Ένα χρόνο μετά τις φονικές πλημμύρες στην Μάνδρα το Λεκανοπέδιο δε διαθέτει σχέδιο αντιπλημμυρικής θωράκισης

0

Ευθύνες της Περιφέρειας και της Κυβέρνησης

Γ. Πατούλης: Διαχρονική η ευθύνη για την έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπλημμυρικής θωράκισης της Αττικής

Ένα χρόνο μετά τις φονικές πλημμύρες στην Μάνδρα το Λεκανοπέδιο, με ευθύνη της Περιφέρειας  Αττικής και της Κυβέρνησης εξακολουθεί να μη διαθέτει σχέδιο αντιπλημμυρικής θωράκισης.

 

Είναι επιτακτική ανάγκη να ανατραπεί ο σχεδιασμός που υλοποιούσε η Περιφέρεια τα τελευταία 20 χρόνια. Το διάστημα αυτό εκατομμύρια ευρώ δαπανήθηκαν για έργα βιτρίνας και όχι ουσίας. Η ασφάλεια στην πόλη και η προσβασιμότητα για όλους πρέπει να είναι προτεραιότητα.

 

Η ανίσχυρη διοικητικά Περιφέρεια δεν μπορεί να προστατέψει επαρκώς και με ασφάλεια τους πολίτες με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να είναι εκτεθειμένοι  στην παθογένεια  του συστήματος  και  αθωράκιστοι στους κινδύνους φυσικών καταστροφών.

 

Μέχρι σήμερα αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι υπάρχει «σχέδιο» μόνο για την επόμενη μέρα. Αυτό πρέπει να αλλάξει και να μπούμε σε μια νέα εποχή. Την εποχή της πρόληψης.

 

Η Περιφέρεια οφείλει έγκαιρα να εποπτεύει, να καθαρίζει και να προχωρεί στη διευθέτηση των ρεμάτων. Αυτό που κάνουν μέχρι σήμερα είναι να έρχονται να καθαρίσουν τα ρέματα μετά τις καταστροφές και όχι πριν.

 

Έλλειψη σχεδιασμού, εξαιρετικά αργοί ρυθμοί υλοποίησης των έργων, λάθος προτεραιότητες και κλιματική αλλαγή, δημιουργούν έναν εκρηκτικό συνδυασμό ο οποίος βάζει καθημερινά σε κίνδυνο τη ζωή εκατομμυρίων κατοίκων.

 

Ένα χρόνο μετά, η Μάνδρα παραμένει εκτεθειμένη στους ίδιους κινδύνους. Οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και οι αργοί ρυθμοί δημοπράτησης των έργων έχουν ως συνέπεια να μην έχει υλοποιηθεί κανένα έργο μέχρι αυτή τη στιγμή καθώς οι εργολάβοι ξεκίνησαν τις εργασίες τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου.

Την ίδια ώρα δεν έχει γίνει κανένα έργο στους ορεινούς όγκους της περιοχής προκειμένου να επιτευχθεί η ανάσχεση και η καθυστέρηση μεγάλου όγκου υδάτων σε πιθανή έντονη νεροποντή.

 

Η Κυβέρνηση, η Περιφέρεια Αττικής, τα Δασαρχεία και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς οφείλουν και πρέπει να συνεργαστούν προκειμένου να ξεπεραστούν με νομοθετική ρύθμιση οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και επιπλέον να υλοποιηθούν έργα «ορεινής υδρονομίας» που θα προστατεύσουν περιοχές όπως η Μάνδρα .

  Η ΚΕΔΕ στήριξε το Δήμο Μάνδρας-Ειδυλλίας

Η ΚΕΔΕ με πρωτοβουλίες που ανέλαβε από την πρώτη ημέρα των φονικών πλημμυρών στην Μάνδρα στήριξε έμπρακτα το δήμο Μάνδρας-Ειδυλλίας. Μεταξύ άλλων ενίσχυσε οικονομικά το δήμο με το ποσό των 100.000 ευρώ, ενώ με απόφαση του Δ.Σ. της Ένωσης ο δήμος ενισχύθηκε με το ποσό των 500.000 ευρώ από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους.

 

Επανασχεδιασμό Προτεραιοτήτων με βάσει και τις προτάσεις της Πανεπιστημιακής κοινότητας

Η Κυβέρνηση οφείλει να λάβει υπόψη της τις προτάσεις της Πανεπιστημιακής κοινότητας και να προχωρήσει στην κατάρτιση ενός σχεδίου στοχευόμενων δράσεων. Προς την κατεύθυνση αυτή κινούνται και οι προτάσεις του μέλους του Δ.Σ. του ΙΤΑ και καθηγητή Δυναμικής, Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Πρόεδρου του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρου του ΟΑΣΠ Ευθύμη Λέκκα. Η ολοκλήρωση οριοθέτησης ρεμάτων, η υλοποίηση χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού, η χρήση συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης και άμεσης κινητοποίησης καθώς και ο μακροχρόνιος ιεραρχημένος προγραμματισμός μέτρων και έργων, είναι μερικές μόνο από τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν.

 

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας