ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ με τον Εντεταλμένο Δημοτικό Σύμβουλο Αμαρουσίου σε θέματα Νέας γενιάς, εθελοντισμού, απασχόλησης και εταιρικής κοινωνικής ευθύνης Γιάννη Ιωαννίδη

0

Γ. Ιωαννίδης “Η νεολαία κάθε πόλης οφείλει να έχει ενεργό συμμετοχή στα κοινά γιατί οι αποφάσεις που λαμβάνονται αφορούν το μέλλον της”

Αυτή την εβδομάδα η Εφημερίδα ΑΘΜΟΝΙΟΝ ΒΗΜΑ έχει την χαρά να φιλοξενεί έναν δραστήριο εκπρόσωπο της νέας γενιάς, με όραμα και δράση στην πόλη του, τον Μαρουσιώτη επιχειρηματία και Δημοτικό Σύμβουλο κο Γιάννη Ιωαννίδη.  Πρόσφατα του ανετέθη από τον Δήμαρχο κο Θ. Αμπατζόγλου η ηγεσία δυο πολύ σημαντικών Γραφείων, Νέας Γενιάς Εθελοντισμού και Απασχόλησης και Νεανικής Επιχειρηματικότητας και ήδη σχεδιάζει τους τρόπους στήριξης των νέων της πόλης μας με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και πρωτοποριακές ιδέες. Στο σημερινό φύλλο μας μιλά για την εμπειρία του στα δυο πρώτα χρόνια της θητείας του στο Δημοτικό Συμβούλιο και μοιράζεται μαζί μας τους στόχους και τα σχέδιά του στους τομείς που έχει αναλάβει.

Προερχόμενος από παλιά Μαρουσιώτικη οικογένεια και αντιπροσωπεύοντας πλέον την 7η γενιά, ο κος Ι. Ιωαννίδης διατηρεί το πιο ιστορικό κουτούκι των βορείων προαστίων τον ΑΣΒΕΣΤΟΛΑΚΟ, αλλά και το μοντέρνο μεζεδοπωλείο ΤranzistoRaki επί της πλατείας Ηρώων. Σπούδασε διαδοχικά στο ΤΕΙ Διοίκησης Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Καλαμάτα), μαγειρική τέχνη στην Le Monde καθώς και event management. Επίσης έχει  εκπονήσει διπλωματική εργασία με θέμα την Κοινωνική Πολιτική του Δήμου Αμαρουσίου. Έχει εργαστεί στις θυρίδες νεανικής επιχειρηματικότητας, στη Διαχείριση Ποιότητας αλλά και στο ληξιαρχείο του Δήμου αποκομίζοντας μια σφαιρική γνώση λειτουργίας του, όπως και σε εταιρεία με αντικείμενο τη διαχείριση ευρωπαϊκών προγραμμάτων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Είναι μέλος του ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Αμαρουσίου και χορηγός του Γ.Σ.Α. για αρκετά χρόνια.

Ερωτήσεις

  1. Πριν λίγες ημέρες δημοσιοποιήσατε τη δημιουργία Forum νέων και απευθύνατε πρόσκληση συμμετοχής στους νέους της πόλης μας. Πόση ανταπόκριση έχει μέχρι στιγμής αυτό το κάλεσμα; Θα μπορούσατε να μας πείτε ποιο είναι το όραμά σας για αυτή τη δράση; Τι θα θέλατε να επιτευχθεί μέσα από αυτό το Forum;

Καλημέρα σας, και σας ευχαριστώ πολύ για το βήμα που μου δίνετε να αναλύσω την πολιτική μας για το Forum.

Kάθε δημοτική αρχή οφείλει

να αφουγκράζεται τους

προβληματισμούς και τα άγχη των νέων της.

Η νεολαία κάθε πόλης οφείλει να έχει ενεργό συμμετοχή στα κοινά γιατί οι αποφάσεις που λαμβάνονται αφορούν το μέλλον της. Παράλληλα, κάθε δημοτική αρχή οφείλει να αφουγκράζεται τους προβληματισμούς και τα άγχη των νέων της. Έτσι, αξίζει να αναφέρουμε ότι το Forum Νέων υπήρχε στις προεκλογικές δεσμεύσεις του Δημάρχου και αποτελεί σημαντικό κομμάτι στον στρατηγικό σχεδιασμό του Δήμου για την τετραετία 2019-2023.

Ο Δήμαρχος  κύριος Θεόδωρος Αμπατζόγλου και εγώ αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε το Forum Νέων, με στόχο να δώσουμε την ευκαιρία στις νέες και νέους του Αμαρουσίου, να αναπτύξουν θεμελιώδεις αξίες, όπως η αλληλεγγύη και ο εθελοντισμός, να σχεδιάσουν δράσεις σε τομείς της απασχόλησης, της εκπαίδευσης, του πολιτισμού, της πληροφόρησης, της τεχνολογίας και παράλληλα να αξιοποιήσουμε  όλες τις δυνατότητες που μας δίνονται από τα Εθνικά και Ευρωπαϊκά προγράμματα για την προώθηση των δράσεων αυτών.

Στο Δήμο μας οι νέοι  μπορούμε να πούμε ότι είναι αρκετά ενεργοί πολίτες και ευσυνείδητοι , γεγονός που μας βοηθά να πάμε ,με την συμμετοχή τους, τον Δήμο ένα βήμα παραπέρα.

Η πρόσκληση ενδιαφέροντος έχει αναρτηθεί περίπου μια βδομάδα και έχουμε κοντά στα 100 αιτήματα. Η πλατφόρμα συμμετοχής θα παραμείνει ανοικτή μέχρι το τέλος του μήνα όπου και αναμένουμε να τριπλασιαστεί ο αριθμός των συμμετεχόντων. Γεγονός πολλά υποσχόμενο.

 

  1. Μέσα από την εμπειρία σας και την επαφή σας με τους νέους της πόλης μας, ποια θεωρείται είναι τα σημαντικότερα θέματα που απασχολούν τους νέους της πόλης μας, και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν; Υπάρχει κάτι που μπορεί να επιλυθεί σε τοπικό επίπεδο;

Όπως ανέφερα και στην προηγούμενη ερώτηση είμαστε από τους τυχερούς Δήμους γιατί έχουμε ενεργούς νέους.

Η μεγαλύτερη ανησυχία τους έχει να κάνει με την απασχόληση τους και εμείς σαν Δημοτική Αρχή δουλεύουμε προς αυτήν την κατεύθυνση.

Στην πόλη μας παράγεται περίπου το ¼ του ΑΕΠ της χώρας, οπότε πρέπει να δούμε τι σημαίνει αυτό προς όφελος των δημοτών και δη των νέων. Έχουμε υπογράψει ένα μνημόνιο συνεργασίας με τον ΟΑΕΔ, έχουμε ξεκινήσει ήδη συνομιλίες με μεγάλες αλλά και μικρές επιχειρήσεις, στο πλαίσιο της κοινωνικής εταιρικής ευθύνης και τέλος στο γραφείο απασχόλησης συζητάμε την δημιουργία μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα ενώσει τους δημότες μας με της επιχειρήσεις του Δήμου μας.

Οι ανησυχίες τους όμως δεν σταματούν στο επίπεδο της εργασιακής τους απασχόλησης. Γι’ αυτό έχουμε σχεδιάσει μια agenda προτάσεων που αφορούν, το περιβάλλον, την εκπαίδευση, την τεχνολογία ,την νεανική επιχειρηματικότητα, τον αθλητισμό και τον πολιτισμό. Οι προτάσεις αυτές θα τεθούν στο Forum νέων και μαζί  θα διαμορφώσουμε την στρατηγική για τη νεολαία.

 

  1. Σε λίγο καιρό συμπληρώνονται δυο χρόνια θητείας σας, ως νέος Δημοτικός Σύμβουλος. Τι εμπειρία έχετε αποκομίσει μέχρι στιγμής;

παρόλες της συνθήκες έχουμε

σχεδιάσει και ολοκληρώνουμε

με επιτυχία πολλά project

σε μικρό χρονικό διάστημα

Η αρχή της θητείας μου ως Δημοτικός Σύμβουλος συνέπεσε με τον  κορωνοΐο, οπότε πολλά πράγματα ήταν πρωτόγνωρα γι’ όλους. Η συνθήκη αυτή μου έδωσε το χρόνο να μάθω τις διαδικασίες, να δω πως λειτουργεί ο δήμος και ποιες ανάγκες έχει ώστε να προτείνω στοχευμένες λύσεις αλλα και να μάθω να λειτουργώ ευέλικτα και αποτελεσματικά.

Η εμπειρία μου άρχισε να μεγαλώνει με την ανάληψη των ευθυνών στα 2 γραφεία που μου εμπιστεύθηκε ο Δήμαρχος, και μπορώ να πω ότι παρόλες της συνθήκες έχουμε σχεδιάσει και ολοκληρώνουμε με επιτυχία πολλά project σε μικρό χρονικό διάστημα τόσο για τους νέους όσο  για τον εθελοντισμό και την εταιρική κοινωνική ευθύνη.

Αισθάνομαι τυχερός που ο Δήμαρχος με εμπιστεύτηκε δίνοντας μου τη νευραλγική θέση της διαχείρισης των δύο αυτών γραφείων αποκτώντας έτσι την εμπειρία για τα επόμενα βήματα μου στο Δήμο.

 

  1. Παρατηρούμε πως το τελευταίο διάστημα ασχολείστε έντονα και με περιβαλλοντικές δράσεις μέσα από μια τοπική ομάδα. Θα θέλατε να μας πείτε λίγα περισσότερα για αυτήν την πρωτοβουλία;

Οι περιβαλλοντικές δράσεις δεν είναι κάτι καινούργιο απλά δεν τις κάναμε ποτέ οργανωμένα. Πρόσφατα δημιουργήθηκε ένας νέος Περιβαλλοντικός, Φιλοζωικός και Πολιτιστικός σύλλογος (Πε.Φι.Πο.) που έχω την τιμή να είμαι γραμματέας του. Ο σκοπός του συλλόγου είναι να βοηθήσουμε όπως μπορούμε στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των μελών μας. Στο πλαίσιο αυτό ενώσαμε τις δυνάμεις μας με την εθελοντική ομάδα Save Υour Hood Αμαρουσίου και οργανώσαμε καθαρισμούς στο Δάσος Συγγρού, στο Κτήμα Καρέλλα, στο Άλσος Παραδείσου και σε άλλα σημεία. Στην πρωτοβουλία αυτή λαμβάνουν μέρος πολλοί συνδημότες μας διαφόρων ηλικιών και πολλοί γονείς φέρνουν μαζί τους τα παιδιά τους. Αυτό για μένα είναι το μεγαλύτερο κέρδος που πετυχαίνουμε στις δράσεις καθαρισμού. Γιατί τα παιδιά εκπαιδεύονται να σέβονται το περιβάλλον.

Το Γραφείο Νέας Γενιάς, η Save your Hood και η We4All προγραμματίζουν για την ημέρα του Περιβάλλοντος (Σάββατο 05.06) μια μεγάλη δράση καθαρισμού σε διάφορα σημεία της πόλης. Ευελπιστούμε ότι θα έχουμε την αναμενόμενη ανταπόκριση. Σημαντικό είναι να αναφέρουμε ότι στις δράσεις μας αυτές έχουμε συμπαραστάτη τον Δήμαρχο όπως και τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας.

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας