Συνεχίζεται και το 2021 η απαλλαγή τελών για τα κλειστά καταστήματα του Αμαρουσίου – 40% μείωση στο ενοίκιο των κυλικείων των σχολείων

0

Την απόφαση στήριξης των καταστημάτων εστίασης, που ήδη είχε πάρει πριν κάποιο διάστημα, επικαιροποίησε το Δημοτικό Συμβούλιο του Αμαρουσίου κατά την συνεδρίασή του, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης 16 Μαρτίου, με τηλεδιάσκεψη και μεταδόθηκε ζωντανά αν και με αρκετά τεχνικά προβλήματα.

Σύμφωνα με την απόφαση αυτή τα καταστήματα και οι επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος της πόλης που παραμένουν κλειστά με κρατική εντολή, εξαιτίας της πανδημίας, απαλλάσσονται από τα τέλη κατάληψης κοινόχρηστων χώρων. Η απόφαση ισχύει για το διάστημα Νοέμβριο-Δεκέμβριο του 2020 και παρατείνεται και για όσο διάστημα μέσα στο 2021 διαρκέσουν τα έκτακτα μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Την απόφαση εισηγήθηκε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κος Σ. Σταθούλης και ψηφίστηκε ομόφωνα από το Συμβούλιο. Κλείνοντας το θέμα ο Δημοτικός Σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης κος Π. Κούκουζας επανέφερε το ζήτημα την απαλλαγής και από  τα δημοτικά τέλη για όσο διάστημα τα καταστήματα της πόλης παραμένουν κλειστά προκειμένου να συζητηθεί εκ νέου σε επόμενη συνεδρίαση.

Παράλληλα το Δημοτικό Συμβούλιο του Αμαρουσίου ενέκρινε την μείωση των μισθωμάτων των κυλικείων των σχολείων κατά 40%. Η αρχική εισήγηση της Προέδρου της Πρωτοβάθμιας Επιτροπής κας Ελ. Βλάχου ήταν οι μειώσεις να γίνουν κατά περίπτωση ανάλογα με το ύψος του μισθώματος προκειμένου να υπάρξει μια εξομοίωση, ως μια πιο δίκαια αντιμετώπιση.  Αυτή άλλωστε ήταν και η απόφαση που είχε ομόφωνα λάβει το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής.

Ωστόσο, εκ μέρους της μείζονος αντιπολίτευσης ο κος Β. Μπούρας υποστήριξε πως δεν είχε να κάνει το ύψος του ενοικίου για κάθε κυλικείο καθώς αυτό ήταν κάτι που έχει καθοριστεί από τον εκάστοτε διαγωνισμό. Τόνισε πως σε αυτή την περίοδο κρίσης που τα κυλικεία έχουν παραμείνει κλειστά και δεν έχουν δουλέψει για τόσο μεγάλο διάστημα θα έπρεπε να εξαντληθεί το όριο που δίνει ο νομοθέτης, και να δοθεί η μέγιστη δυνατή έκπτωση δηλαδή το 40%, σε όλους ανεξαιρέτως.

Ομοίως και η Επικεφαλής της Παράταξης «Μαρούσι Αδέσμευτη Φωνή» κα Μ. Διακολιού πρότεινε την μέγιστη έκπτωση για όλους.

Για την ανάγκη μιας πολιτικής απόφασης έκανε λόγο ο κος Λ. Μαγιάκης ανεξάρτητα από το τι λέει ο νόμος και ζήτησε να βγεί και ένα σχετικό ψήφισμα.

Στο ίδιο πνεύμα τοποθετήθηκε και ο κος Σπυρόπουλος ζητώντας την μέγιστη μείωση.

Παρέμβαση στη συζήτηση έκανε και ο Πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής κος Μ. Παπαδόπουλος, ο οποίος ενημέρωσε πως για τα κυλικεία Γυμνασίων και Λυκείων που είναι στη δική του αρμοδιότητα η μείωση που ψηφίστηκε ήταν 40% για όλους.

Ανταποκρινόμενη στα αιτήματα που ακούστηκαν, η κα Ελ. Βλάχου τροποποίησε την αρχική της εισήγηση και τελικά πρότεινε το 40% για όλους το οποίο και εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.

  • Τροποποίηση Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας

Μεγάλη συζήτηση πραγματοποιήθηκε και για την τροποποίηση του Ο.Ε.Υ. του Δήμου. Ανάμεσα στις αλλαγές το Γραφείο Προγραμματισμού γίνεται Τμήμα προκειμένου να έχει προϊστάμενο και να μπορεί να υποβάλει προτάσεις στα χρηματοδοτικά προγράμματα και η Πολιτική Προστασία που γίνεται πλέον Τμήμα. Σύμφωνα με την Γενική Γραμματέα κα Ν. Γκοτσοπούλου αυτές οι μικρές τροποποιήσεις ήταν απαραίτητες για την καλύτερη λειτουργία του Δήμου, για να επιλυθούν κάποια πρακτικά και λειτουργικά ζητήματα.

Ωστόσο το θέμα συγκέντρωσε πολλές αντιρρήσεις από την αντιπολίτευση μείζονα και ελάσσονα,  για το γεγονός πως δεν έγινε κάποια διαβούλευση με τα Σωματεία των εργαζομένων, πως δεν ερωτήθηκαν οι παρατάξεις, πως δεν προβλέπονται νέες θέσεις εργασίας και πως από τον σχεδιασμό αποκλείονται οι υφιστάμενοι υπάλληλοι από την τοποθέτησή του σε θέση προϊσταμένου.

Όπως εξήγησε η κα Ν. Γκοτσοπούλου έχουν ληφθεί οι απόψεις των εργαζομένων και έχουν ερωτηθεί για αυτές τις αλλαγές, ενώ τόνισε πως οι ίδιοι οι υπάλληλοι έχουν πρόβλημα με την υπογραφή κάποιων αποφάσεων, όπως των αδειοδοτήσεων οι οποίες απαιτούν την ύπαρξη προϊστάμενου. Τέλος διαβεβαίωσε πως αυτό ήταν μόνο μια τροποποίηση, και πως όταν γίνει εκ νέου ένας Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας τότε θα ζητηθεί η συμμετοχή όλων.

Σε αυστηρό τόνο, η τοποθέτηση του Δημάρχου κου Θ. Αμπατζόγλου, ο οποίος αφού ενημέρωσε πως υπάρχει μια ολοκληρωμένη πρόταση για νέο Ο.Ε.Υ. από την προηγούμενη Διοίκηση, η οποία λόγω συνθηκών έχει αναβληθεί, υπογράμμισε πως οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης δεν θέλουν να παραχθεί έργο και χαρακτηριστικά δήλωσε πως «θέλετε να μην γίνετε τίποτα, ο πολίτης όμως θέλει να βλέπει αποτέλεσμα και αυτός είναι ο νόμιμος τρόπος για να έχουμε αποτέλεσμα».

Αναμόρφωση του Τεχνικού Προγράμματος και του Προϋπολογισμού με έργα και χρηματοδοτήσεις

                Σε μια αναμόρφωση του Προϋπολογισμού προχώρησε το Δημοτικό Συμβούλιο. Όπως εξήγησε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κος Ε. Κάββαλος η τροποποίηση αφορά την ένταξη χρημάτων για έργα που είναι σε εξέλιξη η θα ξεκινήσουν, όπως έργα αγωγών ομβρίων υδάτων στο κέντρο ύψους 600. 000 ευρώ, ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικών κτιρίων 1.2 εκατομμυρίων ευρώ, με τμήμα του ποσού να καλύπτεται από το ΠΕΠ Αττικής και μέρος από το Δήμο, ανακατασκευή του κλειστού γηπέδου Σπ. Λούης ποσού 1.180.00 ευρώ, ανακατασκευές σε σχολεία, διανοίξεις οδών και έργα οδοποιίας.

Παρά την αντίδραση που διατυπώθηκε από την Λαϊκή Συσπείρωση και την κα Μ. Καρλατήρα πως στην πραγματικότητα υπάρχουν μειώσεις στα ποσά των χρηματοδοτήσεων, ο κος Αντιδήμαρχος ξεκαθάρισε πως κάποιες από αυτές τις υποχρεώσεις έχουν ολοκληρωθεί, και σε καμία περίπτωση δεν υπάρχουν μειώσεις σε ποσά για έργα, αλλά ακριβώς το αντίθετο.

Στο κομμάτι των ανακοινώσεων, και προ ημερησίας διατάξεως, ο Δήμαρχος κος Θ. Αμπατζόγλου ενημέρωσε πως τα προβλήματα στατικής επάρκειας που έχουν διαπιστωθεί στο κλειστό γυμναστήριο Σπ. Λούης πρόκειται να επιδιορθωθούν με την ανακατασκευή του γηπέδου, καθώς η διαδικασία για το έργο προχωράει και σύντομα θα υλοποιηθεί.

Παράλληλα ενημέρωσε πως, την Τρίτη 16 Μαρτίου, είχε επικοινωνία με το κτηματολόγιο προκειμένου το μικρό κομμάτι τη περιοχής του Σωρού που είχε μείνει έξω από την ένταξη του σχεδίου για γραφειοκρατικού λόγους να προχωρήσει η ένταξή του. Όπως διαβεβαίωσε ο κος Αμπατζόγλου η δέσμευση από το Κτηματολόγιο ήταν πως μέχρι το τέλος Απριλίου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας