Συνέντευξη της εκδότριας του ΑΘΜΟΝΙΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ κας Εβίτας Ζέρβα στον Υποψήφιο Δήμαρχο Αμαρουσίου κο Θεόδωρο Αμπατζόγλου

0

 

Θ. Αμπατζόγλου «Προτεραιότητά μας είναι να παραμείνει το Μαρούσι ανθρώπινη πόλη. Να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των συμπολιτών μας, με έμφαση στην καθημερινότητά τους. Να δώσουμε μια αναπτυξιακή ώθηση στην πόλη μας, να δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης για τη νέα γενιά μας, αλλά και να αυξηθεί η αξία της περιουσίας και τα εισοδήματα των συμπολιτών μας».

 

Με αφορμή την επίσημη παρουσίαση του Συνδυασμού, το όνομα, τους στόχους και τους πρώτους υποψηφίους, την προσεχή Κυριακή 2 Δεκεμβρίου, ζητήσαμε από τον υποψήφιο Δήμαρχο κο Θ. Αμπατζόγλου να παραχωρήσει στην εφημερίδα μας μια συνέντευξη, στην οποία με σαφήνεια αναλύει τις θέσεις του και σχολιάζει τις τρέχουσες εξελίξεις στο πολιτικό και αυτοδιοικητικό πεδίο.

  1. Κε Αμπατζόγλου θα θέλαμε να μας πείτε για ποιούς λόγους αποφασίσατε να διεκδικήσετε τη Δημαρχία του Αμαρουσίου.

Θεωρώ την Αυτοδιοίκηση ως τον πλέον «κατάλληλο χώρο» , όπου μπορεί όποιος έχει τις γνώσεις, τη διάθεση και τις ικανότητες,  να συνεισφέρει δημιουργικά στην προσπάθειά να πάει η Πατρίδα μας μπροστά. Είναι ο θεσμός που βρίσκεται περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον εγγύτερα στις ανάγκες των πολιτών και τα ζητήματα της καθημερινότητας τους. Είναι για μένα ένα βήμα μπροστά και μια πρόκληση θα έλεγα, σε ένα πεδίο εντελώς διαφορετικό από όσα μέχρι σήμερα είχα δραστηριοποιηθεί. Ο Δήμος Αμαρουσίου είναι η πόλη που ζω. Εδω δημιούργησα οικογένεια, εδω έκανα τα πρώτα επαγγελματικά μου βήματα. Πιστεύω πολύ στις δυνατότητες αυτής της πόλης. Θεωρώ ότι μπορώ να συμβάλλω δημιουργικά στην προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία δώδεκα χρόνια από τη σημερινή Δημοτική Αρχή , ώστε το Μαρούσι να πάει ακόμη πιο ψηλά. Έχω την όρεξη και το μεράκι, έχω την εμπειρία και τις γνώσεις για το τι πρέπει να γίνει ώστε το Μαρούσι να παραμείνει Δήμος Πρωταγωνιστής , στην υπηρεσία των κατοίκων κι επαγγελματιών του. Να παραμείνει Δήμος που ξεχωρίζει και διακρίνεται για την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρει στους πολίτες.

  1. Πως κρίνετε το νέο εκλογικό σύστημα που θα ισχύσει για πρώτη φορά; Πιστεύετε πως έχει κάποια θετικά στοιχεία και που θεωρείτε πως θα σας δυσκολεύσει;

Πιστεύω ότι πορευόμαστε σε «αχαρτογράφητα νερά» και η αυτοδιοίκηση λειτουργεί θα έλεγα σαν το πειραματόζωο των ιδεοληπτικών εμμονών κάποιων , που πιστεύουν αδικαιολόγητα ότι η απλή αναλογική είναι πανάκεια. Θεωρώ ότι όλη αυτή η κουβέντα για το εκλογικό σύστημα, λειτουργεί αποπροσανατολιστικά, σε σχέση με τα πραγματικά προβλήματα του θεσμού αλλά και των πολιτών.  Το πρόβλημα των τοπικών κοινωνιών δεν είναι ο τρόπος ανάδειξης των αιρετών της εκπροσώπων, αλλά ο σφικτός εναγκαλισμός του θεσμού από το κεντρικό κράτος. Η έλλειψη πόρων για να ανταποκριθούν οι Δήμοι στις ευθύνες κι αρμοδιότητές τους . Η αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων, που καθιστά το κράτος δυσκίνητο κι αναποτελεσματικό. Πρόβλημα είναι ότι δεν αποφασίζουν οι τοπικές κοινωνίες γι αυτά που τις αφορούν, αλλά το απρόσωπο Κράτος. Δεν με ενοχλεί η ενίσχυση της αναλογικότητας και η δυνατότητα να αντιπροσωπεύονται όλες οι πολιτικές δυνάμεις στα δημοτικά συμβούλια, κάτι που ήταν διασφαλισμένο και με το προηγούμενο σύστημα.  Με ενοχλεί ότι  δεν διασφαλίζεται η κυβερνησιμότητα των Δήμων και η πολιτική και κοινωνική σταθερότητα των τοπικών κοινωνιών. όμως αυτό είναι το σύστημα και με βάση τι έχει θεσπιστεί, θα αγωνιστούμε.

  1. Είδαμε πως έχετε την απόλυτη στήριξη του Δημάρχου κου Γ. Πατούλη και προφανώς και του Κόμματος. Θα θέλαμε να μας σχολιάσετε τη στήριξη αυτή και να μας πείτε εαν είστε ανοιχτός και σε άλλες συνεργασίες, είτε με δημοτικούς συνδυασμούς, είτε με άλλες κομματικές παρατάξεις, ενόψει και του νέου συστήματος που απαιτεί μεγαλύτερες συναινέσεις.

Με τιμά καταρχήν η στήριξη του Γιώργου του Πατουλη, που είναι ένας πολύ πετυχημένος Δήμαρχος και πιστεύω πραγματικά, ότι θα είναι σύντομα με τη στήριξη όλων μας, κι ένας πολύ πετυχημένος Περιφερειάρχης. Η Αττική έχει πολλά και συσσωρευμένα προβλήματα, εδω και πολλά χρόνια, κι έχει ανάγκη απο έναν άλλο Περιφερειάρχη. Με τιμά επίσης και  χαίρομαι ιδιαίτερα,  που το ξεκίνημα αυτής της προσπάθειας το στηρίζει επίσης η συντριπτική πλειοψηφία του συνδυασμού της σημερινής πλειοψηφίας στη Διοίκηση του Δήμου. Εξίσου τιμητική για μένα , είναι η στήριξη της υποψηφιότητάς μου απο τη  Νέα Δημοκρατία. Θέλω να είμαι απολύτως ειλικρινής με τους συμπολίτες μου, πολλοί εκ των οποίων γνωρίζουν την προσωπική μου διαδρομή. Δεν έχω κρύψει ποτέ ούτε την κομματική μου ιδιότητα, ούτε την ιδεολογική μου ταυτότητα. Με εμπνέουν και με καθοδηγούν οι αρχές κι αξίες της φιλελεύθερης παράταξης . Κι όπως η Νέα Δημοκρατία είναι ένα κόμμα ανοικτό σε όλες τις δυνάμεις της κοινωνίας, εκτός των δυνάμεων των άκρων, έτσι κι εγώ και οι συνεργάτες μου στη νέα μας δημοτική παράταξη, είμαστε ανοικτοί στη σύνθεση και τη συνεργασία με όλες τις δημιουργικές δυνάμεις της πόλης μας, πάνω από κόμματα και παρατάξεις. Η λογική της συναίνεσης , της συνεννόησης και της συνεργασίας για μένα αποτελεί οδηγό ζωής. Με οδηγεί στη μέχρι σήμερα επαγγελματική, συνδικαλιστική και επιστημονική μου διαδρομή. Κι αυτή τη λογική θα υπηρετήσω ως Δήμαρχος, εφόσον φυσικά με εμπιστευτούν οι πολίτες του Αμαρουσίου. Κανένα κομματικό χρίσμα δεν μπορεί να μπει υπεράνω του χρίσματος της κοινωνίας.

  1. Στο Δήμο του Αμαρουσίου ήδη οι υποψηφιότητες για τη Δημαρχία είναι αρκετές. Πως αντιμετωπίζετε τους συνυποψηφίους σας;

 

Με απόλυτο σεβασμό στην προσπάθεια που ξεκινούν. Ελπίζω πραγματικά να υπάρξει ο πολιτικός πολιτισμός που αξίζει στην πόλη και τους πολίτες της και να πρυτανεύσει η νηφαλιότητα και ο διάλογος. Παράλληλα όμως με διακατέχει  αυτοπεποίθηση και σιγουριά, ότι θα είμαστε εμείς η δημοτική παράταξη που θα κερδίσει τελικά την εμπιστοσύνη της τοπικής μας κοινωνίας. Σημασία δεν έχει κατά την άποψή μου ο αριθμός των υποψηφίων, αλλά κυρίως η ποιότητα των θέσεων και του προγραμματικού μας λόγου, για την οποία θέλουμε να κριθούμε.

 

  1. Ως γνήσιος Μαρουσιώτης κι έχοντας υπηρετήσει από διοικητικές θέσεις την ίδια πόλη, είτε ως Διοικητής του ΙΚΑ, είτε του ΟΑΕΔ θα έχετε παρακολουθήσει στενά τα θέματα και τα προβλήματα του Αμαρουσίου. Ποιά θεωρείτε τα πιο σημαντικά ζητήματα που απαιτούν άμεση αντιμετώπιση, εαν βρεθείτε στο τιμόνι της Διοίκησης του Δήμου;

 

Παρακολουθώ από κοντά τις υποθέσεις της πόλης όλα αυτά τα χρόνια. Γνωρίζω από πρώτο χέρι πόσο δύσκολο εγχείρημα ήταν το έργο που επιτελέστηκε τα τελευταία δώδεκα χρόνια. Είναι κρίσιμο το έργο αυτό να μην πάει χαμένο. Να μην επιτρέψουμε να επικρατήσει η διχαστική λογική, που δεν υπηρετεί το συμφέρον της πόλης, αλλά τις προσωπικές φιλοδοξίες λίγων συμπολιτών μας. Να μην επιτρέψουμε να επικρατήσουν στο Μαρούσι οι πολιτικοί εκφραστές του λαϊκισμού και της ανευθυνότητας, αυτοί που δοκιμάστηκαν σε θέσεις ευθύνης κι απέτυχαν παταγωδώς και να παράγουν έργο. Αλλά και να προσφέρουν στην τοπική μας κοινωνία,  από τη θέση που κατείχαν.  Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα παρουσιαστούν οι βασικοί προγραμματικοί μας άξονες και το πρόγραμμα των 100 πρώτων ημερών μας. Θα είναι ένα σχέδιο έργων και παρεμβάσεων,  που θα αξιοποιεί όλα όσα έγιναν τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και θα αντιμετωπίζει τις μελλοντικές προκλήσεις του προαστίου μας. Προτεραιότητά μας είναι να παραμείνει το Μαρούσι ανθρώπινη πόλη. Αλλά και να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των συμπολιτών μας, με έμφαση στους τομείς που αφορούν την καθημερινότητά τους. Θέλουμε επίσης να δώσουμε μια αναπτυξιακή ώθηση στην πόλη μας, αξιοποιώντας τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, προκειμένου μέσα από αυτή την ώθηση να δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης για τη νέα γενιά μας, αλλά και να αυξηθεί η αξία της περιουσίας και τα εισοδήματα των συμπολιτών μας. Την προσεχή Κυριακή 2 Δεκεμβρίου, στις 11 το πρωί, από το Δημαρχείο Αμαρουσίου , ξεκινάμε τον αγώνα μας, παρουσιάζοντας το όνομα του συνδυασμού μας, τα πρώτα πρόσωπα της ομάδας μας και τους βασικούς προγραμματικούς μας άξονες.

 

 

  1. Παρατηρούμε πως η κεντρική εξουσία περικόβει συνεχώς πόρους από την τοπική αυτοδιοίκηση με αποτέλεσμα οι Δήμοι να ασφυκτιούν. Τι πιστεύετε οτι πρέπει να αλλάξει και πόσο περιθώριο διεκδίκησης υπάρχει;

Καταρχήν δεν υπάρχουν περιθώρια για νέες περικοπές πόρων. Οι δήμοι λειτουργούν ήδη «στο κόκκινο» κι αν θέλουμε να ανταποκριθούν στις αρμοδιότητες που τους έχουν αποδοθεί και τις ευθύνες που έχουν, θα πρέπει να υπάρξει ένα νέο μοντέλο χρηματοδότησής τους, τόσο μέσω των ΚΑΠ. Όσο και με μεταβίβαση συγκεκριμένων φόρων απο το Κεντρικό Κράτος προς τους ΟΤΑ , όπως ο φόρος ακίνητης περιουσίας. Υπάρχουν βέβαια κι άλλα ζητήματα, όπως π.χ. η απόδοση των παρακρατηθέντων της περιόδου 2011-2016,  η επιστροφή φόρων και τελών που μέχρι πρότινος εισπράττονταν απο την αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού , κλπ. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να εξεταστεί στην επικείμενη αναθεώρηση του Συντάγματος πως θα συμπεριληφθεί συνταγματική πρόβλεψη για τη μεταβίβαση του φόρου ακίνητης περιουσίας απο το Κράτος στους ΟΤΑ. Καθώς και ή δέσμευση να αποδίδονται στο Δήμους αρμοδιότητες, μόνον αν συνοδεύονται και από την ταυτόχρονη μεταβίβαση των αναγκαίων πόρων για την άσκησή τους.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας