Ο Άγιος Βλάσιος και το Ιερό Παρεκκλήσιο προς τιμήν του στο Μαρούσι

0

Το Παρεκκλήσι του Αγίου Βλάσιου

Η εκκλησία μας τιμά σήμερα τη μνήμη του Αγίου Βλάσιου, που πέθανε μαρτυρικά ομολογώντας την πίστη του στο Θεό. Η μνήμη του τιμάται στο Ιερό παρεκκλήσιο του Αμαρουσίου, το οποίο υπάγεται στην ενορία των Αγ. Αναργύρων.

Χοτζέτι του 1724 αναφέρει το παλαιό αυτό ξωκκλήσι του Αμαρουσίου το οποίο είναι ρυθμού μονόκλιτης καμαροσκέπαστης βασιλικής. Το παρεκκλήσι που ανακαινίστηκε το 2009,  βρίσκεται περίπου 60 μ. ανατολικά από τον ναό των Αγίων Αναργύρων. Όπως φαίνεται σε σωζόμενο τούρκικο φιρμάνι ιδρύθηκε το έτος 1724. Σύμφωνα με μαρτυρία το 1833 η οροφή του είχε καταρρεύσει. Σύμφωνα πάλι με πληροφορίες γύρω στο 1945 επισκευάσθηκε και άρχισε να λειτουργεί ξανά. Κατά την πρόσφατη ανακαίνισή του πριν δέκα χρόνια περίπου, αντικαταστάθηκε η παλιά φθαρμένη στέγη του, η πόρτα και τα παράθυρα με την επίβλεψη της αρχαιολογικής υπηρεσίας οπότε και πήρε την σημερινή του μορφή.

Ο βίος του Αγίου και ο μαρτυρικός θάνατος

O Βλάσιος έζησε στα χρόνια του αυτοκράτορα Λικινίου (308-324). Σπούδασε ιατρική, όμως την επιστήμη του δεν την εξάσκησε ως επάγγελμα, αλλά ως αγαθοεργία. Εκτός από την ιατρική βοήθεια χορηγούσε δωρεάν στους ασθενείς τα φάρμακα και τους έδινε επιπλέον και τα έξοδα νοσηλείας τους. Ταυτόχρονα, μελετούσε ασταμάτητα την Αγία Γραφή. Η Εκκλησία, επιβραβεύοντας την όλη του παρουσία και προσφορά, τον δέχθηκε στις τάξεις του κλήρου και τελικά τον ανέδειξε επίσκοπο Σεβαστείας.

Λίγο αργότερα, ο Βλάσιος εγκατέλειψε την επισκοπή του και πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του σ’ ένα σπήλαιο, όπου αφιερώθηκε στην προσευχή και την άσκηση. Όταν αργότερα ξέσπασε διωγμός κατά των χριστιανών, ο έπαρχος της περιοχής Αγρικόλας, διέταξε τη σύλληψή του. Οι στρατιώτες, αφού τον μαστίγωσαν με ραβδιά, τον κρέμασαν από ξύλο και στην συνέχεια τον οδήγησαν δεμένο στην φυλακή. Έπειτα τον έριξαν στο βυθό μιας λίμνης. Όμως ο Άγιος, μετά την θαυματουργική του επέμβαση του Θεού, διασώθηκε. Αυτό εξόργισε περισσότερο τους βασανιστές του οι οποίοι διλεταξαν τελικά τον αποκεφαλισμό του. 

 

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας