού του Κάτω Αμαρουσίου.

Πίσω από το Ιερό του Ναού βρέθηκαν τέσσερις επιτύμβιες στήλες συγγενικών προσώπων της οικογένειας που χρονολογούνται στα μέσα του 19 ου αιώνα. Σημειώνεται πως το 1995 με την έκδοση σχετικού ΦΕΚ το εκκλησάκι και οι επιτύμβιες στήλες κηρύχθηκαν ως διατηρητέα μνημεία.

 

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας