Πρόταση Λ. Μαγιάκη για Ψήφισμα ενάντια στον πόλεμο στην Ουκρανία

0

Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι αναμφισβήτητα και πάνω από όλα μια αιματοχυσία, μια τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή με χιλιάδες νεκρούς στρατιώτες, αμάχους, μεταξύ των οποίων και ελληνικής καταγωγής ,εκατομμύρια ξεριζωμένους πρόσφυγες.  Μια καταστροφή που θα μπορούσε και  θα έπρεπε να είχε αποφευχθεί και που πρέπει να σταματήσει άμεσα, τώρα και χωρίς καθυστερήσεις.

Είναι όμως ταυτόχρονα και ένα ιστορικό γεγονός παγκόσμιας εμβέλειας. Για πρώτη φορά μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης αμφισβητείται η παντοδυναμία των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Αναδεικνύει ότι οι ΗΠΑ παρόλο που διατηρούν την πρωτοκαθεδρία τους ως παγκόσμια οικονομική και στρατιωτική υπερδύναμη εν τούτοις βρίσκονται δυνητικά σε υποχώρηση.

Η εξέλιξη στην Ουκρανία δεν αποτέλεσε κεραυνό εν αιθρία. Είναι αποτέλεσμα μίας κρίσης, που βαθαίνει εδώ και οκτώ χρόνια, λόγω της βίαιης ανατροπής του πολιτικού και οικονομικού προσανατολισμού της, με το πραξικόπημα του 2014, που πυροδοτήθηκε από τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Ο «ευρωπαϊκός» προσανατολισμός της Ουκρανίας, διασφαλίστηκε μέσα από τρομοκρατική δράση νεοναζιστικών ταγμάτων, εθνική και πολιτική καταπίεση, θέση εκτός νόμου των κομμουνιστικών κομμάτων και συμβόλων, και επισφραγίστηκε με το κάψιμο του Σπιτιού των Συνδικάτων στην Οδησσό, με δεκάδες νεκρούς αγωνιστές αντιφασίστες, με τη στήριξη των ΗΠΑ και της ΕΕ. Η αυτονομία των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ και οι συμφωνίες του Μινσκ, στις οποίες εξαναγκάστηκε να συναινέσει η Ουκρανική κυβέρνηση, ήταν αποτέλεσμα του ένοπλου αγώνα του λαού αυτών των περιοχών. Από τότε συντηρείται μία εμφύλια σύγκρουση με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, θεσμική ενσωμάτωση των νεοναζιστικών ταγμάτων, οργανωμένη καταστολή της πολιτικής και κοινωνικής αντιπολίτευσης με μαζικές φυλακίσεις, ακόμα και με δολοφονίες, με συστηματικό πολεμικό εξοπλισμό της Ουκρανίας από χώρες του ΝΑΤΟ. Ως επιταχυντές της σημερινής κρίσης λειτούργησαν η καταστρατήγηση από την Ουκρανική Κυβέρνηση των συμφωνιών του Μινσκ και η προοπτική της άμεσης ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, που διευρύνει και ενισχύει την περικύκλωση της Ρωσίας και θέτει σοβαρό θέμα για την ασφάλεια της.

Το ερώτημα στο οποίο θα πρέπει να τοποθετηθεί ο καθένας μας είναι αν οι «δυτικοί»  άφησαν με την πολιτική τους περιθώρια ειρηνικής διευθέτησης των διαφορών ή αν ώθησαν τη Ρωσία, με την επιθετικότητα τους και την απροθυμία τους για την εφαρμογή μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής ασφάλειας από τον Ατλαντικό μέχρι τα Ουράλια, στον παραλογισμό του πολέμου.

Η  εκτίμηση αυτή για την κυρίαρχη πλευρά της σύγκρουσης δεν σημαίνει και ταύτιση με τη σημερινή καπιταλιστική Ρωσία, το εκεί αυταρχικό καθεστώς και τις επιλογές του, ούτε αυταπάτες για τους στόχους και το ρόλο της.

Από την άλλη η υποκρισία των δυτικών κυβερνήσεων έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Ανακαλύπτουν την δήθεν για πρώτη φορά επέμβαση σε ευρωπαϊκό έδαφος, αποσιωπώντας την κατοχή του 40% της Κύπρου από την Τουρκία. Επίσης, τον διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας, καθώς και τις επεμβάσεις και τη διάλυση χωρών, όπως του Ιράκ, του Αφγανιστάν, της Συρίας και της Λιβύης και των παράνομων (εκτός διεθνούς δικαίου) οικονομικών και άλλων κυρώσεων σε 40 χώρες από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους προσπαθούν  να ανακόψουν την εξελισσόμενη διαδικασία ανάδυσης ενός νέου πολυπολικού καπιταλιστικού κόσμου, με αυτές σε υποχώρηση ως προς το ρόλο της ως μόνης παγκόσμιας υπερδύναμης. Πρόσφατη είναι και η σύναψη της συμφωνίας AUKUS που στρέφεται σαφώς κατά της Κίνας που δεν αποκλείεται στο μέλλον να καταστεί η πρώτη στον κόσμο οικονομική δύναμη.

Ανεξάρτητα όμως από τις πολιτικές τοποθετήσεις καθενός μας εμείς σαν αυτοδιοικητικοί οφείλουμε να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη ενός μαζικού φιλειρηνικού, αντιπολεμικού, αντιιμπεριαλιστικού κινήματος στη χώρα μας, στην ευρύτερη περιοχή μας και σε όλη την Ευρώπη με στόχο τον τερματισμό του πολέμου, την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών ενάντια στην κούρσα των εξοπλισμών και για το συνολικό αφοπλισμό.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΕΝΑ ΚΟΙΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΔΣ ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ 4 ΣΗΜΕΙΩΝ

  • ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΩΡΑ Ο ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ, Η ΑΙΜΑΤΟΧΥΣΊΑ, Η ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΗ ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΥΔΕΤΕΡΟΤΗΤΑΣ ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΉ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΗΠΑ ΤΗΣ ΕΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
  • ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΜΑΧΟΥΣ
  • ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΑΛΛΗ ΕΜΠΟΛΕΜΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΌ ΕΘΝΟΤΗΤΑ, ΦΥΛΗ, ΧΡΩΜΑ, ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΝΑΛΟΓΕΙ

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας