Σπ. Λούης, άρθρο του Θεμιστοκλή Σολόπουλου

0

 

Στην συμβολή των οδών Μ. Αλεξάνδρου και Β. Σοφίας, στην είσοδο της πόλης μας έχει στηθεί ένα άγαλμα του Μαρουσιώτη Ολυμπιονίκη του Μαραθωνίου Σπ. Λούη, μια ασφαλώς σωστή ενέργεια όπως επίσης και καλλιτεχνική δημιουργία.  Πλήν όμως το χρώμα του μετάλλου του αγάλματος βαθύ φαιό πράσινο επιτρέπει στην ανάδειξη του καλλιτεχνήματος διότι ο περιβάλλον χώρος κυριαρχείται από χρώματα (δέντρα, θάμνοι κ.λ.π) σχεδόν όμοια του αγάλματος με αποτέλεσμα αυτό να γίνεται αόρατο από οποιαδήποτε οπτική γωνία και αν προσπαθήσει να το θαυμάσει κάποιος. Έτσι και η δημιουργία αδικείται και ο εικονιζόμενος.

Εκφράζοντας την ταπεινή μου γνώμη γι’ αυτό το πρόβλημα αυτό μπορεί να διορθωθεί ανώδυνα οικονομικώς με την παρέμβαση των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Αμαρουσίου ο οποίος εξ΄όσων γνωρίζω διαθέτει ικανότατους τεχνικούς και τεχνίτες, κατά την γνώμη μου λοιπόν το άγαλμα πρέπει να υψωθεί κατά 1 (ένα ) περίπου μέτρο και της υπαρχούσης βάσεως ώστε να υπάρχει χρωματική αντίθεση.

Πέραν όμως αυτής της αισθητικής λύσης το άγαλμα πρέπει να φωτίζεται κατά τη διάρκεια της νύκτας με ισχυρό φωτισμό ώστε να μην παραμένει πλήρως αόρατο όπως τώρα. Θα προσθέσω δε και άλλη μια συμβολική ενέργεια.

Δεξιά και αριστερά του αγάλματος να τοποθετηθούν δυο ιστοί οι οποίοι να φέρουν την Ελληνική και την Ολυμπιακή σημαία διότι ο Ολυμπιονίκης τις ετίμησε και τις 2 (δυο) με την μεγαλειώδη νίκη του. Ασφαλώς ο δημιουργός του καλλιτεχνήματος θα συμβάλλει και αυτός με την γνώμη του.

Ας γίνουν λοιπόν οι όποιες ενέργειες διότι του Σπ. Λούη του οφείλουμε πολλά.

Έρρωσθε

 

 

Σολόπουλος Θεμιστοκλής

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας