Το Δάσος Συγγρού στο προσκήνιο

0

Οι παρεμβάσεις που σχεδιάζει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Οι πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει το τελευταίο διάστημα πως το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει δρομολογήσει κάποιας μορφής παρέμβαση στο Δάσος Συγγρού και το σχεδιασμό ενός «Αγροκτήματος πόλης» όπως αναφέρεται, έντονη είναι η ανησυχία σε μερίδα Μαρουσιωτών για την τύχη του δάσους. Παρατάξεις της αντιπολίτευσης με ανακοινώσεις τους εκφράζουν τον προβληματισμό τους για τη διαφύλαξη του πράσινου και του Δάσους καθώς και για την ανάμειξη ιδιωτικών επενδύσεων στην διαχείρησή του.

Ωστόσο η πλευρά του Δήμου είναι σαφής και κατηγορηματική πως δεν πρόκειται να θιγεί το πράσινο ή να κινδυνεύσει ο δασικός χαρακτήρας του Συγγρού.

Σε ανακοίνωσή της η κα Μ. Διακολιού αναφέρει πως «Αρχικά να ευχηθώ καλή πορεία και καλή δύναμη στο νέο, Μαρουσιώτικο, επί το πλείστον, ΔΣ του ΙΓΕ στο καθήκον του για την διαχείριση του Δάσους Συγγρού.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης εξήγγειλε με την ανακοίνωση των μελών του νέου ΔΣ, την “αναβάθμιση” του Δάσους σε “Αγρόκτημα πόλης”.

Πρόκειται για μια ορολογία που δεν (μου) είναι σαφής ως προς την έννοιά της, αλλά που από μόνο το άκουσμά της δημιουργεί επιφυλάξεις ως προς την έννοια της “αναβάθμισης”.
Το Δάσος Συγγρού είναι από τα ελάχιστα φυσικά δάση στην Αττική, ένας σημαντικός πνεύμονας πρασίνου, και το να μετατραπεί σε “αγρόκτημα” δύσκολα ακούγεται ελπιδοφόρο.

Η δε χρήση της μεθόδου των ΣΔΙΤ μόνο καλό δεν προμηνύει γιατί η κερδοφορία των ιδιωτών επιχειρηματιών πάντα μπαίνει πάνω από το περιβάλλον.

Ζήσαμε παλαιότερα πολλές -ευτυχώς αποτυχημένες- προσπάθειες επιβουλής του Δάσους Συγγρού (πχ την προσπάθεια του “οικολόγου” κ. Καραμερου να το μετατρέψει σε πόλο τουριστικής έλξης δια επιχειρηματικών μορφωμάτων τύπου cluster, ή την -με παρόμοια μέθοδο- προσπάθεια Τζανίκου να το εντάξει επιχειρηματικά στην “ανάπτυξη” των Ολυμπιακών Αγώνων 2004) και έχουμε κάθε λόγο να είμαστε καχύποπτοι σε τέτοιου είδους και μεγέθους εξαγγελίες.

Εύχομαι όμως, το γεγονός του ότι η συντριπτική πλειοψηφία του ΔΣ είναι απ’το Μαρούσι να αποτελέσει κίνητρο αποτροπής κάθε τυχόν προσπάθειας αλλοίωσης του δασικού χαρακτήρα του δια της κερδοσκοπικής εκμετάλλευσής του».

Αντίστοιχα ο επικεφαλής του Συνδυασμού Ενότητα-Ανατροπή και έργο κος Λ. Μαγιάκης απευθύνει ερωτήσεις προς τη Δημοτική Αρχή και στην ανακοίνωσή του αναφέρει πως «Το τελευταίο διάστημα είδαν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες σχετικά με επικείμενη «αξιοποίηση» του Δάσους Συγγρού από την Κυβέρνηση και τη νέα Διοίκηση του ΙΓΕ. Συγκεκριμένα από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και το νέο πρόεδρο του ΙΓΕ, που το προσδιόρισαν ως «Άλσος» και όχι ως Δάσος Συγγρού αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων ότι: “Kατευθύνουμε το Κτήμα στη μορφή “Αγρόκτημα Πόλης” και “Κινούμαστε στη λογική του Estate Management / Park Management, ακριβώς όπως έχει εξαγγείλει η Κυβέρνηση για το Τατόϊ, με Συμπράξεις Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), Κοινωνική Οικονομία και κάθε μορφή εφικτής συνέργειας προς όφελος του ΙΓΕ και των πολιτών”.

Επειδή το δάσος Συγγρού αποτελεί τον τελευταίο μεγάλο πνεύμονα πρασίνου στα Βόρεια προάστια (Μαρούσι, Κηφισιά, Μελίσσια)

Επειδή το μεγαλύτερο μέρος του κληροδοτήματος είναι δασική έκταση περίπου 720 στρέμματα και προστατεύεται από τη σχετική νομοθεσία περί δασών

Επειδή το Δάσος Συγγρού είναι χαρακτηρισμένο από το ΓΠΣ του Αμαρουσίου ως Δάσος Ιδιαιτέρου Φυσικού Κάλλους

Επειδή σύμφωνα με το κληροδότημα της Ιφιγένειας Συγγρού δεν επιτρέπεται η άσκηση δραστηριοτήτων, πλην αυτών που προβλέπονται στο κληροδότημα

Επειδή επανειλημμένα στο πρόσφατο παρελθόν το Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου έχει δημόσια τοποθετηθεί κατά της εμπορευματοποίησης του κληροδοτήματος

Επειδή σύσσωμη η τοπική κοινωνία, μέσω των συλλογικών φορέων της, είχε αντιταχθεί στο θέμα της συγχώνευσης του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών με την ΕΛΓΟ «Δήμητρα» και της συναφούς εμπορευματοποίησης του

Επειδή το δάσος αποτελεί για τους κατοίκους ανεκτίμητο χώρο για άσκηση, ξεκούραση και ψυχική ηρεμία

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

  • Είναι ενημερωμένη από την Κυβέρνηση και το ΙΓΕ για τα παραπάνω σχέδια τους και αν όχι σκοπεύει να ζητήσει επίσημη ενημέρωση?
  • Συμφωνεί με τη μετατροπή του δάσους Συγγρού σε «αγρόκτημα πόλης» και τη συναφή εμπορευματοποίηση του μέσω ΣΔΙΤ και ΚΟΙΝΣΕΠ?
  • Δεδομένου ότι στο ΔΣ του ΙΓΕ συμμετέχουν στελέχη της νέας Δημοτικής Αρχής, ποιες είναι οι θέσεις της και σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να προστατέψει το δασικό του χαρακτήρα, τους όρους του κληροδοτήματος και να υπερασπίσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων του Αμαρουσίου και των όμορων Δήμων.»

Η παράταξη της «Λαϊκή Συσπείρωσης» αναφέρει σε αντίστοιχη ανακοίνωσή της « Σε «Αγρόκτημα Πόλης» θέλουν να υποβαθμίσουν ένα δημόσιο Δάσος, όπως το διαμόρφωσε η φύση ένα ολόκληρο αιώνα μετά την υπογραφή του κληροδοτήματος (1921), το οποίο ήδη από το 1991 κηρύχθηκε στο σύνολό του ως «τοπίο ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους» με την υπουργική απόφαση έγκρισης του ΓΠΣ Αμαρουσίου. Ένα «αγρόκτημα» με «τη λογική του ‘’Ελεύθερου Πάρκου [!]’’», κατά το πρότυπο συγκεκριμένων «αλσών», «κήπων» και «πάρκων»!

Ομολογείται ξεδιάντροπα από το νεόκοπο πρόεδρο του ΙΓΕ, υπό το βλέμμα του κ. Βορίδη: «Κινούμαστε στη λογική του Estate Management / Park Management, … με Συμπράξεις Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), Κοινωνική Οικονομία και κάθε μορφή εφικτής συνέργειας προς όφελος του ΙΓΕ και των πολιτών [διάβαζε: ‘’επιχειρηματιών’’]». Τί σχέση μπορούν να έχουν όλα αυτά με το σκοπό του κληροδοτήματος, «να χρησιμεύει εις την μόρφωσιν καλών γεωργών και κηπουρών»; Μόνο σχέση αντιπαλότητας!

Άλλωστε, και εκεί που επιχειρείται να αποκατασταθεί, εντελώς προσχηματικά, μια κάποια σχέση με τον πιο πάνω σκοπό, αυτό γίνεται σε μια προσπάθεια, σύμφωνα πάντα με τις δηλώσεις του κ. Θυμάκη, να μεταλλαχθεί το κληροδότημα «σε χώρο επιμόρφωσης ειδικών» και μάλιστα «σε θέματα που αφορούν ευρύτερα τις εξελίξεις στην “έξυπνη” γεωργία και τη νέα ΚΑΠ», δηλαδή την καταστροφική για τη φτωχομεσαία αγροτιά της χώρας Κοινή Αγροτική Πολιτική.

Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν, «άχνα δεν έχει βγάλει» μέχρι τώρα η «πολυσυλλεκτική», αλλά με ενιαία την αντιλαϊκή της στόχευση, δημοτική Αρχή του κ. Αμπατζόγλου. Το ίδιο και οι δημοτικοί της σύμβουλοι, που είχαν ξεσηκωθεί κατά της προ διετίας απόπειρας των ΣΥΡΙΖΑ – Δούρου – Καραμέρου.  Και πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά αφού όλα τα αστικά κόμματα, μαζί και τα στελέχη τους στην Τοπική Διοίκηση, τους ίδιους στόχους υπηρετούν με επίκεντρο τα κέρδη του κεφαλαίου.

Αυτό επιβεβαιώνει και η «ιστορία» του Δάσους Συγγρού: ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και, ξανά τώρα, ΝΔ δεν κουράζονται να ψάχνουν τρόπους για να προσφέρουν ως φιλέτο στο κεφάλαιο το μεγαλύτερο φυσικό Δάσος που έχει διασωθεί μέσα στον πυκνοδομημένο ιστό του Λεκανοπέδιου. Πολύ περισσότερο που, όπως έγκαιρα έχει αποκαλύψει η «Λαϊκή Συσπείρωση», η εμπορική εκμετάλλευση του Δάσους συνδέεται άμεσα με την μετεγκατάσταση του Καζίνο Πάρνηθας στο κτήμα Δηλαβέρη, στο Μαρούσι.

Ένα τέτοιο έγκλημα δεν πρέπει να περάσει. Το Δάσος Συγγρού αποτελεί πραγματικό πνεύμονα πρασίνου, ανάσα ζωής για τα λαϊκά στρώματα αλλά και φυσικού χώρου αναψυχής, ως απέριττου δάσους, για τη λαϊκή οικογένεια μιας πολύ ευρύτερης περιοχής από αυτήν του Μαρουσιού και της Κηφισιά. Μόνο σε μια τέτοια κατεύθυνση νοείται η αξιοποίηση του πνεύμονα αυτού. Στο πλαίσιο αυτής είναι απαραίτητο να γίνουν παρεμβάσεις για μια πιο αποτελεσματική πυροπροστασία και φύλαξή του, για τη διατήρηση και ενίσχυση της δασικής βλάστησης, παράλληλα με την υλοποίηση του σκοπού του κληροδοτήματος στη συγκεκριμένη προς τούτο, γεωργικής χρήσης, περιοχή που διατίθεται. Στο πλαίσιο αυτό απαραίτητη είναι η διευκόλυνση της ημερήσιας αυθόρμητης ή και οργανωμένης (πχ από σχολεία, ΚΑΠΗ κ.ά.) επίσκεψής του χωρίς τεχνικά έργα, που σε τέτοιες περιπτώσεις αποτελούν τον προάγγελο για κερδώες «αξιοποιήσεις». Πολύ περισσότερο που έχουν προ πολλού αποκαλυφθεί, και κάθε τόσο επανεμφανίζονται, οι προθέσεις των εκάστοτε κυβερνήσεων και δημοτικών /περιφερειακών Αρχών για την εμπορευματοποίηση και αυτού του χώρου.

Για να γίνει, όμως αυτό, απαραίτητο είναι οι εργαζόμενοι του Μαρουσιού, αλλά και της ευρύτερης περιοχής,  να  προβάλουν τώρα   την οργανωμένη αντίστασή τους, ώστε να αποκρούσουν «εν τη γενέσει της» τη νέα, πιο επικίνδυνη τη φορά αυτή, απειλή έχοντας κατά νου ότι η «Λαϊκή Συσπείρωση»  θα βρεθεί και αυτή τη φορά αταλάντευτα στο πλευρό τους.»

Η εφημερίδα «ΑΘΜΟΝΙΟΝ ΒΗΜΑ» επικοινώνησε με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος κο Σ. Τσιπουράκη ο οποίος μετέχει στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΓΕ (Δάσος Συγγρού) και μας παραχώρησε αποκλειστικές δηλώσεις στις οποίες μας διαβεβαίωσε πως το Δάσος δεν διατρέχει κανέναν κίνδυνο από έξωθεν παρεμβάσεις.

Ο κος Σ. Τσιπουράκης μας εξήγησε πως η εικόνα του Δάσους Συγγρού σε πολλά σημεία δείχνει εγκατάλειψη και επικινδυνότητα. Είναι άμεση ανάγκη η απομάκρυνση επικίνδυνων υλικών όπως αμίαντος κα. Να επισκευαστεί άμεσα το δίκτυο πυροπροστασίας το οποίο παρουσιάζει σοβαρές βλάβες. Να εξασφαλιστεί η ανεμπόδιστη πρόσβαση των πυροσβεστικών οχημάτων.  Να γίνει ανάπλαση των υπαρχόντων χώρων και κτιρίων βάση του  αρχικού σχεδιασμού. Να αποκατασταθεί το φυσικό τοπίο και να γίνουν οι  απαραίτητες νόμιμες ενέργειες για να γίνει το δάσος φιλικό στον πολίτη.

Όπως μας ενημέρωσε ο κος Σ. Τσιπουράκης όλα αυτά αποφασίστηκαν κατά την πρώτη συνεδρίαση του νεοεκλεγέντος Διοικητικού Συμβουλίου προεδρεύοντος του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κου Μ. Βορίδη και ο σχεδιασμός έχει ήδη ξεκινήσει. Αυτήν την προσπάθεια ο Δήμος Αμαρουσίου την θεωρεί χρέος προς τη πόλη μας και θα είναι αρωγός με όλες του τις δυνάμεις με σεβασμό στο περιβάλλον και τον πολίτη.

Σημειώνεται δε πως οι αποφάσεις που αφορούν το Δάσος Συγγρού παίρνονται από κοινού από το ΙΓΕ και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Καρτ-ποστάλ του 1904 από τη συλλογή του Σταύρου Θανόπουλου

ΤΟ ΝΕΟ Δ.Σ. ΤΟΥ Ι.Γ.Ε.

  1. Νικόλαος Θυμάκης, Γεωπόνος, πτυχιούχος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος.
  2. Αλέξανδρος Κόκκαλης δημοσιογράφος, Αντιπρόεδρος.
  3. Νικόλαος Χατζής, Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσ. Επιστημών, πτυχιούχος Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, τακτικό μέλος, με αναπληρώτριά του την Γεωργία Ρεμπούτσικα, Οικονομολόγο, υπάλληλο του Υπουργείου Οικονομικών.
  4. Βασίλειος Έξαρχος, Οικονομολόγο, πτυχιούχο Master Οικονομικών του Northeastern University of Massachusetts τακτικό μέλος, με αναπληρώτριά του την Ελευθερία Σπαντιδάκη πτυχιούχο Αρχ. Τοπίου MLA.
  5. Λουκία Κεφαλογιάννη, Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα, Ιδιωτική υπάλληλο, πτυχιούχο Οικονομικής Σχολής, τακτικό μέλος, με αναπληρωτή της τον Αναστάσιο Καλαντζή, Γεωπόνο, πτυχιούχο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
  6. Ευφροσύνη Σακελλαρίου, Συνταξιούχο ΔΕΗ, τακτικό μέλος, με αναπληρώτριά της την Μαρία Αναγνώστου,πτυχιούχο Eπικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων
  7. Στέφανος Τσιπουράκης, Αντιδήμαρχος Αμαρουσίου, Ιατρό, τακτικό μέλος, με αναπληρωτή του τον Κωνσταντίνο Μεταξά Μεταλλειολόγο Μηχανικό, πτυχιούχο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και με MSc στη Διοίκηση Βιομηχανικών Επιχειρήσεων

Ρεπορτάζ: Αρχοντούλα Αναστασοπούλου