Σύγκρουση μεταξύ Πατούλη και Πολυχρονιάδη για την υποχρεωτική δίχρονη προσχολική αγωγή

0

Η επιστολή του Δημάρχου Γ. Πατούλη για τις δυσκολίες της υποχρεωτικής δίχρονης εκπαίδευσης προκάλεσε την αντίδραση του κου Πολυχορνιάδη με μία ανακοίνωσή του. Στη συνέχεια και ο Δήμος απάντησε στην επιστολή του κου Πολυχρονιάδη σε σκληρό ύφος. Η απάντηση του Δήμου Αμαρουσίου είναι η εξής :

Από τον κ. Πολυχρονιάδη, απουσιάζουν η κοινή λογική, τα επιχειρήματα και οι προτάσεις αλλά περισσεύει η μικροσυνδικαλιστική λογική και πρακτική για ίδιον όφελος

Σε απάντηση των αναιτιολόγητων ισχυρισμών του Προέδρου του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε Αμαρουσίου και συνδικαλιστή Δημήτρη Πολυχρονιάδη, κόντρα στην επιστολή του Δημάρχου Αμαρουσίου και Προέδρου της Κ.Ε.Δ.Ε Γιώργου Πατούλη, προς τον Υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, με αίτημα την αναστολή της εφαρμογής της δίχρονης προσχολικής αγωγής, η Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Ελένη Λέκκα Σταματάκη, απαντά:

«Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Πολυχρονιάδης, μέσα στην ανυπαρξία του, αναζητά ρόλο εγείροντας ψευδοσυνδικαλιστικά διλήμματα. Για άλλη μια φορά, αναλώνεται σε αυθαίρετες αιτιάσεις και καταγγελίες χωρίς επιχειρηματολογία, χωρίς να έχει προηγουμένως ερευνήσει όλες τις παραμέτρους του προβλήματος, χωρίς προτάσεις και λύσεις, χωρίς για άλλη μια φορά να υπηρετεί το ουσιαστικό συμφέρον των παιδιών και των οικογενειών της πόλης μας αλλά ίδια μικροσυνδικαλιστικά οφέλη.

Ανάμεσα σε όσα μακροσκελώς επικαλείται στην επιστολή του ο κ. Πολυχρονιάδης, οι αερολογίες και κενές ουσίας αναφορές περισσεύουν, δίνοντας την εντύπωση ότι προφανώς ο κ. Πολυχρονιάδης, ζει σε άλλη πόλη, σε άλλη χώρα.

Επαναφέροντάς τον στην πραγματικότητα, τον καταγγέλλουμε ότι ουδεμία ιδέα έχει σχετικά με τις πραγματικές ανάγκες, τα προβλήματα που προκύπτουν μέσα από την εφαρμογή του συγκριμένου μέτρου, αλλά και αναφορικά με τις αρνητικές συνέπειες του οποίου για άλλη μια φορά θα κληθεί να διαχειριστεί η τοπική αυτοδιοίκηση.

Εάν ο κ. Πολυχρονιάδης, επιθυμεί έστω και την ύστατη αυτή ώρα, να είναι χρήσιμος στους συμπολίτες του, τον καλούμε να αφήσει στο σπίτι του τους διαθλαστικούς φακούς του και να συνεργαστεί επί της ουσίας για το συμφέρον των παιδιών της πόλης μας. Να του θυμίσουμε, επίσης, εφόσον του διαφεύγει, ότι το παρόν Δημοτικό Συμβούλιο και ο θεσμικός ρόλος του νυν Δημάρχου είναι σε ισχύ μέχρι τις 31 Αυγούστου 2019, και η παρούσα Διοίκηση μέχρι την τελευταία ημέρα θα συνεχίζει να αγωνίζεται και να υπερασπίζει τα δικαιώματα των πολιτών».

Ο κος Πολυχρονιάδης σε δήλωσή του απαντά στον κο Πατούλη για το ζήτημα της δίχρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης, συγκεκριμένα στη δήλωση του αναφέρει:

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΧΡΟΝΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΘΟΥΝ

ΔΗΜΟΣΙΑ  ΔΩΡΕΑΝ ΔΙΧΡΟΝΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΡΑ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΠΕΘ ΧΩΡΙΣ ΤΡΟΦΕΙΑ ΚΑΙ ΚΟΥΠΟΝΙΑ  ΜΕ 22 (νήπια – προνήπια) ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ

Το Δ. Σ. του Συλ. Εκπ/κών Π. Ε. Αμαρουσίου καταδικάζει και καταγγέλλει απερίφραστα την πρόσφατη επιστολή του απερχόμενου Δημάρχου Αμαρουσίου και Προέδρου του Δ. Σ. της Κ. Ε. Δ. Ε.  (Γ. Πατούλη) σύμφωνα με την οποία  ζητείται από την κυβέρνηση και το ΥΠΠΕΘ, «η αναστολή της εφαρμογής του νέου θεσμικού πλαισίου (ν. 4521/2018)» για την εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής & Εκπ/σης στο Δήμο Αμαρουσίου. Η συγκεκριμένη επιστολή έρχεται να συμπληρώσει την απόφαση του Δ. Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. με την οποία τον Μάιο του 2019 ζητήθηκε και πάλι η αναστολή εφαρμογής της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής & Εκπ/σης σε 298 Δήμους της χώρας επί συνόλου 325 Δήμων για το σχολικό έτος 2019 – 2020, επειδή η Κ. Ε. Δ. Ε. «διατηρούσε και διατηρεί σοβαρές επιφυλάξεις για την επιτυχή εφαρμογή» τις δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής & εκπ/σης από το ΥΠΠΕΘ.

Δηλώνουμε ξεκάθαρα προς το Δ. Σ. της Κ. Ε. Δ. Ε. και τον Πρόεδρό της Δήμαρχο Αμαρουσίου Γ. Πατούλη αλλά και όλους τους Δημάρχους της περιοχής ευθύνης του συλλόγου μας (Κηφισιάς – Λυκόβρυσης & Πεύκης – Πεντέλης) τα ακόλουθα:

 1. Κανένα θεσμικό ρόλο δεν έχει η Κ. Ε. Δ. Ε. και οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης στο σχεδιασμό και την εφαρμογή εκπαιδευτικών πολιτικών και από την πλευρά μας θα κάνουμε τα πάντα για να μην αποκτήσει ποτέ τέτοιο ρόλο.
 2. Οι προσπάθειες της Κ. Ε. Δ. Ε. και του Προέδρου της (Δημάρχου Αμαρουσίου) Γ. Πατούλη τα τελευταία χρόνια στρέφονται ευθέως εναντίον του Δημόσιου Νηπιαγωγείου και του Δημόσιου Σχολείου, αφού κομμάτι της λειτουργίας της Δημόσιας Εκπ/σης διεκδικούν οι Δήμοι με τη λειτουργία Δημοτικών Βρεφονηπιακών σταθμών και με τη διεκδίκηση όλο και περισσότερων αρμοδιοτήτων από την πλευρά τους (των Δήμων) σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των Δημόσιων Σχολείων. Όλα τα παραπάνω εντάσσονται στο πλαίσιο νεοφιλελεύθερων αντιλαϊκών πολιτικών με τις οποίες επιχειρείται να διαλυθεί η Δημόσια Εκπαίδευση και να ιδιωτικοποιηθεί μέσω του περάσματος της λειτουργίας της στους Δήμους με όρους ανταποδοτικότητας απογειώνοντας με τον τρόπο αυτό τους ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση των παιδιών των εργαζόμενων.
 3. Η υποκριτική «ευαισθησία» του απερχόμενου Προέδρου της Κ.Ε.Δ.Ε. και των Δημάρχων της περιοχής μας αναφορικά με τη ρύθμιση του ΥΠΠΕΘ για την εγκατάσταση προκατασκευασμένων αιθουσών ελαφριού τύπου για περιορισμένο χρονικό διάστημα (4 + 2 χρόνια το ανώτερο) αποδεικνύει την πλήρη ακαταλληλότητα των Δήμων και των υπηρεσιών τους να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις όποιες κτηριακές ανάγκες προκύπτουν στο χώρο των Δημόσιων Νηπιαγωγείων και σχολείων παρά το γεγονός ότι από το 2010 έχουν χορηγηθεί (με το νόμο του Καλλικράτη) στους Δήμους αυξημένες αρμοδιότητες σε ότι αφορά τη συντήρηση και ανέγερση σχολικών κτηρίων.
 4. Η όποια νομοθετική προσπάθεια από την πλευρά της κυβέρνησης και του ΥΠΠΕΘ σε ό,τι αφορά την ανέγερση αιθουσών για την αντιμετώπιση των αναγκών των Δημόσιων Νηπιαγωγείων της χώρας γίνεται για να αντιμετωπιστεί η πλήρης άρνηση και υπονόμευση που επιδείχθηκε και επιδεικνύεται από την πλευρά της πλειοψηφίας των Δήμων και της Κ.Ε.Δ.Ε. σχετικά με την εφαρμογή του νόμου 4521/2018 που αφορά τη Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή και Εκπ/ση, αφού με την εφαρμογή του νόμου αυτού οι Δήμοι θα χάσουν εκατομμύρια ζεστού χρήματος προερχόμενα από τις επιδοτήσεις των προγραμμάτων ΕΣΠΑ για τη φοίτηση παιδιών ηλικίας 0 – 5 ετών στους Δημοτικούς Βρεφονηπιακούς σταθμούς και από τα μηνιαία τροφεία που καταβάλουν οι γονείς των βρεφών και νηπίων που φοιτούν στους Δημοτικούς Βρεφονηπιακούς Σταθμούς.
 5. Ιδιαιτέρως μας προκαλεί αισθήματα αγανάκτησης η υποκριτική στάση του Προέδρου της Κ. Ε. Δ. Ε. και Δημάρχου Αμαρουσίου Γ. Πατούλη, ο οποίος από τη μια ψήφισε υπέρ της εφαρμογής της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής & Εκπ/σης στην τριμερή επιτροπή (που προβλέπεται με βάση το ν. 4521/2018) για το Δήμο Αμαρουσίου από το σχολικό έτος 2019 – 2020, αφού βέβαια ως Δήμαρχος (από το 2006 έως το 2019) δεν φρόντισε για την ανέγερση ούτε μιας αίθουσας Δημόσιου Νηπιαγωγείου όλα αυτά τα χρόνια, ενώ από την άλλη ολοφύρεται και διαμαρτύρεται για την εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής & Εκπ/σης από το ΥΠΠΕΘ, ευτυχώς χωρίς να πείθει κανέναν.
 6. Καλούμε το ΥΠΠΕΘ και την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής & Εκπαίδευσης σε ολόκληρη την επικράτεια από το σχολικό έτος 2019 – 2020, προχωρώντας ταυτόχρονα στην επαναλειτουργία του Ο.Σ.Κ. και τη γενναία χρηματοδότησή του με στόχο την αντιμετώπιση των κτηριακών αναγκών των Δημόσιων σχολείων και νηπιαγωγείων της χώρας. Καμία παραχώρηση οικοπέδων που προορίζονται για ανέγερση σχολείων και κτηρίων του Δημοσίου στο ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ για εκμετάλλευση από τους δανειστές και την Ε. Ε. για εξυπηρέτηση του Δημόσιου χρέους (διεκδικούμε τη διαγραφή του Δημόσιου χρέους που άλλωστε δεν δημιούργησαν οι εργαζόμενοι). Πλήρης απεμπλοκή και κατάργηση των αρμοδιοτήτων των Δήμων σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των Δημόσιων Σχολείων και Νηπιαγωγείων.
 7. Αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 5% του ΑΕΠ ή στο 15% του Γ. Κ.Π. – ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
 8. Θεωρούμε ότι ο κος Πατούλης δεν έχει πλέον κανένα θεσμικό ρόλο, ύστερα από τις εκλογές της 26ης Μαΐου 2019, εφόσον δεν είναι πλέον εκλεγμένος Δήμαρχος Αμαρουσίου και είναι απερχόμενος Πρόεδρος της Κ. Ε. Δ. Ε. εκτός και αν επέλεξε με την επιστολή του αυτή να κάνει επίδειξη εκλογικής δύναμης του ιδίου, των ομοϊδεατών του και του πολιτικού χώρου από τον οποίο προέρχεται.
 9. Καλούμε την Κ. Ε. Δ. Ε. και τους Δήμους της χώρας να αναλάβουν τις ευθύνες τους σε ότι αφορά τις αρμοδιότητες τους σε σχέση με τη λειτουργία της Δημόσιας Εκπ/σης ή αλλιώς να απεκδυθούν άμεσα κάθε αρμοδιότητά τους αναφορικά με τις λειτουργίες της Δημόσιας Εκπ/σης, διότι αποδείχθηκε στην πράξη ότι στον τομέα αυτό οι Δήμοι είναι απόλυτα ανίκανοι να ανταποκριθούν (διαχείριση κτηρίων, χρημάτων σχολικών επιτροπών κ.λπ.).
 10. Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη στάση των Δήμων και Δημάρχων της περιοχής ευθύνης του συλλόγου μας οι οποίοι με τις πράξεις τους επιζητούν την αποδυνάμωση και διάλυση του Δημόσιου Νηπιαγωγείου και της Δημόσιας Εκπ/σης εν γένει.
 11. Αποδοκιμάζουμε την πολιτική του ΥΠΠΕΘ και της κυβέρνησης σύμφωνα με την οποία ενεπλάκησαν οι Δήμοι της χώρας σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής & Εκπ/σης και παλεύουμε για την άμεση εφαρμογή της σε ολόκληρη την επικράτεια με ευθύνη και δαπάνες αποκλειστικά του ΥΠΠΕΘ και του Γ.Κ.Π. με τμήματα νηπιαγωγείων αποκλειστικά των 22 νηπίων – προνηπίων (καμία καταστρατήγηση του πρόσφατα ψηφισμένου νόμου – όχι άλλη κοροϊδία προς τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς).

Καλούμε τις Ενώσεις Γονέων της περιοχής ευθύνης του συλλόγου μας, τους Συλλόγους Εκπ/κών Π. Ε. της χώρας και το Δ. Σ. της Δ. Ο. Ε. να πάρουν θέση για όλα τα παραπάνω και να προβούν στην έκδοση αντίστοιχων αποφάσεων.

Αυτή τη στιγμή η Δημόσια Εκπαίδευση και το Δημόσιο Νηπιαγωγείο αντιμετωπίζουν μια ενορχηστρωμένη επίθεση εναντίον τους, η οποία στόχο έχει τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας (νηπίων και προνηπίων) και τον αποκλεισμό τους από την πρόσβαση στη Δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση που σημαίνει η λειτουργία και εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής και Εκπ/σης.

Μία ημέρα πριν λάβουμε την επιστολή του απερχόμενου Δημάρχου Αμαρουσίου (Γ. Πατούλη) με την οποία ζητείται η αναστολή εφαρμογής της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής και εκπ/σης στο Δήμο Αμαρουσίου είχαμε ήδη πληροφορηθεί την αντίστοιχη πρόθεση του Δημάρχου Κηφισιάς (Γ. Θωμάκου), ο οποίος αν και συμφώνησε για την εφαρμογή της Δίχρονης στο Δήμο του από το προσεχές σχολικό έτος, αναιρεί δυστυχώς την υπογραφή του ζητώντας από το Δημ. Συμβούλιο Κηφισιάς (παράνομα και παράτυπα) να προχωρήσει στην αναστολή εφαρμογής της Δίχρονης Υποχρεωτική Προσχολικής Αγωγής και Εκπ/σης στο Δήμο Κηφισιάς για το προσεχές σχολικό έτος (2019 – 2020).

Το Δ. Σ. του Σ. Ε.Π. Ε. Αμαρουσίου θα πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας προς το Δημ. Συμβούλιο του Δήμου Κηφισιάς την ΤΕΤΑΡΤΗ 12 – 6 – 2019 στις 19:30 στο Δημαρχείο Κηφισιάς με στόχο την αποτροπή της λήψης απόφασης για αναστολή (αίτημα εξαίρεσης) της εφαρμογής της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής και εκπ/σης για το Δήμο Κηφισιάς για το σχολικό έτος 2019 – 2020.

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας