Συνεχίζεται η ανταλλαγή ανακοινώσεων για τις δωρεές στο Λαογραφικό Μουσείο

0

Σε συνέχεια των προηγούμενων ανακοινώσεων, δημοσιεύουμε την απάντηση του Αντιδημάρχου κου Γ. Νικολαράκου προς τον «Συνήγορο του Πολίτη», στην οποία ενημερώνει πως μετά από την πρώτη συνάντηση σε έρευνα που έγινε βρέθηκαν τα περισσότερα από τα εκθέματα που είχε η κα Μανιάτη δωρίσει. Πιο συγκεκριμένα έλειπε μόνο ο βαφτιστικός σταυρό, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Αντιδημάρχου. Στη συνέχεια ζητήθηκε να πραγματοποιηθεί μια νέα συνάντηση για να βρεθούν όλα, η οποία έγινε στις 25 Ιουνίου. Όμως και πάλι, όπως αναφέρει στην δική της ανακοίνωση η κα Ε. Μανιάτη δεν αναγνώρισε τις δωρεές της και συνεχίζει να δηλώνει πως λείπουν εκθέματα. Γι΄αυτό το λόγο ορίστηκε από τον συνήγορο του πολίτη το διάστημα ως το τέλος του χρόνου, ώστε να βρεθούν και τα υπόλοιπα και να δοθούν οι απαραίτητες απαντήσεις.

Η Εφημερίδα ΑΘΜΟΝΙΟΝ ΒΗΜΑ, σε όλο αυτό το διάστημα έχει δημοσιεύσει όλες τις επιστολές, και από τις δύο πλευρές, παρακολουθώντας στενά το θέμα και ενημερώνοντας με υπευθυνότητα τους αναγνώστες της. Στο ίδιο κλίμα, δημοσιεύονται και στο τρέχον φύλλο οι δυο ανακοινώσεις, από τον κο Γ. Νικολαράκο και από την κα Ε. Μανιάτη, αυτούσιες.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ κου Γ. ΝΙΚΟΛΑΡΑΚΟΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ  
ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ  
ΔΗΜΟΣ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ  
ΓΡΑΦΕΙΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΟΛΙΤΙΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ ΜΟΝΑΔΑ Β΄ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΩΝ & ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ  
Ταχ. Διεύθυνση: Βασ. Σοφίας 9 & Δημ. Μόσχα

151 24 Μαρούσι

 
Τηλ. Κέντρο: 213 2038 000  
Τηλέφωνο: 213 2038 127  
E-mail: [email protected]  
     
  Προς: Συνήγορο του Πολίτη

Ανεξάρτητη Αρχή

Υπόψιν:

 

 

 

κ. Ευανθίας Σαββίδη

 

 

ΘΕΜΑ: «Απάντηση στο υπ. αριθ. πρωτ. 288848/34250/2021-15/06/2021 έγγραφό σας»
   
   

Αξιότιμη κυρία Σαββίδη,

 

Σε συνέχεια της πολύ καλής μας επικοινωνίας, απαντάμε στο έγγραφό σας με αρ. πρωτ. 288848/34250/2021 και έχουμε να σας επισημάνουμε τα εξής:

Η κυρία Μανιάτη κλήθηκε σε συνάντηση στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο του Δήμου Αμαρουσίου στις 22.01.2021, προκειμένου να διαπιστώσει την κατάσταση των δωρεών της. Η συνάντηση υπήρξε ιδιαίτερα παραγωγική καθώς επιδείχθηκαν στην δωρήτρια αρκετά από τα αντικείμενα τα οποία αναγράφονταν στην καρτέλα του Μουσείου. Κατόπιν τούτου, από την πλευρά μας υπήρξε δέσμευση για ανεύρεση όλων των κειμηλίων, δωρεά της κυρίας Μανιάτη. Να σημειωθεί ότι αρκετά αντικείμενα του μουσείου βρίσκονται συσκευασμένα ,όπως προβλέπεται , στην αποθήκη του κτιρίου λόγω έλλειψης χώρου.

Στα πλαίσια διερεύνησης των όσων η κα Μανιάτη υποστηρίζει, ως Αντιδήμαρχος  Αθλητισμού και Πολιτισμού του Δήμου Αμαρουσίου, ζήτησα με το υπ΄ αριθ. εμπ. πρωτ. 66/02.03.2021 έγγραφό μου τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για την διερεύνηση, συλλογή και καταγραφή στοιχείων σχετικά με τις δωρεές της κας Έφης Μανιάτη προς το Λαογραφικό Μουσείο του Δήμου Αμαρουσίου.

Από το πόρισμα της  προκαταρκτικής εξέτασης, από την ενεργούσα Προϊσταμένη Διεύθυνσης Αθλητισμού και Πολιτισμού Δήμου Αμαρουσίου, προκύπτει ότι:

Η Προϊσταμένη του Τμήματος Μουσείων του Δήμου Αμαρουσίου, απαντώντας, σε σχετικό  έγγραφο αναφορικά με τη διερεύνηση, συλλογή και καταγραφή δωρεών της κας  Έφης Μανιάτη, επισημαίνει μεταξύ άλλων, στο  με αριθ. πρωτ. 14466/31.03.2021 απαντητικό έγγραφό της ότι, κατόπιν σχολαστικής έρευνας τόσο στον εκθεσιακό χώρο του Λαογραφικού Μουσείου όσο και στην αποθήκη του, υπάρχουν όλα τα αντικείμενα της κας Έφης Μανιάτη που  είναι καταχωρημένα στο αρχείο Μητρώου Δωρεών και βρίσκονται στη διάθεσή σας οποτεδήποτε κριθεί απαραίτητο από μέρους σας και από μέρους της δωρήτριας, πλην ενός, του επίχρυσου βαφτιστικού σταυρού, (αρ. μητρώου 307/διαστάσεων 0,06Χ0,035mm), με σκάλισμα, άνθη και φιλαράκια, τον οποίο η κα Μανιάτη αναζητεί.

Σε ότι αφορά τον βαφτιστικό σταυρό, η  Προϊσταμένη του Τμήματος Μουσείων , στο σχετικό  έγγραφό της βεβαιώνει ότι από τότε που της ανατέθηκαν τα καθήκοντά της (με την υπ’ αρ. 61/2015 Απόφαση Δημάρχου περί τοποθέτησης Προϊσταμένων), δεν έχει δει τον συγκεκριμένο σταυρό.

Σύμφωνα με τα ανωτέρω προκύπτει ότι ουδεμία ευθύνη φέρουν τα πρόσωπα τα οποία στελεχώνουν σήμερα το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο του Τμήματος Μουσείων και Πινακοθήκης και την Διεύθυνση Αθλητισμού και Πολιτισμού του Δήμου καθώς επίσης και η σημερινή διοίκηση του Δήμου η οποία ανέλαβε καθήκοντα τον Σεπτέμβριο του 2019.

Σε ότι αφορά τις συνθήκες διατήρησης των αντικειμένων στο Λαογραφικό Μουσείο καθώς και την τσάντα με προσωπικό αρχείο , έχουμε απαντήσει προς εσάς με το υπ’ αριθ. πρωτ. 2183/2021 έγγραφό μας, στο οποίο αναφέρουμε πού στεγάζεται το Μουσείο και τις συνθήκες φύλαξης των κειμηλίων.

Ως εκ τούτου:

Α) Παραθέτουμε το πρακτικό της συνάντησης με την Δωρήτρια κα Έφη Μανιάτη στο Λαογραφικό Μουσείο Αμαρουσίου.

ΔΗΜΟΣ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Μαρούσι, 26/04/21

 

ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ ΔΩΡΕΑΣ κας ΕΦΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗ

Σήμερα στις 26/04/21 και ώρα 11:00, προσήλθε  στο Λαογραφικό Μουσείο Αμαρουσίου η κα Ευφροσύνη Μανιάτη.

Επίσης προσήλθαν: ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού και Πολιτισμού, κος Ιωάννης Νικολαράκος, η κα Μένια Σπαθάρη, Προϊσταμένη του Τμήματος Μουσείων και Πινακοθήκης και η κα Μάχη Νικολαράκου, Σύμβουλος του Δημάρχου κ. Θεόδωρου Αμπατζόγλου.

Παρουσία του Υπεύθυνου του Λαογραφικού Μουσείου κ. Γεωργίου Κλάδου, έγινε έλεγχος των δωρεών της κας Μανιάτη με βάση το αρχείο του  Μουσείου.

Κατά τον έλεγχο που ακολούθησε, η κα Μανιάτη αναγνώρισε μέρος από την παρακάτω λίστα που αναφέρει τα αντικείμενα τα οποία υπάρχουν καταχωρημένα ως δωρεά της στο Μητρώο του Μουσείου.

Δεν αναγνώρισε τα εκθέματα με Α.Μ. 119 Β1, 120 Β1, 121 Β1 και 345 Β1, παρόλο που τα συγκεκριμένα εκθέματα ήταν καταχωρημένα εξαρχής ως δωρεές της ενώ παράλληλα της επιδείχτηκαν τόσο οι φωτογραφίες όσο και οι καρτέλες του κάθε αντικειμένου ξεχωριστά.

Παρακάτω αναφέρεται όλος ο κατάλογος των δωρεών της κας Μανιάτη με τους κωδικούς μητρώου από το αρχείο του Μουσείου.

 

1.         ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΔΑΝΤΕΛΑ, με Αριθμό Μητρώου  Α.Μ. 115 Β1

2.         ΜΕΣΟΦΟΡΙ ΛΕΥΚΟ ΒΑΜΒΑΚΕΡΟ, Α.Μ. 120 Β1

3.         ΜΕΣΟΦΟΡΙ ΛΕΥΚΟ ΒΑΜΒΑΚΕΡΟ, Α.Μ. 121 Β1

4.         ΜΕΣΟΦΟΡΙ ΛΕΥΚΟ ΒΑΜΒΑΚΕΡΟ, Α.Μ. 123 Β4

5.         ΚΕΝΤΗΤΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ, Α.Μ. 289 Β1

6.         ΝΥΦΙΑΤΙΚΟ ΝΥΧΤΙΚΟ, Α.Μ. 306 Β4

7.         ΤΡΑΠΕΖΟΜΑΝΤΗΛΟ, Α.Μ. 345 Β1

8.         ΠΑΝΤΑ ΒΕΛΟΥΔΙΝΗ ΠΡΑΣΙΝΗ, Α.Μ. 346 Β1

9.         ΚΑΝΑΤΙ ΠΗΛΙΝΟ ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΟ ΜΕ ΒΟΤΣΑΛΑ ΘΑΛΑΣΣΗΣ, Α.Μ. 779 ΣΤ2

10.       ΠΙΑΤΕΛΙΤΣΑ ΠΗΛΙΝΗ ΔΙΑΚΟΣΜΗΜΕΝΗ ΜΕ ΒΟΤΣΑΛΑ ΘΑΛΑΣΣΗΣ, Α.Μ. 780 ΣΤ2

11.       ΚΑΝΑΤΙ ΠΗΛΙΝΟ ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΟ ΜΕ ΒΟΤΣΑΛΑ ΘΑΛΑΣΣΗΣ, Α.Μ. 781 ΣΤ2

12.       ΜΑΣΚΑ ΠΗΛΙΝΗ ΠΑΝΩ ΣΕ ΞΥΛΙΝΗ ΒΑΣΗ, Α.Μ. 782 ΣΤ2

13.       ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΚΑΙ ΔΕΡΜΑΤΙΝΗ ΤΣΑΝΤΑ ΘΗΚΗ, Α.Μ. 783

Ε4

14.       ΔΙΣΚΟΙ ΒΙΝΥΛΙΟΥ, Α.Μ. 791 ΣΤ3

15.       ΜΑΞΙΛΑΡΟΘΗΚΕΣ, Α.Μ. 824

16.       ΜΑΞΙΛΑΡΟΘΗΚΕΣ, Α.Μ. 825

17.       ΣΕΜΕΝ, Α.Μ. 826

18.       ΠΙΝΑΚΑΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ, Α.Μ. 839

19.       ΠΙΝΑΚΑΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ, Α.Μ. 840

20.       ΠΙΝΑΚΑΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ, Α.Μ. 841

21.       ΤΡΑΠΕΖΟΜΑΝΤΗΛΟ, Α.Μ. 1014 Β1

22.       ΔΑΝΤΕΛΑ ΠΛΕΚΤΗ ΜΕ ΒΕΛΟΝΑΚΙ ΛΕΥΚΟΥ ΧΡΩΜΑΤΟΣ ΔΙΑΣΤ. 4,39×0,07 Α.Μ. 116 Β1

23.       ΜΕΣΟΦΟΡΙ ΛΕΥΚΟ ΒΑΜΒΑΚΕΡΟ ΜΕ ΤΕΤΡΑΓΩΝΕΣ ΤΙΡΑΝΤΕΣ ΦΑΡΔΙΕΣ, ΚΟΦΤΟ ΚΕΝΤΗΜΑ ΜΕ ΣΧΕΔΙΟ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ ΣΤΗΝ ΤΕΤΡΑΓΩΝΗ ΛΑΙΜΟΚΟΨΗ, Α.Μ. 119 Β1

24.       ΕΣΩΡΟΥΧΟ ΛΕΥΚΟ ΒΑΜΒΑΚΕΡΟ ΜΕ ΜΗΚΟΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΓΟΝΑΤΟ, ΣΤΟ ΤΕΛΕΙΩΜΑ ΕΧΕΙ ΚΟΦΤΟ ΚΕΝΤΗΜΑ, Α.Μ. 122 Β4

25.       ΝΥΧΤΙΚΟ ΛΕΥΚΟ ΒΑΜΒΑΚΕΡΟ ΧΩΡΙΣ ΜΑΝΙΚΙΑ. ΕΧΕΙ ΣΟΥΡΕΣ ΣΤΟ ΜΠΟΥΣΤΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΩΝ ΩΜΩΝ ΚΕΝΤΗΜΕΝΑ ΜΕ ΡΟΖ ΚΑΙ ΚΙΤΡΙΝΗ ΚΛΩΣΤΗ, ΑΠΛΙΚΕ ΛΟΥΛΟΥΔΑΚΙΑ ΚΑΙ ΡΟΖ ΔΑΝΤΕΛΙΤΣΑ, Α.Μ. 124 Β

Σημείωση: Το έκθεμα με ΑΜ 856 (Πίνακας Άγιοι Ταξιάρχες) επιδείχθηκε στην κα Μανιάτη κατά την πρώτη συνάντηση στο ΙΛΜΑ στις 22 Ιανουαρίου 2021, όπου και ισχυρίστηκε με έντονο ύφος ότι ο εν λόγω πίνακας ΔΕΝ είναι δική της δωρεά και ζήτησε να αφαιρεθεί από τον κατάλογο. Προκειμένου να μην υπάρξουν περαιτέρω εντάσεις με την κα Μανιάτη, αφαιρέσαμε το συγκεκριμένο έκθεμα από τον κατάλογο της δωρεάς της, παρότι από την τεκμηρίωση του εκθέματος, προκύπτει ότι είναι δική της δωρεά. Επισημάναμε στην ίδια ότι θα επανελεγχθεί η τεκμηρίωση του συγκεκριμένου εκθέματος καθώς και όλων των υπολοίπων , αμφισβητούμενων από την ίδια, εκθεμάτων της δωρεάς της. Στον επανέλεγχο, προέκυψε, ότι όλα τα εκθέματα που υπάρχουν στο ΙΛΜΑ και είναι καταγεγραμμένα στο Μητρώο του Μουσείου ως δωρεά της κας Μανιάτη, υφίστανται και επιδείχθηκαν στην ίδια κατά τη δεύτερη συνάντηση στις 26 Απριλίου 2021, μεταξύ αυτών και το εν λόγω έκθεμα (Πίνακας Άγιοι Ταξιάρχες), το οποίο αμφισβητούσε και ζήτησε επίμονα να αφαιρεθεί από τον κατάλογο.

Β) Την ευθύνη της φύλαξης των αντικειμένων κατά το χρόνο της απώλειας του Σταυρού, κατά το έτος 2013, έφερε το προσωπικό το οποίο εργαζόταν στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο καθώς και οι υπηρεσιακοί και πολιτικοί προϊστάμενοι αυτών. Να σημειωθεί ότι το κτίριο το οποίο στεγάζεται το Λαογραφικό Μουσείο δεν διέθετε κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης  του χώρου και συναγερμό. Η διαδικασία που θα ακολουθούσαμε σήμερα σε μία αντίστοιχη περίπτωση θα ήταν πρωτίστως καταγγελία στο οικείο αστυνομικό τμήμα προκειμένου να καταγραφεί το συμβάν και αμέσως μετά προκαταρκτική εξέταση και ένορκη διοικητική εξέταση προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες υπό τις οποίες τελέσθηκε η απώλεια καθώς και ο προσδιορισμός των προσώπων που τυχόν ευθύνονταν.

Γ) Αγνοούμε την ύπαρξη της τσάντας καθώς και του περιεχομένου της, για την οποία υποστηρίζει η κα Μανιάτη ότι δόθηκε στον Δήμο Αμαρουσίου, καθώς δεν υπάρχει αριθμός πρωτοκόλλου παραλαβής,  αριθμός απόφασης οικονομικής επιτροπής περί αποδοχής ή μη δωρεάς ή κάποιος αρμόδιος υπάλληλος, που θα μπορούσε η κα Μανιάτη να μας υποδείξει ότι παρέδωσε το εν λόγω αρχείο.

Τέλος, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι τα εκθέματα του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Αμαρουσίου είναι μία πολύ σημαντική κληρονομιά για τον Δήμο μας. Είμαστε πραγματικά ευγνώμονες όπου δωρητές, όπως η κα Έφη Μανιάτη, μας εμπιστεύτηκαν κειμήλια μεγάλης συναισθηματικής , ιστορικής και οικονομικής αξίας. Η παρούσα διοίκηση έχει δρομολογήσει εντός του τρέχοντος  έτους την μεταστέγαση του Μουσείου σε έναν καινούργιο χώρο. Ένα διατηρητέο κτίριο, πλήρως ανακαινισμένο, όπου ελπίζουμε να εκτεθούν όσα περισσότερα εκθέματα γίνεται.

Παραμένουμε πάντα στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε άλλη διευκρίνιση χρειαστείτε.

Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία.

 

 

 

Ο Αντιδήμαρχος

Δ/νσης Αθλητισμού & Πολιτισμού

 

 

 

 

Ιωάννης Νικολαράκος

 

 

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ κας Ε. ΜΑΝΙΑΤΗ 

 

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΔΗΜΟΥ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ

ΑΚΑΡΠΕΣ ΟΙ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΑΝΕΥΡΕΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΩΡΕΩΝ ΜΟΥ  

ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΚΑΙ ΔΙΔΕΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ Η ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΣΥΝΗΓΟΡΟΥ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΙ ΤΟ ΙΛΜΑ ΓΙΑ  ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΩΣ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ,ΔΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΑΡΧΗΣ, ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΩΡΕΕΣ  ΜΟΥ  ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ κ ΝΙΚΟΛΑΡΑΚΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ ΤΟΥ ΙΛΜΑ

Ακαρπες ήταν μέχρι σήμερα όλες οι (πολλαπλές) συναντήσεις που ζήτησε (επανειλημμένα) , από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο κ Γιάννη Νικολαράκο και τους αρμόδιους του ΙΛΜΑ,  η Ανεξάρτητη Αρχή «ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ» να γίνουν  προκειμένου να βρεθούν όλες οι καταγεγραμμένες στον κατάλογο του Μουσείου δωρεές μου καθώς επίσης άκαρπη παρέμεινε και κάθε προσπάθεια για ανεύρεση του προσωπικού μου αρχείου  

Στην τελευταία μάλιστα συνάντηση ,την 25-6-2021, καθόλη την διάρκειά της παρέστη και  κλιμάκιο της άνω ανεξάρτητης Αρχής   πλήν όμως δεν κατέστη δυνατό να βρεθούν όλες οι δωρεές μου και δια τούτο δόθηκε από την άνω ανεξάρτητη Αρχή μια  περαιτέρω παράταση χρόνου στον Δήμο, ως το τέλος του έτους , καθόσον ως δηλώθηκε από τον άνω Αντιδήμαρχο  ως τότε θα προβεί  το ΙΛΜΑ σε ψηφιοποίηση των εκθεμάτων του (απάντων,  δηλαδή και όσων βρίσκονται επί χρόνια κλειστά στις αποθήκες στο υπόγειο) .

Κατόπιν τούτου, οι εκπρόσωποι της ανεξάρτητης Αρχής  ζήτησαν προφορικά κατά το τέλος της συναντήσεως της 25-6-2021 από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο να με  καλέσει και πάλι σε συνάντηση έως το τέλος του χρόνου για να οριστικοποιηθεί η έρευνα και η προσπάθεια για την ανεύρεση και αναγνώριση των δωρεών μου που μέχρι σήμερα δεν ανεβρέθησαν . Εάν τελικώς δεν βρεθούν όλα και δεν αναγνωριστούν όλα,  τότε θα καταγραφούν οριστικά σε κείμενο  πόσα και ποιά κειμήλια είναι οριστικά χαμένα (τα οποία προφανώς και δεν πρέπει να <σβήσουν> ή <αφαιρεθούν> -<εξαφανιστούν> από τον κατάλογο, ως αφήνει να εννοηθεί στο με ΑΠ 26815/21 έγγραφο που υπογράφει ο άνω Αντιδήμαρχος)  αλλά θα πρέπει να αναφερθεί ότι χάθηκαν και να αναφερθούν οι  ακριβείς ενέργειες που έγιναν προς ανεύρεση τους  (όπως εξ άλλου κατέγραψαν στην καρτέλα και για τον βαπτιστικό σταυρό ότι αυτός χάθηκε).  

Η άνω προθεσμία που δόθηκε από τους εκπροσώπους της  άνω Αρχής προφορικά θα διατυπωθεί και εγγράφως και θα κοινοποιηθεί από την άνω ανεξάρτητη Αρχή τόσο εις εμέ , όσο και στον Δήμο Αμαρουσίου (αμέσως μόλις την λάβω  θα την αποστείλω και στην εφημερίδα σας προς γνώση σας και προς δημοσίευσή της)

Το κλιμάκιο της ανεξάρτητης Αρχής αναγκάστηκε να προσέλθει στο ΙΛΜΑ την 25-6-21  (μετά από τις πολλαπλές άκαρπες συναντήσεις ) ,όπου παρόντες (εκτός από εμέ την δωρήτρια μετά συνεργάτιδας της πληρεξουσίας δικηγόρου μου) ήταν εκ μέρους του Δήμου οι κ.κ. :  Γιάννης Νικολαράκος (ως Αντιδήμαρχος), Μάχη Νικολαράκου (ως Σύμβουλος Δημάρχου), Γεώργιος Κλάδος (ως υπεύθυνος του Μουσείου), Χαριτωμένη Σπαθάρη (ως Προισταμένη Τμήματος Μουσείων και Πινακοθήκης).

Σημειώνω ότι είχε προηγηθεί παρουσίαση εκ μέρους των άνω εκπροσώπων  του Δήμου και του ΙΛΜΑ εις εμέ και την συνεργάτιδα της δικηγόρου μου μονομερές εκ μέρους τους συνταχθέν πρακτικό με ημερομηνία 26-4-21 το οποίο βεβαίως και δεν υπεγράφη τελικώς από εμέ καθόσον:

ΕΛΕΙΠΑΝ ΔΩΡΕΕΣ ΜΟΥ ΔΗΛΑΔΗ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΝ ΚΑΘΟΛΟΥ ΔΥΟ ΚΩΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΚΑΡΤΕΛΑΣ-ΚΑΤΑΛΟΓΟΥ ΤΩΝ ΔΩΡΕΩΝ ΜΟΥ ( έλειπαν τελείως οι κωδικοί 856 που αφορά μεγάλο πίνακα ζωγραφικής και ο κωδικός 307Γ3 που αφορά βαπτιστικό σταυρό),

– ΛΟΙΠΟΙ ΚΩΔΙΚΟΙ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΝ ΜΕΝ ΩΣ ΝΟΥΜΕΡΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΟΥ ΚΕΙΜΗΛΙΑ   

-ενώ ΟΜΟΛΟΓΟΥΣΑΝ στο πρακτικό ότι ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΗΚΑΝ ΟΛΕΣ οι δωρεές μου, πάραυτα ανέφεραν ως μη αναγνωρισθέντα λιγότερα από όσα ήταν στην πραγματικότητα αυτά (ανέφεραν ότι δεν αναγνωρίστηκαν οι κωδικοί  119Β1, 120Β1, 121Β1 και 345Β1 ενώ το αληθές είναι ότι δεν αναγνωρίστηκαν επίσης και οι κωδικοί 123Β4, 122Β4, 116Β1,115Β1, 856, 825, 824 και βέβαια έλλειπε και ο κωδικός 307Γ3 του βαπτιστικού σταυρού)

-πολλά περιγραφόμενα αντικείμενα εκ των δωρηθέντων από εμέ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΝ ΜΕ ΛΑΘΟΣ ΚΩΔΙΚΟ (πχ στο με α/α 5  ανέγραφαν ΑΜ 286Β1 το οποίο ήταν εσφαλμένο διότι στην καρτέλα μου το κειμηλιο αυτό έχει κωδικό 289Β1, επίσης στο με α/α 10  ανέγραφαν ΑΜ 781ΣΤ2 το οποίο είναι εσφαλμένο διότι στην καρτέλα μου η περιγραφή αυτή αντιστοιχεί σε κωδικό 780ΣΤ2, στο με α/α 11 ανέγραφαν ΑΜ 780ΣΤ2 το οποίο είναι εσφαλμένο διότι στην καρτέλα μου η περιγραφή αυτή αντιστοιχεί σε κωδικό 781ΣΤ2  )

Το εν λόγω πρακτικό με τα άνω λάθη των άνω εκπροσώπων του Δήμου και του ΙΛΜΑ βρίσκεται στα αρχεία της άνω ανεξάρτητης Αρχής με ΑΠ 28267 ήδη  από 19-5-21 . Εξ αλλου στα αρχεία της άνω Αρχής βρίσκεται ήδη από τον Νοέμβριο του 2020  και η καρτέλα μου οπότε και ήταν ευχερής η διαπίστωση των άνω λαθών του άνω πρακτικού

Τα άνω λάθη  , ελλείψεις κλπ επεσήμανα στον Δήμο και με το με  ΑΠ 21419/18-5-21 έγγραφο μου προς αυτον 

Εκτοτε επανήλθε ,μετά ένα περίπου μήνα, την 16-6-21 και  διόρθωσε τα  άνω λάθη με το νεώτερο με ΑΠ 26815/16-6-21 έγγραφο ο άνω Αντιδήμαρχος

Επίσης ενώ εγγράφως είχε ζητήσει η άνω Αρχή από τον Αντιδήμαρχο και το ΙΛΜΑ να μου επιτρέψουν να επισκεφθώ την αποθήκη για να ερευνήσουμε από κοινού μήπως βρεθούν στις κλειστές κούτες τα δωρηθέντα μου που έλειπαν , πάραυτα δεν μου επέτρεψαν να δω τίποτε από ότι είχαν κλεισμένο στην αποθήκη.

Επίσης ενώ η άνω Αρχή είχε ζητήσει από τον άνω ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ και το ΙΛΜΑ απαντήσεις σε απόλυτα σαφή και συγκεκριμένα ερωτήματα ,πάραυτα ακόμη και μέχρι σήμερα ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΠΑΝΤΗΘΕΙ ΠΟΛΛΑ ΕΞ ΑΥΤΩΝ

 

Στο με ΑΠ 288848/1725/13-1-2021 ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΗΣ Η ΑΝΩ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ  και ΤΟ ΙΛΜΑ  τα εξής κατά λέξη:

<<α)να μας γνωρίσετε τις απόψεις σας σχετικά με τα καταγγελλόμενα από την ενδιαφερομένη σχετικά με τη λειτουργία του Μουσείου και τη συντήρηση/φύλαξη των εκθεμάτων, β)να μας ενημερώσετε σχετικά με την ανταπόκρισή σας στο αίτημα της να επισκεφθεί την αποθήκη του Μουσείου και γ)να επιστρέψετε στην κα Μανιάτη το πρωτότυπο προσωπικό της αρχείο με φωτογραφίες και δημοσιεύματα που παρέδωσε προς ενημέρωση του Δημάρχου σχετικά με τη δράση και την προηγούμενη λειτουργία του Μουσείου >>

 

Στο με ΑΠ 288848/18017/31-3-21 ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΗΣ Η ΑΝΩ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΩ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ , ΤΟ ΙΛΜΑ και το αυτοτελές γραφείο υποστήριξης πολιτικών οργάνων  τα εξής κατά λέξη:

<<α)να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση στο Μουσείο, με ενημέρωση του Συνηγόρου του Πολίτη, προκειμένου να καταστεί αυτή τη φορά δυνατή η επίδειξη του συνόλου των κειμηλίων στη δωρήτρια τους. Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η επίδειξη κάποιων εξ αυτών, να αιτιολογηθεί η απουσία τους,

β)να μας γνωρίσετε ποιός έφερε την ευθύνη της φύλαξης των αντικειμένων του Μουσείου κατά τον χρόνο της απώλειας του βαφτιστικού σταυρού, ποιές είναι οι διαδικασίες που ακολουθούνται σε περιπτώσεις κλοπής ή απώλειας αντικειμένων από το Μουσείο και αν ακολουθήθηκαν στην συγκεκριμένη περίπτωση

γ) να μας ενημερώσετε πιο συγκεκριμένα για την τύχη του προσωπικού αρχείου της κας Μανιάτη και ποιός έφερε την ευθύνη της φύλαξης ή της (ενδεχόμενης) απώλειάς του

Τέλος θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι το σημαντικότερο όλων για τη δωρήτρια είναι να βεβαιωθεί η ίδια τόσο για την ασφάλεια και την καλή συντήρηση των κειμηλίων, όσο και για την πραγματική αξιοποίηση τους από το Μουσείο στο οποίο τα εμπιστεύτηκε, παρά τη μεγάλη συναισθηματική , ιστορική αλλά και οικονομική τους αξία για την ίδια και την οικογένειά της >>

Και επίσης στο ίδιο έγγραφο  ζητά ρητά η άνω Ανεξάρτητη Αρχή : <<κατά το δυνατόν πληρέστερων διευκρινήσεων επί των ανωτέρω ερωτημάτων, ούτως ώστε να εξετάσει αναλόγως τα δικαιώματα που της παρέχει ο νόμος και τις επόμενες κινήσεις της σε σχέση με την προστασία των δωρεών της>>

Στο με ΑΠ 288848/34250/15-6-2021 ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΗΣ Η ΑΝΩ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΩ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ, ΤΟ ΙΛΜΑ και το αυτοτελές γραφείο υποστήριξης πολιτικών οργάνων  τα εξής κατά λέξη:

<<παρακαλούμε θερμά, με την παραλαβή του παρόντος, να επικοινωνήσετε με την χειρίστρια της αναφοράς κα Μπενέκου στα τηλ…ώστε να οριστεί νέα συνάντηση στον χώρο του Μουσείου , με την παρουσία της κας Μανιάτη και κλιμακίου του Συνηγόρου του Πολίτη. Για τη διευκόλυνση ολων των μερών και την οικονομία της συνάντησης, θα παρακαλούσαμε να έχει εξαντληθεί κάθε προσπάθεια εντοπισμού των δωρεών που δεν έχουν ακόμη επιδειχθεί στην κα Μανιάτη>>

 

Επαναλαμβάνω ότι επειδή και η τελευταία ως άνω συνάντηση ήταν άκαρπη  ΔΟΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΩ ΑΡΧΗ ΣΧΕΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΧΡΟΝΟΥ ΕΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ στον Αντιδήμαρχο και το ΙΛΜΑ κατά τα άνω.

Σημείωση προς την εφημερίδα σας : Παρακαλώ το κείμενο να  καταχωρηθεί στον χώρο που αρμόζει για την αποκατάσταση της αλήθειας

                                                                     Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Με ρητή επιφύλαξη παντός δικαιώματός μου κατά παντός υπευθύνου (μεταξύ άλλων και για οποιαδήποτε παραπληροφόρηση)

                                                                                    ΕΦΗ ΜΑΝΙΑΤΗ

 

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας