Προβληματισμός για την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής στο Δήμο Αμαρουσίου

0

Με επιστολές τους τόσο οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων δύο Δημοτικών Σχολείων της πόλης όσο και η Ένωση Εκπαιδευτικών αλλά και η Παράταξη της Μείζονος Αντιπολίτευσης εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για το ενδεχόμενο να στεγαστούν τα νήπια σε αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, λόγω του συγχρωτισμού που θα προκύψει με τα παιδιά του Δημοτικού.

Ειδικότερα στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 18ου Δημοτικού Σχολείου αναφέρει πως «Και στη χώρα μας συζητούνται έντονα οι κοινωνικές αποστάσεις, η προσπάθεια για διδασκαλία σε τμήματα με μέχρι 15 μαθητές, τα διαφορετικά διαλείμματα των μαθητών, η υποχρεωτική χρήση μάσκας από το νηπιαγωγείο και γενικότερα τονίζεται η επικινδυνότητα του ιού για όλους μας. Αυτή ακριβώς την εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για την χώρα και την υγεία μας και σύμφωνα με την επισυναπτόμενη ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Αμαρουσίου, επιχειρείται η επίταξη της (ακατάλληλης για διδασκαλία) αίθουσας εκδηλώσεων του σχολείου μας για στέγαση νηπίων(!!) θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο τόσο την υγεία των παιδιών του δημοτικού, όσο και του νηπιαγωγείου.

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 18ου Δημοτικού Αμαρουσίου δηλώνει πως θα χρησιμοποιήσει κάθε νόμιμο μέσο για την αποτροπή της τόσο επικίνδυνης μεθόδευσης για την υγεία των παιδιών μας. Η υγεία των παιδιών μας δεν θα γίνει παιχνίδι για την ικανοποίηση παράλογων προεκλογικών υποσχέσεων. Οι υπεύθυνοι ας φροντίσουν έγκαιρα και άμεσα να βρουν όλες τις απαιτούμενες ΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ αίθουσες για τη στέγαση των νηπίων και προνηπίων του 18ου Νηπιαγωγείου Αμαρουσίου. Καλούμε τον όποιο υπεύθυνο να ξεχάσει τις όποιες απαράδεκτες, επικίνδυνες και απαρχαιωμένες  λύσεις στοιβάγματος των παιδιών μας. Ο πολυετής αγώνας όλων μας για δύο ασφαλή και λειτουργικά σχολεία δεν μπορεί να ακυρωθεί εξαιτίας της ανευθυνότητας των όποιων υπευθύνων να ολοκληρώσουν αυτά που υποσχέθηκαν και οφείλουν να κάνουν έγκαιρα. Και μάλιστα εν μέσω πανδημίας!!

ΟΧΙ στον άκρως επικίνδυνο συνωστισμό των παιδιών μας!! Σας καλούμε όλους σε ετοιμότητα».

Ομοίως και στην ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων του 8ου Δημοτικού Σχολείου εκτίθενται οι κίνδυνοι από μια τέτοια απόφαση και υπογραμμίζεται πως «Μία εβδομάδα πριν ανοίξουν οι σχολικές αίθουσες για να υποδεχτούν τα παιδιά μας, και εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, με μία άκρως αιφνιδιαστική κίνηση ενημερωθήκαμε ότι επιχειρείται η επίταξη της αίθουσας εκδηλώσεων του σχολείου μας, προκειμένου να στεγαστούν σε αυτή παιδιά του 5ου  και του 10ου Νηπιαγωγείου Αμαρουσίου.

Πρόκειται για μία απόφαση για την οποία δεν είχε προηγηθεί καμία ενημέρωση, συζήτηση και διαβούλευση, τόσο με τη Διεύθυνση και τον Σύλλογο Διδασκόντων του σχολείου μας, όσο και  με τον Σύλλογό μας αλλά και για μία απόφαση που θεωρούμε ότι θέτει σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια, τόσο των νηπίων, όσο και των παιδιών του δημοτικού μας σχολείου. Επιπρόσθετα, δεν υπήρχε λόγος ανησυχίας καθώς ο Δήμος Αμαρουσίου διατύπωνε με έμφαση ότι δημιούργησε ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ υποδομές για την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης

Η αίθουσα εκδηλώσεων του καθόλα φιλόξενου σχολείου μας, δεν πληροί τις προϋποθέσεις ώστε να μετατραπεί σε αίθουσα διδασκαλίας, δεν υπάρχει καμία πρόνοια για τις τουαλέτες που θα χρησιμοποιούν τα νήπια, αλλά και για τα φαινόμενα συγχρωτισμού που είναι βέβαιο ότι θα προκύψουν λόγω της παρουσίας μεγάλου αριθμού παιδιών στο σχολικό κτίριο, αλλά και εκτός αυτού, κατά τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης των μαθητών και συνοδών τους. Επιπλέον προκύπτουν σημαντικοί προβληματισμοί,  κοινωνικού χαρακτήρα, από την συνύπαρξη/ελεύθερη έκφραση και κίνηση, παιδιών ηλικίας 4-12 ετών.

Σε εποχές που μιλάμε για την απόλυτη αναγκαιότητα λήψης αυστηρών μέτρων ασφάλειας και υγιεινής (υποχρεωτική χρήση μάσκας, απολύμανση και σχολαστικός καθαρισμός όλων των χώρων), για τήρηση αποστάσεων και αποσυμφόρηση των σχολικών αιθουσών και κτιρίων (μικρότερος δυνατός αριθμός μαθητών ανά αίθουσα, διαφορετικά διαλείμματα, κ.α’), είναι αδιανόητο να επιβαρύνουμε ακόμη περισσότερο μια σχολική μονάδα που  στεγάζει  250 παιδιά και 32 διδάσκοντες.

Το πρόβλημα με τη στέγαση των νηπίων και προνηπίων του 5ου Νηπιαγωγείου Αμαρουσίου, -κι όχι μόνο-, προκειμένου για την εφαρμογή της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης,  ήταν ήδη γνωστό εδώ και μήνες στην δημοτική αρχή και τους δημόσιους φορείς και οι υπεύθυνοι όφειλαν να είχαν μεριμνήσει εγκαίρως ώστε να βρουν  την πλέον κατάλληλη και ενδεδειγμένη λύση και να την ολοκληρώσουν ΕΓΚΑΙΡΑ και βέβαια πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς .

Η υγεία των παιδιών όλων μας είναι το πρώτο μέλημά μας και αυτή καλούμαστε να διασφαλίσουμε! Διαμηνύουμε την ετοιμότητα και την αποφασιστικότητά μας ώστε να αποτρέψουμε το σχέδιο που επιχειρείται να τεθεί σε εφαρμογή, λίγες μόλις ημέρες πριν ξεκινήσουν τα μαθήματα.

Σε καταγγελία προβαίνει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών για το συγκεκριμένο θέμα και στη δική της ανακοίνωση αναφέρει πως «όπως μας ενημέρωναν από το Δήμο Αμαρουσίου μέσω του Προέδρου της ΔΕΠ Αμαρουσίου κου Παναγιώτη Σαγρή, είχαν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής προέκυψαν προβλήματα με την παράδοση και εγκατάσταση των αιθουσών ελαφράς προκατασκευής με αποτέλεσμα εξαιτίας της καθυστέρησης αυτής να χρειάζονται άμεσα δύο αίθουσες για προσωρινή φιλοξενία αντίστοιχων τμημάτων νηπίων μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου του 2020. Η λύση που επιλέχθηκε με τη συνεργασία της Δ/νσης Π. Ε. Β΄ Αθήνας ήταν να αναζητηθεί η πρόσκαιρη λύση της παραχώρησης των αιθουσών τελετών των Δημοτικών Σχολείων 8ου και 18ου Αμαρουσίου και όλα αυτά εν μέσω πανδημίας του ιού covid 19!!!

ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ ως απαράδεκτες τις ενέργειες αυτές του Δήμου Αμαρουσίου και καλούμε τη Δημοτική Αρχή και τη ΔΕΠ Αμαρουσίου να πάψουν να παίζουν με την υγεία παιδιών και εκπαιδευτικών εν μέσω πανδημίας αναζητώντας αμέσως πρόσφορη λύση για την άρση των όποιων προβλημάτων για την άμεση εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής &Εκπ/σης στο Δήμο Αμαρουσίου χωρίς την περαιτέρω επιβάρυνση των ήδη επιβαρυμένων και υπερπλήρων κτηρίων των Δημοτικών Σχολείων της πόλης του Αμαρουσίου. Ας αφήσει ο Δήμος Αμαρουσίου την ικανοποίηση προεκλογικού χαρακτήρα αιτημάτων και ας φροντίσει έγκαιρα και άμεσα να βρει όλες τις απαιτούμενες αίθουσες για τη στέγαση των νηπίων και προνηπίων των Δημόσιων Νηπιαγωγείων όπως μας διαβεβαίωνε μέχρι τώρα ότι έχει κάνει».

Απογοητευτική χαρακτηρίζει η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης την κατάσταση στα σχολεία και τονίζει πως «Με τον κορονοϊο να επανεμφανίζεται  από τα μέσα Ιουλίου η δημοτική αρχή έμεινε αδρανής σε κρίσιμα ζητήματα παρά τις υποσχέσεις και τις κούφιες μεγαλοστομίες του Δημάρχου κ. Αμπατζόγλου αλλά και εκ των εκ δεξιών, συνεργατών του όπως ο πρόεδρος της δημοτικής επιτροπής Παιδείας κ. Παναγιώτης Σαγρής. Παράλληλα με τις παλινωδίες και τις ασάφειες του Υπουργείου Παιδείας καταγράφεται ασυνέπεια του Δήμου στα παρακάτω: Τι και αν αποτελούσε βασική δέσμευση του δημάρχου ότι από το σχολικό έτος 2020-21 θα εφαρμοστεί ΚΑΙ στο Μαρούσι η δίχρονη Προσχολική Εκπαίδευση.

ΟΛΑ αποδείχτηκαν λόγια κενά περιεχομένου  και δηλώσεις και αποδεικνύονται ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ προς κάθε Μαρουσιώτισσα/ Μαρουσιώτη  καθώς ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ τα έργα που απαιτούνταν για τη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση.

Μια μόλις βδομάδα πριν το άνοιγμα των σχολείων, η διοίκηση Αμπατζόγλου και ο κ. πρόεδρος δημοτικής επιτροπής Παιδείας κ. Παναγιώτης Σαγρής αναζητούν ευκαιριακές λύσεις που κρύβουν υγειονομικούς κινδύνους αδιαφορώντας για την εγκυρότητα και την παιδαγωγικότητα αυτών. Δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν τους προγραμματισμένους χώρους (7 παραρτημάτων) για την εφαρμογή της Υποχρεωτικής (ισχύει από το 2018) δίχρονης Προσχολικής Εκπαίδευσης από το σχολικό έτος 2020-21.

Προσπαθούν την τελευταία στιγμή με εμβαλωματικές λύσεις  λοιπόν να «στριμώξουν» τα παιδάκια της προσχολικής εκπαίδευσης (που σαφώς είναι περισσότερα απ΄ ότι πέρσι τέτοιο καιρό καθώς ο Δήμαρχος είχε εξαγγείλει την εφαρμογή της δίχρονης) σε δημοτικά και παιδικούς σταθμούς. Η αδυναμία να αναλάβουν τις ευθύνες τους και ενώ είχαν έναν ολόκληρο χρόνο για να βρουν χώρους τους οδήγησε να «πετάξουν το μπαλάκι» σε Διευθυντές Δημοτικών και Προϊσταμένες Νηπιαγωγείων και εκείνοι με τις σειρά τους να πιέζουν με παράνομες προφορικές εντολές και να μη σηκώνουν τα τηλέφωνα στους εκπαιδευτικούς. Το λιγότερο που οφείλει η διοίκηση Αμπατζόγλου, ο ίδιος ο δήμαρχος αλλά και ο κ. Σαγρής είναι να δώσουν σαφείς εξηγήσεις προς μαθητές- γονείς- εκπαιδευτικούς για την έλλειψη προγραμματισμού σε μια σειρά ζητημάτων εκτός αν και πάλι αρχίσουν τις απειλές.

Τελευταία στιγμή, μόλις την Παρασκευή (4-9-2020) προχώρησαν στην πρόσληψη μόλις 52 καθαριστριών που προφανώς θα αναλάβουν υπηρεσία τις επόμενες μέρες. Πρόκειται για 48 καθαρίστριες πλήρους απασχόλησης (6,5 ώρες) και 4 μερικής απασχόλησης που αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες των σχολείων του Αμαρουσίου (περισσότερα από 50), των οποίων το ωράριό  ξεκινά στις 7πμ και να ολοκληρώνεται στις 4μμ. Ο μικρός αριθμός των προσλήψεων προσωπικού καθαριότητας γίνεται ακόμα πιο ελλειμματικός  αν αναλογιστούμε ότι σύμφωνα με τις αυστηρές οδηγίες του ΕΟΔΥ, η σχολαστική καθαριότητα των χώρων- αντικειμένων πρέπει να γίνεται τόσο καθόλη τη διάρκεια των μαθημάτων όσο και μετά τη λήξη αυτών. Με τα ψέματα δηλαδή θα καθαρίζονται τα σχολεία.

Ο επικεφαλής της παράταξης #Ενωμένο Μαρούσι κ. Γιώργος Καραμέρος έκανε για όλα αυτά την εξής  δήλωση: «Ο συνωστισμός που θα παρατηρηθεί κατά τα φαινόμενα στα σχολεία αλλά και ο πλημμελής καθαρισμός τους, οφείλονται στις καθυστερημένες αποφάσεις αλλά και τις παραλείψεις της διοίκησης του Δήμου. Εγκυμονούν δε υγειονομικούς κινδύνους για όλους τους κατοίκους της πόλης. Για απευθείας προσλήψεις κομματικών στελεχών που κάθονται στα γραφεία και αναθέσεις μικρών ή μεγαλύτερων ποσών σε επιχειρήσεις ή δικηγορικά γραφεία, εκμεταλλευόμενοι τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου για την πνευμονία covid-19 βρήκατε τρόπο και χρόνο. Για να κάνετε τα αυτονόητα καθήκοντά σας φαίνεται πως όχι. Την ίδια ώρα εξακολουθείτε να κρύβεστε με διαδικτυακά δημοτικά συμβούλια (καλέσατε το Σώμα σε μία ακόμα τέτοια παρωδία την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου).

Τέλη Ιουλίου δεσμευτήκατε ότι θα βρείτε χώρο για να μπορεί να λειτουργεί η Δημοκρατία στην πόλη και σας προτείναμε λύσεις (χρήση ανοιχτών χώρων όσο είναι καλός ο καιρός και άλλες ρεαλιστικές λύσεις μεγάλων κλειστών χώρων του Δήμου με τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα) αλλά συνεχίζετε να εμπαίζετε τους δημότες. Δεν μπορείτε δηλαδή να οργανώσετε ούτε μία συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου με υγειονομική ασφάλεια. Πως να σας εμπιστευτεί η μαρουσιώτικη κοινωνία για να λειτουργήσουν τα 50 και πλέον σχολεία που θα πάνε την Δευτέρα τα παιδιά μας; 

Τέλος για τις μάσκες δεν ανησυχούμε. Μπορεί η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας να περιμένει ακόμα να παραλάβει τις υφασμάτινες  για να τις μοιράσει σε όλη την Ελλάδα όμως η διοίκηση σας  φρόντισε με ανάθεση να προμηθευτεί αρκετές σε «τιμές φαρμακείου»»

Tέλος ερώτηση κατέθεσε στον Δήμο η Επικεφαλής της Παράταξης Μαρουσι Αδέσμευτη Φωνη κα Μ. Διακολιού η οποία έχει ως εξής

“Ήδη από το έτος 2018, οπότε θεσμοθετήθηκε η υποχρεωτική δίχρονη προσχολική εκπαίδευση, αποτελούσε ευθύνη των δήμων η εφαρμογή της με κατασκευή αιθουσών, εξασφάλιση επαρκών και κατάλληλων χώρων και γενικά συντονισμένες δράσεις προς το σκοπό αυτό.

Ο Δήμος μας, απέφυγε αρχικά την υποχρέωσή του αυτή με αλλεπάλληλες εξαιρέσεις του από την εφαρμογή του σχετικού νόμου, πλην όμως εν τέλει ανέλαβε να διεκπεραιώσει έστω και αργά τις απαιτούμενες ενέργειες ώστε το μέτρο να εφαρμοστεί και στο Δήμο μας την τρέχουσα σχολική χρονιά, που ξεκινά στις 14 Σεπτεμβρίου 2020.

Δυστυχώς, παρά τις -όπως αποδεικνύεται από το αποτέλεσμα- κενές περιεχομένου διαβεβαιώσεις της Διοίκησης ότι  «όλα θα είναι έτοιμα», ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί χωρίς κανένα πρόβλημα και στην πόλη μας, ότι έχουν βρεθεί και διαμορφώνονται οι χώροι, βρισκόμαστε μόλις λίγες μέρες πριν το άνοιγμα των σχολείων και ακόμη οι αίθουσες δεν υπάρχουν καν, ή ακόμη κατασκευάζονται.

Παράλληλα, η παράταξή μας έχει γίνει δέκτης καταγγελιών από κατοίκους, σύμφωνα με τις οποίες, στις αίθουσες που ακόμη σήμερα κατασκευάζονται, δεν προβλέπονται χώροι όπου οι γονείς θα μπορούν με ασφάλεια να σταματούν για να παραδίδουν τα παιδιά τους, τα οποία υπογραμμίζουμε είναι προσχολικής ηλικίας και έχουν ανάγκη συνοδείας για την ασφάλειά τους.

Είναι μάλιστα γνωστή και η καταγγελία του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αμαρουσίου σύμφωνα με την οποία ο Δήμος αναζητεί να χρησιμοποιήσει, ως αίθουσες για την δίχρονη προσχολική εκπαίδευση, τις αίθουσες πολλαπλών εκδηλώσεων των Δημοτικών Σχολείων, αδιαφορώντας παντελώς για ζητήματα όπως η εύρυθμη λειτουργία του Ολοήμερου που χρησιμοποιεί τις αίθουσες αυτές ως χώρους συγκέντρωσης και σίτισης, και κυρίως για θέματα προστασίας από τη διασπορά του κορωνοϊού.

Ο υπεύθυνος Πρόεδρος Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Δήμου Αμαρουσίου, κ. Σαγρής, σε άτυπη ενημέρωσή του προς την παράταξή μας, απέδωσε την καθυστέρηση σε ολιγωρία των κρατικών υπηρεσιών  ως προς την προμήθεια των αιθουσών και τη σύνδεσή τους με ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, ενώ απέφυγε να αποκαλύψει τις προτάσεις του για την αντιμετώπιση του θέματος. Εκτίμησε δε, ότι η καθυστέρηση θα διαρκέσει ένα μήνα, έως τις 14 – 15 Οκτωβρίου 2020.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ:

1)      Ποια είναι η συμφωνία που υπεγράφη με τον εργολάβο ως προς την κατασκευή των αιθουσών και τα χρονοδιαγράμματά της; Γιατί έγιναν ανεκτές οι καθυστερήσεις στην κατασκευή; Παρακαλούμε για αντίγραφο της σύμβασης.

2)      Πότε υπεβλήθησαν από τον Δήμο τα αιτήματα για την προμήθεια αιθουσών και την εγκατάσταση συνδέσεων με ηλεκτρικό ρεύμα και νερό; Παρακαλούμε για αντίγραφα των σχετικών εγγράφων στην ΚΤΥΠ, στη ΔΕΗ και την ΕΥΔΑΠ.

3)      Ποιο είναι συγκεκριμένα το σύνολο των ελλείψεων του Δήμου για να ολοκληρωθούν λειτουργικά οι χώροι όπου θα διεξάγεται η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση;

4)      Ποιες, ονομαστικά, ήταν οι ενέργειες στις οποίες προέβη ο Δήμος εντός του καλοκαιριού ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή εφαρμογή του νόμου στο Μαρούσι;

5)      Έγινε πρότερη συνεννόηση με τους Διευθυντές των Σχολείων των οποίων οι αίθουσες υπάρχει πρόθεση να χρησιμοποιηθούν;

6)      Πού στηρίζεται η εκτίμηση ότι η χρονική καθυστέρηση της εφαρμογής του νόμου θα διαρκέσει έναν περίπου μήνα;

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας