Πρωτοφανής η συμμετοχή στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης-πάνω από 60 οι ομιλητές

0

Θ. Αμπατζόγλου «Καταγράφουμε τις απόψεις όλων των φορέων και όλων των συμμετεχόντων για να μπορέσουμε να πάρουμε πιο γρήγορα αποφάσεις που αφορούν στο μέλλον της πόλης που ζούμε και αγαπούμε»

 

Με συμμετοχή που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο και κάθε προσδοκία, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου με θέμα: «∆ιαβούλευση επί της αρχικής πρότασης που αφορά στο Τεχνικό Πρόγραµµα του ∆ήµου Αµαρουσίου για το έτος 2020». Περισσότεροι από 60 ομιλητές πήραν το λόγο σε μια γόνιμη και επικοδομητική συζήτηση που κράτησε πάνω από 4 ώρες, με το Δήμαρχο κο Θ. Αμπατζόγλου να καταγράφει επιμελώς όλα όσα ακούγονταν και να απαντά άμεσα και τεκμηριωμένα αποδεικνύοντας πως έχει μελετήσει σε βάθος κάθε γειτονιά, κάθε σπιθαμή της πόλης και είναι γνώστης όλων των προβλημάτων και των αναγκών της.

Με τη δέσμευση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου και Προέδρου της Επιτροπής κου Δ. Σμυρνή πως η Επιτροπή Διαβούλευσης θα συνεδριάζει κάθε δύο μήνες περίπου, με διάφορα θέματα κάθε φορά, κάτι το οποίο είναι επίσης πρωτόγνωρο για πολλούς Δήμους, η πρώτη συνεδρίαση από πλευράς οργάνωσης, συντονισμού και διαδικασίας ήταν άψογη με τους περισσότερους ομιλητές να το καταγράφουν κάνοντας λόγο για σημαντική αναβάθμιση του θεσμού και να αποδίδουν τα εύσημα στον κο Πρόεδρο.

Η αλλαγή της ώρας συνεδριάσεων από το πρωί που ήταν παλαιότερα σε απόγευμα, και η επιμέλεια με την οποία οργανώθηκε η πρώτη συνεδρίαση αφενός βρήκε ανταπόκριση στην αθρόα συμμετοχή των συλλόγων και των φορέων που πραγματικά είχαν κατακλύσει την αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου και αφετέρου απέδειξε πως η νέα Δημοτική Αρχή έχει τη βούληση να εφαρμόσει στην πράξη τις δημοκρατικές συμμετοχικές διαδικασίες που δίνουν βάρος και αξία στη συνεργασία και την άποψη των πολιτών.                                                                                                                                  Κατά το χαιρετισμό του ο κ. Θ. Αμπατζόγλου αναφέρθηκε στο σκοπό της Επιτροπής διαβούλευσης που δεν είναι άλλος από αυτόν της διαδραστικής επικοινωνίας με τους πολίτες, χαιρέτησε τη μεγάλη συμμετοχή γεγονός που αποδεικνύει πως υπάρχει ενεργός διάθεση για τα κοινά τονίζοντας πως αυτό δίνει δύναμη και αισιοδοξία στη νέα Δημοτική Αρχή και τόνισε: πως «Δίνουμε μεγάλη σημασία σε αυτό το όργανο της διαβούλευσης. Επιθυμούμε πέρα από οποιεσδήποτε παραταξιακές διαμάχες και  μικροπολιτικές, να καταγράψουμε τις απόψεις όλων των φορέων και όλων των συμμετεχόντων έτσι ώστε να μπορέσουμε όλοι να διαμορφώσουμε μία καλύτερη άποψη και να πάρουμε πιο γρήγορα αποφάσεις που αφορούν στο μέλλον της πόλης στην οποία ζούμε και την οποία όλοι αγαπούμε.

Η πρώτη προτεραιότητα μας αλλά και ολόκληρου του Δημοτικού Συμβουλίου είναι να μπορέσουμε να φέρουμε σε μία καινούργια βάση τα οικονομικά μας και θα το κάνουμε με δραστικό τρόπο περιορίζοντας τον υφιστάμενο μεγάλο δανεισμό που έχει ο Δήμος προς τις τράπεζες, που δημιουργήθηκε αρκετά χρόνια πριν. Αυτό συνεχίζει βέβαια να βαρύνει σημαντικά τις προσπάθειες μας».

Στο τεχνικό πρόγραμμα υπάρχουν κάποιοι άξονες που αφορούν στην αναθεώρηση του γενικού πολεοδομικού σχεδίου, του τοπικού χωρικού όπως λέγεται πλέον και στο νέο Σχέδιο Βιώσιμης αστικής Κινητικότητας το ΣΒΑΚ, το οποίο είναι απαραίτητο εργαλείο για να μπορέσει ο Δήμος να ενταχθεί σε κοινοτικά προγράμματα και για να λάβει κρατικές χρηματοδοτήσεις και επιπλέον θα βοηθήσει για τους νέους σχεδιασμούς της πόλης.

Το Τεχνικό Πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμα τη διάνοιξη των οδών, τους χαρακτηρισμούς κάποιων δρόμων ως πεζοδρόμους, τη δρομολόγηση αρκετών θεμάτων που αφορούν στους μεγάλους πνεύμονες όπως είναι το κτήμα Καρέλλα, καθώς και αναπλάσεις, παρεμβάσεις πάντα στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής πολιτικής και του σεβασμού του χαρακτήρα αυτών των μεγάλων πάρκων. Το επόμενο κομμάτι παρεμβάσεων αφορά στους κοινόχρηστους και τους κοινωφελείς χώρους που υπάρχουν στο σχέδιο πόλης έτσι ώστε να κατοχυρωθεί η χρήση τους.

Τέλος το Τεχνικό Πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα για την αντιπλημμυρική θωράκιση, τη βελτίωση της προσβασιμότητας και της ασφαλούς κυκλοφορίας, τη συντήρηση και την αναβάθμιση των σχολικών χώρων, τις μελέτες και τον προγραμματισμό των νέων έργων. Κλείνοντας ο κος Δήμαρχος υπογράμμισε πως «Θα θέλαμε το πρόγραμμα να είναι ακόμα πιο τολμηρό. Θα θέλαμε να ενισχυθεί με περισσότερα χρήματα, αλλά όπως σας εξήγησα από την πρώτη στιγμή, ότι αυτό είναι μέσα στο πλαίσιο των περιορισμών και των υποχρεώσεων που έχουμε για να καταθέσουμε έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και συνεπώς δεν θα μπορούσαμε να βάλουμε πράγματα τα οποία ξεπερνούν τις δυνατότητες της πόλης μας. Το επόμενο διάστημα θα έχουμε συναντήσεις με υπουργούς και άλλους κυβερνητικούς παράγοντες για μεγάλα έργα που πρέπει να γίνουν όπως η διάνοιξη της λεωφόρου Κύμης μέχρι την εθνική οδό, θέμα που αφορά και τους Δήμους Κηφισιάς, Ηρακλείου, Πεύκης, Μεταμόρφωσης, όπως η υπογειοποίηση της Λεωφόρου Κηφισίας, έτσι ώστε να απελευθερώσουμε την επικοινωνία του κεντρικού ιστού της πόλης με το ανατολικό Μαρούσι».

Τέλος υπενθύμισε και τις επαφές που είχε ο Δήμος με τον Περιφερειάρχη Αττικής κο Γ. Πατούλη διεκδικώντας τη χρηματοδότηση ή την κατασκευή 12 μεγάλων έργων από την Περιφέρεια, που αφορούν κυρίως σε αντιπλημμυρικά έργα αλλά και έργα κατασκευής δρόμων και πεζοδρομίων και προσβασιμότητας των ΑΜΕΑ τονίζοντας πως «Αναμένουμε τη θετική αντίδραση της Περιφέρειας, ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη χρηματοδότηση των έργων».

Στις δεκάδες τοποθετήσεις των εκπροσώπων των φορέων και των Συλλόγων της πόλης τα έργα που επισημάνθηκαν αφορούσαν περισσότερο στην καθημερινότητα του πολίτη όπως πεζοδρόμια, φωτισμός, καθαριότητα, φύλαξη, αντιπλημμυρική θωράκιση, αγωγούς ομβρίων, καθαρισμοί ρεμάτων, επισκευές σε σχολεία, γήπεδα, αθλητικές εγκαταστάσεις, Παιδικές Χαρές, αναπλάσεις κοινόχρηστων χώρων, κατασκευή ενός γηπέδου ποδοσφαίρου, και μιας αίθουσας πολιτισμού, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, εξωραϊσμό του κέντρου ενω πολλοί ήταν και οι Σύλλογοι οι οποίοι είχαν καταθέσει στον Πρόεδρο υπόμνημα με τις προτάσεις τους.

Στο τέλος της συνεδρίασης  πήραν το λόγο οι αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι Πολεοδομίας κος Κ. Ρώτας, Τεχνικών έργων κος Β. Κάββαλος, Πολιτισμού και Αθλητισμού κος Γ. Νικολαράκος και Περιβάλλοντος  κος Σ. Τσιπουράκης εξήγησαν τη φιλοσοφία και το όραμα των έργων που περιλαμβάνει το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2020 και διαβεβαίωσαν πως όλες οι απόψεις καταγράφηκαν και θα μελετηθούν.

Κλείνοντας τη συνεδρίαση ο Δήμαρχος κος Θ. Αμπατζόγλου σημείωσε πως επετέυχθει ένας γόνιμος διάλογος, πως όσες προτάσεις είναι δυνατόν θα συμπεριληφθούν στο Τεχνικό Πρόγραμμα και οι υπόλοιπες θα ενταχθούν στις αναμορφώσεις του «Μας δίνει φτερά η σημερινή μέρα γιατί όταν πας να κάνεις μια προσπάθεια και βρίσκεις ανταπόκριση είναι το σημαντικότερο για την συνέχεια. Η σημερινή επιτυχία ανήκει στους Μαρουσιώτες που έδωσαν χρόνο και ψυχή για να γίνει αυτή η διαδικασία».

Η Επιτροπή με αυξημένη πλειοψηφία γνωμοδότησε θετικά επί του Τεχνικού Προγράμματος (με μόνο δυο συμμετέχοντες να ψηφίζουν ως παρόντες).

 

 

ρεπορτάζ Α. Αναστασοπούλου

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας