ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ του Αντιπροέδρου του ΙΓΕ κου Αλέξανδρου Κόκκαλη στο ΑΘΜΟΝΙΟΝ ΒΗΜΑ

0

Α. Κόκκαλης «Το όραμα μου, και δεν κάνω βήμα πίσω, είναι ένα δασόκτημα πρότυπο, ανοιχτό στην κοινωνία, που θα λειτουργεί σύμφωνα με τους όρους της διαθήκης της Ι. Συγγρού».

Στον Αντιπρόεδρο του Δ.Σ. του ΙΓΕ κο Αλ. Κόκκαλη η εφημερίδα ΑΘΜΟΝΙΟΝ ΒΗΜΑ απηύθυνε τις παρακάτω ερωτήσεις

1) Έχετε αναλάβει Αντιπρόεδρος σ΄ένα νέο και φιλόδοξο Δ.Σ και φανταζόμαστε ότι αυτό το πρώτο διάστημα θα πραγματοποιήσατε μια καταγραφή των αναγκών και των ελλείψεων. Θα θέλατε να μας πείτε ποια τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζετε;

Το δασόκτημα Συγγρού είναι μια όαση δάσους, πολιτισμού και εξειδικευμένης γεωργικής γνώσης στην Αθήνα, μια Μαρουσιώτικη όαση αφού το 95% του Άλσους ανήκει στα διοικητικά όρια του δήμου Αμαρουσίου.

Η απαξίωση του κτήματος που βίωσα ως γείτονας- επισκέπτης και ως μέλος της Πολιτικής Προστασίας  με ώθησαν στο να ασχοληθώ από την θέση του Άμισθου Αντιπρόεδρου του ΙΓΕ, αλλά δεν φανταζόμουν με τίποτα το εύρος των προβλημάτων.

Ενδεικτικά και επιγραμματικά θα αναφέρω τα σπουδαιότερα.

Στο παρά πέντε κινήσαμε τις απαραίτητες νομικές ενέργειες κατά του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ Δημοσίου το οποίο είχε εγγράψει περίπου 700 στρέμματα του δάσους σαν δημόσια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και ίσως με κάποιους που από χρόνια φτιάχνουν σενάρια να τρίβουν τα χέρια τους. Η αποτροπή των όποιων σκέψεων και η υπεράσπιση των συμφερόντων  του κληροδοτήματος και κατά προέκταση των Μαρουσιωτων, μας προέτρεψε να προβούμε από την πρώτη στιγμή σε όλες τις νομικές ενέργειες που απαιτούνται και που έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και μία δεκαετία.

Παραλάβαμε ένα δάσος 700 στρεμμάτων – «πυριτιδαποθήκη» κατά κύριο λόγω εύφλεκτης πεύκης-  χωρίς στην ουσία καμία δυνατότητα πυρόσβεσης (σύμφωνα και με έγγραφο της Πυροσβεστικής) με κατεστραμμένους κρουνούς και ένα  δίκτυο «σουρωτήρι» που αδυνατεί να σηκώσει τους δεκάδες κρουνούς, ένα πυροσβεστικό δίκτυο ανύπαρκτο , ξεπερασμένης φιλοσοφίας και είναι πράγματι θαύμα που δεν έχουμε κλάψει στις στάχτες του δάσους.

Δεν υπάρχει ως όφειλε διαχειριστική μελέτη. Δεν έχει καθαριστεί το δάσος σχεδόν ποτέ. Οι δρόμοι του είναι δεν έχουν  συντηρηθεί  δεν υπάρχει καμίας μορφής σήμανση και παγκάκια να ξεκουραστεί ο επισκέπτης.

Το προσωπικό ελάχιστο κ οι φιλότιμες προσπάθειες τους δεν αρκούν.

Παραλάβαμε ένα κτήμα που οι αμυγδαλιές έχουν  πεθάνει, τα αμπέλια, οι φιστικιές και οι ελιές είναι άρρωστες και ακλάδευτες χρόνια τώρα.

Ενώ ο οποιοσδήποτε μπορεί εύκολα να λεηλατήσει τις καλλιέργειες ανεξέλεγκτα, το δε θερμοκήπιο παρέμεινε αφημένο στην τύχη του, στην κυριολεξία βορά στην διεστραμμένη καταστροφική μανία .Τα ίδια και χειρότερα και στα αλλά κτήρια του κτήματος με πρώτο το κλειστό γυμναστήριο που έχει γίνει ένα ερείπιο, μια χωματερή ,όπως και αλλά αξιόλογα κτήρια.

Στην ίδια κατάσταση και το θέατρο το οποίο είχε γνωρίσει δόξες και το είχαμε απολαύσει στο παρελθόν με σειρά πολιτιστικών και άλλων εκδηλώσεων. Τα ίδια και χειρότερα οι υπαίθριοι αθλητικοί χώροι χωρίς καμιά πιστοποίηση και αφημένα στο έλεος του θεού.

Βρέθηκε σειρά απλήρωτων οικονομικών υποχρεώσεων προηγουμένων χρήσεων,- με χαρακτηριστικότερη- οφειλή δεκαετίας προς την ΕΥΔΑΠ ύψους 200.000 ευρώ που αφορά στο άχρηστο δίκτυο πυρόσβεσης.

2) Ως Αντιπρόεδρος ποιο το όραμά σας και ποιες οι προτεραιότητες που πρέπει να μπουν;

Το όραμα μου(και δεν κάνω βήμα πίσω) είναι ένα δασοκτημα πρότυπο, ανοιχτό στην κοινωνία, που θα λειτουργεί σύμφωνα με τους όρους της διαθήκης της Ι. Συγγρού.

Ένα δάσος ασφαλές, που δεν θα τρέμει η καρδιά μας το καλοκαίρι, που οι χρήστες-επισκέπτες θα το χαίρονται ως όαση παρθένου αστικού δάσους, αγροτικογεωργικων καλλιεργειών και εκπαίδευσης, ένας πράσινος δασικός χώρος αθλητισμού , πολιτισμού και αναψυχής.

Ήδη έχουν δρομολογηθεί αρκετά πράγματα με κυριότερο την επίλυση νομικών ζητημάτων,την ανάθεση διαχειριστικης μελέτης, ενώ εξασφαλίσαμε 100.000 ευρώ για την πυροπροστασία.

Εδώ πρέπει να ευχαριστήσω προσωπικά για τη πολύτιμη αυτή βοήθειά τους,τόσο τον Υπουργό Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη όσο και τον πρόεδρο του «Πράσινου Ταμείου» Σ. Σταθοπουλο

Πρέπει να ευχαριστήσουμε επίσης τον Δήμαρχο Αμαρουσίου Θεόδωρο Αμπατζόγλου που με ξεκάθαρη εντολή έδωσε εντολή λύσης γιατο θέμα της μίσθωσης των σχολικών κτηρίων εντός του κτήματος, μια εκκρεμότητα( και αυτή δεκαετίας) που δίνει οικονομική ανάσα άλλα και αποκαθιστά την  «τυπικότητα». Δήλωσε δε οτι θα είναι έμπρακτα δίπλα μας.

Έχουμε ξεκινήσει μια σειρά δράσεων ευαισθητοποίησης των πολιτών, τους οποίους θέλουμε συμμάχους και συμπαραστάτες  μαζί με τις δημοτικές αρχές Αμαρουσίου και Κηφισιάς που στέκουν δίπλα μας , ώστε με σεβασμό στο κληροδότημα, εξασφάλιση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, οικονομική αυτάρκεια, θα προσπαθήσουμε να αναγεννήσουμε πολιτιστικά ,να αναβαθμίσουμε τις υποδομές, με απόλυτη προστασία της βιοποικιλότητας.

Μια μεγάλη Προσπάθεια για αειφόρια  με πυλώνες την προστασία του περιβάλλοντος, την βιωσιμότητα και την ευζωία των Μαρουσιωτών και των κατοίκων των γειτονικών Δήμων.

Θεωρώ ευτύχημα για το ΙΓΕ αλλά και για το Μαρούσι ότι μετέχουν στο διοικητικό συμβούλιο ο Αντιδήμαρχος και με ιδιαίτερες ευαισθησίες στο Περιβάλλον Στέφανος Τσιπουράκης και η Αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα Λουκία Κεφαλογιάννη, ενω εξαιρετικοί συνάδελφοι ειναι και τα άλλα μέλη του Δ.Σ.

Από το φιλόξενο «Αθμόνιο» απευθύνω κάλεσμα ευαισθητοποίησης και εθελοντισμού για το Άλσος Συγγρού και κάνω μία ανοικτή πρόσκληση να επισκεφτούν οι Μαρουσιώτες την σελίδα του Ινστιτούτου μας και να ενημερωθούν για τα ανανεωμένα προγράμματα και σεμινάρια μας.

Απο το πέρασμα μου απο θέσης ευθύνης εχω μάθει να είμαι προσγειωμενος και να θέτω στόχους υλοποιησιμους,ΠΙΣΤΕΥΩ πως μπορούμε να καταφέρουμε όλοι μαζί να ξαναδώσουμε ζωή στο κτήμα που κάποιοι άφησαν να αργοπεθαίνει (ίσως επίτηδες).Το κτήμα ανήκει στις επόμενες γενιές, θα προσπαθησουμε για το καλύτερο, χωρίς δεύτερες σκέψεις,αστερίσκους και παρενθέσεις,με οδηγό μας την εμπνευσμένη διαθήκη της Ι.Συγγρου.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας