Πρώτη δια ζώσης συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου

0

Στις υβριδικές συνεδριάσεις πέρασε το Δημοτικό Συμβούλιο του Αμαρουσίου καθώς την Τρίτη 17 Μαΐου πραγματοποίησε την πρώτη του μικτή συνεδρίαση, αφενός τηρώντας τις οδηγίες του Υπουργείου και τους κανονισμούς και αφετέρου αφουγκραζόμενο την επιθυμία πολλών Συμβούλων να επιστρέψουν στην «κανονικότητα» των συνεδριάσεων. Μετά από περισσότερα από δυο χρόνια πανδημίας και με την τελευταία δια ζώσης συνεδρίαση να έχει πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο του 2020, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου προσήλθαν περίπου οι μισοί Σύμβουλοι και οι υπόλοιποι μετείχαν με τηλεδιάσκεψη. Η συνεδρίαση ξεκίνησε με τα καλωσορίσματα στον κο Γ. Ζήκο, ο οποίος κατέλαβε την θέση του κου Κ. Τσαγκαρόπουλου που πρόσφατα παραιτήθηκε για λόγους υγείας. Όλοι ανεξαιρέτως ευχήθηκαν στον απερχόμενο και στον νέο Δημοτικό Σύμβουλο. Ο Δήμαρχος κος Θ. Αμπατζόγλου καλωσορίζοντας τον κο Ζήκο σημείωσε πως πρόκειται για έναν συνεργάτη που όλα αυτά τα χρόνια αποδεικνύει τη χρησιμότητά του ενώ ο κος Γ. Ζήκος από την πλευρά του ευχαρίστησε θερμά τους συναδέλφους του για τα καλά τους λόγια και δεσμεύτηκε να συνεχίσει το έργο που για 14 χρόνια ως Σύμβουλος έχει επιτελέσει στην πόλη του.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κος Γ. Καραμέρος συνεχάρη για την διοργάνωση της πρώτης δια ζώσης συνεδρίασης με επιτυχία, αν και έκρινε πως αυτή η εξέλιξη έχει καθυστερήσει και ευχήθηκε για μια γόνιμη περίοδο τονίζοντας πως και σε αυτή την πρόσφατη κρίση που αφορά το ενεργειακό ζήτημα ο κόσμος απαιτεί λύσεις από την τοπική αυτοδιοίκηση.

Παραίτηση Λ. Μαγιάκη από τη θέση του Δημοτικού Συμβούλου

Την παραίτησή του από τη θέση του Δημοτικού Συμβούλου ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Παράταξης «Ενότητα Ανατροπή και Έργο» κος Λ. Μαγιάκης  στα πλαίσια των προεκλογικών δεσμεύσεων της παράταξης. Την θέση του στο Δημοτικό Συμβούλιο θα πάρει η πρ. Δημοτική Σύμβουλος και πρώτη σε σταυρούς προτίμησης κα Κ. Ψάλτη. Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι πως όλοι ανεξαιρέτως, συνάδελφοι του κου Μαγιάκη μίλησαν με τα καλύτερα λόγια, για ένα άνθρωπο υπεύθυνο, σοβαρό, μαχητικό με πολιτικό πολιτισμό και αξιοπρέπεια που έχει πορευτεί όλα τα χρόνια της αυτοδιοικητικής του πορείας με ήθος και αξίες.

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κος Δ. Σμυρνής ευχαριστώντας τον κο Λ. Μαγιάκη για τη στήριξη στο έργο του Δημοτικού Συμβουλίου με ορθές παρατηρήσεις τόνισε πως «σε ευχαριστούμε για τη συνεργασία που είχαμε γιατί τιμούσε την πόλη μας». Για το σεβασμό που δείχνει ο κος Λ. Μαγιάκης έκανε λόγο και ο Δήμαρχος κος Θ. Αμπατζόγλου επισημαίνοντας πως έκανε πάντα αντιπαράθεση αρχών, αξιών και απόψεων και πως δεν κινήθηκε ποτέ παρασκηνιακά όποια και αν ήταν η πολιτική διαφωνία του. Με θερμά λόγια μίλησε και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κος Γ. Καραμέρος χαρακτηρίζοντας τον κο Μαγιάκη ως μια μαχητική φωνή, που τους ενώνουν περισσότερα από όσα τους χωρίζουν και που θα λείψει από τα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης.

Το λόγο πήραν ακόμα η κα Μ. Καρλατήρα, ο κος Επαμ. Γαρδέλης, Β. Μπούρας και ο κος Π. Κούκουζας στο ίδιο κλίμα, όπως και ο κος Λ. Μαγιάκης ευχαριστώντας για όσα ακούστηκαν. Στο κείμενο της παραίτησής του αναφέρει πως

 

ΔΗΛΩΣΗ  ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ

Ημερ. 16/05/2022

Κύριε Δήμαρχε, Κε Πρόεδρε, Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Σας ενημερώνω ότι την Τετάρτη 18-5-2022 θα υποβάλω στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου την παραίτηση μου από τη θέση του δημοτικού συμβούλου του Δήμου Αμαρουσίου.

Η παραίτηση αυτή εντάσσεται στα πλαίσια των προεκλογικών δημόσιων δεσμεύσεων της παράταξης μας και καθυστέρησε να υλοποιηθεί για μερικούς μήνες λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΩ

Τους συμπολίτες/σσες   που επί 12 χρόνια μας τίμησαν στις εκλογές με την ψήφο τους και μας εμπιστεύτηκαν την εκπροσώπηση τους στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης μας.

Τα μέλη των παρατάξεων ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ και ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΕΡΓΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ για την αγωνιστική τους παρουσία, για όσο διάστημα συμπορευτήκαμε, στο έργο, στις δράσεις και στις εκλογικές μάχες που δώσαμε.

Τους εκπροσώπους των εργαζομένων του Δήμου και των τοπικών συλλογικών φορέων για την εποικοδομητική τους συμμετοχή στις διαβουλεύσεις και τις εκδηλώσεις των δύο παραπάνω παράταξεων.

Τους κ.κ. Δημάρχους, Προέδρους Δημοτικού Συμβουλίου  και όλους/ες τους συναδέλφους/ συναδέλφισσες όλων των παρατάξεων, διαχρονικά, για την ειλικρινή συνεργασία που είχαμε σε θέματα για τα οποία είχαμε κοινή αντίληψη για τα προβλήματα της πόλης,  καθώς και για την ψήφο τους με την οποία με τίμησαν για την εκλογή μου σε θεσμικά όργανα του Δήμου και στα συνδικαλιστικά όργανα της Αυτοδιοίκησης.

Τους εργαζόμενους και εργαζόμενες του Δήμου και ιδιαίτερα αυτούς του γραφείου υποστήριξης δημοτικού συμβουλίου για την πολύτιμη συνδρομή  τους στην εκπλήρωση των καθηκόντων μου.

Τη μερίδα του Τύπου, έντυπου και ηλεκτρονικού, που πρόβαλλε τις θέσεις μας.

Στην εικοσαετή και πλέον παρουσία μου στις αυτοδιοικητικές υποθέσεις της πόλης υπερασπίστηκα αγωνιστικά και με συνέπεια, μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο, τις αρχές, τις αξίες και τις προγραμματικές θέσεις των παρατάξεων στις οποίες συμμετείχα, είτε ως απλό μέλος είτε ως επικεφαλής.

Παρά τις πολιτικές διαφορές και τις έντονες διαφωνίες με τις κατά καιρούς διοικήσεις του Δήμου προσπάθησα να αποφύγω την οξύτητα, την πόλωση, τις μικροπολιτικές αντιπαραθέσεις και κυρίως τις προσωπικές επιθέσεις που θεωρώ ότι δεν ωφελούν το θεσμό της Αυτοδιοίκησης αλλά και γενικότερα την αξιοπιστία του δημοκρατικού μας πολιτεύματος.

Τη θέση μου στο δημοτικό συμβούλιο θα αναλάβει η καθόλα άξια κα ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΨΑΛΤΗ στην οποία  εύχομαι καλή επιτυχία στο έργο της ως δημοτικής συμβούλου και ως επικεφαλής της παράταξης.

Σε ότι με αφορά παραμένω ενεργός ως απλό μέλος της παράταξης με παρουσία στα αυτοδιοικητικά και στους κοινωνικούς αγώνες της πόλης και του λαού μας.

 

ΛΕΥΤΕΡΗΣ  ΜΑΓΙΑΚΗΣ

 

Η Υπηρεσία Καθαριότητας και πρασίνου στο προσκήνιο

Πρό ημερησίας διατάξεως το λόγο πήρε ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου κος Ηλιάκης ο οποίος τόνισε πως η Υπηρεσία πρασίνου μπαίνει στο στόχαστρο της Διοίκησης για να ιδιωτικοποιηθεί. Ξεκαθαρίζοντας πως οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να επιτρέψουν καμία ιδιωτικοποίηση, ο κος Ηλιάκης έκανε λόγο για υποστελέχωση της Υπηρεσίας υποστηρίζοντας πως παρότι μέσα στα δυο τελευταία χρόνια  ο στόλος έχει ανανεωθεί σημαντικά, δεν έχει συμβεί το ίδιο και με το προσωπικό.

Την απόλυτη και ξεκάθαρη διαβεβαίωσή του διατύπωσε ο Δήμαρχος κος Θ. Αμπατζόγλου πως δεν υπάρχει καμία πρόθεση για ιδιωτικοποίηση της Υπηρεσίας, πόσο μάλλον τη στιγμή που οι προσπάθειες της Διοίκησης από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων της είναι για τον εκσυγχρονισμό και την ενδυνάμωση της Υπηρεσίας. Σημείωσε πως στο κομμάτι του Πρασίνου η Υπηρεσία έχει αποδυναμωθεί και αυτό είναι κάτι που παραδέχονται και οι ίδιοι οι υπάλληλοι.  Παράλληλα στο αίτημα του Δήμου στη διαδικασία της κινητικότητας να καλυφθεί το σύνολο των οργανικών θέσεων το αποτέλεσμα ήταν μόλις τέσσερις υπάλληλοι και αυτοί μηχανικοί. Ο κος Δήμαρχος εξήγησε πως οι εργολαβίες που γίνονταν μέχρι τώρα μεμονωμένα, με μικρούς διαγωνισμούς στα όρια της απευθείας ανάθεσης για αντικείμενα που δεν μπορεί να εκτελέσει η Υπηρεσία όπως τις εκριζώσεις, το κλάδεμα ψηλών δέντρων, τα αρδευτικά, και το πρόγραμμα Life Green τώρα πλέον θα ενοποιηθούν σε έναν μεγάλο διεθνή διαγωνισμό, σύμφωνα με τις οδηγίες από το Ελεγκτικό Συνέδριο και δήλωσε πως «η σχέση μας με τους εργαζόμενους είναι σχέση ειλικρίνειας, οι εργαζόμενοί μας δεν έχουν να φοβούνται τίποτα, αλλά ούτε και θα αφήσουμε την πόλη να μείνει πίσω. Θέλουμε να γίνεται δουλειά στην πόλη με όρους διαφάνειας και νομιμότητας».

Συμπληρωματικά η Αντιδήμαρχος κα Ρ. Χαλιώτη σημείωσε πως έχουν γίνει προσπάθειες για προσλήψεις προσωπικού, χωρίς αποτέλεσμα και συνεχίζουν να γίνονται.

        Ο κος Γ. Καραμέρος χαιρέτισε την απόφαση της Διοίκησης να προχωρήσει σε έναν μεγάλο, διεθνή διαγωνισμό τονίζοντας πως η παράταξη συνηθίζει τις απευθείας αναθέσεις ενώ κάλεσε τη Δημοτική Αρχή να φέρεται με σεβασμό στους εργαζόμενους και να μην τους απαξιώνει.

Η κα Μ. Καρλατήρα ζήτησε να σταματήσει κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης και έκανε λόγο για σταδιακή απαξίωση των Υπηρεσιών του Δήμου.

Η κα Μ. Διακολιού στην τοποθέτησή της επεσήμανε πως οι αναθέσεις έργων κοστίζουν πολύ περισσότερο από ότι αν το έργο το εκτελούσε η ίδια η Υπηρεσία του Δήμου και τάχθηκε υπέρ της μόνιμης και σταθερής εργασίας.

Η κα Α. Φράγκου τόνισε πως θα πρέπει να στελεχωθούν οι Υπηρεσίες του Δήμου με το απαραίτητο προσωπικό.

 

Ανεβαίνει το αφορολόγητο στις εγγραφές και επανεγγραφές στους Δημοτικούς Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς σταθμούς

Ώς 17.000 ευρώ η απαλλαγή από τα τροφεία

Για πρώτη φορά στη διαδικασία των εγγραφών και επανεγγραφών των Δημοτικών Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών οι αιτήσεις και η καταβολή των δικαιολογητικών θα γίνει ηλεκτρονικά για διευκόλυνση των ενδιαφερομένων. Παράλληλα με εισήγηση του Προέδρου του ΟΚΟΙΠΑΔΑ κου Π. Κόνιαρη μειώθηκε το αφορολόγητο για τα τροφεία. Πιο συγκεκριμένα η απαλλαγή από τα τροφεία μέχρι τώρα ήταν για τα ετήσια εισοδήματα αφορολόγητα από 0-14.000 ευρώ και πλέον με την απόφαση που πάρθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο θα ισχύει για τα εισοδήματα από 0 -17.000 ευρώ, για τα οποία οι γονείς θα έχουν δωρεάν τη φοίτηση των παιδιών τους. Πρόκειται για μια σημαντική κοινωνική παροχή, μια ελάφρυνση στα βάρη που σηκώνει η Μαρουσιώτικη οικογένεια με αποτέλεσμα η πρόταση αυτή του κου Κόνιαρη να αντιμετωπιστεί με μεγάλη αποδοχή από όλους και να συγκεντρώσει τα θετικά σχόλια ακόμα και από την αντιπολίτευση. Πιο συγκεκριμένα ο κος Σ. Μπόγδανος συνεχάρη τον Πρόεδρο του ΟΚΟΙΠΑΔΑ για την πρωτοβουλία του και σημείωσε πως το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΚΟΙΠΑΔΑ αποτελεί παράδειγμα συναινετικής λειτουργίας και πως υπάρχει μια γραμμή συνεννόησης που δουλεύει άψογα.  Απαντώντας ο κος Π. Κόνιαρης διαβεβαίωσε πως ο ΟΚΟΙΠΑΔΑ αφορά ένα κομμάτι του Δήμου που «όλοι πρέπει να είμαστε μια γροθιά».

 

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας