Θ. Αμπατζόγλου «Είναι μια ιστορική μέρα για το Μαρούσι. Απελευθερώνουμε το Δήμο και τους δημότες από ένα βάρος 27 εκατομμυρίων ευρώ».

0

Μετά από 16 χρόνια ο Δήμος Αμαρουσίου απαλάσσεται από χρέος 27 εκατομμυρίων ευρώ ενω παράλληλα τακτοποιείται πολεοδομικά η περιοχή του Μall. Κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Αμαρουσίου την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου, εκτός ημερήσιας διάταξης  ο Δήμαρχος κος Θ. Αμπατζόγλου ενημέρωσε για τις εξελίξεις μετά τη συνεδρίαση του ΚΕΣΥΠΟΘΑ, της αρμόδιας επιτροπής του Υπουργείου για το Περιβάλλον, στην οποία ο Δήμος παρέστη και όπως υπογράμμισε η εξέλιξη ήταν ιδιαίτερα θετική για το Μαρούσι.

Για μια ιστορική νίκη και ιστορική μέρα για την πόλη έκανε λόγο ο κος Θ. Αμπατζόγλου, καθώς με την απόφαση του ΚΕΣΥΠΟΘΑ, φαίνεται πως ο φορέας εκμετάλευσης του Mall δηλαδή η εταιρεία Lamda θα αναλάβει την oφειλή προς την Εθνική Τράπεζα αυτού του ποσού των 27 εκατομμυρίων ευρώ,το οποίο προέκυψε από την αγορά από την ΑΘΜΟΝΟΝ έκτασης 25 στρεμμάτων αξίας 15 εκατομμυρίων, το 2003, συν τους τόκους όλων αυτών των ετών. Επιπλέον θα αναλάβει τα έργα της διαμόρφωσης των κοινόχρηστων χώρων με επίβλεψη του Δήμου, το βάρος από τις αγωγές των ιδιωτών προς τον Δήμο, διασφαλίζεται ότι δεν πρόκειται να κτιστεί τίποτα νέο, ο Δήμος αποκτά πλέον την κυριότητα των 25 στρεμμάτων που είχε αγοράσει το 2003 από την ΕΤΕΒΑ ενω παράλληλα τακτοποιούνται πολεοδομικά και όλοι οι περίοικοι που τόσα χρόνια οι περιουσίες τους ήταν σε εκρεμμότητα. Κλείνοντας ο κος Δήμαρχος τόνισε πως όλο αυτό δεν ήταν προσωπική του επιτυχία αλλά αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας. Αξίζει να σημειωθεί πως καθοριστική συμβολή στην αίσια έκβαση του θέματος είχε και ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας κος Κ. Ρώτας ο οποίος παραβρέθηκε στην σύσκεψη στο ΚΕΣΥΠΟΘΑ μαζί με τους επικεφαλής των αρμόδιων Υπηρεσιών και διατύπωσε με σαφήνεια τις θέσεις του Δήμου.

Ωστόσο ο αντίλογος από την αντίπολίτευση, μείζονα και ελάσσονα ήταν μεγάλος υποστηρίζοντας πως ο Δήμος υποχώρισε από τη διεκδίκηση των συμφερόντων του δεχόμενος το ελάχιστο που θα μπορούσαν να του δώσουν σε σχέση με την επιβάρυνση που έχει δεχτεί και δέχεται η περιοχή του Μall.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κος Γ. Καραμέρος χαρακτήρισε την τοποθέτηση του κου Δημάρχου προκλητική και τόνισε πως «δεν μπορούμε να παρουσιάζουμε την τακτοποίηση των συμφερόντων της Lamda ως ιστορική επιτυχία, πρόκειται για το μεγαλύτερο αυθαίρετο που κατέστρεψε αμετάκλητα την αγορά του Αμαρουσίου και υποβάθμισε την ποιότητα ζωής των περιοίκων. Παρουσιάζεται έναν οδυνηρό συμβιβασμό ως επιτυχία».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι τοποθετήσεις των υπολοίπων παρατάξεων της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Ο κος Ν. Γαρδέλης τόνισε πως θα πρέπει να ενημερώνεται το Δημοτικό Συμβούλιο πριν γίνουν τέτοιες συναντήσεις. Η κα Μ. Διακολιού σημείωσε χαρακτηριστικά πως το έγκλημα διαρκείας ολοκληρώνεται, ενω τόνισε πως όσα συμφωνήθηκαν τώρα είναι πολύ λιγότερα από όσα είχε αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο του Αμαρουσίου κατά την προηγούμενη θητεία του το 2016. Ο κος Λ. Μαγιάκης σημείωσε πως καταρρίφθηκε το success story της Διοίκησης Πατούλη για την οικονομική εξυγίανση του Δήμου και τόνισε πως «σήμερα χάνεται μια ιστορική ευκαιρία για την πόλη, είχαμε την δυνατότητα να κάνουμε την πόλη καινούργια από τα αντισταθμιστικά οφέλη που θα παίρναμε». Τέλος ο κος Δ. Πολυχρονιάδης δήλωσε πως «παρακολουθούμε το χρονικό ενός προαναγγελθέντος ξεπουλήματος υπέρ των συμφερόντων της Lamda αγνοόντας τα αιτήματα των  κατοίκων».

Απάντωντας σε όσα ακούστηκαν ο Δήμαρχος κος Θ. Αμπατζόγλου δήλωσε πως το περίμενε από μερίδα του Δημοτικού Συμβουλίου να αντιδράσει με μιζέρια και αρνητικότητα. Όσο για τις αναδρομές στο παρελθόν που ακούστηκαν σημείωσε πως «αν ήθελα να θολώσω τα νερά θα είχα κάνει κι εγώ την αναδρομή, όμως μου αρέσουν τα καθαρά πράγματα. Εγώ κοιτάω το σήμερα και το αύριο της πόλης, αυτό με ενδιαφέρει, έχουμε όραμα για την πόλη, αν θέλετε αυτό να μου καταλογίσετε». Ξεκαθάρισε πως η σημερινή απόφαση είναι σε απόλυτη συμφωνία με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου το 2016, ο Δήμος ελαφρύνεται από το ποσό των 27 εκατομμυρίων που τον βάραινε, η Lamda αναλαμβάνει τη διαμόρφωση των κοινόχρηστων χώρων , τίποτα νέο δεν πρόκειται να χτιστεί και ο Δήμος επιτέλους αποκτά την κυριότητα αυτού του χώρου. Καθώς οι τοποθετήσεις της αντιπολίτευσης ήταν σκληρές οι τόνοι ανέβηκαν και ο κος Δήμαρχος απάντησε σε αυστηρό ύφος «Τα 27 εκατομμύρια θα τα πληρώσουν οι Μαρουσιώτες και ο Δήμος ή ο Λάτσης; Γιατί εγώ προτιμώ να τα πληρώσει ο Λάτσης. Όποιος όχι ας το πεί».

 

Ρεπορτάζ Αρχοντούλα Αναστασοπούλου