To Μαρούσι τιμά την μνήμη του Αγίου Αθανασίου στο παρεκκλήσι του Αγ. Ελευθερίου και στον Άγιο Αθανάσιο Πολυδρόσου

0

Δύο ιεροί ναοί αφιερωμένοι στην μνήμη του Αγίου Αθανασίου που η Εκκλησία μας τιμά σήμερα, 18 Ιανουαρίου, βρίσκονται στο Μαρούσι, ένα ιερό παρεκκλήσιο, και μια μεγάλη ενοριακή εκκλησία.

Ο Αθανάσιος γεννήθηκε το 295 στην Αλεξάνδρεια από γονείς χριστιανούς. Υπάρχει ένας θρύλος, σύμφωνα με τον οποίο, όταν ήταν ακόμα παιδί, βάφτιζε στην ακρογιαλιά παιδιά ειδωλολατρών, τηρώντας τους ιερούς κανόνες. Ο τοπικός επίσκοπος Αλέξανδρος, γεμάτος θαυμασμό γι’ αυτό το αυθόρμητο έργο του νεαρού παιδιού, λέγεται ότι αναγνώρισε ως έγκυρες όλες της βαπτίσεις του. Στη συνέχεια τον πήρε υπό την προστασία του και ανέλαβε τις σπουδές και τη γενική μόρφωσή του ενω σε ηλικία 24 ετών χειροτονήθηκε διάκονος. Ο Μέγας Αθανάσιος διετέλεσε Πατριάρχης Αλεξανδρείας επί 46 έτη, 16 από τα οποία τα πέρασε στην εξορία.

 

Το παρεκκλήσι του Αγ. Ελευθερίου Αμαρουσίου

Το γραφικό παρεκκλήσι του Αγ. Αθανασίου χρονολογείται την περίοδο της Τουρκοκρατίας και οι αγιογραφίες του εκτιμάται πως έγιναν τον 16ο αιώνα. Ιδιαίτερες αγιογραφίες καθώς αναπαριστούν μαρτύρια αγίων Μαρτύρων της Εκκλησίας ενώ εικονίζεται και ο Αρχάγγελος Ουριήλ, ο οποίος συναντάται σπάνια στην εικονογραφία εκκλησιών.

Πρόκειται για μονόχωρο, δρομικό καμαροσκέπαστο ναό, με ημικυκλική αψίδα ιερού. Η τοιχοποιία αποτελείται από απλούς λίθους και λίγα κομμάτια από κεραμίδες. Το 1950 ο ναός ανακαινίσθηκε και αγιογραφήθηκε τόσο η προέκτασή του όσο και μέρος του παλαιού ναού. Η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με τον ναό του Αγ. Ελευθερίου του οποίου είναι παρεκκλήσι, τα τελευταία χρόνια πραγματοποιούν εργασίες αναπαλαίωσης, όπως αλλαγή δαπέδου, στέγης, συντήρηση τοιχογραφιών.

Άγιος Αθανάσιος Πολυδρόσου

Ίδρυση του ναού Αγίου Αθανασίου Πολυδρόσου τοποθετείται χρονικά στο Α΄μισό του 20ου αιώνα και οφείλει την ονομασία του στον ιδρυτή Αθανάσιο Γιαλελή.

Το πρώτο εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου ήταν ένας μικρός ναός σε ρυθμό μονόκλιτης ξυλεπίστεγης βασιλικής, το οποίο ανεγέρθη το έτος 1922 σύμφωνα με μαρτυρίες από τον πρώτο ιδρυτή και κτηματία Αθανάσιο Γιαλελή, που παραχώρησε μέρος του κτήματος του, και η ευλάβεια των πρώτων οικιστών της περιοχής Πολυδρόσου. Σε επιγραφή που βρέθηκε στο δάπεδο του παλαιού ναού αναφέρεται ότι αυτό έγινε «δαπάναις Γρηγορίου Γαλακάτου, 1923».

Οι πρώτοι κάτοικοι, σύμφωνα με προφορικές παραδόσεις ήταν ίσως Μικρασιάτες και άλλοι που έρχονταν από τον Πειραιά για αναψυχή. Πρώτος ιερέας λειτούργησε ο Αρχιμανδρίτης κ. Αθανάσιος Κοντογιάννης και προσωρινός εφημέριος, μέχρι να αναγνωρισθεί ως ενορία, ο ιερομόναχος κ. Νικόλαος Πράπας.

Με νομοθετικό Διάταγμα του 1930 αναγνωρίστηκε ως ενορία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και πρώτος τακτικός εφημέριος έγινε από τους ιδρυτές του ναού ο έμπορος, π. Ευάγγελος Γαλάβαρης. Η αρχική μορφή του πρώτου ναού του Αγίου Αθανασίου ήταν μία μικρή μονόκλιτη βασιλική με μία κεντρική είσοδο.

Το 1938 έγινε επέκταση του μικρού αυτού ναού και χτίστηκε το καμπαναριό στην είσοδο του ναού και πήρε έτσι μία νέα μορφή. Την Κυριακή 20 Ιανουαρίου 1974, όταν πρόεδρος του εκκλησιαστικού συμβουλίου υπήρξε ο αείμνηστος παπα- Χρήστος Αηδονίδης, θεμελιώθηκε ο νέος σημερινός ναός από τον Σεβασμιότατο Μακαριστό Μητροπολίτη Αξώμης, του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, κ. Μεθόδιο Φούγια, που υπήρξε δημότης και κάτοικος Χαλανδρίου. Μετά από 12 χρόνια περίπου, κατά την ανοικοδόμηση του νέου ναού, το 1985, κατεδαφίστηκε ο παλαιός ναός. Τμήμα του παλαιού ναού σώζεται μέχρι σήμερα μαζί με την παλαιά Αγία Τράπεζα.

 

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας