Στο προσκήνιο και πάλι το Δάσος Συγγρού μετά την επίσκεψη του Υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας κου Κ. Χατζηδάκη

0

Το απόγευμα της Παρασκευής 12 Ιουνίου, ο Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας κος Κ. Χατζηδάκης επισκέφθηκε το Δάσος Συγγρού στο Μαρούσι, παρουσία των Δημάρχων Αμαρουσίου κου Θ. Αμπατζόγλου και Κηφισιάς κου Γ. Θωμάκου. Ο κος Υπουργός ξεναγήθηκε από τον Πρόεδρο του ΙΓΕ κο Ν. Θυμάκη και τον Αντιπρόεδρο κο Αλ. Κόκκαλη, οι οποίοι τον ενημέρωσαν για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα το κληροδότημα «Συγγρού», για τις τρέχουσες ενέργειες πυροπροστασίας του με τη συνδρομή του Πράσινου Ταμείου, καθώς και για τις ανάγκες που αντιμετωπίζει το σύνολο της έκτασης και των υποδομών που φιλοξενεί, σε συντήρηση και ανακαίνιση.

Ο κ. Θ. Αμπατζόγλου, κατά την παρουσίαση των εθελοντικών δραστηριοτήτων του Δήμου Αμαρουσίου στην προάσπιση του φυσικού κάλλους του κληροδοτήματος, αναφέρθηκε στην επιτακτική ανάγκη για την ύπαρξη ολοκληρωμένου σχεδίου προστασίας που θα επιτρέπει την ασφαλή και απρόσκοπτη πρόσβαση σε όλους όσοι εργάζονται, εκπαιδεύονται ή περιηγούνται και αθλούνται σε αυτό το μοναδικό για την Αττική χώρο.

Ειδικότερα ο Δήμαρχος Αμαρουσίου δήλωσε: «Η παρουσία του Υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας στο κτήμα Συγγρού είναι σημαντική και έρχεται σε συνέχεια μίας σημαντικής ενέργειας που είναι η εγκατάσταση υδατοδεξαμενής με πόρους του Πράσινου Ταμείου, η οποία εξασφαλίζει πυροπροστασία για την ευρύτερη περιοχή. Ενώνουμε δυνάμεις με τους φορείς που είναι υπεύθυνοι για την προστασία του περιβάλλοντος και ευελπιστούμε σε ειδικότερες δράσεις που θα πραστατέψουν και αναβαθμίσουν το κληροδότημα Συγγρού προς όφελος των κατοίκων όλης της Αττικής Ενώνουμε δυνάμεις για την προστασία και αναβάθμιση των πνευμόνων πρασίνου της περιοχής μας»

Παρόντες στην ενημέρωση του κ. Κ. Χατζηδάκη ήταν ακόμη οι Γ. Γραμματείς του ΥΠΕΚΑ κ.κ. Κ. Αραβώσης και Ε. Μπακογιάννης, ο Πρόεδρος του Πράσινου Ταμείου κος Σ. Σταθόπουλος, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης κος Ν. Χιωτάκης και στελέχη της διοίκησης του ΙΓΕ.

Μετά την επίσκεψή του ο Υπουργός κος Κ. Χατζηδάκης ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανακοίνωση στην οποία προαναγγέλλει την ανάπλαση του Δάσους Συγγρού στο πλαίσιο της αναβάθμισης του πρασίνου και του περιβάλλοντος και της καλύτερης πρόσβασης στον επισκέπτη. Συγκεκριμένα  στην ανάρτησή του αναφέρει πως «Στο Κτήμα Συγγρού, σε μια παραμελημένη «περιβαλλοντική κληρονομιά» στα βόρεια προάστια της Αθήνας. Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος είμαστε αποφασισμένοι μαζί με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να αναβαθμίσουμε το Κτήμα. Να το ξαναζωντανέψουμε, να το κάνουμε επισκέψιμο για μεγάλους και παιδιά, για πεζούς και ποδηλάτες, για όλους όσους αγαπούν τη φύση. Θα προχωρήσουμε ένα σχέδιο ολοκληρωμένης ανάπλασης του Κτήματος. Εντωμεταξύ το Πράσινο Ταμείο χρηματοδότησε ήδη την κατασκευή μιας υδατοδεξαμενής που βοηθάει και στην πυρασφάλεια. Θα συνεχίσουμε όμως. Για το περιβάλλον μιλάμε με έργα!»

Ωστόσο, η επίσκεψη αυτή του κου Υπουργού σε συνδυασμό με την προαναγγελία της ανάπλασης έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία και αντιδράσεις από Παρατάξεις της αντιπολίτευσης του Δήμου Αμαρουσίου, καθώς και στο Δήμο Κηφισιάς όπου το θέμα συζητήθηκε ως έκτακτο στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Τετάρτης 17 Ιουνίου.

Σε επικοινωνία που είχε η Εφημερίδα ΑΘΜΟΝΙΟΝ ΒΗΜΑ με τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Κηφισιάς κο Σ. Ζαπάντη, όπου με πρωτοβουλία δική του συζητήθηκε το θέμα στη συνεδρίαση,  μας ενημέρωσε πως κατά την συνάντηση ο κος Υπουργός δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες δράσεις και παρεμβάσεις. Ωστόσο η βούληση της Δημοτικής Αρχής, όπως μας διαβεβαίωσε είναι εγκαίρως να τοποθετηθεί για το ποιες είναι οι αποδεκτές παρεμβάσεις και ποιες όχι. Μάλιστα γι’ αυτό το λόγο είχε ετοιμάσει και ένα σχέδιο ψηφίσματος το οποίο θα καλούσε το Σώμα να το εγκρίνει (την ώρα που τυπωνόταν το φύλλο της εφημερίδας η συνεδρίαση ήταν σε εξέλιξη). Όπως μας τόνισε ο κος Ζαπάντης η Κηφισιά επιθυμεί παρεμβάσεις αποκατάστασης του φυσικού τοπίου, όπως αντικατάσταση της βλάστησης που έχει ξεραθεί, φροντίδα της λίμνης, συντήρηση των υφιστάμενων κτιρίων, επισκευή στα φθαρμένα παγκάκια. Αντίστοιχα μας ξεκαθάρισε πως αυτό που δεν θέλει κατηγορηματικά ο Δήμος είναι οι εμπορικές χρήσεις όπως καφετέριες και εστιατόρια, όπως και η επιβολή εισιτηρίου για το χώρο στάθμευσης και γενικότερα τίποτα που θα παραβιάζει τους όρους του κληροδοτήματος. Ο κος Ζαπάντης μας ανέφερε πως για το θέμα υπάρχει ανησυχία στην τοπική κοινωνία και γι΄αυτό ο Δήμος για να προλάβει  τις εξελίξεις θέλησε να εκδώσει ένα σχετικό ψήφισμα.

Από την πλευρά του Δήμου Αμαρουσίου κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία βέβαια ήταν πριν την επίσκεψη του κου Υπουργού σε ερώτηση της αντιπολίτευσης, ο Δήμαρχος κος Θ. Αμπατζόγλου είχε εκφράσει γι άλλη μια φορά τη βούληση της Δημοτικής Αρχής να μην παρεμβαίνει στη διοίκηση του Δάσους Συγγρού που είναι αποκλειστική ευθύνη του ΙΓΕ, αλλά να συνεπικουρεί όταν είναι απαραίτητο στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Άλλωστε σε παλαιότερες συνεδριάσεις Δημοτικού Συμβουλίου όταν είχε ξανασυζητηθεί το θέμα ο κος Δήμαρχος είχε τοποθετηθεί ξεκάθαρα υπέρ της προστασίας των όρων του κληροδοτήματος και του δασικού χαρακτήρα του Συγγρού.

Σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής της Παράταξης «Μαρούσι Αδέσμευτη Φωνή» κα Μ. Διακολιού αναφέρει πως «Αυτή η θέση του κ. δημάρχου είναι πρωτοφανής σε σχέση με τη στάση όλων ανεξαιρέτως των προκατόχων του έως σήμερα. Πάντα οι Διοικήσεις του Δήμου Αμαρουσίου στέκονταν υποστηρικτικά αλλά και κριτικά δίπλα στις εκάστοτε διοικήσεις του ΙΓΕ προς το σκοπό της περιφρούρησης του δημόσιου και φυσικού δασικού του χαρακτήρα, της ελεύθερης και δωρεάν πρόσβασης των πολιτών σε αυτό, της μη εμπορευματοποίησής του και του σεβασμού των όρων του κληροδοτήματος. Όποτε δε εκείνες, ή οποιοσδήποτε άλλος παρέκκλιναν από τους στόχους αυτούς, τους επανέφεραν οι Μαρουσιώτες αλλά και πολίτες των βορείων προαστείων.

Ο κ. Αμπατζόγλου είναι  ο πρώτος, που ενώ από την αρχή της θητείας του διατράνωνε ότι «το Συγγρού είναι Δάσος», σήμερα μένει απαθής στις τεχνητές επεμβάσεις σε αυτό και στις προσπάθειες κερδοσκοπικής εκμετάλλευσής του, με ενδεικτική ενέργεια την εμπορική εκμετάλλευση του πάρκινγκ επί της Λ. Κηφισίας από ιδιώτη ανάδοχο που δημιουργεί πολύ κακό προηγούμενο». Και συνεχίζει τονίζοντας πως «Μετά την δημόσια ανακοίνωσή της παράταξής μας ενάντια στις νέες δυσάρεστες ενέργειες σε βάρος του Δάσος Συγγρού και την ανάδειξη του θέματος στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, υπήρξαν νέες εξελίξεις. Παρά τις εμφατικές τοποθετήσεις περί «μη πατερναλισμού» του Δήμου απέναντι στο ΙΓΕ, ο δήμαρχος κ. Αμπατζόγλου παρευρέθηκε σε ξαφνική, κυριακάτικη επίσκεψη του Υπουργού κ. Χατζηδάκη και άλλων στελεχών του Υπουργείου Περιβάλλοντος, ο οποίος έκανε λόγο για προστασία και αναβάθμιση του «ΚΤΗΜΑΤΟΣ» Συγγρού». Και κλείνοντας τονίζει πως «Οι πολίτες θα πρέπει να δείξουμε τη δύναμή μας. Να περιφρουρήσουμε το Δάσος Συγγρού, να αντιδράσουμε με κάθε τρόπο ενάντια στην επιχειρούμενη αλλαγή του καθεστώτος Δάσους, σε καθεστώς Πάρκου/Κτήματος. Απ’ ό,τι φαίνεται, ο δήμαρχος κ. Αμπατζόγλου μας έχει αφήσει μόνες/ους μεταπηδώντας στην άλλη πλευρά. Ξεκαθαρίζουμε ότι είμαστε υπέρ των ενεργειών πυρασφάλειας του Δάσους Συγγρού και μάλιστα σε ενότητα με το Κτήμα Καρέλλα, την περιοχή Βορρέ και το παρακείμενο δασικό τμήμα του ρέματος Σαπφούς της Ν. Λέσβου (αυτή ήταν η διαδρομή φωτιάς του 1981 στα όρια του Αμαρουσίου). Γι’ αυτόν τον σκοπό όμως, η χωροθέτηση της απαραίτητης υποδομής,  ΔΕΝ επιτρέπεται ΓΙΑΤΙ δεν συμφέρει τους πολίτες να γίνεται πρόχειρα και χωρίς ειδική μελέτη από τους κατάλληλους επιστήμονες. ΔΕΝ επιτρέπεται ΓΙΑΤΙ δεν συμφέρει τους πολίτες εργαλειοποιημένη να υπονομεύει τον χαρακτήρα του φυσικού δάσους στο αντίστοιχο τμήμα των 700 στρεμμάτων του Δάσους Συγγρού».

Σε επικοινωνία της Εφημερίδας ΑΘΜΟΝΙΟΝ ΒΗΜΑ με τον Αντιπρόεδρο του ΙΓΕ κο Αλ. Κόκκαλη μας εξήγησε πως η επίσκεψη του κου Χατζηδάκη είχε σκοπό την ξενάγησή του στους χώρους του δάσους όπως και την ενημέρωσή του για το πώς αξιοποιήθηκαν τα 100.000 ευρώ που διέθεσε το Υπουργείο για πυροπροστασία ενώ μας δήλωσε σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις της αντιπολίτευσης για παραβίαση των όρων του κληροδοτήματος και κίνδυνο του δάσους πως «η φαντασία κάποιων οργιάζει και αυτό καταντάει κουραστικό».

Σχέδιο Ψηφίσματος του ΔΣ Κηφισιάς προς έγκριση για την ανάπλαση του Δάσους Συγγρού

Το κείμενο του ψηφίσματος που αφορά την ανάπλαση του Δάσους Συγγρού έχει ως εξής:

Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθήσαμε τις πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Χατζηδάκη καθώς και τις δηλώσεις που είχε κάνει παλιότερα ο Υπουργός Αγροτικής Πολιτικής κύριος Βορίδης και ο πρόεδρος του ΙΓΕ κύριος Θυμάκης, για “ανάπλαση” του Δάσους Συγγρού.

Το Δάσος Συγγρού είναι το μεγαλύτερο περιαστικό Δάσος του λεκανοπαιδίου και η διατήρηση του δασικού του χαρακτήρα είναι θέμα υψίστης σημασίας για το περιβάλλον και το μικροκλίμα τις ευρύτερης περιοχής των Βορείων Προαστίων, αλλά και όλου του λεκανοπεδίου.

Παράλληλα αποτελεί ένα χώρο αναψυχής και εκγύμνασης για χιλιάδες ανθρώπους.

Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για την “ανάπλαση” του Δάσους έχουν φέρει μεγάλη αναστάτωση και προβληματισμό στον κόσμο της τοπικής κοινωνίας αλλά και της ευρύτερης.

Πιστεύοντας στις καλές προθέσεις της κυβέρνησης και του Ινστιτούτου Γεωπονικών Ερευνών για διατήρηση του δασικού χαρακτήρα του κληροδοτήματος της Ιφιγένειας Συγγρού και στο πλαίσιο της εποικοδομητικής συνεργασίας Κυβέρνησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα θέλαμε να σας μεταφέρουμε τις Απόψεις – Θέσεις μας για την “ανάπλαση” του Δάσους Συγγρού.

Επικροτούμε και στηρίζουμε:

– Ενίσχυση της ασφάλειας του Δάσους (περιφράξεις, φύλακες κλπ)

– Ενίσχυση των συστημάτων πυρασφάλειας (πυροσβεστικούς κρουνούς, θερμικές κάμερες κλπ)

– Αποκατάσταση – συντήρηση των διαδρόμων.

– Συντήρηση κτιρίων

– Συντήρηση και ενίσχυση Υποδομών (στέρνες, λίμνη, βρίσες,  αθλητικες υποδομές κλπ)

– Ενίσχυση της δασικής βλάστησης

– Ενίσχυση της καθαρότητας

– Αντικατάσταση των ξεραμένων δέντρων

– Τοποθέτηση οικολογικών συστιμάτων για το μάζεμα των ακαθαρσιών των σκύλων

– Να επισκευαστούν τα ξύλινα παγκάκια και να τοποθετηθούν νέα

Είμαστε κάθετα αντίθετοι:

– Στην όποια χρέωση για πάρκινγκ

– Στην δημιουργία χώρων καφέ, εστίασης κλπ

– Στην όποια παραχώρηση κομματιού του Δάσους για εμπορική ή οποιαδήποτε άλλη χρήση εκτός από αυτές που περιγράφονται στο κληροδότημα.

—–

ρεπορτάζ: Αρχοντούλα Αναστασοπούλου

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας