Στο στόχαστρο Θ. Αμπατζόγλου η τακτοποίηση άλλων δυο δανείων του Δήμου

0

Μετά την επιτυχημένη απαλλαγή από τα 27 εκατομμύρια ευρώ δανείου που βάραιναν το Δήμο Αμαρουσίου η Διοίκηση του Δημάρχου κου Θ. Αμπατζόγλου βάζει τώρα στο στόχαστρο τη διευθέτηση και των υπολοίπων δανείων που εκκρεμούν. Κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης 13 Νοεμβρίου ο κος Δήμαρχος ενημέρωσε το Σώμα για το δάνειο ύψους 29.200.000 εκατομμυρίων του οποίου η σύμβαση είχε υπογραφεί στις 29/6/2006 και σήμερα μαζί με τις προσαυξήσεις έχει φτάσει στο ύψος των 30.303.000 ευρώ καθώς και για ένα ακόμη του 2005 ύψους 19.000.000 ευρώ με αποτέλεσμα ο Δήμος να είναι ανοιχτός απέναντι στην Τράπεζα  Πειραιώς  περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ. Συγκρατημένος αλλά αισιόδοξος, έχοντας ήδη την εμπειρία μιας σοβαρής και επιτυχημένης διαπραγμάτευσης, ο κος Δήμαρχος διαβεβαίωσε πως με σταθερές και αποφασιστικές κινήσεις το θέμα των υπέρογκων αυτών δανείων που αποτελεί και το σοβαρότερο πρόβλημα του Δήμου, θα αντιμετωπιστεί προς όφελος των δημοτών και του Δήμου.

Στην τοποθέτησή του οκος Θ. Αμπατζόγλου αποσαφήνισε πως η σύναψη των δανείων ήταν προγενέστερη τς Δημαρχείας του νυν Περιφερειάρχη κου Γ. Πατούλη, διευκρίνησε πως οι διαπραγματεύσεις έχουν ήδη ξεκινήσει με τα επιτελεία των τραπεζών και δεσμεύτκε να ενημερώσει τους επικεφαλής για την πορεία των συζητήσεων καλώντας τους να δείξουν ενδιαφέρον ίσως και συμμετοχή σε μια διαπαραταξιακή επιτροπή εαν χρειαστεί παρακάτω.

Ήταν φανερό από την τοποθέτηση του κου Θ. Αμπατζόγλου πως οι οχλήσεις από τις Τράπεζες δεν ξάφνιασαν τη νέα Διοίκηση, η οποία γνώριζε απολύτως το θέμα και ήταν προετοιμασμένη να το αντιμετωπίσει ενώ κλείνοντας ο κος Δήμαρχος δήλωσε πως «είμαι βέβαιος πως θα βρούμε διέξοδο» και διαβεβαίωσε πως το βάρος αυτών των δανείων δεν θα εμποδίσει την υλοποίηση του τεχνικού προγράμματος, των έργων και των μελετών, την εφαρμογή της κοινωνικής πολιτικής, τον αθλητισμό και τον πολιτισμό στην πολή.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κος Γ. Καραμέρος έκρινε ως πολύ χρήσιμη την ενημέρωση που έγινε από τον κο Δήμαρχο, δέχτηκε να μετέχει σε μια διαπαραταξιακή επιτροπή δηλώντας πως «το θέμα μας αφορά όλους μας και την ευθύνη πρέπει να τη σηκώσουμε όλοι μαζί. Βεβαίως και θα μετέχουμε όπου μας ζητηθεί».  Ωστόσο τόνισε πως η προηγούμενη Διοίκηση του Δήμου φέρει μεγάλες ευθύνες για τη διαχείρηση αυτών των δανείων και ζήτησε από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο κος Σ. Σταθούλη ενημέρωση.

Παίρνοντας το λόγο ο κος Ε. Γαρδέλης θύμισε πως το 2007 όταν ανέλαβε για πρώτη φορά το Δήμο η Διοίκηση του Γ. Πατούλη προσπάθησε να αναχρηματοδοτήσει τα δάνεια, είχε πετύχει μια πολύ ευνοϊκή συμφωνία που οφελούσε το Δήμο κατά 30 περίπου εκατομμύρια όμως μετά από μια προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας δεν προχώρησε τελικά ο διακανονισμός με τις Τράπεζες.

Πλήρως κατατοπιστικός ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κος Σ. Σταθούλης έκανε μια σύντομη αλλά τεκμιριωμένη αναδρομή σε όλους τους χειρισμούς της προηγούμενης Δημαρχειακής θητείας. Εξήγησε πως μετά την αποτυχία της μεγάλης προσπάθειας για συνολική αναχρηματοδότηση των υπέρογκων δανείων εξαιτίας της προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ο Δήμος προσπάθησε τμηματικά πλέον κατά διαστήματα να ρυθμίζει μέρος των δανείων του και κάποιο μέρος να το αποπληρώνει. Πιο συγκεκριμένα ανέφερε πως για κάποιο διάστημα με την πώληση ακινήτων της ΑΘΜΟΝΟΝ εξυπηρετούνταν οι δόσεις του δανείου, όμως μετά το 2009 όταν ξεκίνησε η κρίση τα ακίνητα πλέον δεν πωλούνταν οπότε το θέμα πάγωσε και η ΑΘΜΟΝΟΝ βγήκε σε εκκαθάριση. Μέσα από κάποιες αναχρηματοδοτήσεις, ένα κούρεμα 5 εκατομμυρίων ευρώ εξοφλήθηκαν κάποιες σημαντικές οφειλές όμως τόνισε πως σε κάποιες περιπτώσεις η Διοίκηση έδινε βάρος στην πληρωμή των προμυθευτών και αποπλήρωνε τμηματικά κάποια ποσά.

Το λόγο πήρε και ο Αντιδήμαρχος κος Κ. Ρώτας ο οποίος ανέφερε πως ήταν εκείνος που είχε κάνει την προσφυγή η οποία σταμάτησε την αναχρηματοδότηση υποστηρίζοντας πως υπήρχε μια αρχική εισήγηση από τη Διοίκηση που μιλούσε μόνο για αναχρηματοδότηση ενω μετά παρουσιάστηκε άλλη εισήγηση που περιελάμβανε και νέο δανεισμό οπότε είχε διαφωνήσει.

 

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας