Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π. Ε. Αμαρουσίου καταθέτει τις προτάσεις του για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων εν μέσω πανδημίας του ιού covid 19.

0

Με βάση τις αποφάσεις και ανακοινώσεις  της κυβέρνησης, οι οποίες είδαν το φως της δημοσιότητας, αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων στις 11 – 1 – 2021 χωρίς καμία προετοιμασία και με τον τρόπο ακριβώς που έκλεισαν, το Δ. Σ. του Συλλόγου Εκπ/κών Π. Ε. Αμαρουσίου καταθέτει τα εξής προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ:

Το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων προϋποθέτει  τα εξής βήματα:

  1. Διορισμοί εκπαιδευτικών και καθαριστριών.
  2. Ολιγομελή τμήματα έως 15 μαθητές ανά τμήμα.
  3. Κάθε εκπαιδευτικός να εξαντλεί το ωράριό του σε ένα σχολείο ώστε η κάθε σχολική μονάδα να αποτελεί πραγματικά μια ξεχωριστή «φούσκα» κοινωνικών επαφών.
  4. Μαζικά rapid tests σε εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να κάνουν και προαιρετικά σε μαθητές με δηλώσεις γονέων πριν από το άνοιγμα των σχολείων.
  5. Όπου υπάρχει ασάφεια από τα rapid tests επανάληψη με μοριακά tests.
  6. Υπεύθυνη τοποθέτηση από το  ΥΠΑΙΘ σε ό,τι αφορά στις διαφορετικές και αντιφατικές τοποθετήσεις λοιμωξιολόγων σχετικά με τη μεταδοτικότητα της νόσου covid-19 σε διαφορετικό εύρος ηλικιών προκειμένου να γίνουν οι ανάλογες προσαρμογές στα μέτρα προστασίας.
  7. Επαναξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων του ολοήμερου προγράμματος του Δημοτικού Σχολείου (να δημιουργηθούν περισσότερα τμήματα ώστε να αποφεύγεται η εμπλοκή μαθητών από διαφορετικά τμήματα

ή τάξεις είτε κατά τη διάρκεια της σίτισης είτε κατά τη διάρκεια του ολοήμερου προγράμματος μαθημάτων).

  1. Προαιρετικός εμβολιασμός κατά προτεραιότητα των ευπαθών ομάδων της σχολικής κοινότητας : των εκπαιδευτικών ή μελών του λοιπού προσωπικού που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, των εκπαιδευτικών που συγκατοικούν με άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, και των γονέων των μαθητών οι οποίοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Ένταξη των εκπαιδευτικών στις ομάδες προτεραιότητας για τον προαιρετικό εμβολιασμό του πληθυσμού.
  2. Δωρεάν φορητούς Η/Υ σε όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Τίποτα από όλα αυτά δεν έχει δρομολογηθεί. Η κυβέρνηση ωστόσο αποφάσισε να ανοίξει τα σχολεία, χωρίς να έχει διασφαλιστεί καμία από τις παραπάνω προϋποθέσεις για την ασφαλή λειτουργία τους λειτουργώντας με ανευθυνότητα. Αν λοιπόν   οδηγηθούμε  και πάλι σε νέο κλείσιμο δηλώνουμε ότι την αποκλειστική ευθύνη θα φέρει και πάλι ακέραια η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ.

Καλούμε το Δ. Σ. της Δ.Ο.Ε. να επιληφθεί άμεσα του θέματος προβάλλοντας και απαιτώντας την υλοποίηση όλων των παραπάνω μέτρων ως απόλυτα απαραίτητων και αναγκαίων για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, με στόχο να παραμείνουν ανοιχτά με ασφάλεια και όχι να οδηγηθούμε σύντομα σε νέο κλείσιμο των σχολείων.

Το 2021 θα είναι μια καλή χρονιά για την εκπαίδευση εάν η αντιμετώπιση της πανδημίας του ιού covid 19 γίνει με τα παραπάνω βήματα, χωρίς επικοινωνιακού  χαρακτήρα πολιτικές και ανυπαρξία κυβερνητικού σχεδίου.

Από τη δική μας πλευρά δηλώνουμε για άλλη μια φορά ότι οι εκπαιδευτικοί και το εκπαιδευτικό – λαϊκό κίνημα θα συνεχίσουμε αταλάντευτα τις διεκδικήσεις μας για την ασφαλή και αδιάκοπη λειτουργία της εκπαίδευσης με ανοιχτά σχολεία για το συμφέρον των μαθητών μας και της δημόσιας εκπαίδευσης.

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας