Το Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου συνεδρίασε για τον Κορωνοϊό

0

Για περισσότερες από τρείς ώρες κράτησε η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου, την Τρίτη 12 Ιανουαρίου, με μοναδικό θέμα τις επιπτώσεις της πανδημίας και τους τρόπους αντιμετώπισης της τρέχουσας κατάστασης. Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε όπως και οι προηγούμενες, με τηλεδιάσκεψη και μεταδόθηκε ζωντανά διαδικτυακά, ενώ η πρωτοβουλία για τη σύγκληση του Συμβουλίου ανήκει στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης με αίτημά τους προς το Προεδρείο. Αν και δεν έλειψαν κάποιες εντάσεις, σε γενικές γραμμές πραγματοποιήθηκε ένας γόνιμος διάλογος με ανταλλαγή απόψεων. Μάλιστα ο Πρόεδρος κος Δ. Σμυρνής κατά την αποφώνηση, ευχαρίστησε όλους τους συναδέλφους του για τη συνεργασία τους σε αυτήν τη μεγάλη και εποικοδομητική συζήτηση, ενώ ανέφερε πως καταγράφηκαν 24 ομιλητές μέσα στις τρεισήμισι ώρες συνεδρίασης. Άλλωστε και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κος Γ. Καραμέρος στο ξεκίνημα της συζήτησης ευχαρίστησε τον Πρόεδρο κο Δ. Σμυρνή για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημα της αντιπολίτευσης.

Συνεχίστηκε ο διαξιφισμός για το Κέντρο Υγείας και τους εμβολιασμούς

Μετά την ανταλλαγή των ανακοινώσεων, η συζήτηση για το Κέντρο Υγείας συνεχίστηκε και κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Ωστόσο, ήταν μια καλή ευκαιρία να ακουστούν και κάποια πράγματα που ίσως πολύς κόσμος δεν τα γνώριζε, καθώς η Υπεύθυνη του Κέντρου Υγείας Αμαρουσίου κα Μ. Γώγου έκανε μια πάρα πολύ ενδιαφέρουσα ενημέρωση για όλο τον προγραμματισμό και την προετοιμασία που έχει γίνει για να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί.

Στην εισήγησή του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κος Γ. Καραμέρος σημείωσε πως η Παράταξη είχε υποβάλλει προτάσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας και τον Νοέμβριο, οι οποίες όμως δεν εισακούστηκαν από την Διοίκηση. Διευκρίνισε πως μετά την επίσκεψη στο Κέντρο Υγείας του Αμαρουσίου, δεν υπάρχει σε καμία περίπτωση αμφισβήτηση ως προς το επιστημονικό προσωπικό αλλά αμφιβολίες επάρκειας. Όπως τόνισε το συγκεκριμένο κτίριο που θα λειτουργήσει ως εμβολιαστικό κέντρο έχει μόνο μια είσοδο, βρίσκεται σε πολυσύχναστο σημείο της πόλης, διαθέτει μια αίθουσα με επτά μόλις θέσεις για τους εμβολιασμούς ενώ προορίζεται για να καλύψει τις εμβολιαστικές ανάγκες όχι μόνο του Αμαρουσίου αλλά και των όμορων Δήμων. Τέλος καταλόγισε στην Διοίκηση του Δήμου ότι επιλέγει την τακτική της υπηρεσιακής διαχείρισης και κρύβεται πίσω από το επιτελικό κράτος με την πρόφαση ότι οι Δήμοι δεν έχουν κάποια άλλη αρμοδιότητα, τη στιγμή που θα έπρεπε να έχει αναλάβει πρωτοβουλίες και διεκδικήσεις και κλείνοντας ο κος Γ. Καραμέρος τόνισε «Δεν θα πω και πάλι πως είστε χειροκροτητές, όμως σίγουρα δεν μπορείτε να παραμένετε απλοί παρατηρητές σε αυτό το μπάχαλο που πάει να γίνει με τα εμβόλια»

Την τοποθέτησή του ξεκίνησε ο Δήμαρχος κος Θ. Αμπατζόγλου με αιχμές προς την μείζονα αντιπολίτευση για το κίνητρο της πολιτικής αντιπαράθεσης. Όπως σημείωσε, δεν πίστευε πως αυτό το τόσο ευαίσθητο κομμάτι των εμβολιασμών σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή θα γινόταν ποτέ αντικείμενο μικροπολιτικής « όμως έπεσα έξω. Όπως φαίνεται υπάρχει πανελλαδικά οδηγία να μετατρέψετε το ζήτημα της πανδημίας σε πολιτική αντιπαράθεση, αυτό φαίνεται πως πράξατε», τόνισε ο κος Θ. Αμπατζόγλου. Ο κος Δήμαρχος στάθηκε στο γεγονός πως τόσοι άνθρωποι, επιστημονικό προσωπικό, δούλεψαν σκληρά για να οργανώσουν σε τόσο σύντομο διάστημα το Κέντρο Υγείας και «εμείς μεμψιμοιρούμε, γι’ αυτό είπα πως φανήκατε κατώτεροι των περιστάσεων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κος Θ. Αμπατζόγλου.

Όπως συνέχισε η ανακοίνωση της μείζονος αντιπολίτευσης άφηνε το περιθώριο κάποιος να θεωρήσει πως το εμβολιαστικό κέντρο δεν πληροί τις προδιαγραφές και πως είναι επικίνδυνο, ένα συμπέρασμα λάθος τη στιγμή που πρέπει οι εμβολιασμοί να ξεκινήσουν δυναμικά ώστε να επιτευχθεί η ανοσία του πληθυσμού.  Όπως διευκρίνισε το Κέντρο Υγείας Αμαρουσίου πληροί όλες τις προδιαγραφές και εκτός αυτού δεν θα είναι το μόνο που θα λειτουργήσει στην περιοχή, αφού έχει ανακοινωθεί πως εμβολιαστικά κέντρα θα λειτουργήσουν ακόμα στο Νοσοκομείο ΚΑΤ, στο Σισμανόγλειο, και στο Νοσοκομείο Αγ. Ανάργυροι. Όσο για περαιτέρω παρεμβάσεις ο κος Δήμαρχος ξεκαθάρισε πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει μόνο συμπληρωματικό ρόλο και δεν μπορεί να πάρει αποφάσεις στον κεντρικό σχεδιασμό που απαιτείται για αυτό το τόσο σημαντικό ζήτημα των εμβολιασμών. Τέλος θύμισε πως ο Δήμος έχει κάνει πολύ μεγάλο έργο στο κομμάτι της στήριξης της πανδημίας και δέχτηκε όσες προτάσεις εποικοδομητικές ακουστούν να υιοθετηθούν.

Στη συνέχεια η Υπεύθυνη του Κέντρου Υγείας κα Μ. Γώγου έδωσε τις απαραίτητες διευκρινίσεις και ενημέρωσε για την προετοιμασία που έχει γίνει. Πολύ σημαντικό είναι πως οι αίθουσες εμβολιασμού θα είναι συνολικά πέντε στο Κέντρο Υγείας του Αμαρουσίου και όχι μια όπως ειπώθηκε από την μείζονα αντιπολίτευση. Παράλληλα ενημέρωσε πως μετά την επίσκεψη του κου Δημάρχου είχε ζητήσει να ευπρεπιστεί εξωτερικά το κτίριο, να γίνουν διαγραμμίσεις και να βελτιωθεί η προσβασιμότητα όπως και να φτιαχτεί μια αίθουσα αναμονής. Όπως τόνισε τα πρώτα αιτήματα ικανοποιήθηκαν άμεσα, και ευχαρίστησε θερμά τους κους Αντιδημάρχους γι αυτό, ενώ εκκρεμεί ακόμα η αίθουσα αναμονής. Για την ανακοίνωση της αντιπολίτευσης ήταν φανερή αγανάκτηση της κας Μ. Γώγου η οποία σημείωσε «Εδώ και έναν μήνα προετοιμαζόμαστε, μας επισκεφθήκατε και μετά στις ανακοινώσεις σας δεν είπατε στον κόσμο να έρθει να εμβολιαστεί. Εκτός από μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου είμαι και γιατρός, χρόνια μέσα σε αυτό τον χώρο, πιστεύετε πως θα θέσουμε τον κόσμο σε κίνδυνο; Έχουμε διασφαλίσει πλήρως τη διαδικασία, είναι απόλυτα ασφαλές για τον κόσμο, έχουμε ήδη κλεισμένα ραντεβού, να έρθετε να εμβολιαστείτε».

Το λόγο πήρε και ο κος Ηλ. Γιαννακάκος από την πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης και με την ειδικότητα του ως ιατρός, ξεκαθαρίζοντας πως σε καμία περίπτωση δεν υπήρχε διάθεση μομφής προς το επιστημονικό προσωπικό, αλλά μόνο η πρόθεση να διεκδικηθούν περισσότερα πράγματα και εάν το Κέντρο Υγείας έχει κάποια ζητήματα, όπως η προσβασιμότητα να λυθούν ή να βρεθούν και άλλοι χώροι.

Όπως σημείωσε η κα Μ. Γώγου η διαδικασία προετοιμασίας μια αίθουσας για εμβολιασμό δεν είναι τόσο απλή. Τα εμβόλια θα έρχονται σε πολύ ισχυρή ψύξη, θα φυλάσσονται σε ψυγεία όπου θα μπορούν να μένουν μόνο λίγες ημέρες, θα παραληφθούν την προηγούμενη ημέρα που θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός, θα πρέπει να ξεπαγώνουν, να σκανάρονται σε ειδικό μηχάνημα και να μεταφέρονται στις αίθουσες εμβολιασμού. Όπως εξήγησε δεν υπάρχει η τεχνογνωσία για να στηθεί μια αίθουσα εμβολιασμού οπουδήποτε.

Έργο μέσα στην πανδημία, σε σχολεία, στήριξη εργαζομένων, αυξημένη κοινωνική μέριμνα

Η συνεδρίαση αυτή έδωσε τη δυνατότητα στη Διοίκηση να ανακεφαλαιώσει τις δράσεις και τις ενέργειες που έχουν υλοποιηθεί μέσα στο διάστημα της πανδημίας, που συμπληρώνει σχεδόν ένα χρόνο πλέον.

Το λόγο πήρε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κος Σ. Σταθούλης ο οποίος ενημέρωσε πως μέσα σε όλους αυτούς τους μήνες οι δαπάνες για την πανδημία ήταν 781.803 ευρώ και τα έσοδα που ήρθαν σε περιοδικές δόσεις ήταν 656. 118 ευρώ. Έγιναν πέντε φορές απολυμάνσεις στα δημοτικά κτίρια, καθαρισμός του συστήματος εξαερισμού του Δημαρχείου, σύστημα θερμομέτρησης, τοποθετήθηκαν προστατευτικά πλαίσια για τους εργαζόμενους και το κοινό, προμηθεύτηκαν γάντια, μάσκες, αντισηπτικά, γεύματα για ευπαθείς ομάδες,  φύλαξη των εγκαταστάσεων, καθώς και ένα βενζινοκίνητο όχημα για τους καθαρισμούς.

Για το έργο που έχει γίνει στον τομέα της κοινωνικής μέριμνας μίλησε ο αρμόδιος Πρόεδρος του ΟΚΟΙΠΑΔΑ κος Π. Κόνιαρης. Όπως ενημέρωσε όλους αυτούς τους μήνες έχει διατεθεί υγειονομικό υλικό για τους εργαζόμενους, συνεχόμενες απολυμάνσεις, τρείς φορές έγιναν προληπτικά τεστ στους υπαλλήλους και το διάστημα αυτό γίνονται τεστ στους εργαζόμενους των Βρεφονηπιακών σταθμών και του Προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι. Μάλιστα τα ΚΑΠΗ που αριθμούν περισσότερα από 2.300 μέλη παρότι είναι  κλειστά, υποστηρίζουν τα μέλη τους τηλεφωνικά σε ότι χρειαστεί, ακόμα και να τους εξυπηρετήσουν πηγαίνοντας από τα σπίτια τους και τώρα με στήριξη στην διαδικασία του εμβολιασμού.

Το λόγο πήραν και οι δυο πρόεδροι των Σχολικών επιτροπών. Της Πρωτοβάθμιας η κα Ελ. Βλάχου και της Δευτεροβάθμιας ο κος Μ. Παπαδόπουλος, ανέλυσαν τις ενέργειες που έχουν γίνει στα σχολεία ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών. Απολυμάνσεις, υγειονομικά υλικό, μάσκες και αντισηπτικά όπως διαβεβαίωσαν και οι δυο Πρόεδροι προσπαθούν να ανταποκρίνονται άμεσα σε ότι τους ζητηθεί από την εκπαιδευτική κοινότητα.

Επίσης και ο Αντιδήμαρχος κος Ν. Κατσιγιάννης αναφέρθηκε στους καθαρισμούς και τις απολυμάνσεις που έχουν γίνει.

Με την ιδιότητά του ως Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου ο κος Γ. Νικολαράκος μίλησε για τις πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνει η αγορά του Αμαρουσίου και τόνισε πως παράλληλα με τα Σωματεία Εμπόρων πιέζουν για το άνοιγμα των καταστημάτων και τη στήριξη των εμπόρων που έχουν πληγεί.

Τέλος ο Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου κος Ν. Πέππας σημείωσε πως όσα προγράμματα μπορούσαν να συνεχίσουν από απόσταση, διαδικτυακά συνεχίζουν να παρέχονται στον κόσμο, υπάρχει από την πρώτη στιγμή μέριμνα για τους εργαζόμενους, καθώς και η προαγωγή του πολιτισμού με όποιο μέσο επιτρέπουν αυτές οι δύσκολες συνθήκες.

Σημειώνεται πως το λόγο πήραν και όλοι οι επικεφαλής των παρατάξεων για να  καταθέσουν τις προτάσεις τους για την αντιμετώπιση της πανδημίας και τη στήριξη όσων πλήττονται. Κυρίως οι προτάσεις αφορούσαν την κεντρική πολιτική σκηνή και τις παροχές της κυβέρνησης. Ωστόσο όλοι επεσήμαναν την ανάγκη η Διοίκηση του Δήμου να γίνει πιο διεκδικητική και να εφαρμοστούν στο ακέραιο τα μέτρα στήριξης προς τους πληττόμενους. Επίσης στάθηκαν στην ασφάλεια των μαθητών προτείνοντάς μέτρα, στην μέριμνα για κατάκοιτους ως προς των εμβολιασμό, απαλλαγή τελών, συμμετοχή του Δήμου στον σχεδιασμό του κράτους για τα μέτρα.

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας