Θ. Αμπατζόγλου, υποψήφιος Δήμαρχος Αμαρουσίου: «Το δικό μου μοντέλο διοίκησης θέλει τον πολίτη Πρωταγωνιστή!»

0

Συνέντευξη του υποψηφίου Δημάρχου Αμαρουσίου Θεόδωρου Αμπατζόγλου στο ενημερωτικό portal “liberal.gr” και το δημοσιογράφο Χρήστο Ράπτη

Ερ. Καταρχήν καλή επιτυχία στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μάιου. Τι συνιστά για εσάς όμως επιτυχία με το σύστημα της απλής αναλογικής;

Απ. Επιτυχία για μένα σημαίνει καταρχήν νίκη με όσο το δυνατόν πιο υψηλό ποσοστό, αν είναι δυνατόν κι από την πρώτη Κυριακή, ώστε να έχουμε ως παράταξη τη δυνατότητα να ανταποκριθούμε στην εντολή των πολιτών και να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας χωρίς προσκόμματα και καθυστερήσεις. Από την επομένη των εκλογών, να έχουμε ως Διοίκηση τη δυνατότητα να συνθέσουμε απόψεις , ώστε να διασφαλιστεί η Διοίκηση του Δήμου, προς όφελος της τοπικής μας κοινωνίας.

Ερ. Το Μαρούσι είναι μια πόλη που συναντά κανείς μεγάλο μέρος του επιχειρηματικού κόσμου με πλήθος σημαντικών εταιρειών να έχουν έδρα στο δήμο σας, όμως δεν παύει να είναι και ένα πολυπληθές προάστιο. Πως σκοπεύετε την παράλληλη ανάπτυξη των δυο αυτών “κόσμων”;

Απ. Στο Μαρούσι σήμερα παράγεται το 25% του ΑΕΠ της χώρας. Αυτό το γεγονός δεν πρέπει να το βλέπουμε ως πρόβλημα, αλλά ως ευκαιρία. Αποτελεί ισχυρό πλεονέκτημα για το Δήμο και την τοπική μας κοινωνία, αφού μέσα από την ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας και την προσέλκυση νέων επενδύσεων, μπορούν να δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης για τα παιδιά μας, να ενισχυθούν τα τοπικά εισοδήματα και οι αξίες των περιουσιών των συμπολιτών μας, να αποκτήσει ο Δήμος πρόσθετα έσοδα, που θα χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση των δημοτικών μας υπηρεσιών. Η επιχειρηματική δραστηριότητα πρέπει, κατά την άποψή μου, να διευκολυνθεί και να συνδυαστεί παράλληλα με έργα, δράσεις και πολιτικές από πλευράς Δήμου, που θα ενισχύουν και θα αναβαθμίζουν τον οικιστικό χαρακτήρα των γειτονιών μας. Αλλά και με έργα που θα προωθήσει άμεσα το Κεντρικό Κράτος, όπως π.χ. η επέκταση του Μετρό στο Μαρούσι. Θεωρώ ότι η συνεργασία Δήμου, επιχειρήσεων και τοπικής κοινωνίας μπορεί να μας ωφελήσει όλους, αρκεί να γίνεται με κανόνες και σεβασμό στο ρόλο του καθενός.

Ερ. Η επίσημη στήριξη στο πρόσωπο σας, από τη Νέα Δημοκρατία και το Ποτάμι, εκτός από τιμητική είναι και πολύτιμη. Είστε ένας άνθρωπος όμως που σκοπεύει να ενώσει τους δημότες σας ανεξαρτήτως κομματικής προτίμησης. Είστε έτοιμος -σε περίπτωση που εκλεγείτε δήμαρχος- να το αποδείξετε;

Απ. Έχω πει πρόσφατα ότι η λογική της συνεργασίας είναι στο DNA μου. Ως άνθρωπος αλλά και ως πολιτικό στέλεχος, από όποια θέση ευθύνης κι αν υπηρέτησα , επεδίωξα τη σύνθεση και τη συνεργασία. Την ίδια φιλοσοφία θα επιδιώξω κι ως Δήμαρχος. Το δικό μου μοντέλο διοίκησης θέλει τον πολίτη πρωταγωνιστή, με διαφάνεια και συμφωνίες πάνω από το τραπέζι, με συνεργασίες στη βάση κοινών προγραμματικών αρχών και αξιών. Αυτή είναι και η φιλοσοφία της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αλλά και του Ποταμιού και του Σταύρου Θεοδωράκη. Δεν αντιλαμβάνονται τους Δήμους ως κομματική αρένα, αλλά ως πεδία δημιουργικών συνθέσεων προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.

Ερ. Ποια είναι η άποψη σας για το ισοζύγιο πρασίνου στο Μαρούσι;

Απ. Το Μαρούσι χρειάζεται περισσότερο πράσινο, σε κάθε γειτονιά του, για να διατηρήσει και να αναβαθμίσει τον προαστιακό του χαρακτήρα. Η ενίσχυση του πράσινου χαρακτήρα της πόλης μας δεν είναι μόνο υπόθεση του Δήμου. Είναι υπόθεση όλων μας. Το πράσινο είναι ζωή, χαρά, πολιτισμός.

Ερ. Μεγάλο θέμα της εποχής είναι η ανακύκλωση. Θα είναι στις προτεραιότητες σας να προωθήσετε δράσεις που αφορούν την ανακύκλωση και ποιες θα μπορούσαν να είναι αυτές;

Απ. Η προώθηση των αρχών της κυκλικής οικονομίας και της ανακύκλωσης αποτελεί υποχρέωση της επόμενης Διοίκησης του Δήμου. Θα δώσουμε ιδιαίτερο βάρος σε αυτόν τον τομέα αναλαμβάνοντας δράσεις ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και ενεργοποίησης των κατοίκων και επιχειρήσεων της πόλης μας, γιατί χωρίς τη δική τους ενεργοποίηση, δεν μπορούν να επιτευχθούν οι στόχοι.

Ερ. Ανεργία και φτωχοποίηση. Γνωρίζουμε τις ευαισθησίες σας σε θέματα ανθρωπιστικά. Πως θα πράξετε λοιπόν σε αυτούς τους 2 τομείς ώστε η παρουσία σας στο δημαρχιακό μέγαρο να αφήσει πραγματικά έντονο το αποτύπωμα σας

Απ. Η περαιτέρω ενίσχυση του υφιστάμενου δικτύου κοινωνικών δομών και υπηρεσιών του Δήμου Αμαρουσίου , είναι η απάντησή μας στο ζήτημα της φτωχοποίησης. Θέλουμε στο Μαρούσι να είμαστε στο πλευρό αυτών που μας έχουν πραγματική ανάγκη και το στόχο αυτό, θα τον πετύχουμε. Θέλουμε το Μαρούσι μια πόλη ανθρωπιάς και αλληλεγγύης.

Όσον αφορά την ανεργία, με δύο τρόπους θα δράσουμε. Από τη μια, θα επιδιώξουμε να υπάρχει μια διαρκής συνεργασία του Δήμου με τις επιχειρήσεις της πόλης μας, προκειμένου να καλύπτουν τις ανάγκες τους στο μέγιστο δυνατό βαθμό, με συμπολίτες μας. Κι από την άλλη, θα αξιοποιήσουμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία του νέου ΕΣΠΑ, στο οποίο μεταφέρονται πόροι από το Κεντρικό Κράτος προς τους Δήμους. Θα αναλάβουμε συγκεκριμένες δράσεις που αφορούν την ενίσχυση των δεξιοτήτων των ανέργων, μέσα από δράσεις που αφορούν τη μαθητεία, την κατάρτιση και στη συνέχεια την προώθηση των ανέργων σε θέσεις απασχόλησης.

Ερ. Έχετε προγραμματίσει ενέργειες που θα δημιουργήσουν μια ασφαλή πόλη για επισκέπτες και κατοίκους;

Απ. Το ζήτημα της ασφάλειας είναι αρμοδιότητα του Κεντρικού Κράτους, στο οποίο ο Δήμος μπορεί να συμβάλλει επικουρικά. Στο πλαίσιο αυτό, μπορούμε να κάνουμε το Μαρούσι μια πόλη ακόμη πιο ασφαλή και φιλική σε κατοίκους και επισκέπτες, με δράσεις όπως η ενίσχυση του δικτύου δημοτικού φωτισμού. Η επανασύσταση και λειτουργία της υπηρεσίας της Δημοτικής Αστυνομίας, που λείπει τα τελευταία χρόνια από το Μαρούσι. Η βελτίωση των συνθηκών αστικής κινητικότητας κλπ.

Ερ. Θεωρείτε πως ένας δήμος μπορεί να αποτελέσει πυλώνα ανάπτυξης και καινοτομίας;

Απ. Ασφαλώς και μπορεί. Μόνον στην Ελλάδα δεν έχουμε ακόμη αντιληφθεί τη σημασία των πόλεων στην αντιμετώπιση των τεράστιων προκλήσεων που συντελούνται, όπως η παγκοσμιοποίηση, οι δημογραφικές αλλαγές και το μεταναστευτικό, η κλιματική αλλαγή. Οι σημαντικότεροι διεθνείς οργανισμοί αναγνωρίζουν ότι οι πόλεις- Δήμοι διαθέτουν την ακριβή γνώση των προβλημάτων, την άμεση επαφή με τους πολίτες, τον ενθουσιασμό να καινοτομούν και να εφαρμόζουν δημιουργικές λύσεις εκεί που το κράτος βλέπει μόνο προβλήματα.

Ερ. Είναι εφικτό να βιώσουμε στο μέλλον αυτοτέλεια των δήμων σε θεσμικό και ρυθμιστικό ρόλο;

Απ. Αυτό ήδη συμβαίνει σε όλη την ανεπτυγμένη Ευρώπη. Γιατί να μην μπορεί να συμβεί και στην Ελλάδα; Η Αυτοδιοίκηση μπορεί και έχει ήδη προτείνει συγκεκριμένο θεσμικό και λειτουργικό πλαίσιο. Όμως το κεντρικό κράτος επιμένει σε ξεπερασμένες λογικές.

Ερ. «Έξυπνες πόλεις». Είναι για εσάς ζητούμενο;

Απ. Είναι ζητούμενο και υποχρέωση αν θέλουμε να πάμε μπροστά. Θέλουμε ενεργοποίηση της κάρτας Δημότη, τη γρήγορη λήψη πιστοποιητικών, ασύρματο δίκτυο παντού, σύστημα «έξυπνης στάθμευσης», καθημερινή ενημέρωση των δημοτών, πλήρη ανάπτυξη ψηφιακών δημοτικών υπηρεσιών.

Ερ. Οι υποψήφιοι δήμαρχοι του Αμαρουσίου θεωρείτε πως συγκεντρώνουν τα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για τον ρόλο και τι διαφοροποιεί την δική σας υποψηφιότητα;

Απ. Οι πολίτες είναι αυτοί που θα κρίνουν την καταλληλότητα ή όχι των άλλων υποψηφίων. Όσο με αφορά, θεωρώ ότι η δική μου υποψηφιότητα συγκεντρώνει τρία ισχυρά σημεία. Πρώτον, έχω την απαραίτητη γνώση, τη διοικητική και οργανωτική εμπειρία , για να διαχειριστώ ένα Δήμο σαν το Μαρούσι. Δεύτερο, έχουμε μια πολύ καλή ομάδα. Στο ψηφοδέλτιό μας συμμετέχουν έμπειρα και ικανά στελέχη , καταξιωμένα στον πολιτικό, κοινωνικό και επαγγελματικό στίβο. Αυτή η ικανή ομάδα μπορεί να διοικήσει έναν Δήμο με υψηλές απαιτήσεις. Και το τρίτο, έχουμε ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα, που ανταποκρίνεται στις σημερινές αλλά και τις μελλοντικές ανάγκες της πόλης και των πολιτών της.

Ερ. Οι δημοσκοπήσεις τι δείχνουν έως σήμερα;

Απ. Καταγράφουν τη διαρκώς αυξανόμενη θετική αποδοχή και δημοσκοπική υπεροχή της υποψηφιότητάς μας, όμως δεν εφησυχάζουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας