ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ με τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού και Αθλητισμού και Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Αμαρουσίου Γιάννη Νικολαράκο

0

Γ. Νικολαράκος «Ο εμπορικός κόσμος έχει επωμιστεί σχεδόν όλο το οικονομικό βάρος της πανδημίας και δεν αντέχει άλλο».

Πριν από λίγες ημέρες έγινε η επανεκκίνηση της αγοράς με μεγάλη ανησυχία ωστόσο από τον εμπορικό κόσμο για το σοβαρό οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας στα καταστήματά τους. Η πορεία της πανδημίας όμως μας φέρνει αντιμέτωπους με άλλο ένα κλείσιμο της αγοράς. Η Εφημερίδα ΑΘΜΟΝΙΟΝ ΒΗΜΑ, επικοινώνησε με τον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Αμαρουσίου και Αντιδήμαρχο Πολιτισμού και Αθλητισμού κο Γιάννη Νικολαράκο, ο οποίος ανταποκρίθηκε πολύ πρόθυμα στο αίτημά μας για μια συνέντευξη και μας εξέθεσε τις απόψεις του για αυτό το ζήτημα που απασχολεί τεράστια μερίδα πολιτών.

Μαχητικός και διεκδικητικός για το συμφέρον και τη στήριξη των συναδέλφων του και της τοπικής αγοράς του Αμαρουσίου, ο κος Αντιδήμαρχος μας μίλησε εκτενώς για τα προβλήματα που έχουν προκύψει καθώς και τις λύσεις που προτείνει. Μας διευκρίνισε πως το πρόβλημα που προέκυψε με τον συνωστισμό αφορά κάποιους μεγάλους εμπορικούς δρόμους της χώρας, και αλυσίδες καταστημάτων χωρίς να αντιπροσωπεύει τα μικρά συνοικιακά καταστήματα που στην πλειοψηφία τους τηρούν ευλαβικά τα περιοριστικά μέτρα πρόληψης κατά του κορωνοϊού. Τόνισε πως είναι απαραίτητο οι τοπικές αγορές να επαναλειτουργήσουν κανονικά και με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας ενώ χαρακτήρισε το σύστημα του clik away ως «οξυγόνο» στην δύσκολη πραγματικότητα που βιώνουν οι έμποροι.

Παράλληλα είχαμε την ευκαιρία να μας μιλήσει και για τα προγράμματα αθλητισμού και πολιτισμού στον Δήμο, έναν τομέα που παρά τις δυσκολίες που έφερε η πανδημία, παρέμεινε ενεργός ενώ μας εξέθεσε και τους στόχους του για το επόμενο διάστημα.  Καθώς το ζήτημα της επαναλειτουργίας της αγοράς είναι αυτή τη στιγμή καίριο ξεκινήσαμε τη συνέντευξη απευθυνόμενοι πρώτα στην ιδιότητα του ως Προέδρου του ΕΣΑΜ.

Ερωτήσεις

  1. Η αγορά έχει επαναλειτουργήσει ήδη γύρω στις 10 ημέρες και κλείνει πάλι οπότε μπορούμε να έχουμε μια εκτίμηση για αυτές τις πρώτες μέρες και την άποψή σας για το εκ νέου κλείσιμο της αγοράς. Καταρχήν θα θέλαμε να μας πείτε πως είδατε την εμπορική κίνηση στο Μαρούσι και τί περιμένετε από εδώ και πέρα.

Τα κλειστά μαγαζιά μας φέρνουν

σε οικονομικό αδιέξοδο

και δεν ξέρουμε που θα σταματήσει η κατηφόρα.

Η αγορά υποτίθεται ότι είχε επαναλειτουργήσει για 10 ημέρες. Δυστυχώς, οι δεσμεύσεις στις μετακινήσεις και ο φόβος όλων μας για την υγεία μας, κράτησε την αγορά σχεδόν κλειστή. Παρότι οι τιμές ήταν εξαιρετικές και τα καταστήματά μας είναι γεμάτα από εμπορεύματα, η κίνηση ήταν χαμηλή. Την καλή περίοδο των Χριστουγέννων την χάσαμε ανεπιστρεπτί. Είναι αδύνατον να δουλέψουμε με απαγόρευση κυκλοφορίας και υποχρεωτική χρήση SMS.

Δυστυχώς, τώρα μπαίνουμε ξανά σε νεκρή περίοδο. Τα κλειστά μαγαζιά μας φέρνουν σε οικονομικό αδιέξοδο και δεν ξέρουμε που θα σταματήσει η κατηφόρα. Ο εμπορικός κόσμος έχει επωμιστεί σχεδόν όλο το οικονομικό βάρος της πανδημίας και δεν αντέχει άλλο.

  1. Ακούγεται ότι πολλά καταστήματα πανελλήνια δεν θα τα καταφέρουν μετά από αυτήν την μεγάλη κρίση και ήδη βάζουν λουκέτο στις επιχειρήσεις τους. Υπάρχει μέχρι στιγμής μια εικόνα για το Μαρούσι, πως έχει αποτυπωθεί η πανδημία στην τοπική αγορά;

Η τοπική αγορά του Αμαρουσίου αποτελείται κυρίως από μικρά μαγαζιά και έχει χτυπηθεί τα τελευταία χρόνια από διάφορους παράγοντες. Όμως, επειδή παραμένει μία δυνατή αγορά, μέχρι στιγμής φαίνεται ότι τα μαγαζιά έχουν αντέξει. Ασφαλώς είναι νωρίς για συμπεράσματα στις μόλις 10 ημέρες λειτουργίας αλλά δεν φαίνεται να υπάρχει κατάρρευση.

  1. Πέρα από όσα μέτρα στήριξης έχουν ληφθεί ως τώρα, κατά την γνώμη σας με ποιους άλλους τρόπους πρέπει η κυβέρνηση να σταθεί στο πλευρό των εμπόρων;

Το φωνάζουμε σε όλους τους τόνους

και προσπαθούμε να κάνουμε την κυβέρνηση

να καταλάβει ότι τα περιθώρια έχουν εξαντληθεί.

Υπάρχουν πολλές προτάσεις που έχουμε κάνει στην κυβέρνηση. Είναι πολύπλοκο και θέλει σχεδιασμό. Δεν είναι ένα πράγμα μόνο, είναι πολλά που πρέπει να γίνουν. Πήραμε κάποια χρήματα από την επιστρεπτέα προκαταβολή αλλά υπάρχουν πολλά πράγματα τα οποία δεν μπορούμε να τα καλύψουμε. Ενδεικτικά να σας πω ότι δεν έχουν ανασταλεί οι πληρωμές προς στο δημόσιο, δεν υπάρχει διευκόλυνση στις ΔΕΚΟ και ακόμα και το δώρο Χριστουγέννων των υπαλλήλων, υποχρεωθήκαμε να το δώσουμε 21 Δεκεμβρίου με κλειστά μαγαζιά! Στην προηγούμενη καραντίνα είχαμε πάρει παράταση για όταν θα ανοίγαμε. Όλα αυτά πιέζουν πολύ τους εμπόρους και μοιραία κάποιοι θα οδηγηθούν στο κλείσιμο. Το φωνάζουμε σε όλους τους τόνους και προσπαθούμε να κάνουμε την κυβέρνηση να καταλάβει ότι τα περιθώρια έχουν εξαντληθεί. Και πάλι θα σας πω ότι η υγεία μας προέχει αλλά έχουν δημιουργηθεί πολίτες δύο ταχυτήτων. Αυτοί που πληρώνονται κανονικά και αυτοί που δεν έχουν τίποτα και δημιουργούν κάθε μέρα χρέη.

  1. Παρατηρούμε πως όλο το διάστημα που έχουν επιβληθεί τα περιοριστικά μέτρα ο Δήμος Αμαρουσίου προσπαθεί να βρίσκεται κοντά στους δημότες με δράσεις αθλητισμού και πολιτισμού μέσω διαδικτύου, με τηλεδιασκέψεις και ζωντανές αναμεταδόσεις. Πόσο εύκολο ήταν από τη μια στιγμή στην άλλη να γίνει χρήση και εξοικείωση με την τεχνολογία και πόση είναι η ανταπόκριση του κόσμου;

Ο Δήμος έπρεπε να κινηθεί γρήγορα με βάση τις ανάγκες που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο της πανδημίας. Όσο γρήγορα, λοιπόν, μπορεί να κινηθεί το δημόσιο, τόσο γρήγορα κινηθήκαμε κι εμείς προκειμένου να καλύψουμε κάποια πράγματα διαδικτυακά. Σίγουρα, δεν είναι το ίδιο όπως δια ζώσης αλλά από το τίποτα είναι κάτι. Όσο για την εξοικείωση των δημοτών με το internet, αυτό πια είναι αστείο να το συζητάμε εν έτη 2021.

  1. Κε Αντιδήμαρχε, θα μπορούσατε να μοιραστείτε μαζί μας και με τους αναγνώστες μας τα επόμενα σχέδιά σας, τόσο στα πλαίσια της πανδημίας όσο και μετέπειτα, όταν θα επιτρέπονται και πάλι οι δια ζώσης δραστηριότητες;

Ελπίζω και εύχομαι να ξεπεράσουμε γρήγορα

το πρόβλημα της πανδημίας διότι έχει επηρεαστεί

και η κοινωνική μας ζωή αλλά και η οικονομική.

Η Αντιδημαρχία Αθλητισμού και πολιτισμού έχει ετοιμάσει πλήθος εκδηλώσεων και στον αθλητισμό και στον πολιτισμό. Δυστυχώς, αν δεν ξεπεράσουμε την υγειονομική κρίση δεν θα γίνει τίποτα παρά μόνο ότι μπορεί να επικοινωνηθεί μέσω διαδικτύου. Για παράδειγμα μία σειρά εκπαιδευτικών δράσεων που κάναμε στην Βορέειο Βιβλιοθήκη για παιδιά και είχε μεγάλη επιτυχία, τώρα το κάνουμε διαδικτυακά με επίσης μεγάλη επιτυχία όμως ποτέ δεν είναι το ίδιο.

Ελπίζω και εύχομαι να ξεπεράσουμε γρήγορα το πρόβλημα της πανδημίας διότι έχει επηρεαστεί και η κοινωνική μας ζωή αλλά και η οικονομική. Το 2021 ας είναι ένας χρόνος απελευθέρωσης τον ανθρώπων από τις δεσμεύσεις που έχουν επιβληθεί λόγο πανδημίας.

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας