Συνέντευξη του Προέδρου της Κεραμεικής κου Ν. Βαλλάτου στην Εφημερίδα «ΑΘΜΟΝΙΟΝ ΒΗΜΑ»

0

Ν. Βαλλάτος: «Παρά τις δυσκολίες επιλέξαμε να κρατήσουμε τον χώρο ανοικτό με την ελπίδα να δοθεί στις επόμενες γενιές σαν ένας χώρος πολιτισμού, ιστορίας, εκπαίδευσης, Μουσείου Κεραμικής, πολιτιστικών δράσεων για μικρούς και μεγάλους

  1. Η Κεραμεική αποτελεί μια πανάρχαιη τέχνη που έχει διατηρηθεί στο πέρασμα των χρόνων. Στις ημέρες μας που όλα πια είναι βιομηχανοποιημένα με ποιούς τρόπους έχει εξελιχθεί και έχει προσαρμοστεί η Κεραμεική ώστε να συνεχίζει να έχει απήχηση και στο μέλλον.

Κυρία Ζέρβα πράγματι η ερώτησή σας είναι πολύ καίρια και πρέπει να δοθεί μια πειστική απάντηση, στο αν μια τόσο πανάρχαια τέχνη στην εποχή των κομπιούτερ, που η τεχνολογία τρέχει καθημερινά με μεγάλες ταχύτητες, αξίζει κάποιος να ασχοληθεί με την κεραμική; θα σας πω λοιπόν ότι παγκοσμίως η κεραμική έχει μια εκλεκτή θέση. Ο άνθρωπος χρειάζεται  ισορροπία και πρέπει να ασχολείται με χειροπιαστά πράγματα.

Η κεραμική παρόλη την βιομηχανοποίηση προσαρμόστηκε και αυτή και σε ένα μεγάλο μέρος της βιομηχανοποιήθηκε, όπως πλακάκια , είδη υγιεινής  κλπ

Η έρευνα οδήγησε την κεραμική στην  κατασκευή  προϊόντων υψηλών στάνταρ σε όλους τους τομείς από καθημερινά χρηστικά αντικείμενα έως μονωτικές πλάκες σε διαστημόπλοια.

Η κεραμική μια υψηλή θέση με προϊόντα αισθητικής και καλλιτεχνικής αξίας , είναι ένας τομέας που μπορούν να γίνουν πολλά όταν υπάρχει καλή εκπαίδευση.

Όλοι οι Δήμοι σήμερα έχουν δράσεις κεραμικής λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος των ανθρώπων να ασχοληθούν και να νιώσουν δημιουργοί.

Για τα παιδιά μας από τα σχολεία η κεραμική είναι ένας τρόπος να αισθανθούν δημιουργοί και να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και να απομυθοποιήσουν πώς κατασκευάζονται τα πράγματα γύρω τους .

Βλέπετε κα Ζέρβα πόσα πολλά πράγματα γίνονται από τον πηλό και  θα πρέπει να  δώσουμε  ανάλογο ενδιαφέρον  σε μια χώρα που έχει μια μεγάλη ιστορία και εκατομμύρια τουρίστες ώστε να αξιοποιηθούν αυτές οι δυνατότητες.

  1. Στο διάστημα που έχετε διατελέσει Πρόεδρος μέχρι σήμερα ποιά ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση ή δυσκολία που κληθήκατε ν’ αντιμετωπίσετε;

Η μεγάλη πρόκληση ήταν και είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Με την κατάργηση του ΕΟΜΜΕΧ, ο χώρος πήγε στο ΤΑΥΠΕΔ, ΕΤΑΔ τώρα, δημιουργώντας μια μεγάλη ανασφάλεια στον Συνεταιρισμό κεραμιστών και μαζί με την κρίση ήταν η μεγαλύτερη δυσκολία που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε, γιατί πράγματι εδώ βρίσκεσαι αντιμέτωπος με την ιστορία και το δίλημμα αν πρέπει να κλείσει η πόρτα ενός χώρου που αντιπροσωπεύει την ιστορία της πόλης και της τέχνης.

Επιλέξαμε να κρατήσουμε τον χώρο με την ελπίδα να δοθεί στις επόμενες γενιές σαν ένας χώρος πολιτισμού, ιστορίας, εκπαίδευσης, Μουσείου Κεραμικής, πολιτιστικών δράσεων για μικρούς και μεγάλους.

  1. Το ΙΕΚ Κεραμικής που λειτουργεί πλέον έχει ενισχύσει τον κλάδο σας; και ποιές ενέργειες πιστεύετε πως απαιτούνται για την ενδυνάμωση της Κεραμικής;

Το ΙΕΚ κεραμικής είναι ένα κρατικό ΙΕΚ που η ΠΕΚΑ και ο Συνεταιρισμός λόγω της παντελούς έλλειψης κρατικών σχολών κεραμικής έρχεται να δημιουργήσει ένα νέο «φυτώριο» κεραμιστών και ο στόχος μας είναι ένα πρότυπο ΙΕΚ που να παρέχει υψηλή εκπαίδευση για την ενδυνάμωση της κεραμικής που είναι χρέος της χώρας μας και της ιστορίας μας, μιας και η κεραμική είναι βασικός πυλώνας του πολιτισμού μας και πρέπει όχι μόνο με την  ιστορία της αλλά και με το παρόν της να δείχνει την πολιτιστική της ταυτότητα.

  1. Σε λίγο εγκαινιάζετε την 57η Πανελλήνια Έκθεση Κεραμικής. Ποιό είναι το ιδιαίτερο στοιχείο της φετινής Έκθεσης και τι θα προσφέρει στον επισκέπτη;

Η 57η Πανελλήνια έκθεση κεραμικής είναι μια έκθεση πολύ σημαντική, εκθέτονται έργα μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας από καλλιτέχνες με μεράκι για την κεραμική και πρέπει να τους ευχαριστήσουμε που δίνουν  μια πολιτιστική ανάσα στους επισκέπτες της έκθεσης και διατηρούν ένα θεσμό για το Μαρούσι  πολλών ετών.

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας