Το «οικονομικό θαύμα» του Δήμου Αμαρουσίου δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν Απάντηση στην ανακοίνωση Λ. Μαγιάκη

0

 

Η ανακοίνωση του Συνδυσμού «Ενότητα-Ανατροπή και Έργο για το Μαρούσι»

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Αμαρουσίου κος Λ. Μαγιάκης σε ανακοίνωσή του  κάνει λόγο για δυσβάσταχτη κληρονομιά που αφήνει στην πόλη η Διοίκηση Γ. Πατούλη και συγκεκριμένα σημειώνει πως:

«Τη Δευτέρα 4-3-2019 ο κ. Πατούλης πραγματοποίησε στο γήπεδο «Σπ. Λούης» μια ακόμα προεκλογική φιέστα με λεφτά του Δήμου.

Με τη γνωστή επικοινωνιακή του αμετροέπεια  ισχυρίστηκε ότι φεύγει και αφήνει στο Δήμο μια μεγάλη «προίκα». Τα στοιχεία όμως μαρτυρούν το αντίθετο. Δεν πρόκειται για προίκα αλλά για «δυσβάσταχτη κληρονομιά» που δυστυχώς οι Μαρουσιώτες θα πρέπει να πληρώνουν για να την εξοφλήσουν τα επόμενα 160 χρόνια!!!

Αναλύοντας τους εγκεκριμένους Ισολογισμούς του Δήμου με τελευταίο αυτόν του 2017, που συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο τον Γενάρη του 2019, τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι:

 

 1. Τα ίδια κεφάλαια του Δήμου, η περιουσία του δηλαδή, ανέρχεται μόλις σε 18εκ. και απομειώθηκε  σε σχέση με το 2007, που ανέλαβε η διοίκηση Πατούλη, κατά 54%. Επομένως την προίκα των προηγούμενων την «έφαγε»!
 2. Η συσσωρευμένη ζημία του Δήμου ανέρχεται σε 97 εκ. έναντι 24 το 2007 δηλαδή αύξηση κατά 304%!!!
 3. Ο Δήμος είναι υπερχρεωμένος στις Τράπεζες, τα Ασφαλιστικά Ταμεία και Προμηθευτές με ένα ποσό συνολικού ύψους  158.6 εκ. που ισοδυναμεί με 4 φορές περίπου τα πραγματικά ετήσια έσοδα του Δήμου.                                                                                                                                        Το αντίστοιχο ποσό το 2007 ήταν 97.0 εκ. Δηλαδή αύξηση κατά 63%. Και αυτό όταν έχουν ήδη παραγραφεί από το Δήμο ή και εξοφληθεί από το Κράτος συνολικά χρέη γύρω στα 90 εκ.

Και  το ποσό αυτό αναμένεται να αυξηθεί μερικά εκατομμύρια ακόμα (ή και δεκάδες) μετά την εκκαθάριση της ΑΘΜΟΝΟΝ που βέβαια, εντελώς «τυχαία», θα ολοκληρωθεί μετά τις εκλογές.

 1. Η οικονομική αφαίμαξη των πολιτών στη  δεκαετία 2007-2017 μέσω των ανταποδοτικών τελών ανήλθε σε 70 εκ. περίπου!!!  Από εκεί προέρχεται και το αποθεματικό των 30εκ. για το οποίο περηφανεύεται ο «νοικοκύρης» κ. Πατούλης. Και το ερώτημα που τίθεται είναι που πήγαν τα υπόλοιπα 40 εκ.

 

Οι κάτοικοι των γειτονιών του Αμαρουσίου μπορούν να κρίνουν από τη δική τους εμπειρία αν τα έργα βιτρίνας, που απαρίθμησε ο κ. Πατούλης στην ομιλία του, βελτίωσαν την ποιότητα ζωής τους και την αξία της περιουσίας τους. Στοιχειώδεις υποδομές για μια σύγχρονη πόλη όπως το Μαρούσι λείπουν:

 

 • Περιοχές εκτός σχεδίου, αμέτρητες πολεοδομικές εκκρεμότητες στις γειτονιές και γύρω από το ρέμα Σαπφούς ιδιαίτερα, έλλειμα ελεύθερων χώρων
 • Αλλαγή χρήσεων γης σε πιο επιβαρυντική κατάσταση
 • Αδιάνοιχτοι δρόμοι, κατεστραμμένοι ασφαλτοτάπητες και πεζοδρόμια, δυσχερής πρόσβαση πεζών, ΑμεΑ, ποδηλάτων
 • Κυκλοφοριακό χάος, άναρχη στάθμευση στο κέντρο και τις γειτονιές, έλλειψη χώρων στάθμευσης, υποβαθμισμένη δημοτική συγκοινωνία
 • Διαχείριση απορριμμάτων με τριτοκοσμικά χαρακτηριστικά
 • Γειτονιές που πνίγονται στην πρώτη νεροποντή
 • Ανεπαρκή δίκτυα ηλεκτροφωτισμού. Σκοτεινοί ανασφαλείς δρόμοι
 • Ακατάλληλες Σχολικές υποδομές Έλλειψη δημοτικών δομών για ΑμεΑ
 • Πολύ χαμηλό επίπεδο πολιτιστικών υποδομών

 

Τι να πει κανείς επίσης για την καταστροφή του κέντρου του Αμαρουσίου και την επί 29 χρόνια υποθήκευση σε εργολάβο του γκαράζ της Ευτέρπης.

Για τις εργασιακές σχέσεις, όταν είναι γνωστό ότι ακόμα και μέχρι το 2013 υπήρχε καθεστώς ενοικίασης εργαζομένων και ότι οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας ήταν και είναι υποτυπώδεις.

Ή ακόμα για την υποβάθμιση της τοπικής δημοκρατίας και την αντιμετώπιση του Δήμου σαν παραταξιακού του φέουδου.

Την δήθεν διεκδικητική του πολιτική ενάντια στις μνημονιακές πολιτικές υποβάθμισης της Αυτοδιοίκησης.

Της μεταφοράς της δημόσιας περιουσίας στο Υπερταμείο που εξαντλείτο σε χαρτοπόλεμο και δικομματικό καυγά.

 

Όσο και αν προσπαθεί ο κ. Πατούλης να εξωραΐσει την κατάσταση  που παραδίδει το Δήμο μετά από 12 χρόνια διοίκησης του δεν θα καταφέρει να  αντιστρέψει την πραγματικότητα που βιώνουν καθημερινά οι πολίτες.

Και αυτό θα φανεί στις επόμενες εκλογές που ο ίδιος και οι συνεχιστές της πολιτικής του, αλλά και αυτοί που τον στήριξαν επί 12 χρόνια, θα εισπράξουν την αποδοκιμασία των Μαρουσιωτών».

 

 

Η απάντηση από το Δήμο Αμαρουσίου έχει ως εξής:

«Ο δημόσιος απολογισμός του Δημάρχου Αμαρουσίου και υποψήφιου Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη ανέδειξε με πραγματικά στοιχεία και μετρήσιμα αποτελέσματα, το σημαντικό έργο που έχει γίνει στο Μαρούσι από το 2007 μέχρι σήμερα.

Το έργο αυτό και τα μετρήσιμα αποτελέσματα του δεν μπορούν να αμφισβητηθούν από κανέναν. Ούτε από την παράταξη που ηγείται ο κ. Μαγιάκης, ο οποίος σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει μια σειρά από ανακρίβειες.

Στις ανακρίβειες αυτές, απαντάμε με πραγματικά στοιχεία:

 • Τα ίδια κεφάλαια του Δήμου δεν μειώθηκαν, όπως ανακριβώς αναφέρει στην ανακοίνωση του ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης. Στον ισολογισμό του 2017 δεν έχει συμπεριληφθεί και δεν έχει αποτυπωθεί η οικονομική αξία μια σειράς από υποδομές που προστέθηκαν στην περιουσία του Δήμου Αμαρουσίου τα τελευταία χρόνια (π.χ. νέο κλειστό γυμναστήριο Κοκκινιάς, οι δύο πεζογέφυρες, τα νεοκλασικά κτίρια που αποκτήσαμε με χρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου κλπ). Αν προστεθεί η αξία αυτών των ακινήτων, προκύπτει ότι τα ίδια κεφάλαια του Δήμου έχουν αυξηθεί. Πρέπει, επίσης, να λάβουμε υπόψη ότι ο ισολογισμός του 2007 που χρησιμοποιεί ως βάση σύγκρισης ο κ. Μαγιάκης, ήταν πλασματικός, αφού είχαν υπερεκτιμηθεί εσκεμμένα τότε οι αξίες κάποιων ακινήτων του Δήμου προκειμένου να μπορέσει η προηγούμενη διοίκηση Τζανίκου να λάβει δάνεια για να καλύψει τα χρέη της.
 • Δεν έχει αυξηθεί η συσσωρευμένη ζημιά του Δήμου σε σχέση με το 2007, αλλά έχει μειωθεί. Πάλι χρησιμοποιεί λάθος βάση σύγκρισης ο κ. Μαγιάκης, αφού στον ισολογισμό του 2007 και στις ζημιές του Δήμου, δεν περιλαμβάνονταν τα χρέη και οι ζημιές των 24 Νομικών Προσώπων κι Επιχειρήσεων  που υπήρχαν τότε. Η Διοίκηση Τζανίκου «έκρυβε» λογιστικά τις ζημιές της από τον Δήμο και τις φόρτωνε στις επιχειρήσεις. Οι ζημιές αυτές πέρασαν, όμως, στον ισολογισμό του Δήμου όταν έκλεισαν οι επιχειρήσεις, στο πλαίσιο του εξορθολογισμού που υλοποιήθηκε από τη Διοίκηση Πατούλη. Δεν αυξήθηκαν, λοιπόν, οι συσσωρευμένες ζημιές του Δήμου, απλά πλέον αποτυπώνεται με ειλικρίνεια και διαφάνεια η πραγματική κατάσταση.
 • Ο Δήμος Αμαρουσίου έχει μπει σε τροχιά δημοσιονομικής εξυγίανσης. Το 2007 χρωστούσε πάνω από 350 εκ. ευρώ σε Τράπεζες, Ασφαλιστικά Ταμεία, Δημόσιο, Προμηθευτές και ιδιώτες. Σήμερα, 12 χρόνια μετά, έχουμε πετύχει να μειώσουμε πάνω από 60% το χρέος αυτό, διαγράφοντας μέρος των οφειλών, πρόστιμα και προσαυξήσεις, με επαναδιαπραγμάτευση των δανείων και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής. Πετύχαμε να αποτρέψουμε την οικονομική κατάρρευση και χρεοκοπία του Δήμου Αμαρουσίου, ενώ ταυτόχρονα δημιουργήσαμε ένα πρότυπο δίκτυο κοινωνικών δομών κι εκτελέσαμε έργα προϋπολογισμού άνω των 120 εκ. ευρώ.
 • Ο Δήμος Αμαρουσίου είναι σήμερα πρότυπο αποτελεσματικής οικονομικής διαχείρισης, αφού έχει στο ταμείο του διαθέσιμα πάνω από 30 εκ., αποπληρώνει χωρίς καθυστέρηση τις υποχρεώσεις του σε δημόσιο κι ασφαλιστικά ταμεία, ενώ δεν χρωστά σε προμηθευτές.
 • Την περίοδο 2007- 2019 μειώθηκαν τα ανταποδοτικά τέλη για νοικοκυριά κι επιχειρήσεις 40%, ενώ ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, ΑμεΑ, μονογονεικές οικογένειες, νέοι επαγγελματίες κλπ.) απαλλάχθηκαν από 50-100% από την καταβολή ανταποδοτικών τελών. Όχι μόνον δεν αφαιμάξαμε τους πολίτες, όπως ψευδώς αναφέρει ο κ. Μαγιάκης, αλλά τους μειώσαμε κατακόρυφα το ύψος των τελών,  χωρίς να υποβαθμίσουμε την ποιότητα των ανταποδοτικών μας υπηρεσιών.
 • Η Διοίκηση Πατούλη υλοποίησε έργα που τα ζουν οι πολίτες στην καθημερινότητά τους. Δεν είναι έργα βιτρίνας, όπως ψευδώς αναφέρει ο κ. Μαγιάκης, αλλά έργα και παρεμβάσεις ζωής: οι 5 νέοι παιδικοί σταθμοί, οι δύο πεζογέφυρες, το κλειστό στην Κοκκινιά, οι νέες παιδικές χαρές, η αισθητική αναβάθμιση του εμπορικού μας Κέντρου, το υπόγειο γκαράζ και η νέα πλατεία στον Ηλεκτρικό Σταθμό, τα νέα ΚΑΠΗ. Κυκλοφορούν στο Μαρούσι κι όχι σε άλλη πόλη τα νέα οχήματα για την καθαριότητα, στην πολιτική προστασία, στη δημοτική συγκοινωνία. Κάνει  την πόλη μας πιο φωτεινή και πιο ασφαλή το νέο δίκτυο δημοτικού φωτισμού. Οι πολίτες είδαν να αυξάνεται η αξία της περιουσίας τους και η καθημερινότητά τους, με τις δεκάδες διανοίξεις οδών που πραγματοποιήσαμε. Εξυπηρετήσαμε πάνω από 150.000 περιπτώσεις συνανθρώπων μας μέσα από τις πρότυπες κοινωνικές μας δομές. Είναι πολλές χιλιάδες οι συμπολίτες μας που συμμετείχαν ή συμμετέχουν σήμερα στα αθλητικά και πολιτιστικά προγράμματα κι εκδηλώσεις του Δήμου Αμαρουσίου.
 • Ασφαλώς γνωρίζουμε ότι δεν έχουμε λύσει όλα τα προβλήματα. Αλλά δεν μπορεί να αμφισβητήσει ο κ. Μαγιάκης, ότι επί Διοίκησης Πατούλη υλοποιείται το μεγαλύτερο πρόγραμμα έργων αντιπλημμυρικής προστασίας που γνώρισε η Πόλη. Εμείς διεκδικήσαμε από την Περιφέρεια να δοθεί λύση στο ζήτημα της οριοθέτησης και διευθέτησης του ρέματος Σαπφούς, αναδεικνύοντας  την ανικανότητά της να το επιλύσει. Στο ζήτημα της κυκλοφορίας και της στάθμευσης στο Κέντρο, ο κ. Μαγιάκης, ήταν αυτός που «πολέμησε» κι εξακολουθεί να «πολεμά» με ιδεολοηψίες, χρήσιμα έργα και παρεμβάσεις, όπως η κατασκευή με αυτοχρηματοδότηση του πάρκινγκ στην πλατεία Ευτέρπης ή την εφαρμογή της ελεγχόμενης στάθμευσης.
 • Τέλος, ο κ. Μαγιάκης, είναι αυτός που στήριξε, άσχετο αν στη συνέχεια το μετάνιωσε, την άνοδο στην εξουσία της πιο φιλομνημονιακής κυβέρνησης που γνώρισε ποτέ ο τόπος. Ας μην μιλά, λοιπόν, «στου κρεμασμένου το σπίτι για σκοινί».

 

Το έργο που έγινε την περίοδο 2007-2019 στον Δήμο Αμαρουσίου είναι σημαντικό. Το έργο αυτό δεν σταματά εδώ. Συνεχίζεται με νέα έργα και παρεμβάσεις, όπως το νέο γήπεδο ποδοσφαίρου στου Καρέλλα, οι νέες πεζογέφυρες στην Κηφισίας, οι αναπλάσεις πλατειών, οι νέοι παιδικοί σταθμοί κλπ.

Όλα όσα έγιναν αναδεικνύουν την αποτελεσματικότητα της Διοίκησης Πατούλη, αποτελεσματικότητα που αποτελεί «γέφυρα» στο έργο που θα επιτελέσει στην Περιφέρεια Αττικής με τη στήριξη κι εμπιστοσύνη των πολιτών του Αμαρουσίου.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας